Awesomemore
Op weg naar Cruz del.
Op weg vanuit Coporaque naar Cruz del Condor. Ik wilde eigenlijk helemaal niet stoppen, ik wilde condors kijken. Maar wat was het uitzicht fenomenaal. Het was de korte stop zeker waard. En de thermiek is zo vroeg in de ochtend nog helemaal niet voldoende voor die condors.
Verenigde Arabische Emiraten • Al Ain
Verenigde Arabische Emiraten • Al Ain
Stuntvliegen
Eens in de 2 jaar wordt de woestijn, rondom de stad Al Ain, het decor voor de Al Ain Air Championship. Allerlei showteams komen hier 3 dagen lang hun kunsten showen voor publiek. Leuk als je toch in de buurt bent.
Casa terracota
Casa terracotta is het grootste stuk aardewerk ter wereld en ligt net buiten het mooie koloniale plaatsje Villa de Leyva 125 kilometer ten noorden van Bogota. Het is ontworpen door de Colombiaanse architect Octavio Mendoza Morales. Hij woont nu zelf in een miniatuurversie van dit eerste huis elders op het terrein. Dit terracotta huis is nu op bepaalde tijdstippen toegankelijk voor het publiek. Het is van zowel binnen als buiten een waar kunstwerk.
Zicht op rijstterras.
Ik ben weer terug van een fantatsische rondreis door het zuiden van Yunnan. Een afwisselende reis met vele landschappen en diverse volkeren. De bijgevoegde foto is genomen vanaf het terras van ons guesthouse Jacky's. Je kijkt uit over de Duoyishu rijstterrassen. Je stapt werkelijk je kamer uit en dan is dit het uitzicht. Het was voor mij een paradijs van grote schoonheid. In Februari/maart staan de rijstterrassen onder water. Dat maakte het landschap toch wel heel speciaal.
The Boneyard
Het grootste vliegtuigkerkhof van de wereld vind je in Tucson Arizona. Afgeschreven vliegtuigen gaan naar een enorm kerkhof in de woestijn bekend als The Boneyard. Meer dan 4000 afdankertjes liggen in hier in de hete woestijn en vooral door het klimaat roest het in een zeer laag tempo. Op een terrein nabij gelegen Pima Air and Space Museum staan ook een groot aantal passagiersvliegtuigen geparkeerd. Met een bustour kun je voor $7.00 op weekdagen een anderhalf durende rondleiding doen over het kerkhof.
Circular train Yangon
Yangon is een drukke miljoenenstad (>5 miljoen inwoners). Wel vaker, door anderen, genoemd op deze site, maar toch maar eens herhaald: een tip om op een ontspannen manier een eerste indruk van de stad en directe omgeving te krijgen, is een tripje met de “circular train”. Dit forensenspoornet is zo’n 45 kilometer lang, en doet een kleine 40 stations in Yangon en de randgemeenten aan. Voor een habbekrats maak je kennis met de stad en met de lokale bevolking die veel gebruik maakt van deze trein. Het hele rondje (met de klok mee of tegen de klok in) duurt een uur of drie, je kunt ook een taxi nemen naar een stationnetje in de buurt van je hotel, en dan op Central Station uitstappen om de stad verder te voet te verkennen. Omdat je ook zonder camera al voldoende opvalt, want lang- blank, had ik alleen een kleine platte compactcamera mee.
Origami voor...gevord
Wil je meer weten op het gebied van de Japanse vouwkunst dan is Origami Kaikan in Tokyo de plek waar je moet zijn. Zo kun je rondneuzen tussen de vele kleurige vellen papier en voorbeelden maar je kunt ook kijken hoe de vellen gemaakt en/of geverfd worden. Maar het mooist is toch wel om de meester zelf aan het werk te zien. Gezien de vele prijzen die Kobayashi Kazuo aan de muur heeft hangen is het een meester in deze vouwkunst. Meerdere malen per dag geeft hij een gratis demonstratie weg terwijl hij een praatje maakt met de nieuwsgierige. Mocht je echt de smaak te hebben gekregen dan is er ook een mogelijk tot het volgen van een les. Tijden shop 9am-6pm Zondag gesloten http://www.origamikaikan.co.jp
Op het strand van Rah
Wil je echt eens helemaal weg van de drukte? Ga dan voor een paar dagen naar het eilandje Rah (hoort bij de Bankseilanden) in het uiterste noorden van Vanuatu. Het eiland heeft een oppervlakte van 0,5 km2 en telt gemiddeld zo’n 150 inwoners. De stranden zijn er prachtig. Overnachten doe je bij Rachel en Young in hun ‘Paradise Bungalows’: drie houten/rieten hutjes op het strand. De maaltijden die ze je voorschotelen zijn eenvoudig doch lekker en voedzaam. Is er nog meer te doen dan alleen aan het strand liggen? Jazeker! Het is erg leuk op zondag een dienst bij te wonen in het mini-kerkje. Je kunt er vissen en gezellig keuvelen aan de kava-bar. De kava zelf zou ik niet zo snel drinken. Het is licht alcoholisch en het smaakt naar ‘modder’ (zo ziet het er ook uit …). Cultureel gezien is het meemaken van een ‘snake dance’ een enorme belevenis. Mannen en jongens schilderen hun lichaam zwart met witte strepen. Hiermee verbeelden ze zeeslangen. Ze dansen op het strand. Deze dans wordt al eeuwen op dit eilandje uitgevoerd. Hoe kom je op Rah? Neem een vliegtuig naar Brisbane. Daar stap je over op een vlucht naar de hoofdstad van Vanuatu Port Villa. Van hieruit vlieg je door naar Luganville op het eiland Espiritu Santo om vervolgens met een rammelende Twin Otter - met een tussenstop op het eiland Vanua Lava - te vliegen naar het eiland Mota Lava. Eenmaal geland op het hobbelige grasveldje neem je plaats in de laadbak van een aftandse pick-uptruck (de enige op het eiland) voor een enerverend ritje van een uur naar de andere kant van het eiland. Daar stap je in een kano die je naar Rah vaart. Dan is het nog maar 200 meter lopen naar Rachel en Young … Op de foto zijn de dansers zich aan het voorbereiden voor hun optreden. Het publiek bestond uit de overige eilandbewoners en vier buitenlanders … Leuk detail: de man links (bij het bootje) is degene die je met de kano overzet naar Mota Lava en op zondag is hij de zingende en gitaarspelende pastoor die de kerkdienst leidt
Folklore in Brielle:.
Elk jaar vindt op 5 december in Brielle de Maskerade plaats, op de markt voor het oude stadhuis. Dé manier om gemaskerd en onherkenbaar op straat uit je dak te gaan. Begin 2016 werd deze traditie op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de UNESCO geplaatst en dat mag je heel bijzonder noemen. De maskerade is dé Brielse traditie van gezelligheid en nostalgie, van glühwein en uit je dak gaan. De Klaasieloper, zoals een Maskeradeganger altijd genoemd werd, kan zich tijdens de Maskerade volledig uitleven. Het is dé gelegenheid om ‘helemaal los’ te gaan. De Maskeradeganger kan ook zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten, betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons. Of het nu om plaatselijke-, landelijke- of wereldgebeurtenissen gaat is om het even. Het gaat erom op humoristische wijze daarmee de draak te steken. Het is de bedoeling dat de deelnemers verkleed, gemaskerd of geschminkt de straat opgaan! Thema’s waren bijvoorbeeld allegorische- en of historische voorstellingen, hondenpoep, het (niet) maaien van de wallen, verlichting van de kassen, overlast van kauwen, verschillende sluitingstijden van winkels of zelfs een protest tegen het slechte weer op pakjesavond! Dit jaar was er protest tegen het verdwijnen van de winkels uit de binnenstad en het samengaan met Hellevoetsluis. Ook de reinigingsdienst klepperde met vuilcontainers. Het plan van de gemeente om het afval te scheiden in vier aparte containers vindt men namelijk belachelijk. Een trein vol toeristen reed rondjes, want ze hadden, sinds de sluiting van de VVV, geen idee waar ze heen moesten. Uw reisreporter zat onherkenbaar in dit treintje. De foto laat de herriemakers zien. Heerlijke folklore! Met dank aan Cultuurweb Brielle voor de gedeeltelijke tekst.
In de Tuin van Verana
Wanneer je verblijft in Verana, een luxueus maar kleinschalig eco resort nabij voormalig vissersdorp Yelapa, hoef je het terrein eigenlijk niet eens te verlaten. Zowel de jungle als de prachtige baai van Banderas ligt letterlijk voor je neus. Driemaal daags wordt er een fantastische gezonde maaltijd voor je geserveerd, er is een bibliotheek, een spa en een infinity pool. Er worden ook yoga-sessies gegeven in de vroege ochtend. Hoewel er in de buurt veel te ontdekken valt, is het best een goed idee om één dagje gewoon op het resort in te plannen. Het ligt zo hoog tegen de helling opgebouwd dat je geen andere geluiden hoort dan de junglegeluiden. Er hangt een zeer ontspannen sfeer, waarvan je wel tot rust móet komen. Een dag in je palapa of jungle suite, en in de tuinen van Verana, geeft je nieuwe energie!
Ballonvaartkunsten
Wat maakt het toch dat het altijd zo gaaf is om een luchtballon te zien? Helemaal als je er vroeg in de ochtend kijkend door een smalle kloof (Quechee Gorge) er drie ziet, waarvan er een ook nog eens onder brug door de kloof in ging! Wat een ballonvaartkunsten! Zelf heb ik nog nooit een ballonvaart gemaakt, hoe gaaf me dit ook lijkt ik vind het toch wel erg duur! Geldt dit niet voor jou en wil je graag over de Quechee kloof zweven, de fantastische herfstkleuren zien, en wellicht ook afdalen in de kloof? Er zijn verschillende bedrijven die ballonvaarten aanbieden. Kosten $ 275 voor een volwassene.
Bodie Ghost Town
Bodie is een verlaten goudzoekersstad in Californië, een zogenaamde ghost town. Van de oorspronkelijke bebouwing is nog ongeveer 5% in tact. Er staan nog ongeveer 200 gebouwen, en Bodie is daarmee een van de best bewaarde spookstadjes van de Verenigde Staten. Je vind hier geen opgevoerde theaterstukjes, wel een leuk museumpje. Wij waren er erg vroeg en daardoor was het nog heel rustig. Later op de dag kan het nog wel eens drukker worden. De weg er naar toe is onverhard (gravel) maar goed begaanbaar met een gewone auto. Vergeet niet onderweg even te stoppen en te genieten van de stilte en het uitzicht.
Wakker Worden in...Ve
Stel je eens voor. Je wordt wakker en het eerste wat je hoort is junglegeluiden; apen, exotische vogels en de wind die zachtjes door de bomen waait. Wanneer je je ogen opent ontvouwt zich een jungle-panorama voor je neus, niet gescheiden door een muur of raam maar enkel door je klamboe. Je staat op en loopt richting je terras, niemand kan je zien. In alle vroegte heeft het personeel al een thermoskan koffie voor je neergezet en een klein zoet broodje om de eerste honger te stillen. Met je koffie in de hand staar je tussen de takken door om vogels te spotten. Wanneer je klaar bent voor de dag, spring je onder de douche (eveneens in open verbinding met de natuur) en begeef je je richting het ontbijtterras waar vandaan je hoog uitkijkt over de prachtige Bahia de Banderas. Je bent in de jungle suite van Verana, een complex van enkele lodges dat tegen de helling bij het dorp Yelapa gebouwd is. Nergens anders ter wereld werd ik zó ontspannen wakker als hier in Verana. De jungle suite is de hoogst gelegen lodge, dus de privacy is enorm. De suite zelf is ook behoorlijk groot, dus ook niet goedkoop. Je betaalt, afhankelijk van het seizoen, tussen de 250 en 325 euro per nacht. De meeste reizigers zullen hier dan ook geen weken verblijven. Maar als je iets te vieren hebt (honeymoon) of als je jezelf een paar nachtjes extra luxe wilt gunnen, is Verana de beste plek waar je kunt zijn. Meer over de jungle suite: www.verana.com/houses/jungle-suite/
Relaxen op een...ijss
Dit schattige zeehondje lag heerlijk te zonnen op een van de vele ijsschotsen voor een machtige gletsjer bij Kenai Fjords National Park in Alaska. Hier hebben we Northwestern Fjord Tour gedaan, een cruise van negen uur naar de majestueuze noordwestelijke Fjorden met verschillende gletsjers. Deze cruise gaat verder dan andere dagelijkse tours. Na een paar uur varen kom je op het gedeelte waar geen andere boot komt. Dus heerlijk afgelegen! Niet alleen zeehondjes zagen we deze dag maar ook zeeotters, een groep orka’s die vlak bij de boot uit het water omhoog sprongen, papegaaiduikers, schitterende fjorden, bultrugwalvissen en machtige gletsjers
Hiken met wolven
En dan kan het je ineens gebeuren dat je tijdens een hike in de buurt van Yoho National Park zomaar oog in oog staat met een wolf! Wat een geweldige ervaring, die eerste blik op zo’n machtig dier! Je gaat er helemaal in op. Het dier lijkt niet bang te zijn en snuffelt er lustig op los, terwijl hij je natuurlijk wel in de gaten houdt. Een paar tellen later merk je dat je niet alleen bent en dat er meer mensen zijn. Navraag leert dat deze wolf behoort tot de roedel van het Northern Lights Wolf Rescue Center. Een medewerker van het centrum vertelt dat de wolven regelmatig mee gaan op hike. Ze zijn dan vrij om te rennen en te speuren door het natuurgebied. Op deze manier behouden de wolven hun wilde karakter. Op jacht gaan doen ze niet omdat de dieren voldoende voedsel krijgen in het centrum. Meestal is dat vlees van dieren die om het leven zijn gekomen door aanrijdingen en ongelukken. Deze ontmoeting gaf ons voldoende aanleiding om het centrum te gaan bezoeken. Het wolvencentrum vangt enkel dieren op die in gevangenschap geboren zijn. Ze proberen de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving te laten opgroeien. Het is maar een klein centrum, dat een half uur rijden van Golden ligt. De medewerkers zijn gepassioneerd en zijn experts op het gebied van wolven. Ze kunnen er uren enthousiast over vertellen. Daarnaast voeren ze ook actie om de wolf in het wild te laten bestaan. Via Blackwolf Photography biedt het centrum ook fotografie wandelingen aan, waar je samen met een medewerker en een roedel wolven op pad gaat. Helaas hadden wij hier niet de tijd meer voor. Maar de wolf is één van mijn favoriete dieren en dus lijkt mij zo’n tour een geweldige ervaring. Hiken met wolven staat sindsdien op mijn bucketlist! Ik kom zeker terug!
Kleuren onder de gron
De rondleidingen door de Upper Antilope Canyon (schijnt het meest fotogeniek te zijn) zijn volgeboekt enkiezen we voor de Lower Antilope Canyon. De Canyon is een smalle spleet in de rotsbodem die door water, wind en modder is uitgesleten. Via stalen, steile trappen daal je de canyon in. Nina, de Indiaanse gids leidt ons door de nauwe prachtig gekleurde kloof die soms zo nauw is dat je je er door moet wringen. Door het zonlicht dat op sommige plekken binnendringt krijgen de wanden de prachtigste kleuren. Beide canyons zijn te vinden in de buurt van het dorp Page aan de hoofdweg. De Canyon mag alleen met een gids bezocht worden. Tickets hiervoor zijn vlakbij de canyon te koop.
Murals en een...parke
Tussen Kelowna en Revelstoke ligt het stadje Vernon, aan het Okanagan Lake gelegen. In Vernon (53.000 inwoners) vind je grote ‘ murals’ (wandschilderingen) in oude binnenstad. Het zijn er zeker wel veertig. Ze beelden vaak het leven uit de pionierstijd uit en ze zijn soms tien meter lang en enkele meters hoog. Ze zijn erg knap gemaakt. Enthousiast beginnen we onze fototour! Minder enthousiast zijn we over de parkeerbon als we terugkomen bij onze auto. Niet zo slim om vlak voor het gemeentehuis fout te parkeren. Gelukkig kunnen we binnen meteen betalen, dan is het 15 dollar, anders wordt het 50. Goed geregeld daar! Ik zeg nog: ' dat is een flinke korting' maar de dame achter het loket kan er niet zo om lachen. De murals waren er niet minder mooi om, en we zijn blij dat we de meeste gezien hebben.
Verenigde Staten • Monument valley
Verenigde Staten • Monument valley
The Wild West
Monument Valley, het decor van veel westerns. Een van mijn favoriete parken in de VS. Deze foto is gemaakt even voor zonsondergang, de dode boom en de buttes in het warme zonlicht. Tip; Probeer te overnachten bij het park en boek een Navajo Gids om midden in het park van de Sunrise en evt de sunset te genieten. Je bent dan voor de drukte en het kleuren/lichtspel is overweldigend.