ArankaSinnema
Is dít een gelukkig..
Wat als je dagen gevuld zijn met hout hakken en houtskool maken? Is dat verdrietig? Of is dat juist de betekenis van een gelukkig leven? Deze discussie hadden mijn reisgenoten en ik toen we deze man in de woestijn van Nationaal Park Wadi El Gemal troffen. Hij bleek een familielid te zijn van onze 4x4 bestuurder dus maakten even praatje. Dode bomen mogen hier gekapt worden en zo genereert hij een inkomen. Van tijd tot tijd trekt hij met zijn tent en trouwe hond door de woestijn. Als naïeve westerling denk je al snel 'wat heftig'. Maar is die gedachte misschien wel echte armoede? Want wie definieert wat een goed en gelukkig leven is? In Nederland werken we soms veel te hard, is het gras altijd groener aan de overkant. Maakt dat ons gelukkig? We zullen nooit écht in zijn schoenen staan, maar het biedt stof tot nadenken :).
Gasselterveld - het..
Ik had al vele foto's gezien van deze plek: het Gasselterveld. Het azuurblauwe water zou bijna zeer doen aan je ogen, zo mooi. Nou ben ik goedgelovig, maar hier twijfelde ik toch echt even over. In Nederland het gevoel alsof je op een Bounty eiland zit? Eerst zien dan geloven! Maar eerlijk waar, wat een prachtige plek. Zeker in combinatie met de bloeiende pimpelpaarse heide. Iets om zeker te bezoeken als je in Drenthe bent. Het is geen 'off the beaten path' locatie, maar als je de kans krijgt om even van boven te kijken... ;) En tip: maak één van de (4km) wandelingen hier en neem een picknick mee.
Droogvallen op de...w
Droogvallen op de wadden, dat stond hoog op ons lijstje toen mijn schoonouders een platbodem kochten. Met een platbodem (het woord zegt het al, platte bodem) kan dat namelijk perfect. Vaak zie je in Frankrijk in de havens scheepjes schuin liggen. Daar heb je met een platbodem geen last van. Of nouja, bijna niet. Afgelopen weekend was het moment eindelijk daar! Na veel berekeningen en uitzoekwerk zijn we op een plek gaan liggen wachten. Om ons heen verscheen echter geen zandbank, maar een mosselbank. Oeps! Dat zie je niet op de kaart. Maar eigenlijk was het daardoor prachtig, zoveel zeeleven op die plek. Krabben, zeesterren, kwalletjes. Droogvallen op het wad, is echt een MUST om de waddenzee op een andere manier te beleven. Zoek dus een familielid met een platbodem (;)) of boek ergens een trip!
De Mistérios Negros..
Op de Azoren vind je verschillende 'Misterios', lavastromen waarvan de bevolking niet begreep wat het was. Veel inwoners kwamen namelijk van het Portugese vasteland en hadden geen ervaring met vulkanische activiteit. Daarom noemde ze deze lavastromen Misterios. Een mysterie. Op Terceira kun je een wandeling maken, of eigenlijk liever een klauter- en klimtocht, door een van deze lavastromen. We liepen deze tocht op een mistige dag, wat eigenlijk helemaal niet erg was. Dit landschap, dichtbegroeid met kronkelige bomen, krijgt net dat beetje extra door de mist. De route is niet lang, slechts 5,5km, maar is ontzettend leuk. Er is eigenlijk geen pad, maar je klimt over de rotsen en boomstronken. Soms moet je zelfs een beetje slingeren aan de bomen om verder te komen. Tip: draag goede schoenen die ook waterdicht zijn, het is er altijd nat en blubberig ;)
Geothermische thee in
Dit is misschien niet de meest indrukwekkende foto, maar wel eentje met een bijzonder verhaal! Dit is namelijk groene thee. Geloof je me niet? Dat begrijp ik best, het water is immers behoorlijk paars. Wij zagen met het eigen ogen gebeuren. In Furnas, een kraterdorp op Sao Miguel (Azoren), kun je op verschillende plekken geothermisch water opvangen. Het stroomt er uit alle kieren en gaten. Als je dus een kop thee wilt, hoef je alleen je glas bij een waterpunt te houden en je hebt gloeiend heet water. Wanneer je dit geothermische water mengt met groene thee, verkleurt het water naar paars. En hoe langer je de thee erin hangt, hoe donkerder het wordt en zelfs de smaakbeleving verandert. Dit heeft alles te maken met de oxidanten in de thee. Door de mineralen in het water verandert de samenstelling van deze oxidanten. Het licht wordt daardoor op een andere manier afgebroken waardoor het ineens paars wordt. Ergens wordt je brein dus gewoon voor de gek gehouden, fascinerend! De smaak is ijzerrijk, waar je van moet houden, maar alleen al voor de ervaring is dit écht het proberen waard. Locatie: Theehuis Chalet de Tia Merces in Furnas. Let op: zorg dat je een paar dagen van tevoren reserveert, er zijn maar 2 mogelijkheden per dag om een brunch of theeproeverij te doen.
Vuurtoren op...Capeli
Het eiland Faial maakte in 1957 een bijzondere uitbarsting van een vulkaan mee. Vlakbij de vuurtoren kwam de kokende magma omhoog en creërde het in één jaar tijd een nieuw stuk land. Een waar maanlandschap. De vuurtoren op deze plek kon niet meer functioneren (en door het nieuwe stuk land had het immers ook geen functie meer). Intussen vind je hier een bijzonder bezoekerscentrum die je meer over deze gebeurtenissen vertelt. Maar het is bovenal een bijzondere plek die onaards aandoet. En dat terwijl de rest van het eiland Faial hartstikke groen is! Dit plekje is echt uniek.
Radio Kootwijk:...mag
Dichtbij huis zijn soms ook bijzondere plekken. Radio Kootwijk is er daar één van. Vanaf déze locatie was er sinds 1923 namelijk radiocontact met Bandoeng, op Java. Toen nog een van de Nederlandse koloniën. Als je hier staat is dat best gek om te beseffen. Toch bleek dit afgelegen dorp en stuk natuur heel geschikt om zonder ‘gestoord’ te worden uit te zenden. Het is echt de moeite waard om het hele verhaal te lezen op de borden die je ter plaatse vindt. Mocht je de kans krijgen om binnen te kijken, let dan vooral op de vloer en het dak. Architect Julius Luthmann (voor de echte kenners onder ons) heeft hier zijn stempel achtergelaten.
Zugspitze vanaf de...
Als je Oostenrijk in of uitgaat via de grensovergang bij Füssen, rijd je over de Fernpassstraße 🇦🇹. Een weg van 50km lengte met haarspeldbochten, hellingen van 8% en… met uitzicht op de #zugspitze. Tot nu toe reden we deze idyllische slingerweg alleen in de zomer en in het donker, maar wat een plaatje is deze weg als het gesneeuwd heeft! Ik ben vast niet de enige die deze weg ondertussen al heel wat keren gereden heeft ;).
De plansee in...winte
Plansee, een snelle detour als je via Füssen Oostenrijk in- of uit gaat. Het meer heeft in elk seizoen wat. In de zomer is het heldergroen en kun je er prachtige wandelingen maken met fenomenaal uitzicht. Maar ook zoals hier, in hartje winter, is het een bijzondere plek!