Album-editions
Bewegend ijs...
Enorme ijsmassa's kruipen omlaag vanaf de Mýrdalsjökull ijskap in IJsland. Na verloop van tijd hoopt de vallende sneeuw zich op tussen de bergtoppen en door het toenemende gewicht van de sneeuw veranderen de onderste lagen in dicht ijs. Als het ijs dik genoeg is gaat de massa schuiven en stroomt in een traag tempo bergafwaarts. Door de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjalla in 2010 is deze gletsjertong van de Sólheimajökull gletsjer in het zuiden van IJsland vervuild met as waardoor het ijs in allerlei tinten grijs en zelfs zwarte kleurt.
Feathers & Fury (3)
Bald eagles kun je in Alaska op bijna elk moment van het jaar zien, behalve in het midden van de winter. Je komt ze vooral tegen in het laagland langs rivieren, meren en baaien waar ze zich voeden met vis en nesten in hoge bomen. Deze opname werd gemaakt in de buurt van Valdez (Zuid-Centraal Alaksa).
Feathers & Fury
Een zeearend op zoek naar een prooi boven het water van de Prince William Sound in Alaska. De vogel, het nationale symbool van de Verenigde Staten, moet er voor zorgen dat zijn veren niet nat worden en zoekt zijn prooi daarom op of vlak onder het wateroppervlak.
Bijzonder licht (2)!
Deze ijsberg hier in de Prince William Sound is afgekalfd van de Columbia Glacier. Opvallend is natuurlijk de intens blauwe kleur, een bijzonder natuurverschijnsel! Hoe compacter de ijsmassa, hoe blauwer we het waarnemen. Dit verschijnsel ontstaat doordat samengeperst ijs alle kleuren van het spectrum absorbeert, behalve... blauw. Naarmate het weer somberder wordt, kleurt de ijsmassa steeds blauwer...
Bijzonder...lichtvers
Door de enorme grootte van het land heeft Alaska (40x keer groter dan Nederland) geen eenduidig klimaat. Vooral de invloeden van de oceaan, die alleen al 75% van Alaska omsluiten, zijn enorm. De hoeveelheid bergen en de lage stand van de zon maken dat het weer en klimaat zéér onvoorspelbaar zijn. We merkte dit veelvuldig tijdens onze zeereis door Zuid-Oost en Zuid-Centraal Alaska. Maar hoe donkerder en grauwer het weer, hoe mooier de kleuren van de ijsbergen worden. De ijsbergen hier in de Prince William Sound , die zijn afgekalfd van de Columbia Glacier, kleuren prachtig blauw. Hoe compacter de ijsmassa, hoe blauwer we het waarnemen. Dit verschijnsel ontstaat doordat samengeperst ijs alle kleuren van het spectrum absorbeert, behalve... blauw. Een prachtig lichtverschijnsel!
IJsmuur
De Matanuska Glacier (Alaska) 'stroomt' vanuit de Chugach Mountains in noordwestelijke richting omlaag en heeft een totale lengte van 27 mijl (ruim 43 kilometer!). De gemiddelde breedte van de gletsjer is 3 kilometer en aan de terminus bedraagt de breedte ruim 6 kilometer. De gletsjer is over de laatste 400 jaar redelijk stabiel gebleven. Tijdens een spectaculaire wandeling over de gletsjer sta je oog in oog met de immense gletsjerwand!
Into the Wild!
Alaska is in oppervlakte ruim 40 keer groter dan Nederland! Door de enorme uitgestrektheid en ruige natuur zijn grote gebieden nauwelijks bereikbaar omdat er eenvoudigweg geen wegen naar toe leiden. Vliegen is dan vaak het enige alternatief om deze gebieden te bereiken. Daarom hebben in Alaska meer mensen een vliegbrevet dan een rijbewijs! Dit watervliegtuig is opweg naar een afgelegen post en lijkt nietig tegen de besneeuwde toppen van de Chugach Mountains.
Dutch Wildlife
Meerdere reisreporters bezochten afgelopen weken de duingebieden rond Vogelenzang (Noord-Holland). Het is oktober dus bronstijd voor de herten. Ook vanmorgen vroeg was het weer een lieve lust. We telden er in totaal 19 tijdens onze 7 km lange wandeling door dit prachtige natuurgebied.! Deze bleef na waarschijnlijk een onrustige nacht keurig poseren op het pad.
IJs
Gletsers ontstaan hier hoog in de toppen van de St. Elias Mountains(Alaska). Na verloop van tijd stapelt de vallende sneeuw zich op in de uitsparingen tussen de bergtoppen en naarmate er gedurende de winter meer sneeuw valt dan er zomers smelt worden de onderste lagen steeds verder samengeperst tot een compacte ijslaag. Als de ijslaag dik genoeg is zet deze zich door het enorme gewicht langzaam neerwaarts in beweging. Opname gemaakt tijdens een vlucht over Glacier Bay National Park.
Bear viewing!
In Alaska kan het zomaar gebeuren: je staat ineens oog in oog met een grizzly beer. Met zijn scherpe klauwen en tanden vangt hij een zalm uit de rivier en verslindt hem in korte tijd. Opname gemaakt bij de ingang van Solomon Gulch. Begin juli begint in dit gebied de zalmtrek en zwemmen de zalmen in grote aantallen vanuit de Prince William Sound stroomopwaarts de rivier in om te paaien in hun geboortemeer. Bij de ingang van de kreek komen 's avonds de beren om zich aan de zalm tegoed te doen.
Scenic Alaska
Aan het eind van de 20 mijl lange Aialik Baai, in Alaska's Kenai Fjords National Park, kom je bij de immense ijswand van de Aialik Glacier. Deze gletsjer is zich nog niet aan het terugtrekken, maar eindigt zijn stroom omlaag in het rustige water van de baai.
Ice Age Glory!
De Matansuka Glacier daalt in Noordwestelijke richting af vanuit de Chugach Mountains, is 27 mijl lang, gemiddeld 2 mijl breed en hier aan de voet bij de terminus 4 mijl breed. De afgelopen jaren is deze gletsjer redelijk stabiel gebleven. Het gebied van de Matanuska Glacier is makkelijk toegangkelijk vanaf de Glenn Higway en is heel goed op eigen gelegenheid te benaderen.
Het ontstaan van...gl
Gletsers ontstaan hier tussen de wolken hoog in de toppen van de Chugach Mountains (Alaska). Na verloop van tijd stapelt de vallende sneeuw zich op in de uitsparingen tussen de bergtoppen en naarmate er gedurende de winter meer sneeuw valt dan er zomers smelt worden de onderste lagen steeds verder samengeperst tot een compacte ijslaag. Als de ijslaag dik genoeg is zet deze zich door het enorme gewicht langzaam neerwaarts in beweging. Opname gemaakt tijdens een vlucht van Anchorage naar Amsterdam.
Zalmtijd
Het is begin juli. Aan de bergachtige kust van de Prince William Sound zwemt de zalm stroomopwaarts om kuit te schieten. Tussen de vissen waadt een moeder beer. Aan de rand van de Solomon Creek staan haar drie jongen hongerig toe te kijken. Ze zijn zelf nog te jong om op jacht te gaan naar een vis en wachten tot hun moeder er een heeft gepakt. Zodadelijk zal de moeder de wild tegenspartelende zalm aan één van de jongen geven om daarna opnieuw het water in te gaan voor een nieuwe vangst.
IJsplaneet
De gletsjertongen van de Knik Glacier (links) en de Colony Glacier en Lake George Glacier (rechts) dalen vanuit de Chugach Mountains af tot aan het Inner Lake George. Het ruim 25km2 grote gletsjermeer is gevuld met ijsschotsen en ijsbergen die van de gletsjers zijn afgekalfd. Dit gebied, slechts 50 mijl ten noorden van Anchorage, heeft eerder iets weg van een ijsplaneet en wordt weinig bezocht. Lees het hele verhaal in mijn reisblog IJsplaneet op deze website.
Alaska Wildlife
Een grizzly beer is in de rivier op zoek naar zalm. Zomers voeden beren zich met zalmen, welke vissen elk zo'n 5000 calorieën bevatten. Hiermee leggen beren een vetlaag aan voordat zij beginnen aan hun lange winterslaap. Opname gemaakt bij de Solomon Creek, nabij Valdez (Alaska). En nou maar hopen dat hij wat vangt...
Sea Life
Een zalm doet verwoede pogingen om te ontsnappen als hij net is gevangen door een zeeleeuw. Een meeuw observeert het schouwspel en zal als hij de kans krijgt ook een aanval doen op dezelfde prooi. De eeuwige strijd om voedsel is dagelijkse waar te nemen in de wateren van Alaska die krioelen van het leven! Deze opname is gemaakt in de Prince William Sound even buiten de stad Valdez.
Real Alaska!
Laaghangende bewolking tussen de beboste heuvels langs de Prince William Sound. IJsbergen drijven in de baai. Deze opname geeft de sfeer van het échte Alaska weer!
Panorama Alaska
Zo'n 50 mijl ten noorden van Anchorage (Alaska) ligt het uitgebreide gletsjergebied Knik Glacier Valley. Bij een eerste aanblik wordt je overrompeld door niet alleen de schoonheid van dit gebied, maar bovenal door de ongereptheid én de uitgestrektheid. Uitdaging is hoe die uitgestrektheid van dit landschap vast te leggen. Eén enkele foto is niet voldoende om de ware verhoudingen weer te geven. Met een brandpunt van 28mm maken we over een breedte van 180gr een reeks opnamen die we later in het fotobewerkingsprogramma tot één beeld hebben gegenereerd. Lees het complete verslag van het bezoek aan dit indrukwekkende gletsjergebied op het RR Reisblog IJSPLANEET.
Wonders of Ice
Vanaf de toppen van het Chugach gebergte in Alaska daalt de 45 kilometer lange Knik Glacier omlaag om uiteindelijk uit te komen in het Inner Lake George. Het 25 km2 grote meer is gevuld met ijsbergen die van de Knik Glacier zijn afgekalfd. Door de grote hoeveelheden ijs is het voor boten niet meer mogelijke om de terminus van de gletsjer te bereiken. De foto is genomen om 8 uur 's morgens ongeveer 10 minuten na de start vanaf de luchthaven van Anchorage op een vlucht naar Minneapolis. Het licht van de laaghangende zon schijnt haast perfect over dit ijswonder!
Het ontstaan van een.
Op hoogtes tot boven de 5000 meter, vanuit de duizenden vierkante kilometers metende ijsvelden, beginnen gletsjers hun lange afdaling vanuit het St. Elias gebergte in Alaska. Deze levende ijsmassa baant zich schurend en krakend een weg naar beneden en komt uiteindelijk terecht in het water van Glacier Bay of de Golf van Alaska. Het kan tientallen en soms honderden jaren duren voordat zo’n ijsmassa uiteindelijk de kust zal bereiken. Deze foto werd gemaakt tijdens een ruim 1-1/2 uur durende rondvlucht boven het Glacier Bay National Park in Alaska.
Alaska's Wilderness
De Knik River Valley ligt slechts 50 mijl ten noorden van Anchorage. De vallei wordt gedomineerd door de ruige Chugach Mountains. We volgen hier de Knik River stroomopwaarts en aan het eind van de valllei bevindt zich de reusachtige Knik Glacier, 40 km lang en aan de terminus 8 km breed! Stukken ijs breken van de gletsjer af en dobberen rond in het gletsjermeer. Het gezicht op de imposante ijsmassa's was één van de absolute hoogtepunten van onze Alaska reis!
Glacier Hiking
Een wandelaar passeert een vijver smeltwater op de Root Glacier in het Wrangell-St. Elias National Park in Alaska. Dergelijke vijvers lijken misschien onschuldig, maar hun ijzige water maken het tot gevaarlijk plekken voor wandelaars.
Ice Art
IJsbergen zijn gletsjerstukken die zijn afgebroken en wegdrijven. Gaandeweg smelten ze op een heel karaketeristieke manier weg. Deze ijsberg, gefotografeerd in Valdez Glacier Lake (Alaska) lijkt het resultaat van mensenwerk. In werkelijkheid is hij tot deze vorm geërodeerd door de werking van getij, weer en wind. Lees het hele verhaal op RR weblog "Niet alléén koeien kalven".