ABobeldijk
Schitterende...(vee)m
Tijdens ons verblijf in Marrakech hebben we een daguitstapje gemaakt naar de Ourika-vallei, ongeveer een uur rijden over de P2017, die langs bloemenkwekerijen en saffraanvelden naar het zuiden loopt. Op zich al een prachtige weg om de sfeer van de Atlas al een beetje te proeven. Voorbij het dorp Tnine-de-l’Ourika wordt de vallei, waar de Ourika doorheen stroomt, groen. In dit dorp vindt op MAANDAG de grootste souk van de vallei plaats. Zorg dat je er vroeg bij bent (voor de toeristen er zijn, al valt het wel mee met de toeristen: erg veel locals bezoeken deze belangrijke markt. Wat deze markt zo leuk maakt is dat er ook vee ne hooi verhandeld wordt, er zijn kappers actief, groente, fruit, snuisterijen, locale producten: je kunt het zo gek niet opnoemen, het is er. De markt is nog zeer authentiek, veel locals, foto's maken is een uitdaging! Verder is het leuk om een berber-dorpje te bezoeken: thee krijg je al snel aangeboden. Vooral in oktober is het ook leuk om de oogst van saffraan te bekijken. Als je nog een stukje verder rijdt naar Setti Fatma kun je daar diverse watervallen beklimmen. Best pittige tocht, zorg voor goed schoeisel!!! Heb daar mensen halsbrekende toeren uit zien halen op slippertjes... Prachtige steile rode rotswanden en weelderig groen begeleiden je... Vraag ook bij je riad of hotel voor info, zij kennen deze uitstapjes natuurlijk ook. Zorg dat je voor de markt op MAANDAG afreist naar de vallei: kortom een hele mooie dagtrip op maar een uurtje rijden vanuit Marrakech: aanrader voor diegene die ff genoeg heeft van de drukte van de stad en een kennismaking met de berbers van de Atlas wil maken.
Goedkoop overnachten.
Voor een budgetreis naar IJsland kun je het beste gebruik maken van de uitstekende hostels waar je voor nog geen €30,- p.p. prima kunt overnachten. De hostels liggen verspreid door het land, zijn schoon en hebben uitgebreide voorzieningen als wasmachines, grote keukens, gemeenschappelijke ruimtes en met enige geluk een hot-tube. De ene keer slaap je in een zaaltje (vaak niet meer dan 4 bedden) en de andere keer heb je het rijk alleen. Extra pluspunt is hun ligging. Vaak in het centrum van het dorp of prachtig net er buiten. Er liggen ook hostels op afgelegen plekken in de natuur. Met de middernachtzon is dat geweldig. Reserveren wordt aangeraden al was dat bij mijn reis in juni bij lange na niet nodig. Kijk op www.hostel.is voor een handig overzicht en prijzen. Hostels die ik kan aanbevelen: Hofn, Laugarvatn, Stykkisholmur, Reikir, Akureyri. De foto is gemaakt kort nadat ik het hostel in Hofn heb verlaten.
Spectaculaire...boott
Als je een bezoek brengt aan El Calafate is het zeker aan te raden om een dagtocht per boot te maken naar het Los Glaciares N.P., de naam zegt het al, een nationaal park vol met gletsjers en ijsbergen. De boottocht begint in het Lago Argentino, een van de grootste meren van Argentinië. Na ongeveer een uur varen zie je de eerste ijsbergen in het water drijven. Je zult echt versteld staan van de felblauwe kleur van het ijs. Een half uur later kom je uit bij een tweesprong in het meer. Rechts ligt een gigantische zee van ijsbergen, de een nog groter dan de ander. Hier achter ligt de Upsala gletsjer die sinds 2 jaar niet meer te bereiken is omdat het meer is afgesloten door de ijsbergen. Ook al kun je de gletsjer niet bereiken, het is fantastisch om tussen al die ijsbergen te varen. Vanaf hier vaar je de linkerarm in en kom je uit bij de Spegazzini gletsjer. Vanaf waterniveau is deze meer dan 100 meter hoog en je kunt je hier vergapen aan deze megagletsjer die je bij helder weer mooi tegen de berg op ziet kronkelen. Met een beetje geluk zie je ook stukken ijs ter grootte van een compleet woonhuis in het water vallen. Omdat je niet naar de Upsala gletsjer kunt vaar je nu nog door naar de bekende Perito Moreno gletsjer die je nu eens van een andere kant kunt zien in plaats vanaf de gebruikelijke wandelpaden met uitzichtplatforms. Een heel belangrijke tip voor deze dag, kleed je zeer warm aan. Je kunt lekker warm binnen zitten maar het mooiste is het natuurlijk als je heerlijk buiten op het dek kunt genieten van dit natuurspektakel. En buiten is het erg koud, temperaturen rond de 0 graden en vaak een behoorlijke wind.
Meerdaagse trektoch..
Deze zomer heb ik de 80 km lange maar gemakkelijke trektocht 'Laugavegur' in Zuid-Ijsland gelopen. Het is een prachtige route door overweldigend mooie en soms bizarre landschappen met een onvoorstelbare kleurenvariatie. Je kunt de tocht prima op eigen houtje lopen, de markeringen zijn grotendeels helder, in de hut van Landmannalaugar kun je goedkoop een prima gidsje met de routebeschrijving en een totografische kaart kopen. Je kunt in je tent overnachten of in goed uitgeruste hutten (in het seizone wel even reserveren). Deze tocht is een aanrader voor natuur- en trekkingliefhebbers.
Spectaculaire...glets
Als je in Patagonië bent is het een absolute aanrader om een gletsjertrekking te gaan maken. Gewapend met stijgijzers en eventueel ijshamers maak je gedurende enkele uren een wandeling over een gletsjer. Qua duur heb je meestal de keuze uit 2,4 of 6 uur. Tijdens deze wandeling loop je over de gletsjer en zul je je verbazen over de diverse kleuren blauw die het ijs heeft. Ook zie je dat een gletsjer niet alleen maar ijs is. Vaak zie je tussen de gletsjerpunten felblauwe meertjes, kleine riviertjes en spectaculaire ijsschachten of tunnels die tot wel 100 meter diep kunnen zijn. Er zijn in Argentijns Patagonië twee plaatsen waar een gletsjertrekking wordt aangeboden. Op de drukke en vrij toeristische Perito Moreno gletsjer bij El Calafate en op de rustigere Viedma gletsjer bij El Chalten. Van diverse personen heb ik vernomen dat de trekking op de Viedma gletsjer mooier is. Nadeel hiervan is echter dat deze vaak niet doorgaat. De boot legt namelijk direct bij de gletsjer aan en bij de minste wind is de golfslag al te woest waardoor de boot niet kan aanleggen. De trekking gaat dan ook niet door maar je bent wel een deel van je geld kwijt omdat je wel hebt meegedaan aan de boottocht over het meer naar de gletsjer toe (de 1 uur durende boottocht op zichzelf stelt helemaal niets voor). Wij hebben tot 2 keer toe dit probleem gehad en uiteindelijk maar besloten om terug te rijden naar El Calafate (400km) om daar de trekking te doen. De trekking over de Perito Moreno gletsjer is absoluut een stuk toeristischer, zeker als je de 2 uur durende trekking doet, maar is ook geweldig mooi. Wil je dus zekerheid hebben dat je trekking doorgaat doe hem dan dus bij de Perito Moreno, deze gaat namelijk altijd door (extreme weersomstandigheden daargelaten), wil je een minder toeristischer trekking doen op een, naar men zegt, nog mooiere gletsjer, kies dan voor de Viedma gletjser. De meeste mensen reizen van zuid naar noord en zullen dus eerst El Calafate bezoeken en pas daarna El Chalten. Als je beperkt in je tijd zit zul je dus in El Calafate de keuze moeten maken welke trekking je wilt doen, kies je voor de zekerheid of neem je een risico?
Argentinië • Mendoza San Juan La Rioja
Argentinië • Mendoza San Juan La Rioja
Talampaya N.P, mooier
In het midden van Argentinië ligt het Talampaya national park. Dit nog relatief onbekende park ligt in een vallei. De vallei is ontstaan door de erosie van wind en water in een woestijnklimaat, overdag heet en ’s avonds ijskoud. Bij de ingang van het park zie je in de verte al het roodgekleurde gebergte. Je mag niet zelfstandig het park in en kunt hier kiezen uit diverse excursies. De meest bekende is het circuito El Monje waar je met een busje door de rivierbedding van de Rio Talampaya rijdt. Je volgt bij deze 2,5 uur durende tocht de rivierbedding en je stopt op diverse plaatsen om te genieten van de tot wel 140 meter hoge steile rode rotsen. Als je de rivierbedding en de canyon uiteindelijk uitrijdt kom je op een grote open vlakte waar je de meest prachtige rotsformaties kunt zien. Deze tocht is mooi maar nog veel mooier is het om de 6 uur durende wandeling door dit deel van het park te maken (vertrek dagelijks om 09.00 uur). De wandeling voert je achter de canyon langs waar nog veel meer prachtige rotsformaties te zien zijn. Je moet af en toe wat klimmen en klauteren maar dat is het absoluut waard. Als je geluk hebt kun je onderweg nog een overvliegende condor spotten of enkele guanaco’s of vossen tegen het lijf lopen. Uiteindelijk komt de wandeling weer op dezelfde open vlakte uit als de bustour en wandel je door de rivierbedding weer terug naar je startpunt. Het park kent ook nog een andere ingang, een tiental kilometer voorbij de hoofdingang. Hier ligt het Circuito Ciudad Perida met enkele fantastische gekleurde rotsformaties. De tour hier duurt 3 uur en is alleen met een busje te doen. Eerst 1 uur met de bus hobbelen door het park, dan 1 uur wandelen dwars door canyon del Arco Iris en dan via enkele uitzichtpunten weer terug naar de ingang. Als je goed plant kun je ’s ochtends om 09.00 uur de wandeling doen en ’s middags om 16.00 uur de bustour zodat je een lange maar fantastische dag in een van de mooiste natuurgebieden hebt die ik ooit heb gezien. Volgens veel Argentijnen is het park mooier dan de Grand Canyon en de Bungle Bungles en ik denk dat het gebied zeker net zo mooi is als deze wereldberoemde natuurparken. En welke het mooiste is, ach dat moet je zelf maar beoordelen.
Argentinië • Noordwest Argentinie
Argentinië • Noordwest Argentinie
Tilcara: artistieke..
In de schitterende Quebrada de Humahuaca (Kloof van de Heilige Rivier), ligt het vredige, artistieke dorpje Tilcara (Vallende Ster). In de drie dagen dat ik er was trof ik er maar een paar andere reizigers, wat het een authentieke ervaring maakte waarin ik volledig tot rust kwam en verliefd werd op deze bijzondere prachtplek. Enerzijds doet het aan als een hippiekolonie, anderzijds voel en zie je de nabijheid van Bolivia, wat je tevens in het uiterlijk en de traditionele klederdracht van sommige dorpsbewoners terugziet. Daarbovenop maakt de smeltkroes van ongelooflijk gepassioneerde muzikanten het ook nog eens uitermate Argentijns, waarmee de unieke mix compleet is. Tilcara en omgeving kennen een rijk cultureel aboriginal verleden. De bewoners zijn ook nu nog echte rasartiesten op het gebied van o.a. (!) aboriginal en koloniale kunst. Dit kunstzinnige karakter uit zich ondermeer in muurschilderingen op woonhuizen, een kleurrijke kleding- en kunstmarkt op het dorpsplein, kunst- en antiekwinkels, artistiek ingerichte accommodaties, cafe's en restaurants, twee musea (Museo Archeologico Eduardo Casanova, met mummies, relikwieën en maskers + Museo Jose Antonio Terry, met voornamelijk schilderkunst) en in de muziek. Regionale muzikanten, maar ook nationale grootheden die van heinde en verre komen om hier hun ontroerende, meeslepende geluid voor een lokaal publiek ten gehore te brengen. Muziek vol passie en allure, echt waanzinnig mooi om naar te kijken en te luisteren. M.u.v. de hoofdstraat bestaan de sfeervolle straatjes van Tilcara nog uit stoffig zand met her en der een paard en wagen of een karakteristieke steenoven voor de huizen. De adembenemend mooie omgeving kun je lopend, per mountainbike of te paard verkennen. Het is een rotsachtig gebied met enorme cactussen en wonderlijke, buitengewoon grillige bergmassieven in werkelijk alle pasteltinten die je maar kunt bedenken. Op wandelafstand vind je o.a. de waterval Garganta del Diablo (Duivelskeel) en de ruïnes van het pre-Inca fort Pucará de Tilcara, inclusief fantastische uitzichten en de nabijgelegen botanische tuinen. Tilcara is goed bereikbaar per bus, bijvoorbeeld vanuit San Salvador de Jujuy (2 u), Salta (5 á 6 u) en La Quiaca bij de Boliviaanse grens (4 á 5 u).
El Chalten: rustiek..
In Argentijns Patagonie, op drie busuren verwijderd van El Calafate en de toeristische maar zeer indrukwekkende Perito Moreno gletsjer, ligt het lieflijke en nog tamelijk ongemoeide dorpje El Chalten. Hoewel je je kunt afvragen hoelang het duurt voordat het massatoerisme de weg ernaartoe weet te vinden... Het dorp breidt zich uit, de magische bergen blijven lonken en begin 2009 was de eerste pinautomaat een feit. De setting temidden van de besneeuwde bergen, in een groene vallei met meanderende beekjes tussen de kleurige bloemenvelden is dan ook adembenemend. Je kunt in de omgeving bovendien fantastische wandel-, fiets- en paardentochten maken. Ook gletsjer-trekking en bergbeklimmen behoren tot de avontuurlijke mogelijkheden. Als je van ongebaande paden houdt, wacht dan dus niet te lang! Bij aankomst kun je de majestueuze Cerro Fitz Roy en Cerro Torre al in de verte zien liggen. Als je mazzel hebt (zoals ik), stralen de puntige toppen van de bergen je op heldere, wolkeloze dagen tegemoet. En je kunt er nog veel dichterbij komen dan dat. Beide bergwandelingen zijn zeer de moeite waard en goed te doen; ze duren zo'n 5 tot 7 uur in totaal, afhankelijk van je conditie. De paden voeren omhoog langs pastel getinte bergen bedekt met spierwit poeder. Je doorkruist valleien waar drassig mos, fleurige bloemen en planten, grote rotsblokken, snelstromende rivieren, watervalletjes en kabbelende beekjes de boventoon voeren en wandelt door bossen met grillig gevormde bomen. En dan ligt daar plotseling het spectaculaire einddoel. In het geval van [url="http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/argentinie/patagonie/reisreporter/fotos/276244.html" target="_blank"]Fitz Roy[/url]: een schitterend azuurblauw meer, op de voet gevolgd door groene heuvels en een besneeuwde bergvlakte uitmondend in een lichtblauwe gletsjer. Daar pal achter torent het bergmassief bijna kaarsrecht boven dit tafereeltje uit. Door de steilheid is Mount Fitz Roy wereldwijd een ware uitdaging voor de geoefende alpinist. Dit geldt ook voor het einddoel van wandeling twee: Cerro Torre. De tocht eindigt bij drie smalle, zeer puntige torens, omringd door de lager gelegen besneeuwde bergen. De sneeuw gaat vloeiend over in een zachtblauwe gletsjer, die eindigt in het mintgroene gletsjermeer dat voor je voeten ligt. Extra tip: neem een leeg flesje water mee en vul dit onderweg, want je kunt het stromende water in de bergen gewoon drinken. Het smaakt zalig!
De natuurwonderen van
Het schiereiland Snaefellsness wordt gedomineerd door de vulkaan Snaefellsjokull (1446m) waarvan de krater schuilgaat onder een kleine ijskap. Er wordt beweerd dat de Snaefellsjokull magische krachten bezit. Bij helder weer heeft hij een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Gletsjertochten of sneeuwscootertochten zijn te regelen vanuit Arnarstapi en vanuit Olafsvik. Je kunt ook een 6 uur durende Whale Watching tocht vanuit Olafsvik maken. Het is geweldig om een rondrit te maken en onderweg regelmatig te stoppen zoals bij Dritvik voor een grotbezoek. Op het kiezelstrand Djupalonssandur liggen 3 stenen. De grootste heet Fullsterkur (154 kg), Halfsterkur (100 kg), Halfdraettingur (54 kg). Als je Halfdraettingur niet kon optillen mocht je niet toetreden tot het vissersgilde. De kust aan de voet van de vulkaan is prachtig: in het zuiden steken 2 rotstorens Londrangur, waarschijnlijk oude kraterpijpen, uit de zee omhoog. Hier vind je ook de vogelrots Pufubjarg. Bij Hellnar loopt een schitterend voetpad langs de kust over het lavaveld Hellnahraun naar Arnarstapi. De rotskust bestaat uit grillige basaltformaties waar je talrijke zeevogels ziet. Stykkisholmur is de grootste en gezelligste plaats en uitermate geschikt als uitvalsbasis. Je kunt deelnemen aan een boottocht langs vele eilandjes om vogels te spotten. Stykissholmur heeft verschillende oude, houten gebouwen, enkele gezellige cafe-restaurants en een paar winkels en galeries. Je kunt in Stykkisholmur fietsen huren om het schiereiland per fiets te kunnen verkennen. Je gaat naar Grundafordur voor de watervallen. Het schiereiland is uitermate geschikt voor wandelaars, zoals naar de prachtige explosiekrater Eldborg of naar het lavaveld Budahraun. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij diverse punten langs de kust, zoals bij Bardur of bij de vuurtoren van Skalanesnagi. Het schiereiland Snaefellsnes is geweldig om te verblijven en een must om naar toe te gaan als je naar IJsland gaat.
Het rode goud
In de omgeving van Taroudant wordt veel saffraan gekweekt. Je vindt hier veel verkooppunten met restaurantjes, waar je ook nog veel kunt leren over het kweken van de saffraankrokussen en het oogsten van de saffraan. Natuurlijk willen ze graag verkopen, bij een kopje lekkere saffraan-thee. De Saffraankrokus groeit het beste op een hoogte tussen de 1200 en 2000 meter, in een droog en warm klimaat. In de herfst worden uit elke bloem de 3 meeldraden geknipt. Voor 5 gram heb je dan 600 – 700 bloemen nodig, dit maakt saffraan de duurste specerij ter wereld. Hier langs de weg in het gebied waar het groeit is het nog heel betaalbaar, en een leuk souvenir om mee te brengen. Behalve om de rijst te kleuren kun je het ook heel goed in de groene thee mengen, erg lekker.
Fantastische fietstou
In Hoi An kun je zelf een fiest huren en erop uit trekken. Wat je ook kunt doen is een tour boeken bij Steve, de eigenaar van de Sleepy Gecko, op het eiland Cam Nam. Steve woont al jaren in Hoi An, is getrouwd met een Vietnamese vrouw uit Hoi An en beide kennen de omgeving op hum duimpje. Steve neemt je mee naar verschillende eilandjes in de buurt. Je fietst over bamboo bruggen, neemt de lokale ferry, stopt voor lunch (bij de prijs inbegrepen) en ondertussen zie je hoe de mensen op het platteland leven. Steve is van nature nieuwsgierig en stopt om de haverklap. Wij hebben gezien hoe de mensen pinda olie maken, hoe cashewnoten groeien, hoe manden gemaakt wordt, hoe de mensen boten maken, hoe vissen gedroogd worden etc. Het is een lange en leuke dag die je afsluit met een ijskoud biertje in de Sleepy Gecko, Prijs: 25 dollar US. Inbegrepen: Fiets, gids (Steve), vervoer (ferry), lunch, snacks, drankjes.
Fietsen en eten!
Als je in Hoi An naar het haventje loopt, kun je oversteken naar de aanlegplaats bij het Lighthouse Restaurant. De Nederlandse eigenaar zorgt voor fietsen en hij neemt je mee op een eiland tour door het agrarisch gebied rondom Hoi An ( zie mijn foto van de rijstoogst) Toen wij er waren (in 2007) werden er na afloop heerlijke lunches verzorgd Tegenwoordig zijn er nog meer mogelijkheden: Je kunt de fiets tours combineren met kooklessen. www.lighthousecafehoian.com
Praktische informatie
Een overzicht van mogelijke excursies op IJsland met praktische informatie. Informatie gebasseerd op eigen ervaring juni/juli 2010 (prijzen zijn afgerond na omrekening). De genoemde kosten zijn volledig, indien van toepassing incl. uitrusting, gids etc. Eten altijd zelf meenemen. Als je googled met onderstaande gegevens kom je vanzelf bij aanbieders uit. Tip: slaap je in hostels dan heb je op sommige excursies flinke korting (tot wel 30%). Papey > Excursie vanuit haven Djupivogur naar vogel- en kloostereiland Papey, duur 3 uur, kosten ca. 25 euro p.p., 2x per dag in hoogseizoen. Daarbuiten vooraf bespreken (kan evt. in touristoffice Djupivogur) Jokulsarlon > Met amfibievoertuig tussen de ijsschotsen in het gletsjermeer, duur 30 min, kosten ca. 14 euro p.p., meerdere keren per dag. Melden bij restaurant. Ingolshofdi > Met tractor naar vogelkaap Ingolshofdi, duur ruim 3 uur, kosten 25 euro p.p., vertrek dagelijks om 12u bij bord/parkeerplaats langs de ringweg. Bespreken hoeft niet. Gletsjerwalk > Wandeltocht over Svinafellgletsjer met volle uitrusting, duur 4 uur, kosten ca. 65 euro p.p., dagelijks 2 a 3 tochten. Reserveren verstandig, kunt dag vooraf bespreken bij infocentrum Skaftafell. Aanbieder o.a Glacierwalks. Bus Thorsmork > Lijndienst naar basiskamp in Thorsmorkvallei, duur ca 75 minuten, kosten ca. 40 euro p.p. voor retour en vrij doorreizen binnen Thorsmork. Verschillende opstapplaatsen. Onder andere om 10.30u in Hvolsvollur. Reserveren niet nodig, operator is Reykjavik Excursions. Rubberboot Wetsman eilanden > Vanuit haven Bakki met rubberboot naar de eilanden met onderweg bezoek vogelrotsen, duur ca 30 minuten per enkele reis, kosten ca. 60 euro p.p. Vooraf bespreken (bellen) bij Ribsafari.is. Vertrek doorgaans om 12.00 uur, terug in overleg. Excursie Breidafjordtour > Vertrek vanuit haven Stykkisholmur (noordzijde Snaefellsness). Bootexcursie langs vogelrotsen en zeearendnest. Afsluiten sleepnet over de bodem en verse zeedieren eten. Duur ca. 3,5 uur, kosten ca. 35 euro p.p. Aanbieder Seatours heeft kantoor in haven, meerdere tochten per dag. Walvistour Husavik > Met walvisvaarder vanuit de haven door de baai op zoek naar walvissen. Duur ca 3,5 uur, kosten ca 48 euro p.p.. Meerdere tours per dag, bespreken verstandig want tochten kunnen vol zitten. Meerdere aanbieders. Excursie Askja-caldera > Bus en wandeltour naar machtige Askja-caldera met zwemkrater Viti. Zie mijn tip over Askja voor uitgebreide info. Duur ca 11 uur, kosten ca 100 euro p.p.
Askja Caldera, een...
De Askja-caldera vormt een uniek en indrukwekkend stukje IJsland. Ver weg van de beschaving (100km gravel vanaf de ringeweg) en nabij de machtige Vatnajokullgletsjer. Een 8 kilometer brede caldera op ruim 1100mtr die gevuld is met water. In de caldera heeft een latere uitbarsting de kleine krater Viti gevormd. Je kunt er in afdalen (steil) om een bad te nemen in het ca 25 graden warme melkkleurige water. Vanaf Reyhjalid bij Myvatn vertrekt dagelijks om 08.00u een 4WD-bus voor een 11 uur durende tocht naar Askja. Onderweg rijdt je door de gigantische lavawoestijn Odadahraun waar je allerlei sporen van vulkanisme vindt. Het is het droogste gebied in IJsland met heuze oases gevormd door de schaarse rivieren in het gebied. Rivieren die soms voor lange tijd onder de lava verdwijnen trouwens. Via de Queen of all mountains (foto van geplaatst) kom je uiteindelijk bij Askja in het gebied waar Armstrong in 1963 zijn maantrainingen had. Een wandeling van 30 minuten, deels door sneeuw brengt je naar de rand van caldera en naar Viti. Daar kun je ca 2,5 uur rondneuzen en/of zwemmen. De excursie kost 100 euro p.p. maar is het wat mij betreft waard. Je kunt ook met een goede 4WD zelf naar Askja rijden maar informeer dan wel over de rivieren. Tijdens onze excursie begin juli was het water niet meer dan 30cm diep. Vooraf bespreken kan bij Myvatn-tours (even googlen). Een dag van te voren bellen volstaat meestal. p.s. er staan en er komen nog foto's van dit gebied
Essaouira, pareltje..
Het massatoerisme heeft hier nog niet toegeslagen, integendeel. Essaouiara (70.000 inwoners), op 180 km ten westen van Marrakech aan de Atlantische Oceaan gelegen, is een opvallend relaxte stad. Voor wie het moe is om voortdurend te worden aangesproken, zal dit een verademing zijn. Je wordt hier met rust gelaten en je wandelt dan ook bijzonder rustig door de fraaie oude medina, over de oude stadswallen of over het brede zandstand, waar altijd een windje staat. De sfeer is er hier een van rust en genieten. Zonder aarzelen durf ik dit één van de mooiste plekjes van Marokko te noemen. Het is een aanrader om tegen het vallen van de avond in de vissershaven rond te wandelen. Er heerst een geweldige sfeer hier aan de haven: vissers maken hun vis schoon, verkopers die het verkopen. Er ligt afval en honderden meeuwen zwermen hier boven. Tegen het decor van de invallende duisternis, de laatste gloed van de ondergaande zon en de donkere vestingtoren vliegen de silhouetten van de meeuwen, soms rakelings, over en langs je heen. Een surrealistisch beeld. Het is genieten van deze sfeer. Dat geldt ook voor de sfeer in de stad. Op het grote plein vóór de ingang van de medina verzamelt zich nagenoeg de hele stad. Niemand blijft hier ’s avonds in huis zitten. Het plein is de grote ontmoetingsplek: kleine kinderen rennen joelend rond, ze spelen of voetballen, groepjes vrouwen zitten op de muurtjes en kletsen met elkaar, de baby’s naast zich, de mannen hebben blijkbaar zaken te doen. Er wordt gerelaxed, gesocialized en de sfeer is ontspannen. Heerlijk om hier rond te wandelen, om wat te eten op het terras of gewoon op het muurtje langs de zee te gaan zitten kijken naar wat er gaande is. Essaouira, niet overslaan! Voor ons was dit de slagroom op het Marokkotoetje.
Veilige haven!
Hofn betekent haven en is een leuk stadje waar je heerlijk kunt genieten van de lokale vangst van kreeft en garnalen. De omgeving wordt gedomineerd door Europa's grootste gletsjer de Vatnajokull. Een must is de ICE-land Glacier Exhibition. Je ontdekt in dit museum de wetenschap achter het plaatselijke landschap en hoe deze zich verhoudt tot de Vatnajokull gletsjer. Er zijn interactieve filmpjes, welke je volledig imponeren. De Lonsoraefi Valley even buiten Hofn is een erg populair wandelgebied. Het is een interessant geologisch gebied met rotsformaties en waar je mineralen en Rhyolite kunt vinden waardoor het landschap zijn mooie kleuren krijgt. Je ziet er overigens ook regelmatig rendieren rondlopen. Langs de weg zie je diverse gletsjertongen van de Vatnajokull en bij een aantal kun je met een 4x4 tot dichtbij komen en het laatste stukje is prima lopend te doen. Het indrukwekkendste is dat je daar alleen bent. Onvoorstelbaar mooi. De Hrnafjardarfljot River is een korte maar zeer brede rivier wat eigenlijk meer een baai lijkt. In 1961 werd toen over deze baai de 1 na langste brug van de wereld over deze baai gebouwd. Mooi om te zien. Hofn is een mooie uitvalsbasis naar het Skaftafell NP wat ten westen van Hofn ligt. Je vindt daar informatie over de geschiedenis van de omgeving over ijs en water en hoe de natuur het landschap gevormd heeft. Schitterende omgeving en een informatief Visitor centre Skaftafellsstofa. Kortom Hofn is een prachtige uitvalsbasis voor deze schitterende omgeving.
Westman eilanden, nie
Misschien wel een vergeten stukje IJsland mede door de lastige bereikbaarheid. Vanaf deze zomer zijn de mooie en bijzondere Westman-eilanden echter zowel per veerboot als per rubberen speedboot makkelijk te bereiken. De eilanden liggen op 11km ten zuiden van IJsland ongeveer ter hoogte van de Myrdalgletsjer. Ik raad de speedboot aan omdat het je een avontuurlijk reis biedt met 50% kans op het zien van orka’s onderweg (volgens de kapitein). Daarnaast vaart de speedboot langs enkele indrukwekkende vogelrotsen tot vlakbij papegaaiduikers en alken. Pas na een bezoek aan een grot (de muziek gaat hard) meert de boot aan in de haven van Heimaey. Aanbieder is www.ribsafari.is, kosten retour ca. 60 euro. Vertrek vanuit de gloednieuwe haven bij Bakki. Heimaey kreeg naam door de enorme vulkaanuitbarsting van 1973. Het lopen op de bijna 40 jaar oude lava en de documentaire daarover in café KRO aan de haven zijn al reden genoeg voor een bezoek. In het Pompei van het noorden (400 huizen werden bedolven) krijg je een nog intrigerender beeld. Een klim naar de top van een van de ruim 200mtr hoge bergen rondom de haven bieden een geweldig uitzicht op hoofdeiland Heimaey en alle kleine eilanden in de verte. De klim is wel zwaar. In de haven hangt een flinke vislucht maar wie daaraan wil ontkomen raad ik de 8km lange rondwandeling over het eiland aan. Wederom veel vogels en mooie vergezichten waarbij je o.a. het zuidelijke puntje (de winderigste plek van Europa met maar 4 dagen per jaar windstil…) bezoekt. Je kunt Heimaey middels een dagtocht bezoeken. Wil je ook de andere eilanden zien (o.a. een van de grootste Jan v Genten populaties ter wereld) dan raad ik een overnachting aan. Oja, en een visje eten in wat lange tijd de grootste vissershaven van IJsland was hoort er natuurlijk bij. Zie http://www.visitwestmanislands.com/english/ voor meer info.
Argentinië • Noordwest Argentinie
Argentinië • Noordwest Argentinie
Geen gehaast: go...lo
In Salta stikt het van de reisbureaus die je een dure excursie willen verkopen. Ook zal iedereen je vertellen dat bepaalde plekken alleen met een excursie te bezoeken zijn... Niet doen dus! Die excursies - hoewel er best leuke tussen zullen zitten - zijn vaak erg gehaast (afstanden zijn groot!) en bovendien is zo'n georganiseerde trip met alleen maar toeristen vaak niet waar we op zitten te wachten. Heb je dus geen huurauto om rond te touren... go local: bijvoorbeeld naar de Salinas Grandes (zoutvlaktes) noorderlijk van Salta! Pak de lokale bus naar Jujuy (ca. 2-3uur) van daar pak je de bus naar Purmamarca (1.5u): leuk tussen de locals, de bus stopt in een paar dorpjes onderweg om mensen op te pikken. Purmamarca is een schattig dorpje, echt de moeite waard. Het dorp ligt tegen de Cerro de los 7 Colores: de gekleurde bergen, prachtig werkelijk waar. In het dorpje heb je een leuke markt, een oude kerk en veel souvenirs. Locals staan je op te wachten om je naar de zoutvlaktes te brengen met hun auto. Ben je met minder dan 4 personen? Loop dan even een rondje, of relax op een terrasje en als je terug komt zijn er vast meer mensen die die kant op willen (ik was alleen en heb deze tour zo met 3 Argentijnen gemaakt!) Genoeg tijd om vanuit Salta hierheen te komen en de zoutvlaktes te bezoeken en 's avonds te genieten van de lokale folklore bij het eten. De volgende dag kun je de wandeling om de gekleurde bergen maken alvorens een bus naar bijvoorbeeld Huamahuaca, Iruya of andere mooie oorden te pakken. Het leuke is, omdat veel buitenlandse toeristen wel een excursie boeken en dezelfde dag nog terugkeren, dat je in zo'n dorpje als Purmamarca dus 's avonds in een restaurant of bar of hostel tussen alleen maar Argentijnen zit!