Welkom bij Columbus Reisreporter

'1099180' door Dianadm '1099180' door Dianadm

KeniaRift Vallei

KeniaRift Vallei

Meestervissers

Dianadm

Lake Navaisha ligt in de Rift Vallei op de breuklijn van twee tektonische platen. Deze bewegen per jaar 2-3 mm uit elkaar, waardoor de samenstelling van de bodem verandert en het water minder goed kan worden afgevoerd. Samen met de extreme regenval van de afgelopen jaren heeft dit gezorgd voor een enorme stijging van het waterniveau. Hierdoor zijn bomen in het water komen te staan en zijn veel struiken doodgegaan, wat voor een nogal surrealistisch beeld zorgt. Een positieve bijkomstigheid is dat door de waterstijging het aantal kikkers, kleine vissen en kreeftjes in het meer explosief is gegroeid. Voedsel in overvloed en dus goed nieuws voor de foeragerende nimmerzats. Ze hoeven alleen maar te wachten tot er een prooi voorbij komt zwemmen om deze vervolgens razendsnel uit het water te vissen. En dat kunnen ze als geen ander.

'1099179' door chateau '1099179' door chateau

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Zahara de la Sierra

chateau

Vanuit Olvera zijn we naar Ronda gereden. Niet via de N-weg, maar over de kleine witte weggetjes op de kaart. We rijden door een mooi glooiend landschap. We passeren kleine lieflijke witte dorpjes waar je stapvoets doorheen rijdt. Genieten! Aan de overkant van een mooi gekleurd meer, Embalse de Zahara, zien we weer een wit dorpje liggen: Zahara de la Sierra. Boven het dorpje de restanten van een moslimburcht.

'1099178' door corriedewinter '1099178' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Soulor: Aantrekkelijk

corriedewinter

Vandaag kwam de Tourkaravaan over de Col du Soulor om later te finishen op de Tourmalet. Een spectaculaire rit, geweldig voor de wielerliefhebber. Ik zie veel bekende plekjes die we bezochten tijdens een roadtrip door de Hoge Pyreneeën. Hier maken we in een veel minder drukke periode een wandeling op de hellingen van de Soulor (1474m) op zoek naar marmotten en vale gieren. Onderweg komen we een boer tegen, monsieur Allègre (zijn voornaam vindt hij niet belangrijk). Omdat het al een maand niet geregend heeft, brengt hij samen met zijn zoon (foto) de koeien naar een meertje lager in het dal, zodat ze kunnen drinken. Ik help een handje mee en ga gelukkig precies op de goede plaats staan, wat mij een goedkeurend knikje oplevert. Tenslotte vraag ik nog even hoe zijn zoon heet. Hoe dom kan je zijn/ zegt zijn blik. 'Allègre natuurlijk!"

'1098622' door Dianadm '1098622' door Dianadm

GhanaAccra

GhanaAccra

De rokerij

Dianadm

Op het strand van Jamestown wordt de vis aan wal gebracht om vervolgens schoongemaakt en verder bewerkt te worden. Direct achter het strand vind je het thuis van de vissers, een wijkje met houten en golfplaten huisjes. Overal liggen visjes te drogen en in een hoek is een rokerij waar in grote tonnen de vis wordt gerookt. De tonnen zijn gevuld met licht vochtige houtkrullen, die brandend voor een enorme rookontwikkeling zorgen. Het ruikt hier naar vis, vuur en rook en na enkele minuten ruik je zelf ook zo. De geur gaat in je haar, kleding en poriën zitten. Gelukkig gebeurt het roken wel in de ‘frisse’ lucht.

'1098511' door Vincent_van_Dijk '1098511' door Vincent_van_Dijk

Noorwegen

Noorwegen

Kvalrossbukta

Vincent_van_Dijk

Mijn eerste reisfoto op deze site. Gelijk maar even met de deur in huis vallen dat ik een eilandengek ben. Jan Mayen is een eiland ten noordoosten van IJsland in de Noordelijke ijszee. Heel bijzonder om op dit strand aan land te komen. Welkom geheten worden door de Noorse commandant van de basis (die je paspoort stempelt vanaf de motorkap van zijn landrover) draagt bij aan het bijzondere eilandgevoel. Niet alleen een historische plek in de (duistere) geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart, maar qua natuur, overweldigend! Een strand met krijsende Noordse stormvogels, bezaaid met drijfhout en walvisbotten. Het ruige en vrijwel kale landschap, gedomineerd door donker lavazand is fenomenaal om in je op te nemen. Ik zal nog een aantal andere foto's plaatsen van dit bijzondere en redelijk onbereikbare eiland.

'1098213' door corriedewinter '1098213' door corriedewinter

UgandaRwenzori 

UgandaRwenzori 

Hike rond Bwindi...fo

corriedewinter

Je weet niet wat je ziet als je overnacht in de Gorilla Valley Lodge, die in het zuiden van het Bwindi Impenetrable Forest op een heuvel is gebouwd. Je logeert in prachtige huisjes met een eigen badkamer en douche. Vlak voor de huisjes begint het bos waar apen, vogels en heel soms gorilla’s heel dichtbij komen eten van de mango’s en het andere fruit wat daar groeit. Na een steile klim heb je een schitterend uitzicht vanaf het terras en eetzaal (foto), waar je een heerlijke maaltijd met zoveel mogelijk groenten uit eigen tuin op de helling krijgt, maar waar je ook bananenchips, popcorn en pinda’s bij je drankje vindt. Natuurlijk ga je hier een gorilla tracking doen naar een van de vijf gorillafamilies in het Bwindi Forest. Je bent er zo met een van de Landcruisers, hoewel de steile weg ernaartoe een uitdaging is. Mocht je niet naar de gorilla's gaan dan heb je toch kans om ze te zien op de hellingen achter de lodge. Wij genoten ook van een pittige wandeling naar en om het dorp Kanyamahene. Daar wonen o.a. de Batwa die hun leven in het bos moesten opgeven om de gorilla's meer ruimte te geven. Ze verdienen een bezoek, maar ga niet alleen, want de mensen zijn nog niet zo gewend aan blanke bezoekers en bovendien spreken ze slecht Engels. Francis, die bij de lodge werkt en in het dorp woont, begeleidde ons. Het bezoek, nu onder leiding van verschillende dorpshoofden, is iedere keer anders, afhankelijk van wat je wilt zien. Je kunt helpen met eten klaarmaken, sorghumbier proeven, de school of de kathedraal (echt waar) bezoeken of je wordt onthaald op een spontane dansvoorstelling van de dames van het dorp, die ontroerend mooi kunnen zingen. Hier zijn we op de terugweg van het dorp nadat we ook nog even hoog op de helling de oma van Francis hebben bezocht. De stok was zeker nodig; wat was dat steil! NB: Er staat bovenaan Rwenzori, ook een schitterend gebied, maar het gaat dus om Bwindi, dit is op de kaart goed aangegeven.

Begin 2014 gaan mijn vriend en ik anderhalve week naar de winterzon op het Kaapverdische eiland Sal. Het wordt een relaxvakantie aan zee; beetje luieren, zonnen, snorkelen en misschien duiken. Sal is... Lees meer

Met een wazig gevoel in mijn hoofd word ik langzaam wakker. Ik doe een aantal pogingen om mijn ogen te openen en langzaam maar zeker krijgt mijn wereld weer betekenis. Ik lig in een bed onder een dunn... Lees meer