Welkom bij Columbus Reisreporter

'845363' door MariekeH '845363' door MariekeH

IndonesiëBaliem

IndonesiëBaliem

Buiten de gebaande...

MariekeH

Buiten de gebaande paden, dát is het motto van Columbus. West-Papoea is wel degelijk buiten de gebaande paden en de Baliem Valley al helemaal. Meerdere keren heb ik de meerdaagse hike gepromoot en zelden post ik een portret, dier of object meerdere keren. Deze man hebben jullie echter al eerder gezien, vergezeld van twee kinderen. Hij vermaakt zich bij zijn honai hut in de vallei. Hoewel je op internet de kosten voor deze Baliem Valley trekking met gids kunt vinden en van de prijzen stijl achterover valt, kan ik je vertellen dat je de trekking helemaal zélf kunt doen met behulp van de applicatie Maps.Me. Is dat goed nieuws?! Lees je in, in bijvoorbeeld de Lonely Planet over dit gebied en over de bevolking en hun gewoonten. Vliegtickets naar Sorong en Wamena zijn goedkoop te vinden via de website van Airpaz. Verwonder je over dit afgelegen gebied en over het dagelijkse leven van de bevolking. Wat een rijkdom dat we in een honai hut mochten slapen en zelfs een nacht in een rieten huisje van de locals op een flinterdunne rieten mat. Onze pastasaus werd opgewarmd in de honai ´kookhut´ en we lieten de familie proeven. Ze vonden het heerlijk met die stukjes pasta er doorheen. In ruil daarvoor kregen wij zoete aardappel. Genieten, zulke momenten!

'845362' door JoshuaX '845362' door JoshuaX

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Garden of Exile

JoshuaX

Vervreemding en desoriëntatie, dat is wat de Garden of Exile je wil laten voelen. Dit buitengedeelte van het Judisches Museum is een abstracte weergave van het gevoel dat de uit Duitsland verdreven Joden moeten hebben gehad toen ze huis en haard moesten achterlaten en de onzekerheid tegemoet gingen. De ondergrond van deze 'buitentuin' is met opzet scheef gelegd, de 49 hoge steles staan uit het lood. Het titaanzinken museumgebouw aan het eind loopt ook scheef omhoog, alsook de muur links. Alleen het grachtmuurtje loopt recht, wat de rest nog meer uit het lood lijkt te zetten. Niets klopt, niets is vertrouwd. Precies zoals de ontwerper Libeskind bedoeld heeft. Vanuit dit standpunt kon ik dit gevoel van desoriëntatie het beste in beeld brengen naar mijn idee. Overigens zijn 48 Steles gevuld met aarde uit Berlijn en de middelste Stele met aarde uit Jeruzalem. Libeskind won de ontwerpwedstrijd voor het Judisches Museum in 1989. Hij noemt het zelf 'between the lines'. Het museum heeft fysiek een zigzaglijn als vorm, een denkbeeldige lijn loopt daar dwars doorheen, en waar deze twee lijnen elkaar raken heeft hij een lege verticale ruimte ontworpen. Een bekende daarvan is de ruimte waar 10.000 stalen ronde gezichten op de grond liggen waar je overheen loopt, een angstaanjagend geluid voortbrengend.

'845361' door karinm '845361' door karinm

OmanSharqiya Sands

OmanSharqiya Sands

Oorverdovende stilte.

karinm

In de Sharqiya sands is het goed toeven. We blijven er een nachtje, de autorit naar het tentenkamp, 1000 nights camp, is best spectaculair maar goed te doen. We hebben onze eigen bedoeïnentent, er is een prima restaurant en een bar gebouwd in een oude boot. Als de zon achter de zandduinen verdwijnt, wordt het donker, heel donker. En stil, heel stil. We lopen naar het eind van het tentenkamp om zo weinig mogelijk lichtvervuiling te hebben. Dan ontvouwt zich een hemel met miljoenen sterren, waarin de melkweg zich aftekent. Wat is de wereld toch mooi.

'842567' door krijnvandergiessen '842567' door krijnvandergiessen

KeniaAmboseli NP

KeniaAmboseli NP

Stofhappen

krijnvandergiessen

Nog een foto uit het geweldige Amboseli. Dit keer niet zwart-wit, maar in kleur om de prachtige zonsopkomst weer te geven. 2 zebras vechten (of spelen) op de open vlaktes, terwijl de warme zonnestralen het opstuivende stof oranje kleuren. Het was erg vroeg in de ochtend, en dit waren een van de eerste dieren die we die dag spotte: meteen raak dus! Als je niet in een van de dure lodges wilt overnachten, zet dan je tentje op bij de ‘community campsite’ net buiten het park. Vanaf daar is het slechts enkele minuten rijden naar de poort. Als je de dag van tevoren al je toegangsbewijs hebt gekocht (gewoon bij de poort), rijd je als eerste het park in terwijl de zon opkomt achter de Kilimanjaro!

'840990' door gorke '840990' door gorke

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Earth Peaks bezoeken

gorke

De Earth Peaks is een typische topografische formatie door stapels aarde die zich over miljoenen jaren verzamelen. De aardingsplekken veroorzaakt door korstbeweging werden verdiept en verbreed door natuurlijke kracht, en uiteindelijk werden er aardepilaren geboren. Deze aardpijlers zien er vanaf de verte levendig uit als een bos, vandaar de naam "aardebos". Yuanmou, ligt ongeveer 200 km. van Kunming, en is de beroemdste plaats van Yunnan voor het aardewoud. Ben je in de buurt ga dan zeker een mooie wandeling door dit geweldige gebied maken. Vooral tegen zonsondergang is het adembenemend mooi en je bent er zo goed als alleen!

'842582' door MiekeDeHaas '842582' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rijstterrassen en...d

MiekeDeHaas

Yunnan , daar moet je zijn voor de rijstterrassen. Vooral in Yuanyang kom je ogen te kort. De rijstterrassen vallen inmiddels onder UNESCO . Logisch. Elk rijstterras is ook een kunstwerken op zich. De dorpjes liggen prachtig aangrenzend aan de rijstterrassen. Vanuit deze dorpjes gaat de plaatselijke bevolking op pad om ze te bewerken, aan te planten enz. Hun uitzicht is niet verkeerd maar de werkzaamheden zijn zwaar. Het blijft handwerk. Een tour langs al die rijstterrassen verveelt geen seconde. Alleen februari en maart is er water op de rijstterrassen en dat maakt het zo speciaal.

We vertrekken morgenochtend met de trein van Ella naar Kandy. Naar het schijnt een van de mooiste treinreizen ter wereld. De trein is vaak al weken vantevoren volgeboekt en wij waren daarom ook blij n... Lees meer