Welkom bij Columbus Reisreporter

'854190' door Dragonfly '854190' door Dragonfly

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Weetjes over de...Fil

Dragonfly

De Filipijnen zijn erg ver om naar toe te gaan. De reis zorgde bij ons zeker op de terugweg voor een enorme jetlag. Iets waar we, zo lijkt het, met het klimmen der jaren, steeds meer last van hebben. Toch zou ik zo nog eens gaan. Op internet vond ik deze weetjes voordat we vertrokken, Ik vond ze erg leuk, dus daarom deel ik ze. 1. Hagedissen als huisdier. Ze zijn er dol op in de Filipijnen: hagedissen. Kinderen zien ’t als een speelkameraadje en ze houden insecten buiten de deur. Eens wat anders dan een kat ;-). 2. Eelt op je duim van ’t smsen. Filipino’s hebben de hele dag hun mobiele telefoon in de hand. En maar smsen! Het schijnt zelfs zo te zijn dat er dagelijks meer smsjes worden verstuurd vanuit de Filipijnen dan in de VS of Europa. 3. Karaoke is hier uitgevonden. Ondanks dat Japan met de eer probeert te strijken, zijn ’t de Filipijnen die karaoke hebben uitgevonden! 4. Eten als Westerling. In tegenstelling tot de omliggende landen, zijn Filipino’s gewend om met bestek te eten in plaats van met stokjes. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de Filipijnen gekoloniseerd waren door Spanje en later de VS. 5. Zeg ’t met je wenkbrauwen! Wil je ergens bevestigend op antwoorden? Doe dan je wenkbrauwen naar boven in plaats van ‘ja’ te knikken. Dat is de Filipijnse manier van bevestigen. 6. Basketbal is volkssport nummer 1. Naar Amerikaans voorbeeld! 7. De jeepney als favoriet vervoermiddel. Een soort opgedirkte minibus, onder de naam jeepney, is het Filippijnse vervoersmiddel bij uitstek. Een overblijfsel uit de tijd na de Tweede Wereldoorlog. 8. Eet niet je bordje leeg. Word je uitgenodigd bij mensen thuis? Eet dan vooral je bord niet helemaal leeg. Doe je dat wel, dan zeg je daarmee eigenlijk dat ’t eten je niet heeft gesmaakt. Beetje vreemd, maar goed om te weten. Bron het reismeisje.

'854189' door gekkofan '854189' door gekkofan

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Graffiti met een...bo

gekkofan

Ook Bali ontsnapt niet aan de graffiti opmars. Sommige hebben duidelijk een boodschap. Deze hier is een aanklacht tegen de steeds ergere pollutie in Denpasar. Te druk verkeer met steeds meer bromfietsen en immense files auto's.

'854056' door gekkofan '854056' door gekkofan

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Ambulante...ijscreamv

gekkofan

Vanaf 16 uur komen de Balinezen naar het strand. De zon brandt dan iets minder. Rame-rame ! Druk-druk ! Veel volk komt verfrissing zoeken aan het water. Ambulante verkopers bieden allerlei versnaperingen aan. Van saté tot ijsjes. Een gezellige drukte.

'849961' door ThijsVanDenBurg '849961' door ThijsVanDenBurg

BirmaInle Lake

BirmaInle Lake

Mistige morgen op Inl

ThijsVanDenBurg

Myanmar of het voormalige Birma staat bekend om hun erg vriendelijke mensen. De prachtige tempelstad Bagan en de bekende U-Bein bridge foto's. Ook de 'traditionele' vissers op Inle Lake worden regelmatig op de kijker gezet. Of ze ook nog eens echt vissen binnenhalen is een tweede. Ze hengelen in ieder geval wel handig geld van toeristen binnen. De foto's zijn meestal wel prachtig. maar om de echte vissers te zien is vroeg opstaan om een boottocht te maken over het meer een aanrader. En vroeg betekent als het donker is vertrekken. Met de ochtendgloren zie je de bedrijvigheid al op het water. Wij hadden geluk met het weer en het licht. Op afstand heb ik deze vissers kunnen fotograferen. Vooral de leegte en sfeer spreken me aan. Uitvergroot komt deze foto echt tot zijn recht.

'845851' door deerik '845851' door deerik

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Shoot them!!

deerik

Omdat het een gekte van jewelste was in het park, de koning ging op safari, besloot ik bij onze lodge wat te relaxen. Alleen al 350 man/vrouw personeel en meer dan het dubbele aan bewakers, pfff... wat een gekkenhuis. Ik lig op bed, tot het moment dat mijn maatje aan komt lopen, 'er staan 9 neushoorns bij de waterhole!!!'. Ik dus snel mn tas gepakt en speer naar de waterhole, er stonden er wel 14! Fanatiek begin ik plaatjes te schieten, maar de neushoorns gaan verder naar rechts, waar alle bewakers en staff ed van de koning staan. Ik wurm me er al fotograferend een beetje tussendoor. Krijgt wat vreemde blikken maar doe mn ding.... en schuif verder naar 'rechts', stiekem tussen de beveiligers en bewaking van de koning door. Dan komen er 3 kolossen mijn kant op, ik ga op de grond liggen, half onder het hek en maak mn plaatjes. Achter mij hoor ik ineens 'Yeahh man, Shoot them'. Als ik omkijk staat een generaal me lachend aan te kijken en wijst naar mn telelens en de neushoorns. Ik lijk wel een sluipschutter vind hij, zoals ik onder de prikkeldraad doorkruip ;). Laat hem een foto zien en snel vervang ik mn telelens, want ze komen wel heel dichtbij. Duik weer op de grond en maak o.a. dit plaatje, ze staan op een kleine 4 meter van me vandaan, met alleen een paar grassprieten ertussen. Als ik nog vol adrenaline opsta, blijk ik naast de koning van Swaziland te staan en krijg ik nog meer verbaasde blikken van de bewaking. Ik pak mn telefoon, kiek snel de Koning en laat de verbaasde menigte achter me, een close encounter en een paar mooie foto's rijker.

'846614' door corriedewinter '846614' door corriedewinter

ChinaZhejiang Sheng

ChinaZhejiang Sheng

Laat je verrassen doo

corriedewinter

Tijdens een rondreis in de provincie Fujian kan je niet om de typische 'tulou'(aarden huizen) heen. Vroeger boden deze hoge kasteelachtige gebouwen ook bescherming aan de Hakka minderheid. Hier zie je het interieur van zo'n tulou. Op de achtergrond door de opening zie je de buitenkant van een andere tulou. De aarden muren zijn onderaan wel twee meter dik. Op de benedenverdieping zijn geen ramen en er is maar één ingang naar de binnenplaats, waar ook de huistempel staat. De families leven verticaal: elk gezin heeft een of meer kamers op iedere etage. Helemaal beneden zijn de keukens, op de tweede verdieping wordt de voorraad bewaard en nog hoger zijn de woonvertrekken. De meeste tulou worden bewoond, in de tulou waar ik sta, worden kamers verhuurd. Je maakt het leven dan van dichtbij mee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de tulou bij Chuxi waarvan je alleen de binnenplaats kunt bezoeken, omdat op de overige verdiepingen privévertrekken zijn. Een voordeel van overnachten is ook dat je dichtbij het dorp zit. Zo bekeken wij op het dorpsplein, waar je ballonnen ziet hangen, een marionettenvoorstelling en dronken heerlijk thee onder de poort van de tulou.

Al een aantal dagen wordt er gevraagd of ik nog naar een bepaalde duikstek wil, eigenlijk hoeven ze dat niet te vragen want het antwoord is altijd het zelfde: de Belina. Het ondiepte wrakje vlak voor... Lees meer