Commewijne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Warappakreek natuur en Surinaams verleden in een relaxt boottochtje

Commewijne,
Suriname


Vanuit Paramaribo hebben wij een afwisselende dagtocht gemaakt naar Warappakreek. De kreek was meer dan 60 jaar niet toegankelijk en is nog niet zo heel veel jaren open. Na de afschaffing van de slavernij werd de kreek steeds minder gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de natuur ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan en de kreek slipte dan ook dicht. Een Surinaamse vrouw vroeg zich af waar haar voorouders geleefd hadden en tijdens haar speurtocht kwam zij er achter dat zij op plantages in dit gebied gewerkt hadden..
Ze besloot een groot gedeelte van de kreek weer open te maken. Het open graven van de kreek vanaf de Commewijne rivier tot aan de Atlantische oceaan duurde ca. 6 maanden.

Tijdens de boottocht door Warappakreek kom je langs de overblijfselen uit de slaventijd zoals de restanten van een oude stoomsuikerfabriek uit 1830, oude poorten, sluisjes en ringdammen. De resten hiervan zijn vanuit de kreek gemakkelijk te bereiken via een smal pad door parwa-mangrove bos. De omgeving verandert zodra de kreek overgaat in het Warappakanaal. Dit kanaal is ooit door de slaven uitgegraven.

Het is een heerlijk relaxt tochtje, soms vaar je door tunnels van overhangende bomen en het water mondt uit in de Atlantische oceaan. Hier zul je dan ook een klein stukje opvaren. Onderweg kun je zeker bijzondere vogels zien zoals de rode ibis, roze lepelaar, kaalkopooievaar, spechten en roofvogels. Ook doodshoofdaapjes slingerden van tak naar tak tijdens onze tocht.

Tijdens de tour wordt de oude plantage Reynsdorp aangedaan, door lokalen ook wel Bakkie genoemd gelegen aan een zijarm van de Commewijnerivier. Hier bezoek je een klein museum over de slaventijd.

Draag tijdens deze tocht lichtgekleurde kleding, liefst met lange mouwen en neem insectenafwerend middel mee. Op het moment dat je aan land gaat voor het bezichtigen van de restanten wordt je gegarandeerd aangevallen door vele muggen in het moerasachtig gebied. Op dit stukje konden wij dan ook niet lang blijven.



Voor meer informatie en bezoekmogelijkheden kunt je contact opnemen via de website [url="http://www.warappakreek.com" target="_blank"]www.warappakreek.com. [/url]Ook zijn er diverse tourburo’s vanuit Paramaribo die een gecombineerde dagtocht hier naar toe organiseren.