Machu Picchu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schade aan zonneklok

Machu Picchu,
Peru


Inca heiligdom beschadigd bij opname spotje voor bier ( 13 september 2000)
De ruïnes van Machu Picchu staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De Inca-stad vormt dus een van de belangrijkste archeologische plekken ter wereld en is de grootste toeristentrekker van Peru.
Bij het draaien van het spotje stortte een deel van een hijskraan bovenop de 'Intihuatana' of zonneklok.

Deze stenen 'klok' wordt beschouwd als het heiligste van het heiligste voor de oude Inca's, die de zon als god aanbaden. Een deel van de zonneklok viel in zes brokken uiteen.

Peruaanse archeologen spraken meteen hun afschuw uit over het ongeluk en over het gebrek aan controle, waardoor een filmploeg de historische ruïne kennelijk in gevaar kon brengen.

De directeur van de brouwerij Cervesur -opdrachtgever van het spotje- zei dat het bedrijf weliswaar geen blaam treft, maar dat hij bereid is te helpen bij de restauratie van de zonneklok. Voor het opnemen van het filmpje was toestemming gevraagd aan de plaatselijke autoriteiten.

Machu Picchu werd in 1911 door een Amerikaanse onderzoeker ontdekt. Het ruïnecomplex ligt in de bergen bij de stad Cuzco, op zo'n 565 kilometer ten zuidoosten van de Peruaanse hoofdstad Lima.
Bron :Trouw