De zoutpannen van Maras
El Valle Sagrado,
Peru
De zoutpannen van Maras zijn gelegen in de Urumbavallei, de heilige vallei van de Inca's in de omgeving van de stad Cusco.
Het zout wordt in het Andesgebergte op zo’n 3500 meter hoogte gewonnen door de lokale bevolking. Bij Maras bevindt zich een bron waar water met een hoog zoutgehalte aan de oppervlakte komt. De temperatuur van het water bedraagt ca. 25 °C. Het water wordt door een stelsel van kleine kanaaltjes naar de zoutpannen geleid. Als een pan is volgestroomd met een laag water van ongeveer 3 cm wordt de toevoer afgesloten. Vervolgens verdampt het zoute water in tien dagen door zon en wind, en blijven de zoutkristallen achter. Dit proces wordt een aantal malen herhaald, totdat er een zoutlaag in de pan aanwezig is van 5 tot 10 cm dikte. Dan is er voldoende zout neergeslagen, het droogt in en kan worden gewonnen. De zoutwerkers maken het zout stuk met een houten stok, laten het laatste water afvloeien en het zout drogen in manden. Als de zoutpan is leeggehaald begint het proces opnieuw. De winningsperiode van zout loopt elk jaar van mei tot oktober en stopt in het regenseizoen.
Er zijn 3000 tot 4000 zoutpannen, die over het algemeen 35 tot 40 m2 groot en niet dieper dan 30 cm zijn.