Noordoost Brazilie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Atlantisch regenwoud met adembenemende uitzichten

Noordoost Brazilie,
Brazilië


Pipa en Tibau do Sul zijn twee relaxte dorpen, die op 7 kilometer afstand van elkaar liggen aan de Braziliaanse Noordoostkust, ongeveer 75 km ten zuiden van Natal. Hoewel het toeristenplaatsen zijn (95% van de toeristen zijn Brazilianen) overheerst hier de gemoedelijkheid en kleinschaligheid, die we ons van veel meer toeristische bestemmingen zouden wensen. Hier tref je nog het echte Braziliaanse leven aan de ene kant en voorzieningen voor toeristen aan de andere kant. De grote aantrekkingskracht van dit gebied ligt, naast het laid-backgevoel dat hier meteen bezit van je neemt, in de prachtige natuur. En dan met name enkele fraaie stranden en baaien: Praia do Amor (het liefdesstrand, inderdaad!), Baia dos Golfinhos (waar de dolfijnen op enkele meter afstand van je zwemmen) en Praia do Madeiro. Prachtige zandstranden en duinen omgeven door fraaie kliffen, die tot zo’n 50 a 60 meter hoog oprijzen vanaf het strand.

Tussen het dolfijnenstrand en de Praia do Madeiro ligt het Santuario Ecologica de Pipa. Een bezoek aan dit stukje Atlantisch regenwoud bovenop de kliffen is de moeite waard. Het is één van de laatste stukjes Atlantisch regenwoud die hier zijn overgebleven. Je kunt hier enkele trails lopen, die in moeilijkheidsgraad variëren, maar zelfs de moeilijkste is nog gemakkelijk te doen. Onderweg heb je, wandelend langs de rand van de kliffen, enkele fraaie uitkijkpunten met adembenemende vergezichten. Tropischer en idyllischer kan het haast niet. Bij hoog water zijn zelfs de reuzenschildpadden van bovenaf te zien. In het woud zelf kom je penseelaapjes tegen, die – zeker in de buurt van het kleine informatiecentrum – nieuwsgierig op je afkomen. Een mooie gelegenheid om deze beweeglijke aapjes, altijd lastig om op de plaat te zetten, goed te fotograferen. Het santuario ligt 2 km buiten Pipa, en is te bereiken met de zgn. minibusjes die om de twintig minuten van Pipa naar Tibau do Sul rijden. Het santuario staat langs de doorgaande weg goed aangegeven, vraag aan de chauffeur om er te stoppen.
Entree: 3 reals (ongeveer 1,50 euro). Geopend van 8.00 – 17.00 uur, behalve op zondag.

Je kunt na je bezoek terugwandelen over het strand. Ga daarvoor naar het 1 km verderop gelegen Praia do Madeiro en daal daar de trap (150 treden) naar beneden af. Let trouwens wel op de getijden. Bij hoogwater kun je niet over het strand wandelen! Getijdentabellen zijn overal in Pipa te krijgen.