Uyuni

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zoutwinning op de Salar de Uyuni

Uyuni,
Bolivia


Zoutwinning op de Salar de Uyuni. De zoutvlakten van Uyuni behoren waarschijnlijk tot de mooiste gebieden die te bezoeken zijn in Zuid-Amerika. Witte woestijnen, meren in allerlei kleuren, van rood tot groenblauw, geisers en versteende bomen maken een onuitwisbare indruk..Deze zoutvlakte van 10.000 km2 ligt op een hoogte van 3650m en was eens een deel van een prehistorisch zoutmeer dat het grootste deel van zuidwestelijk Bolivia omvatte.
40.000 jaar geleden werd zuidwest Bolivia in beslag genomen door het Lago Minchin. Daarna lag het gebied 14.000 jaar droog. Vervolgens ontstond het Taucameer dat slechts 1000 jaar bestond. Toen dit meer opdroogde bleven er enkele plassen over, waaronder dit zoutmeer. Het zout van het zoutmeer is een gevolg van de uitspoeling van mineralen, die afgezet werden, doordat dit gedeelte van de altiplano intern gedraineerd wordt; er is namelijk geen uitgang naar zee.
Isla de Pescadores, in het midden van de zoutvlakte, heeft spectaculaire cactussen en is de thuisbasis van een vastgelopen kolonie van vizcachas (knaagdieren met een lange staart lijken op de chinchilla).