Sucre

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Casa le Libertad

Sucre,
Bolivia


Een museum die je echt moet bezoeken als je in Sucre bent! Dit museum is erg bijzonder door de historie die Sucre en heel Bolivia kent speelt zich geheel hier af. Vanaf het moment dat de Spanjaarden het land overnemen, Simon Bolivar die de Spanjaarden verslaat en er uiteindelijk een burgeroorlog uitbreekt welke stad nu de hoofdstad van Bolivia moet worden. Wat kom je allemaal te weten in dit musuem:
- Je ziet de allereerste argentijnse vlag (wit blauw wit);
- Je ziet de onafhankelijkheids verklaring van 25 mei 1959;
- Je leest hoe een pater het land wilt hernoemen naar Bolivia, immers Columbia is ook afgeleid van Columbus. Dus dit kon ook van Bolivar naar Bolivia.
- Je leest hoe een Joan of Azurdy (de Zuid-Amerikaanse Joan of Arc) heeft gevochten samen met haar man voor de vrijheid van Bolivar. Waarbij ze veel heeft verloren (4 kinderen, haar man) en uiteindelijk is ze gestorven op 82 jarige leeftijd in vergetelheid;
- Dat Bolivia 3 verschillende vlaggen heeft gehad (rood voor al het vergoten bloed, geel voor alle mineralen en groen van de natuur van de mensen); Ook wat de 10 sterren betekenen (3 voor de Orient, 3 voor de Valleien en 3 voor de amazone en 1 voor de verloren toegang naar de zee, die ze ooit hopen terug te krijgen).
- Ook lees je dat Peru Abago (lager Peru ) heette en Bolivia Alto Peru (hoger Peru).
- En als laatste leer je dat Sucre volgens de grondwet nog steeds de hoofdstad is maar La Paz is de stad waar het kabinet zit.
- Ook kom je te weten dat Sucre vernoemd is naar een Generaal die op 15 jarige leeftijd was begonnen met zijn carriere. Op 30 jarige leeftijd werd gevraagd of hij President wilde worden van Columbia, hij is toen neergeschoten niet door tegenstanders, maar ze denken door vlam/vrouw die in het spel was. Hij is overigens nog wel president van Bolivia geweest.
Kortom er is hier veel te leren over de cultuur/historie van Sucre als stad en Bolivia als land. Erg leuk om dit museum te bezoeken, alles word in perfect engels uitgelegd door leerling advocaten. De prijs is ongeveer 4 euro en de gids is bij inbegrepen.