image
Zwitserland Toerisme

Zwitserleven én la dolce vita: met deze tips beleef jij het allebei in regio Ticino

In Ticino schijnt het vaakst de zon, locals spreken Italiaans en de gastronomie doet behoorlijk Italiaans aan. Toch zijn we hier nog echt in een van de meest verfijnde regio’s van Zwitserland. Combineer met deze tien tips het beste van beide werelden en beleef la dolce vita in Zwitserland.

1. De leukste restaurants van Ticino

Ga op zoek naar grotti voor de beste culinaire ervaringen. © Zwitserland Toerisme/ Giglio Pasqua

Grotti zijn het uithangbord van de gastronomie van Ticino. Een grotto deed vroeger dienst als natuurlijke koelkelder, vaak uitgegraven in een grot. Inmiddels vind je hier de leukste en lekkerste restaurants van de regio. De karakteristieke locaties vormen niet de enige gemene deler tussen de grotti: het menu bestaat doorgaans uit typische gerechten uit de regio met seizoensproducten. Dit zijn onze favorieten:

  •  In het plaatsje Brissago, op achthonderd meter hoogte, heb je vanaf Grotto Borei een waanzinnig uitzicht over het Lago Maggiore.
  • Ticino is de zonnigste regio van Zwitserland – wat verkoeling kan zomers geen kwaad. Het terras van Grotto Ca’Nostra is schaduwrijk door het vele groen, binnen is het buitengewoon karakteristiek.
  • In Grotto San Michele is het restaurant tegen en in de eeuwenoude stadsmuren van Bellinzona gebouwd.

2. De organische boerderij die alles heeft

Bij landgoed Terreni alla Maggia zet je je zintuigen op scherp. © Terreni alla Maggia SA

Op het landgoed van boerderij Terreni alla Maggia wordt alles natuurlijk en biologisch geteeld. ‘Alles’ is hier nogal wat: groen, groente, fruit, maar ook wijn, eau de vies en zelfs rijst – het meest noordwestelijke rijstveld ter wereld. Dat is allemaal mogelijk dankzij de uiterst vruchtbare grond in de delta van de Maggiarivier. Terreni alla Maggia is zich bewust van de rijkdom die de grond hier geeft en gaat daar dan ook uiterst secuur mee om. Een rondleiding over het terrein van de organische boerderij - dat maar liefst 150 hectare beslaat - is een lesje in harmonieus samenwerken met de natuur, maar bovenal een genot voor de smaakpupillen. Alle rondleiding worden afgesloten met een wijnproeverij  - de huisgemaakte wijn behoort tot de beste 150 van Zwitserland, dus dat wíl je!


3. Gezonde dosis slow travel in het Bavonadal

Slow travel op z'n allerbest in het Bavonadal. © Ticino Turismo/ Alexandre Zveiger

Gehaast en gejaagd zul je je niet snel voelen in het Bavonadal, waar het leven zich in een lagere versnelling afspeelt. Ver weg van de stad en toeristendrukte leven de mensen hier in pittoreske dorpen. Er is geen aanvoer van elektriciteit en groente wordt in eigen tuintjes verbouwd. Met zonnecollectoren en kleine windturbines wordt er in de eigen minimale vraag aan stroom voorzien. Het gebied lijkt wel uit een andere, sprookjesachtige wereld te stammen. De karakteristieke stenen huisjes steken fraai af tegen het rotsachtige gebergte, het groen in het dal geeft kleur aan het landschap en de dorpjes hebben niets van modernisering meegekregen. Om het sprookje compleet te maken: vlak achter het dorpje Foroglio klettert een waterval van 108 meter hoogte naar beneden.


4. Van hut naar hut, langs alpenmeren en gletsjers

De Trekking Dei Laghetti Alpini voert je langs de mooiste plekjes van de Alpen. © Ticino Turismo/ Marco Volken

De mooiste trekking van Ticino begint en eindigt in het bergdorpje Fusio. Vanaf hier trek je in vijf dagen langs vier berghutten, veertien alpenmeren (en de daarbij behorende riviertjes en watervallen) en de Basòdinogletsjer – de grootste gletsjer van Ticino. Hikers kunnen grenzeloos genieten van de wandeling; op dag drie gaat de route over Italiaans grondgebied. Deze Trekking Dei Laghetti Alpini is ruim 63 kilometer lang.


5. Een fiets huren was nog nooit zo makkelijk

Ticino verken je gemakkelijk en goedkoop per fiets. © Ascona-Locarno/ Alessio Pizzicanella

In heel Zwitserland is er een uitstekend netwerk van fietsdelen opgezet, maar Ticino is voorloper op dat gebied. Het systeem is even simpel als briljant: bij een van de vele docking stations ontgrendel je een fiets met de app op je telefoon (de QR-code hoef je alleen maar te scannen), je fietst zoveel je wilt en wanneer je de fiets weer terugzet in een docking station naar keuze betaal je voor de geleende tijd. Zo huur je goedkoop en gemakkelijk een fiets, die ook nog eens een ideaal transportmiddel is van A naar B – je hoeft de fiets namelijk niet op hetzelfde punt in te leveren. In Ticino is het fietsleennetwerk aangesloten op Velospot, dat zes fietsstations telt in de regio tussen de steden Bellinzona en Locarno. Zo verken je met de (elektrische) fiets op je dooie gemak en eigen tempo het landschap rond het Lago Maggiore en het omringende berglandschap. Schitterende uitzichten gegarandeerd.


6. Sup over het Lago Maggiore en zie het landschap vanuit een nieuw perspectief

Sup over de Maggia-rivierdelta en het Lago Maggiore. © Zwitserland Toerisme/ Nicola Fuerer

Het Lago Maggiore wordt gedeeld tussen Zwitserland  in het noorden en Italië  in het zuiden. Met de strandjes en het berglandschap is de omgeving óm het meer heel aantrekkelijk, maar een unieke (en sportieve) beleving van het landschap heb je óp het meer. De Maggia-rivierdelta en het Lago Maggiore schreeuwen om verkenning vanaf het water. Een goede manier om dat te doen is met de sup – de Hawaïaanse sport waarbij je staand op een surfboard jezelf over het water peddelt. Wilson Sup in Locarno verhuurt niet alleen de boards, maar organiseert ook lessen en mooie tochten over het meer en de rivier.


7. Ga mee in de reistrend van agrotoerisme

Ga mee in het ritme van natuur en dier op een agroturismo. © Zwitserland Toerisme/ Giglio Pasqua 

Agrotoerisme is niet voor niets een opkomende reistrend. Boerderijen heten reizigers welkom om mee te gaan in het ritme van dier en natuur en deel uit te maken van het boerenleven. De regio Ticino deelt mee in het alsmaar groeiende aanbod van agroturismos – een trend die is over komen waaien uit Italië. Op de boerderij leer je het gebied, de mensen en hun tradities kennen, kun je zelf de handen uit de mouwen steken met het dagelijkse werk op de boerderij en ontspan je in de natuur – het beste van vele reiservaringen komt samen in het agrotoerisme.


8. Avonturiers opgelet! Deze huttentocht brengt je dicht bij de natuur

In het Verzascadal ga je back to basic. © Zwitserland Toerisme/ Mattias Nutt 

Bergwandelaars en liefhebbers van berghutten kunnen hun hart ophalen in het Verzascadal. Veel dichter bij de natuur dan hier kom je niet: de berghutten zijn gemaakt van lokale steen, stroom wordt opgewekt door zonne-energie, een alpiene bergroute verbindt de berghutten en ze liggen op zo’n tweeduizend meter hoogte. Je overnacht voor een habbekrats (€ 17), maar de voorzieningen zijn dan ook minimaal. Neem zelf eten mee, drankjes zijn wel verkrijgbaar. Volg de wit-rode markering voor een avontuurlijke tocht door het Verzascadal. Verstand op nul en gáán.


9. Hotspot voor een duurzaam verblijf in Lucomagno

Het Pro Natura Center doet de naam eer aan. © Ticino Turismo/ Alessio Pizzicannella

Lucomagno is een van de mooiste gebieden van Ticino en een paradijs voor wandelaars. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pro Natura Center zich in deze regio vestigt als natuurbeschermingsorganisatie, hotel, restaurant en camping ineen. Pro Natura organiseert cursussen en excursies met de focus op de relatie tussen mens en natuur, maar vormt ook de ideale uitvalsbasis om er zelf op uit te trekken in de mooiste natuur van Ticino. Een multifunctionele organisatie die staat voor de natuur en de bescherming daarvan kan natuurlijk zelf niet achterblijven. Pro Natura is altijd een revolutionaire voorloper geweest met duurzame energiebronnen en milieuvriendelijke materialen, waarvoor het al in 1995 de titel Ecohotel van het Jaar kreeg.


10. Ecohotel als groene uitvalsbasis

Ecohotels vormen een groene uitvalsbasis in Ticino. © Eco-Hotel Cristallina

Nog zo’n ecohotel in Ticino dat de zaakjes héél goed op orde heeft: Cristallina. In het piepkleine dorpje Coglio, maar midden in het Maggiadal, is het hotel in 2002 naar ecologische principes verbouwd. Dat ziet er in de praktijk als volgt uit: de centrale verwarming werkt op bio-energie, het sanitair op zonne-energie en het restaurant werkt enkel met biologische producten van lokale leveranciers. Ecohotel Cristallina vormt een fijne basis voor de verkenning van de regio. De rivier de Maggia is meer dan geschikt voor een verfrissende duik en er lopen tal van wandelroutes door het dal – van vlak langs de rivier tot steil in de omliggende bergen.

Bonustip, en zo is het verhaal van de regio Ticino rond: combineer ecohotel Cristallina met Grotto Lafranchi – het authentieke restaurant ligt om de hoek in hetzelfde dorp. Het terras heeft een natuurlijke overkapping van enkel planten, wat verkoeling biedt voor hete zomerdagen, juist warmte geeft als het ’s avonds afkoelt, maar bovenal heel gezellig en knus is.

Smaakt dat naar meer? We delen nog veel meer tips voor je volgende Zwitserland-vakantie. Wil je meer weten over hoe je duurzaam door Zwitserland kunt reizen? Je leest er alles over op MySwitzerland.com.

 

 Bern

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!