image
Getty Images

Zo verdien jij geld met reizen in 2023

Geld verdienen met reizen: het klinkt als een droom, maar is verrassend eenvoudig te realiseren. Of je nou op werkvakantie wilt gaan of op huis of huisdier wilt passen: zo pak je het aan.

Ga op workation in het buitenland

De coronacrisis heeft de reisindustrie veel schade toegebracht, maar schept ook kansen. Zo neemt werken op afstand een vlucht. Deze nieuwe manier van werken is dé uitkomst voor mensen die weinig vakantiedagen willen of kunnen opnemen, maar wel behoefte hebben aan die broodnodige energieboost. Workations nodigen je uit om langer op één bestemming te blijven. Ondertussen leer je nieuwe mensen en plekken kennen en ontdek je vreemde culturen. Work hard, play hard! Je werkgever moet er uiteraard wel voor openstaan. Ga dat gesprek vooral aan! De arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Veel bedrijven staan open voor flexibele werkdagen en -plekken.

Hoe zit het met visa?

De ideale verblijfsduur is drie maanden of langer. Zo behoud je de discipline en focus die nodig zijn voor je werk, zonder tijdsdruk te ervaren en het maximale uit elk weekend wilt persen. Buiten de Europese Unie zijn er aardig wat landen waar je zonder visum negentig dagen aaneengesloten mag verblijven. In Afrika zijn dat Gambia, Marokko en Zuid-Afrika. In Azië liggen China, Maleisië en Singapore voor de hand. En in Zuid-Amerika mag je bijna overal drie maanden blijven, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili en Ecuador. Het groepje landen dat jou maar liefst 180 dagen verwelkomt, is select. Wil je een half jaar in hetzelfde land doorbrengen zonder ingewikkelde papieren rompslomp, dan blijven Armenië, Mexico en Panama over. In het gastvrije Georgië mag je zelfs 360 dagen blijven.

Waar moet ik nog meer op letten?

Waar ga jij op workation? Foto: Getty Images

Bij het uitkiezen van een workationbestemming dien je ook rekening te houden met het tijdsverschil. Vergaderen met collega’s wordt anders een behoorlijke uitdaging. Hoe minder tijdsverschil, hoe beter. Verder is het uiteraard belangrijk dat jouw tijdelijke woon- en werkplek over een krachtige wifiverbinding beschikt. Kies jij een accommodatie uit op Airbnb? Onder ‘Wat deze plek aanbiedt’ kun je aflezen of er wifi is. Vertrouw je dat niet helemaal? Lees dan de reviews door, of neem contact op met de verhuurder. Navragen kan geen kwaad. Leg aan de eigenaar van de accommodatie uit dat je komt om te werken en vraag expliciet naar de upload- en downloadsnelheid. Tip: als de verbinding na aankomst toch tegen blijkt te vallen, kun je altijd nog een zogenaamde pocketwifi aanschaffen.

Hoe vind ik een geschikt woon- en werkadres?

Airbnb is het perfecte startpunt. Vorig jaar introduceerde het platform nieuwe functies die het makkelijker maken om een geschikte workationplek te vinden. Airbnb-hosts kunnen hun wifisnelheid testen en verifiëren met behulp van een speciale snelheidstesttool. Zo zie je in één oogopslag of de wifiverbinding aan je eisen voldoet. Ben jij nog niet zeker over je reisperiode en -bestemming? Met ‘Ik ben flexibel’ laat je de zoekmachine het werk doen. Workation Remotely biedt kant-en-klare workations aan in binnen- en buitenland — niet alleen voor zzp'ers, maar ook voor vaste werknemers. Bekijk de agenda voor de groepsworkations die reeds in de planning staan. Wie zijn workation liever zelf organiseert, kan terecht in speciale workationhotels. Op een uur van Berlijn ligt Coconat, een creatieve werkbubbel in de natuur, met een sauna, bibliotheek en kruidentuin. Slaap op de camping of glamping, of boek een gedeelde of privékamer.


Word een huis-of huisdier-sitter

Word een Pet of House Sitter in het buitenland. Foto: @MaptheunknownWord een Pet of House Sitter in het buitenland. Foto: @Maptheunknown

Ben jij een dierenliefhebber? Dan schuilt er in jou misschien wel een Trusted Housesitter. Dit wereldwijde oppasplatform linkt huis- én huisdierbaasjes aan tijdelijke oppassers. Zo blijven de huisdieren — van honden tot konijnen, vogels en paarden — in hun vertrouwde omgeving, en geniet jij van een gratis verblijf. Een lidmaatschap kost je € 119 voor een jaar. Wil je weten hoe het leven van een reizende pet sitter eruitziet? Neem dan eens een kijkje op het Instagram-profiel van de Filipijnse Marco en Argentijnse Fran.

Ook een reguliere huizenruil, waarbij jij in het huis van een ander verblijft en vice versa, heeft zo zijn voordelen. In plaats van een doorsnee hotelkamer begeef je je in een huiselijke setting. En je wordt als het ware onderdeel van de gemeenschap. Lidmaatschap bij Home Exchange kost $ 175 per jaar.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!