Mag je een lege stoel in het vliegtuig zomaar claimen?
Het is een van die fijne geluksmomentjes: de stoel naast je – of nog beter: de hele rij voor je! - in het vliegtuig blijft leeg! Het is heel verleidelijk om die extra ruimte te claimen. Maar is het zomaar toegestaan om van plaats te wisselen? We zochten het uit.
Laten we vooropstellen: de kans op een lege stoel is sowieso vrij klein. Veel is logischerwijs afhankelijk van de route en van het seizoen. Volgens Statista bereikt de luchtvaart in 2024 een gemiddelde bezettingsgraad (de zogeheten load factor) van 82,5%; volgens IATA lag dit in juli van dit jaar al tussen de 85 en 90%. Daaruit kunnen we concluderen dat vooral tijdens drukke vakantieperiodes de meeste stoelen vol zitten, maar er op minder populaire routes of vluchten buiten het hoogseizoen vaak nog wel stoelen leeg blijven, waardoor je wellicht meer kans hebt op extra beenruimte. In de zeldzame gevallen waarin er een stoel, rij of zelfs een hele sectie van het vliegtuig onbezet blijft, zien natuurlijk verschillende passagiers hun kans schoon. Brutale passagiers denken vaak: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, maar zo simpel ligt het niet. Wil jij een lege stoel of zelfs een lege rij bemachtigen, dan is dit hoe je te werk gaat.
Wacht op het juiste moment
We kennen allemaal het moment wanneer aan boord van je vlucht gaat, de rijnummers aftelt en blijkt dat je je tussen twee andere passagiers moet wurmen. Het is dan ook niet gek dat je, zelfs voordat je billen de stoel raken, al om je heen begint te kijken of er nog andere lege stoelen zijn. Toch is het belangrijk om dan je geduld te bewaren. Wacht altijd tot het instapproces volledig is afgerond. Zolang de deuren niet dicht zijn, kunnen er nog passagiers binnenkomen en is de cabin crew bezig met hun eigen werkzaamheden. Jouw comfort staat op dat moment niet op één en je wilt de stewardess niet tegen je in het harnas jagen door een stoel te claimen die misschien helemaal niet beschikbaar is.
Je mag niet overal zomaar gaan zitten
Zoals we allemaal weten, moet je tegenwoordig bij airlines voor elk wissewasje betalen. Voor handbagage, voor eten en drinken en ook voor een voorkeursstoel. Wil je überhaupt een stoel te kiezen hebben, moet je – zeker bij de prijsvechters – al je portemonnee trekken. Wil je een stoel bij het raam, of juist bij het gangpad? Betalen maar. Wil je een stoel bij de nooduitgang? Dat kost je centen. Wil je een stoel met meer beenruimte, of eentje die verder naar achter kan? Dan mag je dokken. Je kunt je dus voorstellen dat die stoelen misschien niet altijd allemaal verkocht raken, maar óók dat je daar heus niet zomaar gratis en voor niets neer mag zijgen. Bij onder andere KLM en Lufthansa kun je alleen naar een andere stoel verhuizen als het om dezelfde klasse gaat en je toestemming hebt gekregen van de crew. Bij prijsvechters zoals Ryanair en easyJet is het in veel gevallen verboden om zonder betaling naar stoelen met meer ruimte te verplaatsen.
Vraag om toestemming
Dus: als de deuren dan eenmaal gesloten zijn en een stoel of rij blijft leeg, ren er dan niet als een kip zonder kop naartoe. De cabin crew kan op dat moment zelf nog passagiers verzoeken om op een andere plek te gaan zitten, zelfs voor gewicht en balans. Het belangrijkste advies blijft universeel: vraag áltijd eerst een steward of stewardess om toestemming voordat je naar een lege stoel verhuist. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen, al is het soms tegen de voorwaarde dat je alsnog moet betalen om de upgrade te krijgen. De grootste kans op een ‘ja’ heb je als de stoel of rij in dezelfde sectie zit als waar jij al zat, zonder spannende extra’s.
Kwestie van geluk (en een beetje lef)
Of je extra beenruimte krijgt door een stoel die niet verkocht wordt of een passagier die toch niet op komt dagen, is dus echt een kwestie van geluk hebben – en het lef hebben om (netjes!) aan de stewardess te vragen of je de stoel mag claimen. Toch zijn er ook manieren om de ruimte naast je vrij te spelen. Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om de stoel naast je vrij te kopen met de ‘neighbour-free-seatoptie’. Zelfs KLM en Lufthansa bieden inmiddels die mogelijkheid. En je kunt natuurlijk altijd upgraden naar premium economy of proberen een upgrade naar businessclass te scoren.
Wat als de middelste stoel leeg blijft?
Als je alleen reist, kan het voorkomen dat jij de stoel bij het raam hebt, een andere solopassagier de stoel bij het gangpad krijgt en de stoel tussen jullie in leeg blijft. Dan is het niet een kwestie van lef, maar vooral van beleefdheid. Jullie hebben dan allebei geluk, dus deel de stoel netjes en gebruik het tafeltje gezamenlijk. Het kán ook zo zijn dat de andere passagier voor die stoel heeft betaald middels de neighbour free-seatoptie. In dat geval is de stoel van hem en dien jij deze niet te gebruiken. Het is dus altijd goed om dat even te verifiëren.
Bonustip: zo speel je de stoel naast je vrij
Wil je niet betalen voor extra beenruimte, dan kun je nog altijd de gok wagen om als alleenreizende passagier de middenste stoel te reserveren of, als je samen met een reisgenoot vliegt, juist te opteren voor de stoel bij het raam en de stoel bij het gangpad, in de hoop dat de andere stoelen leeg blijven. In sommige gevallen heb je geluk en kiezen de andere passagiers voor andere lege rijen, of laat de luchtvaartmaatschappij de stoelen naast je leeg. Maar de vlucht kan ook volgeboekt zijn en dan heb je pech. In dat geval: leg je erbij neer, probeer het beste te maken van je vlucht en weet dat je over maximaal een etmaal weer met beide benen op de grond staat.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.