image
Tim Bilman

12 tips voor een unieke vakantie in Nouvelle-Aquitaine (en win een reis ernaartoe!)

Een kustlijn van 750 kilometer, het hoogste duin van Europa, glinsterende rivieren, uitgestrekte bossen en historische dorpen en kastelen. Met onze tips ontdek je waarom het zuidwestelijk gelegen Nouvelle-Aquitaine niet alleen de grootste, maar ook de veelzijdigste regio van Frankrijk is. Wil je kans maken op een reis ernaartoe? Scroll dan snel verder!

1. Reis virtueel mee naar Nouvelle-Aquitaine via onze podcast


2. Maak een duinwandeling

Sentier de la Dune Nouvelle-Aquitaine - Columbus TravelFoto's: Tim Bilman

De route naar Biscarosse, in het noordelijkste puntje van het departement Landes, voert langs Dune du Pilat, met 107 meter het hoogste duin van Europa. Het fantastische 360°-uitzicht over de baai van Arcachon en de uitgestrekte bossen is wereldberoemd. Minder bekend is Sentier de la Dune, een mooie wandelroute over de duintoppen tussen de oceaan en dennenbossen, in het Réserve Biologique de la Mailloueyre nabij Mimizan. Als je eenmaal op het duin staat, kijk je weids uit over het eindeloze gouden zand van Mimizan Plage. Om daar te komen volg je de wandelroute langs l’Étang de la Mailloueyre vanaf een parkeerplaats in het bos. Op elke dinsdag kun je gratis een kijkje nemen in Maison de la Gemme de Lesperon over de traditionele dennenharswinning.


3. Wandel of fiets door het grootste kunstmatige bos van Europa

Forêt des Landes de Gascogne - Columbus TravelFoto: Tim Bilman

Naar verluidt is Forêt des Landes de Gascogne het grootste kunstmatig aangelegde bos van Europa. Oorspronkelijk was dit een drooggevallen binnenzee met moerassen en zandvlaktes. Om het gebied weer bewoonbaar te maken, plantte men in de negentiende eeuw op grote schaal dennen-, pijn- en eikenbomen aan. Pogingen om het land door te ontwikkelen met gewassen als rijst, pinda's en tabak mislukten, wat leidde tot de wet van Napoleon III, die gemeenten in 1857 verplichtte om de gronden te beplanten met zeedennen. Na een brand in 1949, waarbij meer dan de helft van het bos verloren ging, werd het bos herbeplant. Vandaag de dag strekt Parc Naturel régional des Landes de Gascogne zich uit over 13.000 vierkante kilometer. Tijdens een wandel- of fietstocht door dit uitgestrekte bos waan je je voor even alleen op de wereld. Paden zijn er in alle soorten en maten.


4. Zie ze (water)vliegen

Geen strandweer? Neem dan een duik in de luchtvaartgeschiedenis in het Musée de l’Hydraviation (€10 p.p.). Luchtvaartpionier Pierre-Georges Latécoère veranderde in de jaren dertig de omgeving van Lac de Biscarrosse-Parentis in een majestueuze hydrobasis, waar meer dan 120 watervliegtuigen zijn gebouwd en waar zelfs een directe trans-Atlantische verbinding tussen Biscarosse en New York werd onderhouden. Naast een kijkje in dit unieke Europese erfgoed, met gerestaureerde watervliegtuigen, uniformen, vluchtlogboeken en memorabilia van beroemde piloten als Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van het boekje Le Petit Prince, leer je ook dat watervliegtuigen nog steeds van belang zijn en worden gebruikt voor kustbewaking, reddingsacties op zee en de bestrijding van bosbranden.


5. Bekijk de overblijfselen van de Atlantikwall

Hossegor - Columbus TravelFoto: Tim Bilman 

Vanaf het terras van de strandbar Terramer, ten zuiden van Hossegor, zie je de overblijfselen van de Duitse Atlantikwall. Deze 2.685 kilometer lange verdedigingslinie, van Noorwegen tot de grens met Spanje, werd tussen 1942 en 1944 gebouwd door nazi-Duitsland als verdediging tegen een verwachte geallieerde invasie. De bunkers van gewapend beton, gedeeltelijk weggezakt in het water, herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Open vanaf tien uur 's morgens, maar vooral in de avonden spectaculair vanwege de spectaculaire zonsondergang. Tip: doe de strandtent aan als tussenstop tijdens een fietstocht langs Lac d’Hossegor. Door de stevige wind langs de kust is elektrische aandrijving geen overbodige luxe.


6. Kom bij zinnen in een abdij

Cadouin. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

De cisterciënzerabdij van Cadouin (€7,70 p.p.), die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat als onderdeel van de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, is een meesterwerk van gotische kunst. Al sinds de twaalfde eeuw trekken pelgrims van heinde en verre hiernaartoe om een lijkwade van Christus te aanbidden. In 1933 stelden onderzoekers aan de hand van Arabische tekens vast dat het doek uit de elfde eeuw stamt. Het complex bestaat uit een romaanse abdijkerk, een in laatgotische stijl herbouwde kloostergang met spitsbogige vensters, een kloostertuin en vroegere leefruimten. Let ook vooral op de vele details. Op ooghoogte zijn de pilaren van de kloostergang voorzien van een kapiteel, waarop de steenhouwer groteske figuren heeft aangebracht die allerlei zonden voorstellen. Zo zie je een monnik die dromend uitkijkt door een venster en daarmee de zonde luiheid verbeeldt, en de beeltenis van mannen die vechten om een gans en voor hebzucht staan.


7. Raak betoverd door grotten

Lascaux. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

Eigenlijk mag je de Dordognevallei niet verlaten zonder de befaamde Grotten van Lascaux te bezoeken. Dit ondergrondse Werelderfgoed werd in 1940 bij toeval ontdekt dankzij Robot, de hond van de jonge Marcel Ravidat, die bij de jacht op een konijn in een gat verdween. De indrukwekkende rotsschilderingen, die ongeveer vijftienduizend jaar oud zijn, bieden een inkijkje in het prehistorische leven. Lascaux IV, een exacte replica van de grotten in combinatie met een indrukwekkend museum, is een absolute must. Dit langgerekte gebouw lijkt van een afstandje op een scheur in het landschap. Reserveer je ticket voor Lascaux IV (museum en replicagrot, vanaf €22 p.p.) ruim op tijd. De Grotte du Grand Roc (€14,20 p.p.), een druipsteengrot op een half uur rijden, staat eveneens op de Werelderfgoedlijst en betovert met zijn verscheidenheid van kristallisaties. Te boeken in combinatie met Lascaux IV (€24,80 p.p.).


8. Bezoek een eclectisch kasteel

Château de Biron. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

Van middeleeuws tot gotisch en van renaissance tot de Versailles-stijl; sinds de bouw in de twaalfde eeuw liet zo’n beetje elk tijdperk een stempel achter op Château de Biron (€9,50 p.p.). De familie Gontaut-Biron, die het bouwwerk acht eeuwen in handen had, gebruikte het voornamelijk als een château de prestige. De immense zeventiende-eeuwse keuken, ooit bedoeld voor grootse feesten zoals in Versailles, is nooit gebruikt. Tijdens een rondleiding hoor je over de turbulente geschiedenis van deze regio, dat het kasteel ook een clandestien ziekenhuis was tijdens de Tweede Wereldoorlog, én dat er nog steeds een spook rondwaart ... Te boeken in combinatie met de Abdij van Cadouin (€13,40 p.p.). Ben je nog niet uitgekeken op kastelen? Bezoek dan ook het Château de Hautefort, één van de grootste kastelen in de Dordogne, bekend om zijn tuinen en interieur. Het gebouw dateert uit de middeleeuwen maar werd in de zeventiende eeuw getransformeerd van een middeleeuwse vesting tot een grandioos, klassiek kasteel.


9. Maak een truffeltreinrit

In de middeleeuwen groeide Martel, in het departement Lot, dankzij de graanmarkt en wijnhandel uit tot een welvarend handelscentrum. Majestueuze torens, vakwerk- en herenhuizen herinneren aan deze florissante tijd. Een historische stoomtrein, Le Truffadou (€13 p.p.), verbindt de plaats met Saint-Denis. Ooit werd deze lijn gebruikt om truffels naar de markt van Martel te vervoeren en verder naar Bordeaux en Parijs. Het traject is deels uitgehouwen in de rotswand van Mirandol, zo’n tachtig meter boven de Dordogne-rivier. Toegegeven, het is minder duurzaam dan een gewone trein, maar het retourtje van één uur in een halfopen rijtuig is een fijne manier om het landschap te verkennen. Martel staat nog steeds bekend als ‘hoofdstad van de truffels’. Echte truffelfans moeten echter in de wintermaanden langskomen: dan wordt de wekelijkse markt op zaterdag aangevuld met een enorme marché aux truffes waar je direct na de oogst deze regionale specialiteit kunt proeven en kopen.


10. Waan je in de middeleeuwen

Carennac - Columbus TravelFoto's: Tim Bilman

Carennac, aan de Dordogne-rivier in het departement Lot, is een van de vele dorpjes die zo uit een sprookjesboek lijken te komen. De romaanse kerk, het mooie klooster en de vakwerkhuizen maken van deze plaats een lieflijke bestemming. Met slechts weinig toeristische commercie voel je je hier teruggeworpen naar een ander tijdperk. Gelukkig is er wel een bar met terras – en uitzicht op het zestiende-eeuwse Château des Doyens. Een andere fotogeniek middeleeuws plaatsje is Terrasson-Lavilledieu, met een sprookjesachtige ligging aan de rivier de Vézère. Slenter hier door de smalle straatjes en bezoek de imposante gotische kerk van Saint-Sour en Les Jardins de l'Imaginaire, een prachtig aangelegde tuin met duizenden rozenstruiken en vaste planten.


11. Maak een kanotocht

kano Dordogne - Columbus TravelFoto: Tim Bilman

De Dordogne is de enige rivier in Frankrijk die tot Unesco-Wereldbiosfeerreservaat is uitgeroepen. De rivier stroomt 483 kilometer door een gebied dat nooit zwaar geïndustrialiseerd is en is van de bron in het Massif Central tot de monding in de Gironde één van de schoonste rivieren van Europa. Wat is er fijner dan de rivier en oevers te ontdekken per kano (vanaf €10 p.p.)? Voortglijdend over het water, langs rotsformaties, dorpjes en kastelen, komt de schoonheid van de rivier en de ongerepte natuur nóg beter tot zijn recht. Vanuit Martel kun je een kano huren en meerdere routes volgen.


12. Verken de regio op de fiets

Foto: Tim Bilman

De zuidkust van Landes is een zevende hemel voor fietsfanaten. Dat heeft alles te maken met de Vélodyssée of EuroVelo 1, een langeafstandsroute tussen Noorwegen en Portugal die parallel loopt aan de Franse kust – en ter hoogte van Messanges zelfs over een voormalige spoorlijn voert. Langs dit goed bewegwijzerde pad is een toeristisch netwerk uitgestippeld met aftakkingen, activiteiten, restaurants en fietsacccommodaties, te herkennen aan het Accueil Vélo-label. Is de Vélodyssée te hoog gegrepen? Kies dan voor een kort dagtraject langs de kust of door het bosrijke achterland. Zo kun je in Hossegor een rondje fietsen om Lac d’Hossegor en langs de beroemde surfstranden. Door de stevige wind vanaf de zee, is elektrische aandrijving geen overbodige luxe. Tip: Le Mango Tree, aan de zuidkant van het meer, is een perfecte plek voor een gezonde smoothie en vegetarische lunch. 


Win een treinreis voor twee naar Nouvelle-Aquitaine!

Maak via onze online quiz nadere kennis met de regio Nouvelle-Aquitaine en laat je inspireren voor je volgende reis. Onder de topscorers verloten we een eersteklas treinreis voor twee naar Bordeaux met NS International. We stellen je tien korte vragen. Ben je (nog) geen kenner? Geen probleem, we helpen je met hints! Speel nu de quiz.

 

Dit artikel is onderdeel van de Explore France-campagne. Van groots dromen naar echt beleven!

logo Explore France - Nouvelle-Aquitaine


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.