image
Getty Images

Toegankelijk reizen voor iedereen: zo plan je als mindervalide jouw reis

Ook mindervalide reizigers willen de wereld ontdekken, maar stuiten daarbij op allerlei obstakels. Met een intensieve voorbereiding is het toch goed mogelijk om op vakantie te gaan en het avontuur te omarmen! We geven je zes tips om je vakantie op rolletjes te laten verlopen. 

Tip 1: Mail of bel de accommodatie vooraf

De toegankelijkheid van accommodaties wordt vaak vermeld op de website of op de boekingssites, maar blijkt niet altijd te kloppen. Een kamer kan wel gelijkvloers zijn, maar meubels die in de weg staan of een te smalle draai van de deur zijn vervelende obstakels. Ook de hoogte van het bed is iets om rekening mee te houden. Mail of bel daarom altijd de accommodatie met aanvullende vragen over de toegankelijkheid.


Tip 2: Doe een rolstoel-APK

Geef je rolstoel een APK-keuring voordat je op reis gaat

Laat voor vertrek je rolstoel helemaal nakijken; een soort APK-keuring. Bouten en schroeven schudden los, zijn die goed aangedraaid? Zijn de banden oké? Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan op reis. Neem ook altijd de rolstoelverzekeringspapieren mee, zodat er eventueel ter plaatse de juiste reparaties worden verricht.


Tip 3: Regel een fysiotherapeut op reis

Fysiotherapie: zaken om rekening mee te houden als mindervalide op reis

Als je thuis af en toe een fysiotherapeut nodig hebt, dan zul je dat op reis mogelijk ook nodig hebben. De zorgverzekering dekt fysio in het buitenland, mits je van tevoren toestemming hebt aangevraagd. De rekening kun je na afloop van de reis indienen bij de zorgverzekering. Zorg er wel voor dat deze rekening in het Engels is!


Tip 4: Reis met compacte bagage

Ga niet te zwaar bepakt op pad, want ieder gewicht moet je meezeulen. Het handigst is als je een (reis)tas hebt die aan de handvaten van de rolstoel kunt hangen. Dat geeft meer vrijheid en zo zit je niet met bagage op schoot of moeilijk te doen met een rolkoffer. Een grote boodschappentas is ook al heel geschikt als reistas.


Tip 5: Maak een afgewogen keuze van vervoer

Als je met het vliegtuig of vakantie wilt, is het vervoer van een (elektrische) rolstoel gebonden aan een aantal regels en voorschriften. Iedere vliegmaatschappij heeft eigen regels, dus ga die zorgvuldig na. De rolstoel wordt in het bagageruim vervoerd, waar er altijd de kans bestaat dat er iets stuk gaat. Middels een leenrolstoel word je van het vliegtuig naar de bagageband begeleid, dus voor wie volledig gebonden is aan een gepersonaliseerde rolstoel is vliegen een stuk complexer. De keus om met eigen auto op reis te gaan is dan eenvoudiger. Je eigen (aangepaste) auto ken je door en door en geeft veel extra gemak. Als je toch voor een huurauto gaat, neem er dan een die zoveel mogelijk op jouw auto thuis lijkt.


Tip 6: Zoek de musea en activiteiten vooraf uit

Niet alle activiteiten op reis zijn even toegankelijk voor mindervalide reizigers. In de natuur zijn er logischerwijs allerlei natuurlijke obstakels, maar ook musea – die vaak pretenderen heel rolstoelvriendelijk te zijn – laten steken vallen. Via internet, of even mailen of bellen, kun je thuis al goed uitzoeken wat je wel en niet kunt doen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Mireille Velthuis reist in haar rolstoel de wereld rond. Dit artikel is met haar hulp tot stand gekomen. Ze vertelt over haar eigen reizen: ‘In 2010 reisde ik door China voor de laatste keer alleen op de bonnefooi. Met het openbaar vervoer (bus, trein, binnenlandse vluchten en taxi) kwam ik in Shanghai en de oude keizerlijke steden Suzhou, Nanjing en Kaifeng. Dat was heel confronterend: met krukken en bagage reizen kostte te veel moeite. Toen realiseerde ik dat reizen op die manier niet meer kon. Een roadtrip in Zuid-Italië pakten we - ik reisde samen met een vriendin - dus anders aan. Met een SUV-huurauto (die heeft namelijk een goede instap) reden we van Napels naar Puglia. Via Booking.com kun je hotels selecteren op voorzieningen voor mindervaliden: wheelchair accessible, walk-in shower, toilet with grab rails en parking facility. Met een goede voorbereiding ben ik zo ook in Marokko en op Ibiza geweest, zelfs in de wereldberoemde nachtclub PACHA. Mijn laatste verre reis was naar een goede vriend in Taipei, Taiwan. Hij was veel weg voor zijn werk, dus moest ik het zelf oplossen als ik eropuit wilde. Toen had ik geen rolstoel, maar was ik wel erg beperkt en liep ik op krukken. Daar heb ik contact gemaakt met een taxichauffeur, James, en met hem heb ik allerlei dagtrips geregeld. Na 2018 ging ik een traject in met verschillende operaties en langdurige revalidaties waardoor ik niet kon reizen. Maar dit jaar gaat er weer een reis komen. Waar een wil is, is een weg!

Handige websites voor het plannen van een vakantie voor mindervalide reizigers:

  • Society for Accessible Travel & Hospitality (SATH) brengt reisorganisaties en reizigers samen. Op de website vind je reiservaringen van gelijkgestemden.
  • Buiten de gebaande paden reizen kan óók in een rolstoel, zo bewijst Buitengewoon Reizen. Gerda en haar kleinschalige team zijn pionier op het gebied van rolstoelaangepaste vakanties. 
  • Wie denkt aan Azië, ziet een heleboel obstakels opdoemen voor een mindervalide reiziger: ongeplaveide wegen, tempels op rotsen en hectisch verkeer. Toch gaat Roll-in Asia de uitdaging aan en worden de hindernissen weggenomen. 
  • Afrika onbereikbaar voor mindervalide reizigers? GoAfrica verzorgt safari’s met toegankelijke accommodaties en transport. 
  • Travel without limits is de passende slogan van Kristof van WeTravel2. De Belgische reisorganisatie verzorgt reizen naar Afrika, Midden-Amerika en binnen Europa. Een andere specialist in aangepaste reizen is MundoRado
  • Wie een zetje in de rug nodig heeft om te zien dat de hele wereld bereikbaar is, moet eens rondsurfen op wheelchairtraveling.com en curbfreewithcorylee.com. Ervaringen plus tips & tricks van rolstoeltoegankelijke reizen in de hele wereld worden hier gedeeld.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!