image
Getty Images

Strooien met fooien in Europa: dit zijn de fooiregels op een rij

Het geven van fooi is heel gebruikelijk in Europa, maar tussen de landen gelden nog grote culturele verschillen. We maken een tour langs de grootste Europese landen en zetten de belangrijkste etiquetteregels rondom fooi geven voor je op een rij.

Ingebouwde servicekosten en de één-euro-regel

Fooien binnen Europa: let op de servicekosten en geef 1 euro voor kleine services

Voordat je bedenkt hoeveel fooi je wilt geven, is het altijd belangrijk om te kijken of er niet al servicekosten worden gerekend. Indien er al servicio incluido (Spanje), service compris (Frankrijk) of servizio incluso (Italië) op de rekening staat, is het niet nodig om ook nog eens tien procent fooi te geven. Toch is het nog altijd gebruikelijk om een paar euro’s bij te leggen (als je tenminste tevreden bent over de service). De uitgebreide Europese fooicultuur zorgt ervoor dat meer dan de helft van het inkomen van horecapersoneel uit fooien bestaat!

Buiten de horeca bestaat er een ongeschreven één-euro-regel, waarbij je voor kleine services €1 geeft: voor het dragen van je koffer, het schoonmaken van je hotelkamer en het ontbijtpersoneel in het hotel. Enkel de conciërge, die veel werk voor je verricht, je goede reistips geeft en je reserveringen regelt, ontvangt een wat hoger bedrag. Denk dan aan briefje van vijf of tien euro.


In deze Europese landen wordt het minste en het meeste fooi gegeven

In deze landen wordt het meeste en het minste fooi gegeven

In Duitsland wordt vrijwel altijd en overal fooi gegeven. Volgens onderzoek van YouGov geven ze in Duitsland zelfs even vaak fooi als in de Verenigde Staten, hét fooienland bij uitstek. Maar liefst 72% van onze oosterburen geeft fooi in restaurants en ook in andere sectoren (hotelpersoneel, taxichauffeurs en barpersoneel) zijn Duitsers uiterst genereus in vergelijking met andere Europese landen. Daar is wel een verklaring voor: in Duitsland is het nog steeds hoogst ongebruikelijk om met pinpas of creditcard te betalen. Sterker nog, in veel gevallen kan dit niet eens. Omdat men gewend is om cash op zak te hebben, is het daarmee ook veel gebruikelijker om een kleine bonus toe te voegen bij de kapper, de taxi of de horeca. 

In Italië daarentegen is de fooiencultuur veel minder prominent: slechts 24% van de Italianen geeft regelmatig een fooi na het diner. Een groter deel (29%) geeft zelfs toe helemaal nooit een cent achter te laten. Als er al fooi wordt gegeven, is dat eerder omdat de Italianen geen zin hebben om op het wisselgeld te wachten.

Ook interessant: 7 verrassend illegale dingen in Europa die je echt niet moet doen

Geen extra fooi in Frankrijk en Zwitserland

Misschien is het je al eens opgevallen in Frankrijk: waar jij zelf nog staat te bedenken hoeveel fooi je zult geven, zie je veel Fransen zonder blikken of blozen het bedrag tot op de cent nauwkeurig betalen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 34% van de Fransen fooi geeft in restaurants. In Frankrijk worden de servicekosten immers al automatisch toegevoegd aan de rekening. Sterker nog: de 15% servicekosten is zelfs in de wet vastgelegd. Als je tevreden bent kun je best nog een paar euro bijleggen, maar een ingewikkelde rekensom kun je achterwege laten. Dezelfde wet geldt in Zwitserland, waardoor een extra fooi wordt gezien als blijk van enorme waardering.


Geen fooiverplichting in Noord-Europa

Het horecapersoneel in de Scandinavische landen en IJsland zal niet beledigd zijn als er géén fooi wordt gegeven. Er is namelijk geen sociale verwachting dat er een bepaald bedrag bij de rekening wordt opgeteld. Dat komt niet verkeerd uit, want Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden en IJsland staan allemaal in de top tien landen waar eten en drinken het duurst van Europa is. Wil je toch een blijk van waardering geven? Rond het bedrag dan naar boven af.


Alleen fooi voor diner aan de Middellandse Zee

Geef rondom de Middellandse Zee alleen fooi voor het diner

Spanjaarden vinden het niet per se nodig om fooi te geven, zeker niet in de wat kleinere cafés of als ze alleen een aperitivo hebben gehad. Ongeveer de helft van de Spanjaarden geeft fooi in restaurants. Deze mentaliteit geldt ook voor de andere landen rond de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Kroatië en Italië. Voor de hele Méditerranée geldt: hoe toeristischer het gebied, hoe meer er wordt gerekend op fooi. Wie tussen de vijf en tien procent bij de dinerkosten rekent zit altijd goed. Voor drankjes en kleine gerechten is het gebruikelijk om geen fooi te geven of de rekening enkel naar boven af te ronden.

Lees ook: 8 verrassende dingen die in andere Europese landen beledigend zijn

Ruime fooi voor ‘gratis’ gidsen

Voor alle Europese landen geldt dat gidsen goed getipt moeten worden; in dit beroep hangt hun inkomen wel degelijk af van de fooien. Een bedrag van drie tot vijf euro per persoon per dag is gebruikelijk. Recentelijk is er in de grote steden een opmars van 'free tours' voor toeristen. Alhoewel de naam aangeeft dat het gratis is, kun je het niet maken om de gids met lege handen achter te laten. De gids moet een vast bedrag per persoon (vaak rond de twee euro) aan de touroperator betalen en is niet zó dol op toeristen rondleiden dat hij dat bedrag graag voor eigen rekening neemt. Bij een grote groep maakt de gids een goede omzet als iedereen tussen de vijf en zeven euro geeft, bij een kleine groep is een bedrag van tien euro gebruikelijk.

Benieuwd hoeveel fooi je dient te geven op de andere continenten? Dit is onze wereldse fooiengids!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.