image
Getty Images

Doe dit vooral niet: 8 verrassende dingen die in andere Europese landen beledigend zijn

Ook al maken we al jaren deel uit van de Europese Unie, de culturele verschillen kunnen zelfs binnen Europa erg groot zijn. Wat in ons land als een aardig gebaar kan worden ervaren, is over de grens soms een grove belediging. Met deze etiquettegids ga je nooit meer de mist in!


1. Pas op welke bloemen je geeft

Pas op welke bloemen je geeft in Europa

‘Zeg het met bloemen’, luidt de welbekende slogan van een grote bloemist. Maar wát je zegt, verschilt behoorlijk – afhankelijk van het type bloem en het land. In Letland zijn rode rozen vooral bedoeld voor begrafenissen, niet voor liefdesverklaringen. Chrysanten zijn de Franse grafbloem. In Duitsland betekenen gele rozen dat de partner van de gastheer vreemdgaat, zijn lelies bedoeld voor begrafenissen en wordt ook heide geassocieerd met begraafplaatsen. In veel Europese landen worden boeketten met een even aantal bloemen als pech beschouwd, en geef vooral geen boeket met 13 stelen.


2. Volg locals in hun alcoholische etiquette

Volg locals in hun alcoholische etiquette

Wacht in Spanje met het nemen van een eerste drankje tot na de eerste toast en proost alleen met alcohol, nooit met water of frisdrank. Ook in Georgië en Azerbeidzjan word je geacht je mond te houden en pas te drinken als een toast - hoe langdradig ook - is afgelopen. Vul in Frankrijk nooit zelf je wijnglas bij zonder eerst de rest van de tafel te bedienen. O en neem geen wijn mee als je in Frankrijk bij iemand thuis uitgenodigd wordt; de gastheer zal ongetwijfeld zelf een wijn willen selecteren die bij de maaltijd past. In Rusland mag je een glas wodka nooit weigeren: het is een symbool van vriendschap. Het is dan ook de bedoeling om het glas in één teug achterover te gooien, eraan nippen wordt als onbeleefd beschouwd. In Duitsland is het verplicht om mensen in de ogen te kijken als je proost – reken op zeven jaar slechte seks als je het vergeet! 


3. Laat je kleding niet de verkeerde boodschap afgeven

Laat je kleding niet de verkeerde boodschap afgeven

Ook onze kledingstijlen verschillen per land. Hoewel we het er redelijk over eens zijn dat je met sportkleding in de supermarkt wel wat omhooggetrokken wenkbrauwen kunt verwachten, is er niet één algemene consensus als het om onze outfits gaat. Zo kun je een Roemeen beter niet de handen schudden met handschoenen aan. Trek in Rusland binnenshuis altijd je jas of mantel uit; doe je dat niet, dan zeg je indirect dat de gastheren hun huis niet goed verwarmen. Houd in Tsjechië de knopen van je pak dichtgeknoopt tijdens zakelijke besprekingen, in ieder geval totdat de hoogste aanwezige persoon zijn of haar colbert uittrekt. In Polen wordt het (net als in veel andere Europese landen) als onbeleefd beschouwd om mensen aan te spreken met je handen in je zakken.


4. Let op je gebaren

Let op je handgebaren in het buitenland

Zelfs de meest basale gebaren kunnen over de grens heel andere dingen betekenen dan in Nederland. Zo knikken Bulgaren hun hoofd als ze ‘nee’ bedoelen en schudden ze hun hoofd als ze ‘ja’ bedoelen.  Het maken van het vredesteken, of ‘V’ voor victory (overwinning)staat in Groot-Brittannië en Ierland gelijk aan het opsteken van je middelvinger. In Frankrijk, Italië, Griekenland, Spanje, Kroatië, Bosnië en Servië staat het uitstrekken van je wijsvinger en pink en het schudden van je vuist in het ‘rock on’-gebaar gelijk aan het uitlachen van de persoon naar wie je wijst over een vreemdgaande partner, terwijl het in Noorwegen symbool staat voor de duivel. Het 'oké'-teken, waarbij je je duim en wijsvinger een cirkel laat maken, betekent in Frankrijk, Portugal en Griekenland dat iets juist 'niet goed' of 'nutteloos' is. En maak je datzelfde gebaar in Turkije of Malta, dan vergelijk je mensen met je geslachtsdelen. Tegen iemands oor tikken is iemand uitmaken voor homoseksueel in Italië, en met je knokkels knakken wordt in België als obsceen beschouwd.


5. Bewaar je glimlach voor de juiste gelegenheid

Bewaar je glimlach voor de juiste gelegenheid

Blij kijken wordt in Rusland in een zakelijke setting als onprofessioneel beschouwd. In Frankrijk en Tsjechië is een glimlach voorbehouden aan vrienden en familie; deze wordt zelden geschonken aan vreemden.


6. Respecteer de lokale koffiecultuur

Respecteer de lokale koffiecultuur

In sommige landen staat de koffiecultuur hoog in aanzien en kun je minachtend worden aangekeken als je de verkeerde bestelling plaatst in een café of restaurant. Bestel in Italië geen cappuccino na het ontbijt, of espresso voor of tijdens de maaltijd. In Spanje kan café con leche (koffie met melk) bij het ontbijt of als opkikker in de middag worden besteld, maar het hoort niet bij de maaltijd besteld te worden. Als je na het eten nog koffie met melk wilt, probeer dan een cortado - espresso met een scheutje melk. In Oostenrijk – een land met een grootse koffiegeschiedenis – kun je geen grotere fout begaan dan een simpele koffie te bestellen. Het wordt gezien als een belediging van de cultuur, die juist veelheid aan opties kent.


7. Laat je kauwgom thuis

Laat je kauwgom thuis in Frankrijk en Belgie

Waar we in Nederland het over het algemeen onbeleefd vinden als iemand kauwgom kauwt tijdens het praten, wordt in België en Frankrijk kauwgom kauwen überhaupt als vulgair beschouwd. 


8. Weet hoe laat je welkom bent

Concepten van tijd en stiptheid verschillen in heel Europa. Waar we in Nederland graag stipt zijn, maar het nogal irritant vinden als iemand te vroeg komt aanwaaien, wordt stiptheid in Duitsland vooral gezien als een kwestie van respect voor andermans tijd. In Spanje, Italië en Frankrijk wordt vijf tot tien minuten te laat worden beschouwd als binnen de norm en niet afgekeurd, zelfs niet in veel professionele omgevingen. Kom in Polen bij mensen thuis altijd vijftien minuten later aan dan de afgesproken tijd, zodat de gastheer zich kan voorbereiden, maar niet meer dan een half uur te laat.

Lees ook: Dit moet je in Azië echt niet doen: 10 beledigende handelingen

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!