Column Thegreenlist.nl: Zo vind je een 'duurzame' accommodatie
Saskia Sampimon-Versneij van thegreenlist.nl, een online lifestylemagazine en Instagram-community over duurzaam leven, toont aan dat je je reis juist verrijkt door groene(re) keuzes te maken. In deze editie bespreekt ze het dilemma dat schuilgaat achter het vinden van duurzamere accommodaties.
Ondanks dat ik op tijd begon – al in november vorig jaar – was het boeken van onze zomervakantie in 2024 weer een stressvol gebeuren. Hoezo waren alle leuke plekken al vol? Zucht. Daarbovenop kwam ook nog een duurzaam dilemma: moesten we voor de rustige natuurcamping in de Franse Gorges du Verdon gaan ‘met het saaie zwembad’ – niet mijn woorden, maar die van mijn zoontje, die over mijn schouder meekeek – of voor de vijfsterrencamping in Zuid-Frankrijk – ‘deze is vet, mam!’ – met entertainment en spectaculaire glijbaan? Omdat ik het plaatje van ons in een glampingtent op de natuurcamping niet kon loslaten en tegelijkertijd moest toegeven dat die enorme glijbaan wel erg aanlokkelijk is voor een negenjarige, hebben we beide accommodaties geboekt. Terwijl ik heus wel weet dat zo’n luidruchtig camping en zwemparadijs aan de Côte d’Azur niet de duurzaamste keuze is.
The Big Five van vakantieparken
Hoewel ik er deze zomer maar half in ben geslaagd om een duurzamere accommodatie te boeken, is het al heel wat dát ik erop let. Jaren terug zou het me geen steek uitgemaakt hebben. Sinds ik in mijn leven duurzamere keuzes probeer te maken en op Instagram mensen probeer te ‘influencen’ om dat óók te doen, ben ik er meer op gaan letten. Maar wáár moet je dan precies op letten bij het boeken van een accommodatie? Eerlijk, het blijft best ingewikkeld. Handig zijn de keurmerken Green Globe en Green Key. Dit zijn betrouwbare indicatoren dat je een betere accommodatie hebt gevonden. Laat je echter niet in de luren leggen! Hoewel hotels en vakantieparken van alles op hun website kunnen zetten over duurzaamheid, is het altijd slim om met een gezonde en kritische blik te checken wat ze erover schrijven. Wat kun je vinden over hun (groene) energieopwekking en waterbeleid? Het water voor die spannende wildwaterbaan en fijne regendouche moet per slot van rekening ergens vandaan komen. Wat is het afvalbeleid en hoe wordt er gekookt? Voedselverspilling is immers een grote boosdoener in de reisbranche. Zo leerde ik laatst dat één hotelgast gemiddeld één tot tweeëneenhalf kilo afval per dag produceert en dat een derde afkomstig is van eten. Vergeet ook de reviews van gasten niet te lezen. Die vertellen niet alleen iets over de (te harde) bedden, matige schoonmaak en ‘die luidruchtige Nederlanders die asociaal hun handdoekje bij het zwembad leggen’. Vaak lees je tussen de regels óók heel wat over de bedrijfsvoering. Door je online te verdiepen in ‘The Big Five’ van vakantieparken – energie, water, natuur/biodiversiteit, afval en voeding – kun je snel meer te weten komen.
De keuze is reuze
Als je je verdiept in duurzamere accommodaties, blijkt er veel keuze te zijn. Ook voor mensen zoals ik, die niet van back to basics – ‘dat is pas écht duurzaam’, zouden de donkergroenen in mijn online community zeggen – houden. Vooral in Nederland is het feest als je op zoek gaat naar duurzamere hotels en slaapplekken. In Europa is ook heel wat te vinden, zolang je op tijd boekt. Of nog beter: niet afhankelijk bent van schoolvakanties en vooral niet je kinderen laat meebeslissen. Voor volgend jaar heb ik de duurzamere accommodatie al gespot. En dit keer laat ik niemand mee-oordelen.
Meer weten over duurzaam reizen? Lees al onze tips.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.