Werelds
Libelle
Plotseling zie ik in mijn ooghoeken iets voorbij vliegen. Het blijkt een libelle van bijna 10 cm te zijn. Door de grote van het beest zijn de details zeer goed waarneembaar. Gelukkig bleef hij lang genoeg stil zitten om er een mooie foto van te maken. Daarna hebben we hem naar buiten geleid, terug de weide wereld in.
Gods uitspoelbak
De legende gaat dat toen god de hemel blauw geschilderd had, hij zijn kwasten hier uitspoelde. De Rio Celeste is dan ook een hemelsblauwe rivier, die door de groen jungle slingert. De blauwe kleur begint daar waar twee riviertjes samen komen en wordt gevormd door de vulkanische chemicaliën die in de twee rivieren voorkomen.
Alert
Onze gids had de auto naar een vijftal leeuwen gereden, waarvan er twee aan het genieten waren van een ontbijt. Deze vrouwtjesleeuw was ongestoord aan het eten maar tegelijkertijd was ze zich enorm bewust van wat er in haar directe omgeving gebeurde. Ze hield de andere leeuwen in de gaten en reageerde direct als een van hun te dichtbij kwam. En zoals je op de foto kan zien houdt ze ook ons zeer goed in de gaten.
Aai over de bol
Al rijdend door het Krugerpark kom je behoorlijk wat giraffen tegen. Het is indrukwekkend om een groep giraffen in de verte boven de boomtoppen uit te zien steken, of een paar giraffen die langs de kant van de weg aan het eten zijn Maar als er eentje interesse in jou toont en zijn kop steeds dichterbij komt, dan is het extra indrukwekkend.
Genieten
Het st Lucia wetlandspark is het eerste park waar wij zonder gids doorheen reden. Gedurende de dag genoten we van onze vrijheid door naar sommige dieren / uitzichten heel lang te kijken en genieten. Tegen het eind van de middag, met ondergaande zon, kwamen we dit tafereeltje tegen.
Uitzwaaien
Als aller-aller-allerlaatste van onze activiteiten in Zuid-Afrika zijn we naar de pinguïns van Boulder Beach gegaan, Deze leek te weten dat we weer terug naar NL zouden gaan en zwaaide ons uit.
Vissen
De reiger stond aan de oever, vlak bij een molen, te vissen naar een lekker maaltje. Hij (of zij) stoorde zich geen moment aan de buslading chinezen die de molen kwam bezichtigen. De molen staat namelijk vlak bij Volendam.
Nijlpaarden spotten..
Het st. Lucia wetlandspark heeft bijna 300 km aan kustlijn en staat bekend om zijn vele nijlpaarden en krokodillen. Het dorpje st. Lucia ligt bij de belangrijkste toegangspoort tot het park. De sfeer is er relaxed maar ook behoorlijk toeristisch. Van de eigenaar van de camping waar wij stonden kregen we de tip om te gaan lunchen bij de ski-boat club ... en dat was een goede tip. De ski-boat club ligt aan de monding van de rivier. Het terras kijkt hier over uit en er zijn regelmatig nijlpaarden en/of krokodillen te zien. Schijnbaar komen ze ook wel eens tot bij het (afgeschermde) terras. Behalve het geweldige uitzicht is het personeel vriendelijk en het eten lekker, al is de kaart niet uitgebreid. Maar met een pittige maffioso pizza of juist een pizza met bacon, banaan en knoflook kun je toch weer iets heel anders eten dan in Nederland. Ik heb geen website van de club kunnen vinden maar het adres is Sugar Loaf road. Je komt er door: - over de brug (die je altijd over moet om in st Lucia te komen) bij de rotonde rechtsaf. - de weg door het dorp volgen - rotonde linksaf - de weg volgen en dan ligt het aan je rechter hand (al zegt het bewegwijzeringsbord dat het aan de linker kant ligt)
Ontspannen nijlpaarde
Terwijl ik op een terras zit te genieten van het uitzicht, nijlpaarden die in en uit het water lopen, een warm zonnetje van boven en een koud biertje in de hand denk ik plotseling aan het maandthema van deze site. Even een leuke compositie bedenken, foto maken en thuis nog even een beetje bewerken en dan is dit het resultaat. De foto is genomen op het terras van de st. Lucia ski-boat club (gelegen nabij het st. Lucia wetlands park). Zie ook mijn tip hierover.
Basotho
Tijdens een wandeling vanuit Malealea lodge naar de Ribaneng waterval kwamen we een groepje kinderen tegen. Allemaal waren ze bereid op de foto te gaan. Helemaal door het dolle gingen ze toen ze zichzelf op het kleine schermpje van mijn camera terugzagen. Het is op die momenten erg jammer dat je daar geen foto van kan maken.
Groen-geel
In het HluHluwe-park kwam ik dit vogeltje tegen. Mijn kennis van vogels is niet groot dus als iemand mij kan vertellen welk vogeltje dit is, dan hoor ik dat graag. Ik weet wel dat ik het een mooi vogeltje vind met die groene-gele kleuren.
Ontbijt
Plotseling gaf onze chauffeur een ruk aan zijn stuur en reden we het zandpad af de bush in. Na een aantal keer steken om de beste route te vinden kwamen we uit bij een vijftal leeuwen. Ze hadden net een kleine gnoe gevangen en deze twee hadden dus een smakelijk ontbijt. Omdat de gnoe niet groot was hadden de andere drie leeuwen het nakijken.
Op de uitkijk
Dit kleine aapje hield de uitkijk terwijl hij op iets aan het knabbelen was. Samen met zijn kameraden liepen ze snel weg toen wij alsmaar dichterbij kwamen. Gelukkig konden we deze foto nog net op tijd nemen.
Hoop!
In het Karongwe Private Game Reserve hadden wij het geluk een groep leeuwen een gnoe op te zien peuzelen. Nou ja ... de hele groep? De volwassen mannetjesleeuw beschermde de buit voor zijn zwangere wijfje en zichzelf. De leeuw op de foto is zijn twee jaar oude zoon en hij moest toekijken en hopen op een kans om ook toe te mogen happen.
Olifant kijken ... en
In het Hluhluwe-park (spreek uit Zloezloewie) kwamen we onze allereerste kudde olifanten tegen. Deze meneer/mevrouw was mogelijk net zo onder de indruk van ons als wij van hem/haar.
De twaalf apostelen
De twaalf apostelen vormen samen met de oceaan de begrenzing voor het hippe Camps Bay, een van de 'wijken' van Kaapstad. Deze rotspartijen grenzen aan de wereldberoemde Tafelberg en wijzen in de richting van Kaap de goede hoop. Dit zorgt voor spectaculaire uitzichten die het fotograferen zeker de moeite waard zijn.
Drie wijze mannen
Reizen met het openbaar vervoer in Oezbekistan zit vol verrassingen. Op de meeste plaatsen zijn ze wel enigszins gewend aan toeristen en spelen met name de taxichauffeurs hier handig op in. Zo niet in een klein provinciestadje. We moesten van de ene kant van het plaatsje naar de andere kant en belandde in een minibus. Het minibusje zat al goed vol met lokale Oezbeken maar iedereen stond er op dat wij met ze mee gingen. Deze drie mannen zaten achterin en net als de andere mede-passagiers waren ook zij erg benieuwd naar onze verhalen. Op zo'n moment is het dan wel weer extra jammer dat er een taalbarrière is.
Ballonnenvreugde
Vlakbij het Aydar Kul meer hebben we twee mooie dagen doorgebracht bij een Oezbeekse familie. Zij wisselen hun dagelijkse bezigheden af met grote hoeveelheden gastvrijheid. Iedereen, ook de kinderen hadden vele taken. Alleen de jongste dochter had meer tijd om te spelen dan om klusjes zoals water halen uit te voeren. Wij hebben haar wat ballonnenvreugde gegeven.
Bowlingbaan
Tijdens een fietstocht door Buchara (zie ook mijn tip 'fietsen in Buchara') kwamen we een soort van kermis tegen met een vleugje Disneyland. Er was een draaimolen, zweefmolen en ballenbak maar ook liepen er verschillende mensen verkleed als pop rond. Deze hyper moderne bowlingbaan was ook onderdeel van het geheel.
Zee van blauw mozaïek
De Shah-i-Zinda (mausoleumstraat) is een van de hoogtepunten van Samarkand. De mausolea zijn hier allemaal voorzien van blauwe mozaïektegels. Door de hoeveelheid aan pracht en praal en door de smalle straat zijn de gebouwen nog indrukwekkender dan ze afzonderlijk al zouden zijn.
Registanplein
Het Registanplein is het centrale plein van Samarkand. Rondom het plein staan drie grote medressa's (koranscholen) te pronken met hun koepels, poorten en blauwe mozaïektegels. Alle drie doen ze dit al eeuwen lang. Het voordeel dat zo'n belangrijke culturele plek in een land als Oezbekistan ligt, is dat er vrijwel geen toeristen te bekennen zijn. Even geduld dus met het maken van de foto en je hebt vrij uitzicht.