Troublemaker
Oud huisje in...Novos
Als je de Transsiberië express neemt, ga dan in de winter en maak zoveel mogelijk tussenstops! Wij stopten in Novosibirsk en sliepen daar bij een jong stel thuis, dat ons meenam naar de lokale ijsclub. Maar ook gingen we in onze ski-outfits naar de opera, waar de heren in smoking en de dames hooggehakt rondliepen. Dit is een oud huisje midden in de stad.
Chipasverkoopster
Onderweg in de bus in Paraguay wordt chipas verkocht, warme maïsbroodjes. De vrouwen hebben allemaal een keurig uniform aan en bewaren de broodjes - om ze warm en vers te houden - onder een doek in een mand. Eerst namen we één chipa, maar later bestelden we er meerdere, ze zijn zo lekker!
Zonsondergang aan de.
Helemaal in het zuidoostelijke puntje van Colombia loopt de Amazone, bij de stad (dorp) Leticia. Hier kun je met een boot naar Peru of naar Brazilië (Tabatinga) over de Amazone of een zijtak. Het is zeer aan te raden een jungletocht te doen, hoe verder van de bewoonde wereld, des te meer kans dat je echt wildlife ziet.
Lama Macchu Pichu
Macchu Pichu blijft het ontegenzeggelijke hoogtepunt van Peru, of misschien zelfs van Zuid-Amerika. Wees er snel bij, want over een paar jaar kun je niet meer door de ruïnes lopen, maar mag je alleen van een afstandje kijken naar het uitzicht. Ook niet vervelend, maar je mist toch wel iets. Hier poseerde een lama voor de foto.
Panorama Samarkand
Samarkand is het epicentrum van de Zijderoute. Het Registanplein is omringd door 3 moskeeën, elk met een eigen tegelwerken toegangspoort. Het geheel is fantastisch om te zien, wat mij betreft een van de wereldwonderen! Bovendien zijn de mensen in Uzbekistan ontzettend vriendelijk, echt een tip dit land!!!
Ingebonden voetjes
Bij het Westmeer (wat een originele naam!) bij Kunming trof ik in 2000 nog een oude vrouw aan met ingebonden voetjes. Zij poseerde voor de foto tot mijn geluk, want de ingebonden voetjes ziet je nauwelijks meer in China en men loopt er niet graag mee te koop.
Zwartnekzwanen
Witte zwanen, zwarte zwanen... op Chiloë zitten witte zwanen met zwarte nekken. Ze zwemmen in zee aan de noordkant van het eiland in grote groepen, en pikken naar het groene wier. Ze zwemmen met de golfbeweging op allemaal naar links, of een paar seconden later, allemaal naar rechts.
Paalwoningen...(Palaf
Op Chiloe heb je woningen op palen, die in allerlei bonte kleuren geschilderd zijn. Met eb is het heel mooi, bij vloed is het nog mooier, omdat dan de kleuren weerspiegeld worden in het water. Er zijn ook houten kerkjes die in felle kleuren zijn geschilderd, zeer fotogeniek.
Koloniaal en modern..
In Yogyakarta hebben we zo ongeveer alle hotels afgelopen, omdat we na wat mindere accomodatie een keer goed wilden slapen. We vonden uiteindelijk het Grand Mercure hotel, een keten waar we niet snel zouden komen, ware het niet dat het hotel er erg netjes uitzag en gebouwd was in koloniale stijl. Toch eens vragen wat een overnachting kostte, bleek alleen de suite nog beschikbaar te zijn, prijs 120 euro. Maar omdat we zo enthousiast over het hotel waren, zeker nadat we een rondleiding kregen langs het zwembad, de tea area met Portugees tegelwerk, door de gangen met allerlei koloniale meubelstukken tot de suite met chocolaatjes op de hoofdkussens en frisse badjassen in de badkamer, deed de manager het aanbod dat we voor de helft van de prijs in de suite mochten slapen. En wie zijn wij om dat af te slaan? Vanuit deze basis lekker Yogyakarta ondekt, op het warmst van de dag afkoelen in het zwembad en een prima massage ondergaan. Dat is pas vakantie!
Pisco in hotel Boliva
Als je in Lima goedkoop overnacht, maar toch iets van de sjieke, koloniale stijl wilt meemaken, ga dan een pisco drinken in hotel Bolivar in het centrum van Lima. Hier kun je in de donkere lounge het nationale drankje van Peru drinken en word je geserveerd in obers met handschoentjes en alle egards. Als je het aardig vraagt kun je ook een rondleiding in het hotel krijgen met mooie zalen en luxe kamers, zeker een aanrader! Als je iets meer geld te besteden hebt (50-100 euro) kun je hier ook overnachten natuurlijk!
Traditioneel Chinees
Fenghuang is een dorpje in het zuiden van China, Hunan, de regio waar veel ethnische minderheden wonen (anderen dan de Han-Chinezen, zeg maar). De meeste tours gaan hier niet langs, dus als je toeristen ziet zijn het Chinezen zelf. Die komen in grote getalen, maar toch blijft het dorpje wel authentiek. Wandel langs de rivier, over de bruggetjes en langs de houten huizen op palen en je waant je in het echte, oude China! Wij deden dit als dagtocht per bus uit Jishou.
Galapagos zeehondje
De Galapagos eilanden zijn het neusje van de zalm voor natuurliefhebbers. Je kunt hier zonder telelens of andere hulpstukken met een simpele camera de meest verbluffende close-ups maken van de wildlife. Mensen woonden hier vroeger niet en nog steeds is het grooste deel van de eilanden onbewoond. Met een boot(je) kun je een tocht langs de verschillende eilanden maken, waarbij je aan land gaat om de per eiland specifieke flora en fauna te bewonderen. De dieren zijn door de afwezigheid van mensen totaal niet schuw en poseren graag, zoals dit zeehondje.
IJsland gletsjes
Even voorbij Jokulsarlon, waar je ook ontzettend mooie foto's kunt schieten, hadden we dit uitzicht. Het mooie vind ik de vele laagjes, die bijna allemaal horizontaal lopen. Groen gras, dieren erin, donkere bergen, sneeuw en blauwe lucht...
Aya Sophia
Tussen Kerst en Oud & Nieuw in Istanbul is heel anders dan 's zomers. Geen hordes toeristen, hoewel het nog steeds niet stil is, niet zweten, hoewel je nog wel op een terrasje kunt zitten (met jas aan), geen opdringerige verkopers, hoewel je nog wel van alles kunt kopen. Kortom, een aanrader voor als je de monumenten van Istanbul wilt zien! De Aya Sophia spant dan natuurlijk de kroon.
Waterdraagsters
Na een ellenlange busrit, waar we reisreporter Frederike Diersen en haar vriend ontmoetten, over de 'trans-Sumatra highway' kwamen we in Bukittingi. Hier maakten we een dagtochtje in de omgeving, waar kruiden groeien, typische Indonesische groente wordt verbouwd, koffie ligt te drogen en rijstvelden hun groene gloed afgeven. Onderweg kwamen wij deze dames tegen die water van de put naar het dorp aan het brengen waren.
De parel van Qatar
Voor Qatar wolkenkrabbers de lucht in stuurde vanwege de olie-inkomsten was dit eiland afhankelijk van het duiken naar parels. Door de ligging in de Perzische Golf in een beschut gedeelte kunnen de pareloesters hier goed gedijen en groeien er mooie parels van binnen. Zonder duikapparatuur doken de lokale parelduikers naar beneden om soms minutenlang onder water te blijven om de parels te oogsten. Nu is Qatar een modern, welvarend land, met een prachtig islamitisch kunstmuseum!
Eyetours
Eyetours is een organisatie die vanuit Vâlchid je meeneemt naar burcht- of weerkerken in het platteland van Transylvanië. Ze spreken Nederlands en weten veel te vertellen over de Saksen die hier hun weerkerken bouwden en nieuwe methodes van landbouw introduceerden. Tijdens een dagtocht ga je ook langs een schaapherder of een imker om zelfgemaakte honing te proeven. Ze halen je op in je hostel, in Sighisoara of Medias bijvoorbeeld, en brengen je weer thuis natuurlijk. Een onvergetelijke dag met Eyetours!
Herder uit Ilva Mica
In de Maramures heb je nog ossenkarren en herders in traditionele kleding, die niet voor de foto poseren, maar gewoon zo over straat lopen, omdat ze niet anders weten. Deze foto is met geluk genomen, toen ik met de auto aan kwam rijden zag ik een herder en net toen ik hem wilde kieken verscheen de ossenkar om de hoek. Roemenië is in Europa het land waar veel van zulk soort gelukjes zich voordoen.
Onderwater landschap
Tioman is een eiland dat ooit bij de mooiste 10 ter wereld hoorde volgens een stemming... Ook stond het eiland decor voor de film South Pacific. Ach, nog veel mooier, voor duikers althans, is de onderwaterwereld rondom Tioman. Hier zitten zeeëgels met lange naalden, die je niet aan moet raken, maar wel heel mooi zijn, tussen de kleurige koralen waar allerhande gekleurde visjes doorheen zwemmen. Schitterend!
Ruïnes van Aanjar
Begin april ligt er nog sneeuw op de bergen van Libanon, terwijl in de velden van de Bekaavallei de bloemen al bloeien. De ruïnes van Aanjar liggen in het oosten van Libanon, tegen de grens met Syrië, waar de mensen heel hartelijk zijn. De ruïnes zijn niet druk qua bezoekers, maar wel indrukwekkend qua omvang; hier heeft ooit een grote stad gestaan van de Umayyaden, met invloeden van de Romeinen in een Griekse layout. Kortom, een mengelmoesje van spektakel in een schitterend landschap!
Henna handen
Vrouwen met henna tattoo's op hun handen in Fatehpur Sikri. Dit is een verlaten stad op de grens tussen Rajastan en Uttar Pradesh. De gebouwen zijn rozerood van kleur. De vrouwen vonden het leuk om hun versierde handen te tonen en te laten fotograferen.