Schopman
Andesgebergte in...Bo
Deze foto maakte ik tijdens een van mijn vakanties in Zuid-Amerika in een gehuurde all-wheel drive. Het beeld spreekt naar mijn mening voldoende om alle superlatieven die je over de schoonheid ervan kunt bedenken overbodig maken. Ik voelde me hier een echte ontdekkingsreiziger. Om geen last te krijgen van de grote hoogte waarop dit gebied ligt (tussen 4000 en 5000 m) is het raadzaam, ter bescherming hiertegen, een medicijn mee te nemen dat bij iedere huisarts verkrijgbaar is of door bij de plaatselijke bevolking cocabladeren te kopen. Wij, mijn echtgenote en ik, reizen altijd op een individuele manier samen. Zij maakt de video-opnamen en ik fotografeer.
Verstilling gezocht e
Senja in Noord-Noorwegen is een van de mooiste eilanden die ik ter plaatse ken. Deze scene boeide mij vanwege de rust en harmonie in het beeld. De blauwe kleur van het water vond herhaling in het blauw van het bootje en het lijnenspel in de golfjes door reflecties van de zon werkte hier naar mijn mening sfeerverhogend.
Het Minerva terras in
Het Minerva terras in het Mammoth Hot Springs gebied van Yellowstone National Park. Al veel collega-reisreporters vóór mij hebben Yellowstone Natl. Park bezocht en de fenomenale natuurverschijnselen van vulkanische oorsprong beschreven die het park herbergt. Daar hoef ik dus nu weinig meer over te zeggen omdat ik eventueel in herhalingen zou kunnen vervallen. Toch zijn er wel enkele dingen waarover ik even kort iets wil zeggen voordat ik het wil hebben over een van de, naar mijn mening, erg attractieve natuurfenomenen in het park Het Yellowstone is het oudste nationaal park in de wereld. Het werd in 1872 opgericht door president Ulyssus Grant en staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het park heeft een enorme oppervlakte en is nog net iets groter dan onze provincies Groningen, Friesland en Overijssel samen. De gemiddelde hoogte in het park is 2440 meter, zodat het in het begin van oktober 2014, toen wij er waren, al behoorlijk koud was en de eerste sneeuw begon te vallen. Alle vulkanische verschijnselen die zich in Yellowstone voordoen, worden veroorzaakt door een enorme krater die zich onder de oppervlakte van het park bevindt. Deze supervulkaan komt gemiddeld elke 600.000 jaar tot een grote uitbarsting. De laatste vond 640.000 jaar geleden plaats; in feite is hij dus over tijd ?. Vrees kon mij echter niet weerhouden om het park nog een keer te bezoeken. Een geweldig mooie weg Vanuit Billings, Montana, reden we via Red Lodge en Cook City over de scenic byway 212 de noordoost ingang van Yellowstone binnen. Deze scenic byway is landschappelijk een van de mooiste wegen (zie www.beartoothhighway.com) waarop we ooit gereden hebben. Hij biedt prachtige uitzichten op het Beartooth bergmassief. Deze weg wil ik van harte als tip aanbevelen. Verder westwaarts rijdend vervolgden we onze weg naar de Mammoth Hot Springs camping waar vandaan we o.a. het vlakbij liggende Minerva terras bezochten. Het Minerva terras. Dit terras is een onderdeel van de kalkterrassen van Mammoth Hot Springs. Door deze heetwaterbronnen wordt kalk op de terrassen afgezet die travertine wordt genoemd. De oudere terrassen zijn meestal donker- of lichtbruin van kleur en de terrassen waarop zich korter geleden travertine heeft gevormd, kunnen, mede door de algvorming, een breed scala van kleuren tonen. De meest recentelijk met travertine overdekte terrassen zijn sneeuwwit. Op de foto zie je een deel van het Minerva terras dat ik erg mooi vond. Meer weten, zien en horen over ons bezoek aan Yellowstone? Kijk dan naar de videofilm die we in het park maakten en laat je op een prettige manier verrassen. De film is te zien op https://vimeo.com/140784727.
Bomen in herfsttooi i
In de herfst van 2014 bevonden we ons in de Rocky Mountains in zuidwest Colorado op de weg tussen Ouray en Silverton. Ik maakte in die omgeving deze foto. Heel zuidwest Colorado is overigens vanaf oktober tot en met half november een uitbundig feest van herfstkleuren. Ik kon het niet nalaten nog een herfstfoto te uploaden, sorry voor de eentonigheid :-).
Ode aan de herfst in.
In het Zwarte Woud, tussen Freudenstadt en Baden-Baden, liggen niet alleen bossen met naaldbomen, zoals dennen, sparren en lariksen. Er zijn ook weidegebieden tegen hoge heuvels met grote hoeveelheden wijnstokken. We zijn net terug uit Duitsland en we werden aangenaam verrast door de schitterende herfstkleuren in de wijnbouwgebieden in dit deel van het Zwarte Woud. Ik ben over het algemeen meer een liefhebber van woeste landschappen waar geen invloeden van menselijke aanwezigheid zijn te bespeuren maar het cultuurlandschap, zoals dat op deze foto te zien is, vond ik toch ook erg aantrekkelijk. Tips: bezoek zeker de schilderachtige plaatsjes Schiltach en Gengenbach. Er zijn prachtige straatjes met met mooie vakwerkhuizen. Beide liggen tussen Freudenstadt en Offenburg.
Licht op de rotstoren
Het zuiden van de staat Utah herbergt veel nationale parken. Daarvan is Bryce Canyon Natl. Park wel een van de bekendste en meest bezochte. Dat grote bezoekersaantal heeft natuurlijk wel een reden. Het is namelijk een ongelofelijk mooi park dat je moet zien als je er in de buurt bent of beter nog, als het een van je reisdoelen is die je thuis al hebt voorbereid. Wij hebben 8x de westelijke staten van de V.S. bezocht en 4x zijn we in Bryce geweest. Het park blijft een haast hypnotische aantrekkingskracht op ons hebben. Je ziet hier prachtig geërodeerde rotsformaties; ware beeldhouwwerken die in de meest vreemde vormen door de fantasie van de natuur zijn gecreëerd. Als je mooie foto's wilt maken die nog opvallen tussen de grote massa foto's die hier al door zo velen zijn geschoten, fotografeer in dit park dan in de vroege morgen of late namiddag als het licht het mooist is. Dan is het ook veel minder druk. De foto die bij dit tekstje hoort, maakte ik vroeg in de morgen vanaf een van de uitzichtpunten op de "Silent City" (een conglomeratie van rotstorens). Wij maakten de Rim Trail wandeling, tussen Sunset Point en Inspiration Point; deze is gemakkelijk en biedt diverse prachtige uitzichten op de hiervoor genoemde Silent City Er zijn nog veel meer wandelmogelijkheden, ook moeilijkere; een overzicht daarvan is op diverse websites over Bryce op internet te vinden. In het park is accommodatie. Er zijn hotels en lodges en ook kampeermogelijkheden. In de herfst is het minder druk, waarschijnlijk omdat het park op een hoogte van 1500 meter ligt en omdat het daar dan al behoorlijk koud kan worden. Soms is er dan al vroege sneeuw en dat kan er in combinatie met het rotslandschap fantastisch uitzien. Mijn boekentip: Photographing the Southwest van Laurent Martrès, 3 delen. Deel 1: Southern Utah (o.a. met Bryce); deel 2: Arizona; deel 3: Colorado en New Mexico Vooral voor fotografen zijn dit zijn heel fijne boeken met praktische informatie en goede foto's over alles wat de natuur in deze westelijke staten te bieden heeft. Het eerste deel is momenteel uit voorraad leverbaar bij Bol.com voor EUR 27,95. De andere delen zullen hier waarschijnlijk besteld moeten worden. Verder zijn deze boeken altijd leverbaar bij de Visitor Centers van alle nationale parken in de westelijke staten voor een lagere prijs. Ik kocht de 3 delen in een van de parken en heb er nog steeds erg veel plezier van.
IJzerhoudende...zandd
Chili strekt zich van het noorden naar het zuiden uit over een lengte van meer dan 4500 km. Dat komt ongeveer overeen met de afstand van de Noordkaap in Noorwegen tot Gibraltar in Spanje. Omdat het land van het westen naar het oosten gemiddeld slechts 250 km breed is, wordt Chili ook wel het "Schoenveterland" genoemd. Het land heeft ongeveer evenveel inwoners als Nederland maar is wel circa 25 maal zo groot. Op bepaalde dirt roads ("ripio"'wegen) kom je op een dag soms niemand of soms slechts 1 of 2 personen tegen. Het land is rijk aan bodemschatten zoals o.a. goud, zilver, koper, salpeter, lithium en ijzer. In Chili zie je vaak dat hetgeen in de bodem aanwezig is in de bergen en duingebieden aan de oppervlakte komt. Een groene kleur duidt dan bijvoorbeeld op de aanwezigheid van koper en rood wijst op ijzer in de bodem. Nergens in Europa zul je bergen zien die zo kleurrijk zijn als de Andes. Langs een groot gedeelte van de kust liggen zandduinen. Bovenstaande foto maakte ik plus minus 30 km ten zuiden van de stad Iquique. De rode kleur op de toppen van de duinen duidt dus op de aanwezigheid van ijzer in de bodem. Mijn tips voor mensen die een individuele/niet-georganiseerde reis naar Chili willen maken, zijn: - volg voor je weggaat een snelcursus Spaans (heel weinig Chilenen spreken een andere taal) - huur een 4WD; daarmee kun je komen in gebieden waar je met een gewone auto niet kunt rijden. - de bewegwijzering is niet geweldig, dus neem een kompas en een gps-apparaat mee. Aanbevolen tips voor boeken om mee te nemen: - Snelcursus Spaans spreken en begrijpen (te koop bij de zgn. Witte Boekhandel filialen) - ANWB-taalgids Spaans - 2 Prisma woordenboeken N-S en S-N - eventueel de Trotter Chili en Paaseiland (vooral voor "rugzakkers") - Het Elmar reishandboek Chili (zeer goede gids) - het Lonely Planet boek Chili. Ik wens iedereen weer veel plezier op de site en op reis, waar dat ook heen mag zijn.
Toscane in de vroege.
In de vroege lente zijn er zoveel tinten fris groen in Toscane dat je je helemaal in dit prachtige landschap kunt verliezen. Daarom is de periode medio april tot medio mei voor mij de meest geschikte periode om er als fotograaf te zijn. Het grote voordeel is dat het dan ook nog niet heel warm is zodat ik al mijn energie in het maken van goede foto's kan leggen. Foto's van landschappen maak ik bij voorkeur niet als de zon hoog aan de hemel staat. Het licht is dan vaak hard en oninteressant en landschappen zien er rond het middaguur meestal vlak en saai uit omdat er bij hoge zonnestanden weinig schaduw is. Daardoor komt er geen tekening in wat je fotografeert. Deze foto maakte ik in de buurt van het plaatsje Radi, kort na zonsopkomst. Er was warm strijklicht en wat bewolking waardoor schaduwen de groene heuvels reliëf gaven. Het strijklicht benadrukte tevens de lijnen en structuren in het landschap. Persoonlijk ga ik liever niet naar Toscane tijdens Pinksteren of Pasen of in de zomermaanden omdat het er dan erg druk is. Met name het voorseizoen en in iets mindere mate het naseizoen zijn aantrekkelijker. In de herfst is de kleur van het landschap hoofdzakelijk bruin en in dat bruin mis ik wel de schakeringen die ik in het groen van de lente aantref. Radi ligt 30 km ten zuidoosten van de stad Siena. De coördinaten heb ik opgegeven voor deze stad.
Argentinië • Mendoza San Juan La Rioja
Argentinië • Mendoza San Juan La Rioja
Sneeuw in het...maanl
Het Reserva Provincial La Payunia, ook wel bekend als Payun of Payen is een in Europa nog nagenoeg onbekend natuurreservaat in het zuidelijke deel van de provincie Mendoza en het ligt ongeveer op een afstand van 160 km van de stad Malargüe. Ik kan dit gebied het best omschrijven als een maanlandschap waarin een groot aantaal vulkaankegels liggen. In 1988 werd het uitgeroepen tot natuurreservaat. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 4500 km². Het is de bedoeling dat dit een nationaal park gaat worden maar in 2012 toen wij hier waren was dat nog niet zo en ook nu nog niet. Als het er heeft gesneeuwd, krijgt het gebied, dat zonder sneeuw al prachtig is, nog iets extra's en dat geluk hadden wij. Je kunt hier alleen met een gids komen. Een jeep als vervoermiddel is daarbij een absolute noodzaak. Wij troffen het ook bijzonder met onze jonge, vrouwelijke gids. Ze reed in onze gehuurde 4X4 mee en we hebben een fantastische dag met haar beleefd. Ze was bijzonder hartelijk en vriendelijk en wist ons veel van de schitterende omgeving en de natuur van La Payunia te vertellen. Wie meer wil weten, kijkt op: http://www.welcomeargentina.com/malargue/reserva-provincial-la-payunia.html of op http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g1156016-d3320581-Reviews-Reserva_Provincial_La_Payunia-Malargue_Province_of_Mendoza_Cuyo.html. Op Youtube zijn ook een aantal films te zien die je een goede indruk van dit fantastische gebied zullen geven. De besneeuwde vulkaan op de achtergrond van mijn foto is de volcán Payun Liso. De cöordinaten zijn opgegeven voor de stad Malargüe.
De onbedorven kust va
Naast de toeristische zuidelijke Algarve waar veel hoogbouw de prachtige natuur voor een groot deel verziekt en waar het vaak erg druk is, bestaat gelukkig ook nog het natuurpark Costa Vicentina, beter bekend onder de naam Westelijke Algarve. Dit is de kust voor rustzoekers, wandelaars. natuurliefhebbers en voor fotografen zoals ik. Hoogbouw is er niet toegestaan en eventueel geplande kleine bouwprojecten worden slechts onder strenge voorwaarden goedgekeurd. Het park dat zich van Sagres tot Praia S. Torpes langs de zuidwestkust van Portugal uitstrekt, is met de auto, afhankelijk van de wegen die je volgt, 154 of 126 km lang. Twee uitstekende websites die je alles over het park vertellen zijn: http://www.costavicentina.nl/page/het-park ( voor uitgebreide algemene informatie) en http://www.oppad.nl/?bestemming=wandelen-portugal-rota-vicentina (vooral voor wandelaars interessant) De foto maakte ik even ten noordwesten van de plaats Arrifana vanaf een hoog gelegen punt op een rots (de coördinaten zijn opgegeven voor de plaats Arrifana)
Samenspel tussen zon.
Evenals mijn vorige foto die ik verleden week op de site liet zien,maakte ik ook deze foto op de zuidpunt van Texel waar zich het strand en de grote zandvlakte en de duinen van de "Gors" bevinden. Ik was ditmaal op jacht naar zandstructuren die onder invloed van harde winden de wonderlijkste vormen krijgen. Bij neerslag - regen of sneeuw - komen in het zand mooie kleuren en kleurverschillen tevoorschijn en als de zon dan ook nog strijklicht op de structuren werpt, ontstaat een mooi reliëf doordat de verschillende zanddelen meestal in hardheid verschillen. De vorige keer gaf ik als tip in overweging het boek "1001 plekken in Nederland die je gezien moet hebben" van Flip van Doorn te kopen of in een bibliotheek te huren. Het boek geeft een schat aan informatie en dat niet alleen over Texel maar ook over allerlei andere mooie plekjes in Nederland. Onlangs kocht ik ook het pas verschenen boek "Texel is anders"', verkrijgbaar in de webshops van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarvan het een gezamenlijke uitgave is. Het vertelt in 35 hoofdstukken over Texel en de zee rond het eiland. In dit boek zijn veel mooie foto's te zien die je zullen inspireren om dit waddeneiland te bezoeken..
Texel; een struin-...
Op Texel, ons grootste tot Noord-Holland behorende waddeneiland, kun je best een paar weken doorbrengen zonder je ook maar een moment te vervelen. In februari 2014 was ik met een groep bevriende landschapsfotografen een midweek op het eiland. We hadden een huisje voor 8 personen gehuurd. Het was dikke pret en goed om onze al bestaande vriendschapsbanden nog wat te verdiepen. . De bijgevoegde foto maakte ik in het natuurgebied "De Gors", een uitgestrekte zandvlakte op de zuidpunt van het eiland. Het was koud en het had ook licht gesneeuwd maar dat zagen we pas op een ochtend toen we op een van de dagen opstonden. Het ging wat later op die dag ook nog stormen waardoor prachtige zandvlagen over vlakte joegen. Als je eens geen verre reis wil maken en niet op luxe uit bent, bezoek dan Texel eens want er zijn ook nog veel andere interessante dingen te zien. Tot slot nog een tip:koop bij bol.com het boek "1000 plekken in Nederland die je echt gezien moet hebben", door Flip van Doorn. Op de eerste bladzijden van dit 842 pagina's tellende boek worden direct 10 tips voor interessante plekken op Texel gegeven. Normaal kost het boek EUR 24,50 maar bij bol.com vind men EUR 8,99 genoeg.
Besneeuwde...denneboo
Op de foto zie je de bekende "Japanse" boompjes (meer fotografen noemen die zo vanwege de vormen) op het Kootwijkerzand in Gelderland. Ik ben over het algemeen niet zo voor kadertjes rondom foto's omdat ik vind dat deze voor zichzelf moeten spreken. Een kadertje maakt een foto namelijk niet beter. In enkele gevallen doet het een foto echter wel beter uitkomen. Vooral als het beeld aan de randen wit is en op een wit vlak wordt getoond. Omdat dit hier het geval is hier dus een kadertje. Hier koos ik voor een rustige groene kleur omdat dit mooi past bij het gedekte groen van de bomen.
Weerspiegeling van...
Deze foto maakte ik nabij de haven van Punta Arenas in Chileens Patagonië. Punta Arenas ligt aan de brede zeearm van de Estrecho de Magallanes in het zuiden van Chili en de Zuidpool is van hier al niet ver meer weg. Het mooie licht en de serene sfeer spraken me bijzonder aan en dit waren dan ook de redenen waarom ik deze scène wilde vastleggen
Sneeuwresten op duine
Een duinlandschap waarbij zand gedeeltelijk is overdekt met sneeuw kan er soms heel aantrekkelijk uitzien Als de sneeuw gaat smelten komen in het lichte zand onder de sneeuw donkere plekken te voorschijn. Zo ontstaat een levendig geheel van koele en warme kleuren en een patroon met mooie vormen en structuren. Toen ik deze foto in de duinen van Terschelling maakte, vond ik dat dit het geval was.
IJsbloemen op ruit...
Tijdens een winterse overnachting in onze kampeerauto condenseerde de waterdamp van onze adem. Zo werden ijskristallen gevormd die neersloegen op de zijruiten en daar verenigden ze zich tot ijsbloemen. Voordat de zon opkwam waren de ijsbloemen grijsblauw maar toen de zon boven de horizon uitkwam, verschoof het blauwgrijs naar roze en goudkleurig. Ik nam deze foto tijdens de roze periode aan de binnenzijde van de auto met de camera naar buiten gericht. De vormen en kleuren in dit onderwerp boeiden me en daarom maakte ik deze foto.
De geschilderde...heu
In de late namiddag, als de zon laag staat en het licht warm is en als het daaraan voorafgaand ook nog heeft geregend, zijn de Painted Hills, onderdeel van het John Day Fossil Beds National Monument in Oregon, op het toppunt van hun schoonheid. Ik had al deze omstandigheden mee en ben erg blij met het beeld dat ik hier heb gemaakt.
Zandvlagen rond...poe
Net als de zandkorrels op deze foto, die ik maakte tijdens de novemberstorm van 2013 op het strand van Hoek van Holland, is weer een jaar van de eeuwigheids- kalender weggeblazen. Als je denkt in eeuwigheidstermen leven we maar kort. Als je je dat realiseert moet je wel relativerend gaan denken en tot de conclusie komen dat je de dag moet plukken en moet genieten van alle mooie dingen om je heen. Ik wens iedereen die dit leest fijne kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2014 toe, met mooie reizen en prachtige foto's in het verschiet.
Marokko • Zuid Sahara en oases
Marokko • Zuid Sahara en oases
De kashba van Aït...B
Bijna iedere nederzetting in Marokko heeft zijn eigen kashba, het verdedigbare deel van de medina dat het oudste deel van alle Noord-Afrikaanse steden is. Vroeger werd het gebouw, dat zich steeds kenmerkt door hoge muren, gebruikt als woning voor het dorpshoofd. Nu is dat niet meer zo; de kashba's doen alleen nog dienst als toeristische attractie. Een erg mooie kashba is die van Aït Benhaddou die sinds 1987 is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Zoals op mijn foto is te zien, is hij gebouwd tegen een helling en ligt op de linkeroever van de rivier de Asif Mellah. .Aït Benhaddou ligt 10 km rechts van de weg Ouarzazate - Marrakech. Kashba's hebben bijna altijd een fraaie warme roodbruine kleur die een prachtige eenheid vormt met het groen van het omringende landschap. .
Oude man met stok...m
Om ons heen gonst het van bedrijvigheid in Marrakech. Tientallen bussen hebben ladingen toeristen gedropt die naarstig naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad op zoek zijn. Nu al, en het is toch nog vroeg in de morgen, kraakt de stad onder het massatoerisme. Voordat we ook naar de belangrijkste "must sees" gaan, willen we eerst naar de Medina; het meest authentieke en oudste deel van de stad. Het zal daar nog wel relatief rustig zijn vermoeden we en dat klopt ook wel. Zigzaggend door een wirwar van schilderachtige straatjes komen we dan in een okerkleurige omgeving deze wandelende oude man met stok tegen. Uit zijn djellaba hangt een wit lapje stof dat op een stukje voering lijkt maar het kan ook een zakdoek zijn. We zullen het nooit precies weten maar dat hoeft ook niet.
Door erosie gevormde.
In het noordwesten van New Mexico, ongeveer 52 km ten zuiden van de stad Farmington, bevindt zich het fascinerende landschap van de Bisti Badlands. Het is een gebied dat wordt gekenmerkt door prachtige lemen heuvels in allerlei kleuren en bijzondere sculpturen van zandsteen met bizarre erosievormen. Het woord Bisti is afkomstig van het Navajo woord Bis-tahie; het betekent "slecht land". Voor fotografen die een ontdekkingstocht naar de gevarieerdheid van de natuur willen ondernemen is het echter een magnifiek gebied. Hierbij een eerste indruk van dit wildernisgebied dat overigens niet moeilijk is te bereiken. Deze foto maakte ik in de vroege ochtend bij mooi warm licht. Later zal ik hiervan nog meer foto's laten zien.
Kleurrijke heuvels
De Painted Hills maken deel uit van het John Day Fossil Beds National Monument. Ze liggen 14,5 km ten noordwesten van de stad Mitchel en 121 km ten noordoosten van de stad Bend. Deze "geschilderde" heuvels ontlenen hun naam aan de prachtige lagen en kleuren die je op de hellingen kunt zien. Ze zijn in verschillende geologische tijdperken aan de oppervlakte gekomen. De meeste geschikte periode van de dag om hier prachtige foto's te maken is de late namiddag als de zon laag staat en het licht warm is. Mijn foto die ik hierbij heb geüpload is enigszins representatief voor dit fantastische gebied.
Portugal • Estremadura en Ribatejo
Portugal • Estremadura en Ribatejo
Portaal van klooster.
Ongeveer 6 km ten zuiden van de stad Leiria, in midden Portugal en het noordelijke deel van de Estremadura, ligt het veel kleinere stadje Batalha (dat "slag" beteken)t. In Batalha kun je het Mosteiro da Santa Maria bezoeken. Dit klooster is niet alleen bijzonder groot maar ook bijzonder mooi. Een must voor architectuurliefhebbers. Met de bouw, die 2 eeuwen in beslag nam en waarbij vele architecten waren betrokken, werd in 1387 begonnen om de Maagd Maria te bedanken voor de Portugese overwinning in de slag van Algubarrota op de Castillianen in 1385. Het gebouw vereeuwigt de 3 in die tijd bestaande kunsstijlen in zich: late gothiek, manuelino en renaissance. Op de foto zie je een deel van een van de portalen van het klooster.
Grondverzakking op...
Blij met onze in Puerto Montt in Chili gehuurde 4WD kwamen we na Chili en het noordwesten van Argentinië over veel erg hoog gelegen ongeplaveide weggetjes te hebben doorkruist ook in Bolivië. Vlakbij de vulkaan Licancabur reden we over een wirwar van ongeplaveide weggetjes en daarbij kwamen we langs de enorme grondverzakking die je op de foto ziet.. Op weg naar het Laguna Colorada was dit voor ons een van de eerste fotografische hoogtepunten die we in het woeste landschap hier zagen.