Schenkel
Spitsbergen • Sor Spitsbergen NP
Spitsbergen • Sor Spitsbergen NP
Spitbergen...Hornsund
De landschappen die je op Spitsbergen aantreft zijn onvergetelijk. Iedere keer weer sta je versteld van wat je ziet. Was mijn vorige foto nog van een schip in de nevel. Even later trekt de nevel op en als je aan land gaat zie je dit. Het kan niet op. De foto bestaat uit een 5 tal verticale opnames die aan elkaar zijn gestitched in Photoshop tot een panorama.
Oeganda Moroto...Kara
Al eerder heb ik foto's geplaatst van de dansende Karamojong. Ik heb hun actie vanuit verschillende standpunten gefotografeerd. Maar de foto's vanuit een laag standpunt met groothoek en met flits om het harde tegenlicht te compenseren springen er voor mij toch echt uit.
Komeet Neowise en het
In juni 2020 kon Nederland genieten van, en zich verwonderen over Komeet Neowise. Deze komeet was meerdere weken met het blote oog zichtbaar boven ons land. Op vrijwel de eerste heldere nacht greep ik mijn kans en heb ik de komeet vastgelegd bij Het Gezicht van Nijmegen, een kunstwerk van Andreas Hetfeld. De foto werd vervolgens wereldwijd opgepikt en getoond in nieuwsuitzendingen, krantenartikelen en andere media. Er kwamen reacties uit alle hoeken van de wereld en het was een ontzettend gaaf moment om mee te maken. Ik ben komeet Neowise eeuwig dankbaar voor dit moment en ik gun iedere fotograaf hetzelfde wanneer deze komeet over ruim 7000 jaar weer zichtbaar is vanaf de aarde.
Blue lake
Een hele mooie hike kan je maken naar het verborgen pareltje ''blue lake'' oftewel in het Noors Blaisvatnet. Dit bergmeer ligt in de lyngen alpen aan de voet van de Lenangsbreen gletsjer in het noorden van Noorwegen in de buurt van Tromso. De hike heen en terug is totaal ca. 9 km. en gaat over stenen en keien en is goed te doen. Je loopt de eerste kilometer langs een rivierbedding welke overgaat in een brede oude gletsjertong. De laatste tientallen meters gaat over grote rotsblokken. Dit is het pittigste stukje. Het venijn zit hem in de staart. Je ziet het blue lake pas als de over de rotsblokken bent. Het meer knalt er qua kleur uit als het zonnig weer is. Je kan de hike beginnen vanaf de parkeerplaats gelegen aan weg Fv312, 16 km. vanaf Svensby.
Uitdagend Patagonië
Patagonië kent veel verschillende landschappen. Meren, vulkanen, besneeuwde bergen, rivieren, watervallen en gletsjers. Het landschap is vaak ruig, maar soms ook rustig en lieflijk. Op weg van Coyhaique naar Puerto Guadal in Chili, reden we langs deze vallei. Het weer was al een aantal dagen slecht. Veel regen ontnam ons vaak het zicht op al het moois dat Patagonië te bieden heeft. Hier kwam de zon even door en zorgde voor een mooie regenboog. Ook dat is Patagonië.
Stampede!!
Bij een stampede gaat een grote kudde dieren of een grote groep mensen rennen zonder duidelijke richting of doel. Deze buffels zorgden hier voor flink wat opwaaiend stof, in combinatie met de lage zon een spectaculair tafereel!
Het hogerop zoeken in
Dit luipaard zagen we in het Krugerpark. Hij lag in een boom bij een zijweggetje van de weg Tshokwane - Satara. We konden met ons huurautotje dichtbij de boom staan. Het luipaard was de boom ingejaagd door een groep leeuwen en was niet helemaal op zijn gemak. De leeuwen lagen een stuk verderop te luieren. Te ver van het pad om ze goed op de foto te krijgen. Hier kijkt het luipaard omhoog en even later zocht hij het hogerop in de boom. Helaas niet meer goed zichtbaar vanuit de auto. We hebben nog een tijdje staan wachten, maar er kwam verder geen actie.
Landing van twee...Ja
Twee Japanse kraanvogels (met hun karakteristieke rode kroontjes) zetten tijdens een heftige sneeuwbui de landing in op een veldje net buiten het dorpje Tsurui in het zuiden van Hokkaido. Om deze gracieuze vogels te kunnen zien, zijn de Japanse wintermaanden de beste tijd. Realiseer je wel dat er dan een dik pak sneeuw ligt en de dagtemperaturen minimaal tien graden onder nul zijn … Daar staat tegenover dat je getuige mag zijn van het baltsgedrag van deze beschermde vogelsoort. Als volleerde balletdansers springen en dansen de kraanvogels rond elkaar.
Donzig
Het is een feest om de jonge Guanaco's door Torres del Paine NP te zien rennen en springen, als een soort van lammetjes in de lente weide. Op dit portretje zie je de donshaartjes mooi op zijn koppie staan.
Waar denk je aan?
Met plezier denk ik terug aan onze reis naar West Papua, het was zo leuk om daar mensen te fotograferen. Geweldig om daar in contact te komen met de lokale bevolking en hen te portretteren.
Burrard Bridge
Direct nadat we laat in de middag in Vancouver aangekomen waren zijn we naar het water gelopen. We namen de Aquabus naar Granville Market ($5,50 return, iedere 5 minuten) en hebben daar heerlijk aan het water gegeten bij Bridges, een prima restaurant met groot terras en dit uitzicht! Er zijn vervelender plekken om te eten 's avonds!
Eco Cameron travel &.
Tijdens onze reis door Maleisië hebben we de meeste excursies, vervoer en overnachtingen ter plekke geregeld, soms via internet (o.a. Booking.com), soms bij een lokaal reisbureau. We hadden wel redelijk voor ogen welke gebieden in Maleisië we wilden bezoeken en voor hoe lang. De volgorde waarin is echter uiteindelijk mede bepaald door het [b]gratis advies[/b] wat we kregen [b]bij [url="http://www.ecocameron.com/" target="_blank"]Eco Cameron travel & tours[/url], een reisbureau in Tanah Rata,[/b] waar je diverse [u]excursies[/u] kunt boeken. Het bleek handig om qua vervoer (via minivans en expressbussen) vanuit Cameron Highlands eerst naar Perhentian Kecil te gaan en dan van daaruit naar Taman Negara, zeker in het laagseizoen (v.a. september). Naast dit nuttige, ongevraagde advies was de medewerkster bij het bureau ook [i]eerlijk[/i] tegenover de eigen trips die ze aanbood: begin november is de beroemde Rafflesia bloem relatief klein en in haar ogen niet de moeite van een 4-uur trekking (met bloedzuigers) waard. Ook gaf de dame aan dat vanuit Taman Negara veel authentiekere excursies naar [u]Orang Asli[/u] dorpjes (oorspronkelijke bewoners) kunnen worden gemaakt dan in de omgeving van [u]Cameron Highlands[/u] waar meer een act wordt opgevoerd (waarna ze zich omkleden, in hun dure auto stappen en plaatsnemen achter hun flatscreen TV). Wij boekten bij dit bureau de [b]'Mossy Forest' nature tour[/b], een excursie van iets meer dan een halve dag, die voerde naar de hoogste berg in het gebied omringd door nevel met uitleg over de diverse ecosystemen in dit (vermoedelijk) oudste [i]regenwoud[/i]. De kosten per persoon bedroegen 50 ringit per persoon, ca 13 euro. Deze tour werd gecombineerd met bezoek aan prachtige groene[i] theeplantages[/i], een[i] theefabriek[/i] en een [i]butterfly farm[/i]. Stuk voor stuk leuk en mooi om te bezoeken. Voor het maken van foto's in de vlindertuin moet je nog 5 ringit extra betalen, gebruikelijk in dit land. Naast de uitleg die we kregen over de productie van thee, de historie van het gebied, het belang van het regenwoud voor het leven in Azië, zagen we ook veel (vleesetende) bekerplanten en enorm grote varens. Een combinatie dus van leerzaam en mooi. [u]Aanvullende tip[/u]: laat je op de terugweg afzetten bij de [b]Strawberry Farm in Brinchang[/b], waar je geniet van lekker vanilleijs met aardbeien en slagroom. Vervolgens kun je hier de mooie [i]Chinese tempel[/i] bezoeken en via [i]wandelroutes[/i] teruglopen naar Tanah Rata (deze wandelroutes zijn verkrijgbaar bij genoemd bureau en bij plaatselijke supermarktjes). Een heerlijk dagje uit voor weinig geld.
Een perfect hotel...m
Zoek je een perfect hotel midden in Parijs dat niet al te duur is, dan heb ik een tip voor je. Vertel het niet door, want dan kan ik zelf niet meer reserveren. Het is Hotel D’Albe en het ligt in de wijk Quartir Latin. Het is een echt stadshotel, ideaal gelegen in een drukke levendige straat vol winkeltjes en restaurantjes. Het metrostation ligt om de hoek en de promenade langs de Seine ook. Op loop afstand (binnen een paar minuten) ben je bij de Notre Dame, het Louvre en het Centre Pompidou. De (kleine) kamers zien er gelikt uit en zijn brandschoon. Je krijgt een uitgebreid ontbijt met alles erop en eraan en dat is voor franse begrippen heel bijzonder. Als je uit het hotel komt heb je meteen het echte vakantiegevoel. Zo druk en gezellig en het is er beslist niet onveilig. Een echte aanrader dus !! Het adres: Hotel D’Albe, Rue de la Harpe 1 Albehotel@wanadoo.fr
Eettip Hotel Foucauld
Uit eten in Marokko en dus ook Marrakech blijft een gerichte zoektocht om de darmen te vriend te houden. Wij vonden op 2 minuten lopen van het Djemee Al-Fna plein een prima eetlokatie in Arabische sfeer. Hotel Foucald biedt dagelijks een vers en onbeperkt Marokkaans buffet voor ca12 euro p.p. Een heerlijke manier om kennis te maken met de Marokkaanse keuken en al je wilt maken ze graag nog een extra stukje kip of pastilla voor je. Op aanvraag is er ook bier en wijn maar in beperkte mate. Je kun aan tafel zitten maar in een van de hoeken op de banken is knusser. Ondanks de centrale ligging hebben we er niet veel toeristen getroffen. Het gastvrije Hotel Foucald ligt nabij het KFC-restaurant (duidelijk herkenbaar) en tegenover de bus- en taxihaltes aan de Avenue El Moahidine. We hebben er twee keer genoten. Overigens is het hotel een budgetaccomodatie die wisselend wordt beoordeeld. [url="http://www.booking.com/hotel/ma/foucauld.nl.html" target="_blank"]Zie hier voor meer info.[/url]
Prima chauffeur in...
Wie nog een goede en betrouwbare chauffeur in Myanmar zoekt kan ik onze chauffeur Ko-Soe van harte aanbevelen. Soe weet heel veel over zijn land te vertellen en spreekt perfect Engels. Als je van plan bent om naar plaatsen toe te gaan waar je een permit voor nodig hebt dan zorgt Soe dat het voor elkaar komt terwijl jij nog in Nederland bent. Nog een voordeel om te reizen met Soe is dat hij dol is op fotograferen hij heeft een scherp oog voor wat wij Nederlanders zoeken en brengt je op plaatsen die je met een georganiseerde reis nooit zal bezoeken. Soe is erg zorgzaam en gezellig en neemt alle tijd tijdens de rit, je kan stoppen waar je wilt en is er ergens een feest of festival dan zorgt Soe dat je daarbij aanwezig bent. Soe bied veel routes aan ook naar het zuiden van Myanmar waar je nog op plekken komt waar zo goed als geen toeristen komen. Ook zorgt Soe voor al de hotels tijdens de rondrit. Dus ben je van plan om ooit eens naar Myanmar te gaan en heb je helemaal geen zin in volle bussen met Nederlanders ga dan met Soe. Als je nog vragen dan weet je mij te vinden.
Otjitotongwe Cheetah.
Als onderdeel van onze vakantie Namibië & Botswana hebben we een (vooraf via reisorganisatie Out in Africa geboekt) bezoek gebracht aan de [b][url="http://www.namibian.org/travel/lodging/private/otjitotongwe.htm" target="_blank"]Otjitotongwe Cheetah Farm[/url]. [/b]Dit zou een [i]onvergetelijke ervaring [/i]worden. De excursie begon om 4 uur 's middags. We zouden er ook op de aanliggende [u]campsite[/u] overnachten, waren er zo rond half 3 en hebben dus eerst relaxed over het terrein rondgelopen. Het viel me meteen al opviel zoveel [i]verschillende vogels [/i]er te zien zijn, waaronder de Lesser Masked Weaver, de Southern Yellowbilled Hornbill en de zeer mooie Crimsonbreasted Shrike. Om 10 voor 4 worden we opgehaald met een pickup en verzamelen we bij de boerderij. We lopen tussen een 3 tal cheetah's die er als welp zijn opgegroeid die, onder meer vanwege ooginfecties, het in het wild niet zouden overleven. We mogen ze [b]aaien[/b] en ze beginnen te spinnen als onze huiskatten (alleen iets harder). Spontaan worden we verliefd: wat een schitterende dieren, die mooie oranjebruine ogen in die kop met zwarte tranen. Het grasveld ligt bezaaid met paarse bloesem en dus ga ik op mijn buik liggen om oog in oog te komen met een van de cheetah's. Terwijl ik een foto maak begint een andere cheetah mijn hoofd te [b]likken[/b]. Auw, dat is schuurpapier en het blijven roofdieren dus ik verroer me zo weinig mogelijk. Later zijn ook mijn arm en been aan de beurt. Ik word uitgelachen door mijn vriendin die de videocamera heeft lopen. Vervolgens gaan we met een 2 tal jeeps met aanhanger naar het terrein waar een 15 tal cheetahs min of meer in het wild leven, zich onder meer voedend met wrattenzwijnen. Ze moeten echter worden [b]bijgevoerd[/b], waarvan wij ooggetuige zijn. Deze cheetah's hier opgevangen omdat er te weinig eten voorhanden is en ze anders vee van boeren aanvallen en vervolgens door de boeren worden gedood. Prachtige blikken, mooie geluidjes, korte sprintjes gecombineerd met de humor van de 2 broers die ons begeleiden. Mijn camera ratelt, lang leve de contineous mode. Naast de campsite met ruime plaatsen, wasruimte met [i]warme douche [/i]op loopafstand, een [i]zwembad[/i], [i]bar en restaurant[/i], zijn er ook een beperkt aantal [i]lodges[/i]. Voor overige informatie (inclusief prijzen en route) verwijs ik je naar de site. Ik weet niet meer precies wat we betaalden maar de ervaring was zo geweldig dat me dit ook niet uitmaakt. Een aanrader!
Baobab wandeling @...
In [b]Gweta[/b], 205 km van Maun en 100 km van Nata, temidden van de [b]Makgadikgadi Pans [/b](zoutvlakten), ligt de vrij bekende campsite [b]Planet Baobab[/b]. Je hebt hier lodges, maar wij hebben overnacht in de rooftent op onze 4x4. Een erg leuke en leerzame excursie die we daar hebben gedaan is de [u][i]Baobab wandeling[/i][/u]. Met een man of 6 vertrokken om 5 uur 's in de namiddag vanaf de site aan de wandeling (eerder is te warm, 40 gr op 23 okt aan einde van het dry season). De gids vertelde over hoe diverse bomen en struiken een rol hebben vervuld in het leven van de Bushmen (nomadenvolk) die hier rondtrokken. Dit gebied heeft diverse [i]natuurlijke waterbronnen[/i]. De [u]Bushmen[/u] trok dan ook van bron tot bron roofdieren volgend om te jagen, maar ook om hun vee te laten drinken. De route toont een aantal enorme [u]baobab bomen[/u]. De excursie eindigt bij [i]zonsondergang[/i] tegenover een waterpool, waarbij je onder genot van een bruine rum of gin-tonic geniet van drinkende ezels en het silhouet van baobabbomen tegen een paarsroze lucht. De jonge, goed Engels sprekende, goedlachse gids wist elk van ons te boeien met allerlei [u][i]leuke weetjes[/i][/u]. Enkele hiervan: - een van de baobabbomen in het gebied is 4500 jaar oud - 75 procent van de baobab bestaat uit water - de bosjesmannen staken stokken in de bast om te vluchten voor olifanten en andere dieren - de wortels kunnen wel 100 meter lang worden wat een mogelijke verklaring is voor de beperkte schade a.g.v. blikseminslag - de rode wevervogel bouwt zijn nest aan de westzijde van de boom om zich te kunnen warmen aan de laatste avondzon - de zaden van de vrucht van de baobab werd door de Bushmen onder meer gebruikt voor het maken van koffie Een paar andere leuke feitjes die ons werden verteld: - het kalk van termietenheuvels werd gebruikt voor de bouw van huizen/hutjes - olifantenpoep dient naast brandstof ook tegen verkoudheid door mee te stomen - basilicumkruid vermengd met water helpt tegen muggen maar werd ook gebruikt voor het weghouden van vliegen bij overledenen (als tijdelijke balsem) Ik hoop niet dat je deze tips ooit nodig zult hebben, maar boek gerust de excursie en laat je verrassen door de kennis over de rol van natuur in het leven van de Bushmen. De kosten van de excursie bedragen [i]175 pula per persoon [/i](ongeveer 20 euro, incl. gin-tonic). Boeken doe je bij de receptie van Planet Baobab.