Rien-Eyk
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Gerewol: een...huweli
Ik mag graag festivals, feesten of bijzondere evenementen bezoeken. Een van mijn favorieten is toch wel het Gerewol-festival. Ik heb twee keer Gerewol mee mogen maken: vier jaar geleden in Niger en afgelopen oktober in Tsjaad. Wat is er nou zo bijzonder aan een Gerewol-festival? Elk jaar in september of oktober, vlak na de regentijd, heeft in met name Niger en Tsjaad het Gerewol-festival plaats. Het is een soort huwelijksmarkt waarbij de vrijgezelle mannen zich presenteren aan de vrijgezelle vrouwen. Na een paar middagen en avonden onvermoeibaar dansen, zingen en springen hopen de mannen een vrouw voor zich te kunnen winnen. Alle aandacht is gericht op het uiterlijk van de mannen. Hoe wit zijn hun tanden? Zijn ze gespierd? Hoe goed kunnen ze met hun oogpupillen rollen? De vrouwen bepalen dus wie zij als partner willen hebben en niet omgekeerd! De exacte plek waar het festival wordt gehouden, is pas een dag van te voren bekend. Het zijn immers nomaden. Dit is afhankelijk van de aanwezigheid van een grote waterpoel. Het Gerewol-festival is van de Wodaabe (ook wel Bororo), een etnische groep die behoort tot de Fulani. Het is een nomadenvolk dat om de drie à vier dagen verhuist naar een andere plek. Zij trekken met hun vee (zebu’s, geiten, schapen, ezels en dromedarissen) van waterpoel naar waterpoel. Op de foto zie je een aantal mannen ‘in lijn’ zingen en dansen. De locatie van dit Gerewol was een paar uur (woestijn)rijden vanuit de historische stad Agadez. De geelachtige gloed over de foto werd veroorzaakt door een nakende zandstorm. Een paar minuten later moest iedereen een veilig heenkomen zoeken in tentjes.
India Portret
Nu we in deze crisis extra tijd hebben is het tijd om maar eens wat oude dia’s of negatieven te gaan bewerken en wat voor moois zit daarbij. Deze opname is een ingescande dia uit 1997. Jaisalmer, Rajasthan, India. Geweldig toch iedere keer weer die tulbanden.
Vakil moskee
In de bidruimte of Shabestan met de 48 spiraalvormige zuilen van de Vakil moskee in Shiraz , is dit prachtige stukje tegelwerk te zien. De kleurschakeringen is een sprekend naamkaartje voor de 'school van Shiraz'. De moskee is gebouwd tussen 1751 en 1773 en ligt naast de bazaar.
Bijzondere sfeer...ti
Tijdens onze rondreis per auto door Namibië bezoeken we in de buurt van Kamanjab een Himba-dorpje. We zijn getuige van een wasritueel in één van de hutten. De Himba's gebruiken geen water om zich te wassen, maar een mengsel van as en kruiden, dat aangestoken wordt. De vrouw lijkt geheel in trance te raken. Het is een bijzonder moment.
Oranje zonnetje
Kokerbomen zijn eigenlijk geen bomen maar metershoge vetplanten. Dit kokerbomenwoud is een leuke tussenstop als je het zuiden van Nambië bezoekt. Dit gebied is extreem fotogeniek bij zonsopgang/ondergang dus eigenlijk is het wel aan te raden om in de buurt van Keetmanshoop te overnachten.
Offroad in Oman
Oman: een superbestemming om die kwakkelende Nederlandse winter te ontvluchten. In januari-februari zijn de temperaturen er aangenaam (zo'n 26 graden), het is niet al te ver vliegen (8,5 uur) en toch ben je in een heel andere cultuur beland. Daarnaast heeft Oman een fantastisch landschap waar je met je gehuurde 4x4 offroad kunt rijden. En als je dan aan het eind van de dag bijna bij je hotelletje bent aangekomen en je ziet de laatste zonnestralen nog over de bergen schijnen, wat wil je dan nog meer?
Het...ik-ben-op-een-a
Zonder twijfel was dit het meest mysterieuze uitzicht ooit! Je waant je op een andere planeet, maar je bent in Canyonlands National Park (Utah, USA) bij de Mesa Arch tijdens zonsopkomst. Alleen als de zon opkomt krijgt de Arch deze magische gloed. Onder de boog door kijk je naar Buck Canyon en de La Sal Mountains op de achtergrond. Een van de highlights van onze camperreis.
Kronkelende Moezel
We verblijven in Riol voor een paar dagen om de steden Trier en Luxemburg Stad te bekijken. Vlakbij Riol bevindt zich een uitkijktoren, Aussichtturm Fünf-Seen-Blick genaamd. Je hebt hier fantastisch uitzicht over de kronkelende Moezel en de dorpjes Mehring (links) en Pölich (rechts). En het mooiste van al... je hebt er een prachtig zicht op de zonsondergang! Helaas was de zonsondergang deze avond niet zo spectaculair, maar vlak ervoor kon ik de zwoele zomeravond wèl op een mooie manier vastleggen. Het was enkel even wachten tot er een boot in de bocht van de rivier voer om de foto nog wat extra's te geven. En wat ook super was, we waren er helemaal alleen! Om er te komen rij je de A1 af tot afslag Mehring.... De tekst wordt niet volledig weer gegeven. Kijk in de reactie hoe je bij de uitkijktoren kan komen.
Oog
In het begin van onze rondreis fotografeerde ik deze vrouw, verscholen onder haar Nón lá, het typische hoofddeksel dat je veel ziet in Vietnam. Ze was bezig op het veld, keek even op naar iets verderop wat haar aandacht trok. Het licht viel precies goed zodat haar voorste oog heel mooi belicht werd. Nón lá (Nederlands: strooien hoed) is een traditionele hoed uit Zuidoost-Azië en Oost-Azië. Met name in Cambodja, Vietnam, China en Japan. Een nón lá is kegelvormig. Hij wordt meestal op het hoofd gehouden door een zijden koord onder de kin. Een nón lá wordt veel gedragen op de sawa's als bescherming tegen de zon. Voor extra koeling kan de hoed ook natgemaakt worden.