Reiscoureur
Naam
Jef Kusters
Reviews
Foto's & tips
33
Blogs
0
Lid sinds
24 February 2010
Favorieten
Fav. werelddeel
Azië
Fav. land
India
Fav. stad
Istanbul
Over mij
Reizen en fotograferen.
Mijn Motto
'Reizen en mensen ontmoeten en hun leefomgeving leren kennen'
Over mijn camera
Type
Spiegelreflex
Merk
Canon
Model
5D Mark III
Overige
Sony RX100MIII
Hoogst gewaardeerde foto’s & tips (33)
Mooiste plein van Ira
Meidan Emam plein met uitzicht op de Masjede Emam moskee, in Isfahan - Iran. Het is één van de grootste en mooiste pleinen van de wereld met prachtige bouwwerken. Zoals, aan de oostkant, de Sheikh Lotfollah moskee, aan de westkant het Ali Qapo paleis met de muziekkamer en in het midden de prachtige fontein. Aan de noordzijde vind je de ingang van de Qeisarieh Bazaar. Zeer de moeite waard om hier voldoende tijd voor uit te trekken om alles kunnen bezichtigen.
Torens van de stilte
Torens van de stilte Iets buiten de stad zie je deze torens, (Dakmeh). Het zijn twee heuvels, (op de foto alleen de rechter), met een ommuurd gedeelte er bovenop. De Zoroastriërs hadden zo hun eigen opvattingen over het omgaan met hun doden. In overeenstemming met hun geloof was het begraven of verbranden van lichamen verboden want het water, de lucht of de aarde mochten niet vervuild worden. De doden werden in rijen op de stenen bodem gelegd; buitenste rij de mannen, dan de vrouwen en in de binnenste ring de kinderen. De gieren pikten de lijken dan schoon. Als de botten kaal waren gevreten, werden de beenderen met ongebluste kalk in een kuil in het midden gegooid zodat er niets meer van overbleef. Dit ritueel is tegenwoordig op grond van hygiënische overwegingen verboden, maar volgelingen in India gaan nog steeds zo met hun doden om. Aan de voet van deze twee heuvels vind je de overblijfselen van tempels, overnachtingsverblijven en badhuizen, bedoeld voor de familie van de overledenen.
De middeleeuwse lemen
Onderweg naar Kerman bezoeken we de citadel van Rayen en het bij behorende kasteel (Arg- e Rayen). Rayen is in feite een ommuurd stad, waarvan sommige delen onder invloed van weer en wind bijna helemaal zijn geërodeerd. Dit stadje is net als Bam helemaal uit leem opgebouwd. Het ligt aan de voet van een zogenaamde Arc, dat is Farsi voor versterkte vesting. Koopmanshuizen, pleinen en een wirwar aan straatjes zijn nog te onderscheiden. Rayen-kasteel werd bewoond tot 150 jaar geleden. De funderingen dateren uit het pre-islamitische tijdperk en zijn al bijna 1000 jaar oud.
Ik ben fan van (1)
Mijn favoriete foto's & tips van anderen (7)
Paaswake
We waren in Ethiopie tijdens de paasviering daar, op een andere datum dan bij ons. Ethiopië hanteert de Juliaanse kalender, wij de Gregoriaanse. Dat was een onverwachte verrassing. We konden in Gondar, heilige stad, een paaswake bij een kerk bijwonen aan de vooravond van Pasen. In de kerk zongen en dansten 12 priesters, onzichtbaar voor het publiek in een afgeschermde heilige ruimte middenin de kerk(tempel). De kerk zat en stond stampvol gelovigen. Buiten zaten en lagen mensen die er niet meer in konden, gescheiden in een mannen- en een vrouwengedeelte. De dienst duurde van ´s avonds 9 tot ´s nachts 3 uur. Veel vrouwen hadden zich in hun omslagdoek gerold en lagen te slapen. Heel bijzonder om hier een paar uur deel van te mogen zijn, als enige toeristen.
Mullah's en Fatima in
Om het sjiitisch bedevaartsoord Qum te bereiken moeten we overstappen van onze gewone toeristen bus in een bus die speciaal voor dit doel is ingericht. Grote parkeerplaatsen vindt men misplaatst bij een heiligdom. De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden. Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar eerst moeten de dames een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht. Als we er netjes uitzien mogen we met een van deze mullah's mee, zij zijn expert op elk gebied dat raakt aan het islamitisch geloof. Er zijn veel mullah's, want in Qum is het grootste seminarie van de Sjiieten gevestigd, met studenten uit 120 landen. Hier begon de islamitische revolutie onder leiding van imam Khomeini. We zijn nu al onder de indruk.