Reiscoureur
Paaswake
We waren in Ethiopie tijdens de paasviering daar, op een andere datum dan bij ons. Ethiopië hanteert de Juliaanse kalender, wij de Gregoriaanse. Dat was een onverwachte verrassing. We konden in Gondar, heilige stad, een paaswake bij een kerk bijwonen aan de vooravond van Pasen. In de kerk zongen en dansten 12 priesters, onzichtbaar voor het publiek in een afgeschermde heilige ruimte middenin de kerk(tempel). De kerk zat en stond stampvol gelovigen. Buiten zaten en lagen mensen die er niet meer in konden, gescheiden in een mannen- en een vrouwengedeelte. De dienst duurde van ´s avonds 9 tot ´s nachts 3 uur. Veel vrouwen hadden zich in hun omslagdoek gerold en lagen te slapen. Heel bijzonder om hier een paar uur deel van te mogen zijn, als enige toeristen.
Mullah's en Fatima in
Om het sjiitisch bedevaartsoord Qum te bereiken moeten we overstappen van onze gewone toeristen bus in een bus die speciaal voor dit doel is ingericht. Grote parkeerplaatsen vindt men misplaatst bij een heiligdom. De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden. Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar eerst moeten de dames een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht. Als we er netjes uitzien mogen we met een van deze mullah's mee, zij zijn expert op elk gebied dat raakt aan het islamitisch geloof. Er zijn veel mullah's, want in Qum is het grootste seminarie van de Sjiieten gevestigd, met studenten uit 120 landen. Hier begon de islamitische revolutie onder leiding van imam Khomeini. We zijn nu al onder de indruk.
Rotskerk
Lalibela is voor Ethiopië wat Petra is voor Jordanië. In Lalibela is nog een 11-tal rotskerken te bezoeken, die naar beneden toe uit de rotsen gehakt zijn en daarna zijn uitgehold. Deze massieve stenen kerken worden nog steeds gebruikt door de Ethiopisch orthodoxe kerk, die gebasserd is op het oude testament. Ook als er geen dienst is is er altijd een priester aanwezig in de kerk. Daarnaast zijn er nog veel pelgrims, monniken en nonnen te bewonderen. Het is een prachtige plaats om te bezoeken. Buiten is er veel te fotograferen. Binnen ook, maar vanwege het gebrek aan licht is dat lastig. Flitsen mag wel, maar dan zetten de priesters een zonnebril op. De niet afgewerkte rode vloerbedekking kom je in alle kerken tegen. Op deze foto zit de priester te lezen in zijn bijbel en komt het licht van rechts door de openstaande deur van de kerk. Daarnaast zijn er alleen hele kleine raampjes.
En profile
Kuntaur, op the North Bank van Gambia. De lodge, waar ik verblijf, ligt aan de rivier. Zodra ik buiten de poort stap, zie ik deze 3 kindjes aan de waterkant zitten. 3 snuitjes op een rij, dat moet ik vastleggen! Dat is gelukkig geen bezwaar en levert altijd een hoop pret op, alsze zichzelf daarna terugzien!
Luipaard in de boom
In de Masai Mara kregen we deze luipaard voor de lens. Hij zat eerst nog verstopt tussen de bladeren en takken. Na wat geduld kwam hij in beweging en liet zich helemaal zien. Vervolgens kwam hij uit de boom en verdween in het struikgewas waar we hem - met dank aan Salim, onze gids- een heel eind verderop weer te voorschijn zagen komen. Wij waren al blij met één luipaard (in Tsavo) maar deze tweede luipaard was helemaal geweldig.
Pelgrimsvoeten
En als je dan jaar in, jaar uit die pelgrimstocht maakt naar Lalibela, zien je voeten er ongeveer zo uit.....