Mary54
Sanur - Hotel...Tamuk
In Sanur zijn we terecht gekomen bij hotel Tamukami, een zeer fijne verblijfplaats! De Belgische eigenaren zijn erg gastvrij, komen je persoonlijk welkom heten en doen hun best om je het naar je zin te maken. De kamers zijn ruim en schoon en het ontbijt is prima. 's Avonds rustig, dus voor diegenen die de drukke hotelbarren liever ontwijkt een prima optie! Hou je wel van een biertje aan de bar? Dan steek je de straat over en sta je zo aan het strand waar het nachtleven zich afspeelt. [url="http://www.tamukamibali.com/" target="_blank"]Tamukami Hotel, Sanur, Bali[/url]
Uniek oerbos!
Farasuto Forest Community Nature Reserve is een uniek oerbos van Gambia en is altijd groen en in de regentijd erg nat. Steekwoorden zijn: Hoge bomen, hitte, vochtigheid, veel groen, beperkt zicht, rust en overweldigend mooi.Je ziet er schitterende vogels, vlinders en als je veel geluk hebt zie in het water nijlpaarden. Het ligt ongeveer 11 mijl ten zuiden van Banjul bij het dorpje Kuloro waar ook een camping is.
Moonstone mine en...s
Moonstone mine en steltvissers... Ben je in Galle, ga eens op zoek naar de edelsteenmijnen... Ik wou al lang eens zien hoe edelstenen gedolven worden... Sri Lanka is de grootste leverancier van maansteen. Ze hebben er zowel de blauwe moonstone als de witte. Het delven gebeurt vaak nog erg primitief. Men maakt een diepe put in de grond, stut de wanden met hout (dat hout dient dan ook als ladder voor het afdalen in de mijn). De put is ongeveer 2O meter diep. Vanuit die put gaat men dan tunnels graven en daar gaat men emmers vullen met de aarde en stenen. Die brij wordt naar boven gebracht via het systeem van een waterput en wordt boven grondig gespoeld en gezeefd. Nadien wordt tussen de stenen naar de waardevolle stenen gezocht. Op zo'n 12 meter diepte vindt men ook soms robijn en blauwe saffier als het geluk mee zit. De stenen worden dan geslepen om nadien ingewerkt te worden in juwelen. We tuktukten dus naar Meetiyagoda, het centrum van de blue moonstone mines en konden steentjes kijken! Hard labeur voor de mensen die de mijnen ingaan! Vergeet ook niet de steltvissers aan de andere kant van Galle te gaan opzoeken... Prachtig hoe ze al zitten op een 'kruis' toch nog vissen aan de haak slaan!
Makgadikgadi Pans, de
In Botswana zijn het Moremi Park, de Okavangodelta en het Chobe NP de meest voor de hand liggende toeristische bestemmingen. Ten oosten van de stad Maun bevinden zich de zoutpannen van Makgadikgadi. Minder bezocht, maar zeker de moeite waard. Het is de grootste zoutpan ter wereld, met een oppervlakte van een land als Zwitserland. Dit is ooit een supermeer geweest van meer dan 30 meter diep over 80.000 vierkante kilometer. De klimaatverandering van 10.000 jaar geleden droogde de Pan geheel uit, alleen de glinsterende zoutkristallen bleven over. Je vindt hier een eindeloos lijkende witte vlakte, waarvan de grond kraakt als pas gevallen sneeuw als je er overheen loopt. Hier is het genadeloos voor het leven. Maar toch zijn veel van de diep gelegen zoutpannen, als er even water komt, voedzame graslanden die duizenden dieren aantrekken. Normaal is dit uiteraard een gebied met weinig regen. Er is het nodige aan gedaan om het wildlife hier weer te krijgen en aan de randen van de grazige weiden vindt je dan ook veel wild. Voor de echte avonturiers is hier het Kubu Island, een afgelegen granieteiland in het niets gelegen, maar hiervoor moet je echt drie dagen uittrekken: het is niet gemakkelijk en niet altijd te bereiken. Voor de minder fanatieke reizigers kun je de zoutpan gemakkelijk vanuit de plaats Nata bezoeken. Zo’n 30 kilometer ten zuiden van Nata bevindt zich de ingang van het Nata Bird Sanctuary. Toen wij er afgelopen zomer waren was de zoutpan vanwege hevige regenval volgelopen met water, en dan strekt zich een onafzienbaar meer vóór je uit. Uiteraard zie je dan het nodige aan vogels. En waar het park echt bekend om is, is de befaamde zonsondergang. En eerlijk is eerlijk, die is op veel plekken in de wereld mooi, maar hier stonden wij toch echt wel even te kijken, zo fraai. Wacht niet te lang na zonsondergang met je vertrek (want juist een half uur na de zonsondergang zelf is de lucht het mooist!), je moet ook nog naar de uitgang en er geldt een boete voor uitchecken als het al donker is…..
Living desert...adven
Als je in Swakupmund bent maak dan zeker een tocht door de zanduinen met living desert adventures. Een ervaren gids vertelt je alles over het dierenleven in de zandduinen en spoort allerlei beestjes op (spinnen, slangen,gecko's en kameleons) die onder het zand leven. Door middel van het volgen van sporen en zijn eigen kennis en ervaring is de kans groot dat je al deze beesten te zien krijgt. Verder maak je per 4x4 een toch door de zandduinen die hier eigenlijk net zo mooi zijn als in Sossusvlei (welliswaar niet rood) en het is hier vele malen rustiger. Echt een aanrader.
Traditie!
In Kosi Bay Nature Reserve mag alleen op traditionele wijze gevist worden. Het is een soort fuik systeem van hout en de vissen kunnen er wel in maar niet uit. 1 zo'n houten fuik behoort toe aan een familie en kan niet verkocht worden. Hij gaat over van vader op zoon. Er mogen geen nieuwe families bijkomen en zo sterft dit beroep langzaam uit.
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Madagaskar • Centraal Madagaskar
How green was my...va
How Green Was My Valley is een dramafilm uit 1941 geregisseerd door John Ford. De hoofdrollen werden gespeeld door Walter Pidgeon en Maureen O'Hara. De film werd genomineerd voor tien Oscars en won er uiteindelijk vijf, waaronder de Oscar voor Beste Film. (Met dank aan Wikipedia.) En groen is het op deze foto! Een weiland kan mooi groen zijn, maar een sawa met jonge rijst vind ik nog veel groener. Dit kun je op Madagaskar volop zien.
Koala
Australië, Great Otway National Park. Dit is de plek om de snoezige koala's te spotten. It's a lucky day, we spotten een baby koala, laag in de boom. Een prachtig gezicht waar we wel uren naar konden kijken totdat mama eraan kwam.
Kijken vanaf de...zij
We deelden ballonnen en mondharmonica`s uit. Het hele dorp liep uit. Toen de kinderen eenmaal doorhadden hoe zo`n mondharmonica werkt was het een waar concert. Dit meisje kijkt stilletjes toe naar wat er om haar heen gebeurt.
Zuid-Afrika • Noordwest Zuid-Afrika
Zuid-Afrika • Noordwest Zuid-Afrika
Rustig luipaard
We hadden tijdens onze vele bezoeken aan Pilanesberg nog weinig katten gezien en zeker geen luipaarden. De dag dat het moest gebeuren kwam natuurlijk steeds dichterbij en bij onze laatste dag in Pilanesberg was het dan ook zover. Ze liet zich mooi zien al hield ze haar kleintje goed verborgen.
The old and the new
She lives in Guamote, her legs are not what they once were and her eyesight neither, but she still enjoyed the Thursday market. She didn't venture far any more, just sat in her doorway with her kitten on her lap watching the many people pass and sharing the time of day with those she knew.
Werkers
De werkzaamheden die aan de doorgang plaats vinden om de Sani Pass beter begaanbaar te maken naar het achterland Lesotho in worden vooral verricht door Chinezen. De Lesotho mannen krijgen het zware werk te doen en worden met grote regelmaat vol gescholden in het Chinees als ze in de Chinese ogen niet goed genoeg werken. Of ze zich hier heel veel van aantrekken betwijfel ik. De Lesotho mannen vonden het in ieder geval wel leuk om te poseren voor het plaatje (hield ze weer even van hun werk af).
Moet ik nou lachen of
In het Manggarai gebied in West-Flores kwam ik dit meisje tegen, wat onwennig poserend voor de camera “moet ik nou lachen of huilen” de mensen in deze streek zijn zeer arm, en het leven niet altijd makkelijk, desondanks is het onthaal in de afgelegen dorpen hartverwarmend.
Postambt
We liepen al uren door de stad en ik was het eigenlijk wel zat. We zagen het postambt en kwamen dichterbij en Ben voelde aan de deur. Die was open! We slopen naar binnen, de oude met vloerbekleding bekleedde trappen op naar boven. Smalle gangen en kleine deurtjes, tot aan de zolder. Enorm en oud. Urbex ten top. Niemand in het gebouw; alleen wij.
Lost in Kapali Çarsi
Verdwalen kun je er zeker: de Grote bazaar in Istanbul is gigantisch. Deze overdekte markt die in 1461 startte, heeft achttien ingangen, vijf moskeeën, zes fonteinen, zestig straten en paden en zo’n 4400 winkeltjes. Er wordt van alles verkocht, gelukkig wel gegroepeerd per product. Hier sta ik in de feestkledingstraat: buikdansartikelen en andere traditionele feestkleding wordt er verkocht. Nu nog even zoeken naar de verkoper….
Kleurrijk Olinda
Het oude historische centrum van de stad Olinda (550.000 inwoners) is een aaneenschakeling van gekleurde Latijns-Amerikaanse huisjes. Toen ik de foto maakte was het zondagmiddag half vijf. De siesta is voorbij en de mensen komen de straat weer op. Een uur later kon je hier over de hoofden heen lopen. Gezellig een drankje doen op straat is een goeie gewoonte van de Olindenaren! Uiteraard deden wij gezellig mee....
Ingepakt
Tja, als je naar het Eagle festival wilt gaan om je adelaar allerlei tests te laten afleggen, je ver weg woont en dus met de auto komt, dan moet je zorgen dat je je vogel goed ingepakt hebt!