Magneet86
Magisch Masker
Een tijd na de begrafenis van een overleden stamlid wordt er in de 'ring-road' regio, in dit geval Babanki, gedanst op opzwepende ritmes om zijn of haar dood te 'vieren'. De maskers, zoals deze koeienkop symboliseren de juju, magische wezens die gunstig gestemd moeten worden om de dode aan te kunnen laten komen in het hiernamaals. Nadat er drie maal drie dansen zijn gedanst met verschillende juju maskers is de overledene hiervan eindelijk verzekerd en hebben de achterblijvers weer aan hun plicht voldaan.
Thee-Ge-Was
De werkers van het Ndawara Highland Tea Estate, in het ringroad gebied nabij Oku, hebben stuk voor stuk een wel heel netjes aangelegde achtertuin. De was doen in zo'n omgeving? Zelfs ik zou dat geen probleem vinden!
Plezierige mode
De werksters hier moeten zowat de leukste baan in Kameroen hebben. Met de grootste lol zetten ze in no time hele kledingstukken (vooral Afrikaanse jurken) in elkaar. Dit soort kleurrijke tafreeltjes volgen elkaar hier, op de Bamenda main market, trouwens in hoog tempo op. Er is namelijk een hele straat met dit soort kledingzaakjes te vinden.
Vol naar school
Kinderen in Bamenda gaan of lopend, of met de bus naar school als je ouders rijk zijn. De schoolbus hier lijkt daarbij wel één regel te hebben.. 'Wij rijden alleen vol naar school'. Dit is een bus voor maximaal 24 mensen, tel maar..
Tevreden
Mr. Mama, de Messing kunstenaar van Bamenda kijkt tevreden naar het resultaat van het harde werken. Hoe zwaar het werk wel niet was is van zijn voorhoofd af te lezen.
Hard werken
Hier worden de mallen net uit het vuur van de smeltoven gehaald. Inmiddels zijn de wassen sculpturen dus gesmolten en vervangen door het metaal wat uit de bovenste gedeelten van de mallen naar beneden stroomt. Nu is het tijd om af te koelen, maar voor de kunstenaar nog niet, het blijft voor hem hard werken!
Cameroonian brasswork
In Mr. Mama's brass workshop worden oude kranen, auto onderdelen en ander messing afval omgetoverd in lokale kunst. Schitterend om te zien als je in Bamenda bent en natuurlijk vooral leuk dat zelfs in een land als dit vollop gerecycled wordt.
Motorrijder
Bijna al het vervoer op het platteland gaat op twee wielen. Sinds de Chinezen naar Kameroen en de rest van Afrika zijn gekomen rijden er hier enorme aantallen van dit soort pruttelende motortjes. Je kan ze kopen in een doos alsof ze van Ikea komen, maar na wat knutselwerk kan je er prima je sinaasappels mee van de berg af rijden!
Zonsopkomst
In het trekkerskamp in de bergen van Belo heb je een mooie zonsondergang, maar die verbleekt totaal bij de schitterende zonsopkomst tussen de toppen van de heuvels. Je moet er natuurlijk vroeg voor opstaan, dat wel.
Het huis van de wijze
Deze boerderij is helemaal behangen met 'wijze spreuken' meestal in het Pidgin Engels. Vaak zijn de bordjes in deze taal alleen te begrijpen als je het hardop uitspreekt.
Berg af
Deze vrouw is één van de vele boerinnen die dagelijks de bergen rond Belo op en af lopen, sjouwend met vanalles. Skkels, gewassen en als het nodig is ook het net gekapte brandhout om 's avonds weer de foufou corn te kunnen bereiden. Goede motivatie als hiker om toch nog maar even door te zetten. Al is het natuurlijk geen schande als deze ijzersterke dames uiteindelijk een betere conditie blijken te hebben.
Niet van adel? Dan...
Het algemene toilet van het paleis van Bafut heeft niet twee, maar 3 indelingen. Toch zou ik niet weten wie er beter af is. Bij een gat in de grond zonder dak boven je hoofd ben je in ieder geval verzekerd dat het regenseizoen de rotzooi wegspoelt.
Koninklijk dorp
Een overzicht van het paleis van de fon ( lokale koning ) van Bafut. Het oudste gebouw is het centrale houten gebouw achterin het complex wat er al meer dan 500 jaar staat. De voorgrond beslaat de leefgedeeltes van de koninginnen, rechts, en de die van de bediendes links. Het oude gastenverblijf van waar de foto is genomen is tegenwoordig ingericht als museum.
De piek der...verbann
Iedere cultuur heeft zo zijn eigen strafrecht, de Babanki bevolking duwden vroeger hun bannelingen van deze hoge rots af. Eenmaal aan de andere kant van de berg konden ze dankzij de juju magie niet meer terugkeren. Althans, totdat er een banneling lang geleden zo slecht was dat hij de juju, de magische bezetenheid, met zich meenam de vallei in. Sindsdien bestaat deze juju niet meer en wordt er dus ook niemand meer van de piek af geduwd. Misschien toch maar beter zo. :)
Thuis
Op bezoek thuis bij de oude moeder van mijn Babanki gids is te zien hoe traditioneel het leven hier nog is. Geen licht, geen stromend water, maïskolven die in de hoeken hangen te drogen en koken? Dat doe je natuurlijk in een enkele pot boven de vuurplaats.
Het oudste huis van..
Big-babanki, zo'n slordige 35 kilometer ten Noorden van de Noordwestelijke hoordstad Bamenda, is het dorp waar de meeste van mijn kenissen in Bamenda vandaan komen. Op de compound van één van hen staat dit meer dan honderd jaar oude huis. Nog traditioneel gebouwd met zowel takken als stenen.