Een van de meest bijzondere momenten tijdens onze reis door Namibië was wel onze zoektocht met gids naar de zeldzame en bijzondere woestijnolifant. In kurkdroog en uitgestrekt Damaraland, met haar d... Lees meer
Kruytflo
Azaras's kapucijnaap
Deze azaras's kapucijnaap hebben we gezien langs de oever van de Paraguay rivier. Dit is een afgelegen gebied waar voornamelijk vissers komen. Als toerist zijn hier niet veel opties om te verblijven maar wil je in alle rust genieten van wildlife in Pantanal dan is dit een heel goede keuze. Je hebt hier zelfs kans om een jaguar te zien.
Chin vrouw in haar hu
Tijdens een reis door Myanmar bezochten we de getatoeëerde vrouwen in het gebied rondom Mindat. Deze vrouwen uit de regio werden vroeger getatoeëerd in het gezicht omdat het gebied voorheen bekend stond om zijn knappe vrouwen. Dit kwam ook de koning ter oren en sindsdien kwam hij elk jaar de knapste vrouwen halen om toe te voegen aan zijn harem maar hij bracht hen vervolgens nooit meer terug. De bevolking bedacht hier een list op en ging het gezicht van de vrouwen tatoeëren zodat de interesse van de koning verdween. Sinds enige tijd is het verboden om de vrouwen te tatoeëren en het zijn dan ook vooral de oudere vrouwen die tatoeages hebben. Naast hun getatoeëerde gezichten vallen de vrouwen ook op door hun kleurrijke kleding en de gigantische oorbellen die wel op schotels lijken. Wij vonden het indrukwekkend om deze vrouwen te ontmoeten en te fotograferen, zeker omdat hun traditionele manier van leven,langzaam aan het uitsterven is. Deze vrouw zat in haar hut en aangezien het erg koud was op dat moment had ze een lekker vuurtje aangestoken.
Vlooiende aapjes
In Nepal op weg naar een Tibetaanse stupa in Swayambunath zagen we vele aapjes langs de trappen die omhoogvoerde naar de stupa w.o. deze twee waarbij de een bij de ander liefdevol en geduldig de vlooien en wie weet wat nog meer verwijderde. Het gebeurde in elk geval zeer zorgzaam.
Adembenemende...belev
Ik heb al vaker foto’s getoond over deze fantastische mooie treinreis “ De Bernina Express “ . Het is dan ook een adembenemende belevenis… De Bernina Express vertrekt vanuit Chur en via Davos en St. Moritz naar het in Italië gelegen Tirano. Je rijdt door 55 tunnels en over 196 bruggen. De trein bereikt een hoogte van 2253 meter. Onderweg zie je de mooiste vergezichten, meren, dorpjes, berglandschappen, bossen en hoe hoger je komt hoe witter en verstild het landschap wordt. Ik vond het in één woord Adembenemend. Dit treintraject staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een spectaculaire treinreis die als dagtocht gemaakt kan worden. Binnenkort meer plaatjes…. ;-)
Viervleklibel
Macro, ik doe het weinig omdat ik er gewoon zelf niet zo heel veel mee heb. Ik vind het wel vaak erg mooi om te zien maar zelf dit soort foto's maken doe ik weinig. Gek want als ik er dan toch mee bezig ben vind ik het wel weer erg leuk. Ja begrijp het zelf ook niet hahaha. Maar deze viervleklibel zag ik tijdens het fotograferen van de vossen in de duinen in de AWD. De vossen lieten zicheven niet zien toen ik deze zag zitten. De ondergaande zon zorgde voor een mooie achtergrond.
Roughhead blenny
De Roughhead blennie. Na een half uur zoeken op internet kwam ik met deze naam de “roughhead blennie”. Toch ben ik nog niet helemaal verkocht of dit wel zijn originele naam is. Misschien kan iemand mij vertellen wat het honderd procent is. Waar ik wel zelf erg trots op was dit heb ik gemaakt met een snoot. Eén keer eerder had ik een snoot gebruikt en dat ging niet zoals ik het wou. Deze snoot is gemaakt uit een trechter, eigenlijk gewoon een trechter gevonden die precies op mijn flits past en zwart gesproten. Ik ging met zonsondergang het water in opzoek naar Blennies die ik zo kon fotograferen dat er open water achter hun zat. Na een paar verschillende posities van de snoot kwam er ik achter dat rechts schuin naar voren langs de steen het beste was om alles zwart te krijgen behalve de Blennie. Ik heb hier voor een 100mm macro lens gebruikt met een SMC-2 waar door ik de foto niet heb gekropt en dit zijn originele formaat is .
Verenigde Staten • Philadelphia
Verenigde Staten • Philadelphia
Mural city...Philadel
Wat ooit begonnen is als een anti-graffiti project in 1984, is uitgegroeid tot misschien wel de grootste collectie muurschilderingen ter wereld. De miljoenenstad Philadelphia telt er maar liefst 3600. En het aantal groeit met de dag. Hoewel niet iedere muurschildering even indrukwekkend is, zitten er diverse huizenhoge exemplaren bij. Sommige abstract, sommige heel realistisch, en sommige met een onderliggende boodschap. Deze 'mural' is één van de meest uitbundige. Een stadswandeling langs de murals is absoluut de moeite waard. De murals zijn niet alleen prachtige kunstwerkjes op zich, je komt zo ook op plekjes waar je normaal gesproken niet was gekomen. En het is nog gratis ook! De murals zijn online gemakkelijk te vinden via https://map.muralarts.org
Oud wijnvat Muratie
Een keuze maken uit het grote aanbod van wine farms in Stellenbosch is moeilijk. Maar misschien dat het makkelijker wordt als je weet wat de sfeer is bij de diverse wine farms. Hip en mondain of juist uit de oude tijd. Kun je er ook eten, kaas proeven, chocola of andere lokale lekkernijen uitproberen of is het puur wijn proeven. Wil je langs drie op een dag of wil je bij eentje blijven 'chillen'. Ik heb weer een leuke plek gevonden. Muratie Wine Estate. Een van de oudste Kaapse wijnhuis met een historie van meer dan 300 jaar. Muratie was het eerste estate dat in 1920 de Pinot Noir introduceerde. Het estate bezit 40 ha tellende wijngaarden waar bijna alleen rode wijn gemaakt wordt. Hoewel de wijnmakerij een modernisering heeft ondergaan zijn de 'opstallen' nog in oude sferen. Een mooie tuin, oude werktuigen, authentieke proefruimte waar de flessen in spinnenweb voor het raam staan. Er is de optie om hier de lunch te gebruiken op het terras met uitzicht over de wijnlanden richting Tafelberg. Geen uitgebreide sjieke lunch. Een meer eenvoudige kaart maar wel heel smakelijk en goed verzorgd. En ook heel betaalbaar. De wijn die we bij de lunch hadden is ook heel lekker. Dit wijnvat is al best lang niet meer in gebruik.... Vrijwel bij alle winefarms kun je gratis de landerijen/tuinen en de gebouwen bekijken. Pas als je wat wilt gebruiken wordt er een bijdrage gevraagd. Koop je dan een of meer flessen, wordt het proeven in mindering gebracht op de rekening.
Vakantie woning op ee
Aan de zuidgrens van het Krugerpark ligt het Marlothpark. dit is een park waar je van particulieren een vakantiewoning kunt huren. We hebben in november van 2011 hier een woning gehuurd van Nederlanders en het was helemaal geweldig. De woning was groot, goed ingericht voor 4 tot 5 personen, met zelfs een splash pool in de tuin. Het is heel goed te betalen nog geen 400 euro voor een hele week. De dieren lopen vrij rond, zo hadden we zebra''s op de veranda, kwam er elke dag een wrattenzwijn met jongen langs en zijn we meerdere keren verrast door een groep meerkatten. Het wemelt van de vogels en op loop afstand is een uitkijk over de Crocodile River waar je aan de overkant het Krugerpark in kijkt. De rust is hier ongekend en je bent zo weer in het Krugerpark. Maar de ervaringen en de ontmoetingen met wilde dieren, zijn een verhaal apart. Je waant je in droomland. 's Morgens even met de fiets brood halen en dan al tussen de dieren zijn. Er lopen onder andere ook nog giraffes, kudu's en impala's rond.
Noorwegen • Trondheim en de Lofoten
Noorwegen • Trondheim en de Lofoten
Bezoek de Lofoten
De Lofoten is een fantastisch mooi stukje Noorwegen, wat bestaat uit een aantal eilanden die met indrukwekkende bruggen met elkaar zijn verbonden. Op de Lofoten zijn vele idyllische (fotogenieke) vissersdorpjes te vinden. Het plaatsje Reine is het meest pittoresk. Wanneer je de E10 blijft volgen, eindig je bij het plaatsje A. Dit is een toepasselijke naam, want A is de laatste letter van het Noorse alfabet.In A is nog een van de weinige handelsposten te vinden die in oorspronkelijke staat verkeert. Verder is een bezoek aan Nusfjord ook zeer de moeite waard. Het is een dorpje wat bestaat uit hoofzakelijk rode huisjes die op palen zijn gebouwd en in het water staan. Vanaf de Lofoten is het op een aantal plaatsen mogelijk tochten te maken per boot naar prachtige vogeleilanden. Er zijn ook wavissafari's mogelijk. Deze moet je echter wel tijdig boeken.
Oase van rust in...re
Wie een rustig en leuk plekje zoekt om te eten in het drukke Kos-Stad, is het restaurant Hamam Oriental een echte aanrader! Het restaurant zit wat dieper de stad in en is gevestigd in een voormalig Turks badhuis uit de 16e eeuw. Binnen en buiten in de tuin is het enorm sfeervol ingericht en je kan er genieten van voortreffelijke gerechten uit de Oosterse en Mediteraanse keuken en ondertussen genieten van de relaxte Oriëntaalse muziek op de achtergrond. Een topavond gegarandeerd!
Fietsen en wandelen o
Parel van de waddenzee, zo noemt men vaak Ameland en wandelend en fietsend kom je zelf tot het besef dat het een prachtige parel is. De westerduinen zijn prachtig, met hoge duinen waar de blauwe kiekendief boven zweeft. Als je vanaf het westen van het eiland naar het uiterste oosten van het eiland fietst of wandelt kom je op het Oerd en de Hon. Er is een mooie [url="http://www.routeyou.com/route/view/51407/fietsroute-ameland-de-oerd.nl" target="_blank"]fietsroute[/url] naar toe en er zijn daar twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die beide binnen anderhalf uur te lopen zijn. Een must is het om de Oerdblinkert te beklimmen, dat is met 24 meter hoog, de hoogste duin van Ameland, het uitzicht vanaf daar is mooi. Ieder jaargetij is er wel weer iets anders te zien op het Oerd. Ook voor vogels is het een belangrijk broedgebied er broeden meerdan 50 soorten vogels in het gebied, zoals de Lepelaar. Verder bloeien er veel bloemen in voorjaar en zomer. Veel fiets en wandel plezier alvast, het wordt zeker genieten!
Noorderlicht...fotogr
Van de volgende zaken ben je afhankelijk: geen bewolking; het moet KRAAKHELDER zijn. Het moet helemaal DONKER zijn. Geen lichtvervuiling van welke soort dan ook. Kies de juiste TIJD VAN HET JAAR; tussen half november en half maart is een redelijke graadmeter. Goede ZONNEACTIVITEIT. Dit kan je checken op: http://www.gedds.alaska.edu/auroraforecast/ De volgende onderdelen heb je nodig: 1 camera, liefst digitale SLR; 1 groothoek lens (fish-eye kan ook); 1 goed (reis-)statief, zelfontspanner, warme kleding in veel laagjes, eigen vervoer. En zo werkt het: Kleed je warm aan, stap in de auto en rij zo ver mogelijk van de bebouwing ergens de bergen in. Zoek hier een weids uitzicht. Geen objecten recht voor je neus dus. Zet je statief klaar met je camera er op. Indien akkoord haal je camera van de driepoot. Stap in de auto en stel de camera in: natuurlijk gebruik je de M functie: iso 800 of hoger. f5.0 of lager, focus op oneindig en objectief op handmatig scherpstellenn. Dan uit de auto en de camera op het statief zetten, proefopnames maken met verschillende belichtingstijden (veelal tussen de 20 en 30 sec.). Dan weer de auto in met de camera (het is erg koud buiten, en daar kan je zelf en je camera niet tegen). Wachten op noorderlicht, naar buiten en veel foto's maken!
Lofoten en vesteralen
Voorinformatie( reizen,bootverbinding,activiteiten,eten en slapen) goed te vinden op internet,pdf bestand, Vesteralen: www.visitvesteralen.com , Lofoten:http://www.lofoten.info/article.php?id=533, Nordland: http://www.visitnorway.com/nl/Artikelen/Bestemmingsartikelen/Noord-Noorwegen/Nordland/Wat-is-er-te-doen-in-Nordland/ De brochures zelf zijn ter plekke overal verkrijgbaar.Op vliegveld Oslo is voor 89 NOK een heel handig reisgidsje met uitklapbare kaarten per gebied en reistips(engels) ,kun je goed je weg mee vinden met de auto:All about Lofoten en Vesteralen. Wijn en bier kopen: bier met alcohol meestal wel in supermarkt.Wijn in aparte winkel ;Vinmonopol; voordeligst is een kartonnen tank van 2-3 liter met kraantje,goed mee te nemen,af te sluiten.
Een gletsjertocht voo
De gletsjers in Noorwegen zijn spectaculair. Wil je als onervaren toerist eens boven op zo'n gletsjer lopen dan is een bezoek aan de Nigardsgletsjer aan te raden. Bij het stadje Gaupne langs weg 55, neem je weg 604 richting Nigard. Daar voert een tolweggetje je naar het gletsjermeer wat je moet oversteken. Dat lijkt moeilijker dan het is, maar er ligt een bootje wat continue heen en weer vaart om mensen vlak bij de gletsjer af te zetten. Het bootje is openbaar vervoer en voor een luttel bedrag koop je een retourtje bij de schipper. Aan de overkant is het nog slechts een 30 minuutjes lopen om bij de gletsjettong te komen. Al gauw zie je daar een huisje van de Jostedal Breforarlag (gletsjerberggidsen) waar je je kunt aanmelden om met een gids omhoog de gletsjer op te gaan. Je kunt kiezen uit diverse tochten en moeilijkheidsgraden. De "Family-Walk" is een simpele tocht over het ijs en ook met kinderen vanaf 6 jaar zeer goed te doen. Het duurt ca. 1 uur en zelfs dit tochtje staat garant voor een unieke belevenis met fantastische uitzichten en een echt alpinistengevoel. Spannend! Goed schoeisel is wel belangrijk, maar de meeste mensen dragen in Noorwegen wel berg(wandel)schoenen. Ter plekke krijg je stijgijzers onder gedaan en je wordt gezekerd aan een touw. De groepjes zijn niet groter dan een man of 10 en met een ervaren berggids ga je dan omhoog. De route is al een beetje geprepareerd, op moeilijke gedeeltes zijn er een soort van traptreden uitgehouwen in het ijs. O ja, al is het beneden lekker zomerweer, boven op het ijs staat er meestal een gure koude wind. Een extra winddicht jack en eventueel een zonnebril tegen de lichtreflecties van het ijs zijn zonder meer aan te raden, ook handschoenen zijn nuttig want de ijswanden kunnen scherp zijn. Gewoon doen, je zult er geen spijt van krijgen. Zie ook: http://www.columbusmagazine.nl/europa/noorwegen/reisreporter/fotos/91342.html
Wat je moet weten ove
Indonesië, een land waarbij velen denken aan de bekende Balinese dans, sawa’s en overheerlijk eten. Maar weten we eigenlijk wel iets over de gewoontes en normen en waarden van dit volk? We selecteerden uit de Cultuur Bewust!-gids van Indonesië een aantal interessante weetjes! Indonesische of Westerse tijd? Een kennis bezocht Jakarta en wilde een auto met chauffeur huren. Hij bestelde dit bij zijn hotel voor 08.30 uur de volgende ochtend. ‘Bedoelt u Indonesische tijd of Engelse tijd, mijnheer?’, werd hem gevraagd. Even begreep hij niet wat er bedoeld werd, tot het kwartje viel: moest de chauffeur zich op precies dat tijdstip melden, of was de genoemde tijd slechts een richtlijn. Eregast zijn Als je bent uitgenodigd om een ceremonie of festiviteit bij te wonen, ook als je gewoon een passant bent, kun je behandeld worden als eregast. Accepteer dit met een waardigheid en geniet van de ervaring. Baseer je gedrag op hetgeen je ziet, maar houd rekening met de religieuze en culturele gevoeligheid van je gastheer. Toiletteren op zijn Indonesisch Het traditionele Indonesische toilet is een hurktoilet, met iets verhoogde voetsteunen. Je zult er ook een haak aantreffen waar je je pantalon aan kunt hangen. Vaak is er geen toiletpapier, maar een kraan die je in staat stelt je te wassen. Dit gebeurt met de linkerhand, wat duidelijk maakt waarom deze hand als onrein wordt beschouwd. Als er toiletpapier aanwezig is, staat er ook een afvalemmertje waarin je het gebruikte papier gooit – om verstopping van de afvoer te voorkomen. Eten met de rechterhand Als je met je handen moet eten, onthoud dan dat je daarvoor alleen je rechterhand mag gebruiken en dat de etenswaren met de vingertoppen worden beetgepakt. Hier is enige oefening vereist, maar je gastheer zal het zeker op prijs stellen als je je best doet – als je die nodig hebt, zal men je van een lepel voorzien. Eet nooit je bord leeg! Een nieuwkomer werd door een Indonesische collega thuis voor het diner uitgenodigd. Het eten smaakte hem goed en hij at zijn bord leeg, waarna hij nog een portie kreeg opgediend. Wederom at hij zijn bord leeg in de veronderstelling dat hij op die wijze zijn waardering toonde. Nogmaals werd er eten op zijn bord geschept. Uiteindelijk kon hij niet meer en werd zijn bord weggehaald, waarbij zijn gastheer hem complimenteerde voor zijn eetlust. De gast had de rest van de avond een opgeblazen gevoel. Traditionele kunstnijverheid Als bezoeker zul je in de verleiding komen traditionele kunstnijverheid als souvenir te kopen, of zelfs iets te laten maken dat je naar het thuisfront stuurt. Ook buitenlanders die in Indonesië wonen, worden aangetrokken tot Indonesische producten en kunstvoorwerpen. Deze zijn te koop in reguliere winkels, maar de winkels waar je kunt afdingen en de bazaars en markten hebben ook vaak leuke dingen te bieden – je moet dan wel de tijd nemen om af te dingen. Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van Indonesië? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van dit prachtige land. Een ontzettend leuk boekje met een uitgebreide beschrijving van de hele cultuur. Meer informatie: www.uitgeverijelmar.nl.
Voorkomen van...hoogt
Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Tot ongeveer 6000 meter hoogte treedt hoogteziekte alleen op bij onvoldoende geacclimatiseerde mensen. Doordat de luchtdruk ongeveer elke 5500 meter halveert, bevat hetzelfde volume ingeademde lucht op die hoogte de helft minder zuurstof. Enkele symptomen van hoogteziekte zijn: hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, slechte eetlust, misselijkheid, algeheel malaise-gevoel, verlaagde urine-afgifte. Om dit alles te voorkomen is het het beste om geleidelijk naar hoogte te stijgen. Als dit niet lukt is het advies om 1 liter water per dag per 1000 meter hoogte te drinken. Soms valt dat niet mee! Drink maar eens 5 liter water als het buiten rond het vriespunt is! Maar toch doen! Het helpt echt!
Tijdens onze rondreis door Namibië brengen we ook een bezoek aan de AfriCat Foundation. Deze organisatie zet zich in voor het langdurig behoud van roofdieren, en dan met name katachtigen, in Namibië.... Lees meer
Uit het raampje van de ronkende Cessna zien we het natuurgeweld waar we deze lange reis diep in ons hart voor gemaakt hebben; scherp afstekend tegen de strakblauwe hemel schittert het adembenemende po... Lees meer
Groot Constantia staat als toeristische attractie in elke folder. En is ook zeker een bezoek waard vanwege de ligging, de authentieke gebouwen, de geschiedenis en het museum aldaar. Je kunt er ook te... Lees meer
Wat is Yogya toch een geweldige stad! Groot, maar niet mega druk vergeleken met ander Aziatische grote steden. Wel veel scooters overal en veel bedrijvigheid. Wat zijn nou die dingen die Yogya en omge... Lees meer
'Tomorrow afternoon the bridge will be closed, we're expecting some heavy weather'. Toch! Van verschillende mensen die de oversteek hadden gemaakt naar de bevroren bergen en wiebelende ijsschotsen... Lees meer
Vandaag gaan we eindelijk naar de eindeloze vlaktes (Serengeti). Het is een lange rit, over de onverharde wegen. Maar je hoort ons niet klagen, er is genoeg te zien onderweg! Wild spotten gaat nooit v... Lees meer
Het gebied boven de poolcirkel van Noorwegen en Finland ook wel Lapland genoemd word van oudsher bevolkt door de Samen .Een volk wat leeft van rendieren,visserij en de jacht. De rendieren lopen er vr... Lees meer
“Oh, de Swartberg pass, daar moet je echt naar toe!” Tijdens onze reis naar Zuid-Afrika raken we in verschillende plaatsen in gesprek met Zuid-Afrikaners. Als onze reisroute ter sprake komt en we... Lees meer