KruYv
Tegeltjes, tegeltjes.
Plaza de España in Sevilla is een bekend plein, gebouwd in een halve cirkel. Het plein werd in 1929 speciaal aangelegd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Dit was een prestigieuze wereldtentoonstelling, waarvoor diverse landen de mooiste paviljoenen lieten bouwen. Op het plein vind je tegeltjes waarop in totaal 52 fresco's zijn geschilderd. Op de fresco's worden diverse scenes uit de geschiedenis van de Spaanse provincies uitgebeeld. Hier sta ik bij Badajoz. Badajoz is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de grootste stad van de Spaanse regio Extremadura. Badajoz is ook wel bekend van het Verdrag van Badajoz dat in 1801 gesloten werd tussen Spanje en Portugal en het einde betekende van de Sinaasappeloorlog tussen beide landen. De Spanjaarden waren sterker en claimden de overwinning waarna de Spaanse militaire bevelhebber 2 sinaasappels plukte en die opstuurde aan zijn koningin met het bericht niet veel later in Lissabon aan te komen. Daar komt de opmerkelijke naam Sinaasappeloorlog vandaan. Misschien leuk om te weten :-)
De passage
Ik kan het niet laten om deze toch nog toe te voegen,omdat het zo indrukwekkend was toen vlak voor onze neus in de Ugab rivierbedding de groep woestijnolifanten overstak, gevolgd door dit viertal dat zo mooi in pas loopt. Niet alleen de olifanten hebben een diepe indruk achtergelaten, ook het rijden in de droge rivierbedding was een avontuur.
Erosiesnelheid
Hoodoos in Bryce Canyon worden gevormd door twee processen. Het eerste proces, vorstverwering, oefent vooral in de winter zijn invloed uit. Water sijpelt in kleine scheuren in de rots. Wanneer het water bevriest, zet het uit, waardoor de scheur groter wordt. Het ijs smelt, er loopt meer water in de scheur en het water bevriest weer. Scheuren kunnen op deze manier zo groot worden, dat er stukken rots afbreken. Dat is waar het tweede proces verder gaat: regen neemt de stukjes rots die zijn afgebroken door het vriezen en dooien van water in scheuren. De regen draagt ook bij aan de erosie van de rots doordat het wat zuur is. Kalksteen, waaruit hoodoos bestaan, lost daarin op. Deze processen hebben gezorgd voor het ontstaan van deze rotsformaties, maar zullen ook zorgen voor de afbraak ervan. In Bryce Canyon is de erosiesnelheid ongeveer 0,6-1,3 meter per 100 jaar. Bovenstaande had ik graag zelf uit het blote hoofd hier willen neertypen, maar is uiteraard afkomstig van wiki ;-) Bryce Canyon NP is een prachtig park, deze hoodoos/rotsformaties zijn machtig mooi en vanaf elke uitzichtspunt ook weer totaal anders, je krijgt toch elke keer een andere invalshoek te zien.
Costa Rica • Westkust Costa Rica
Costa Rica • Westkust Costa Rica
Upsite down
Hels lawaai, was even bang dat een van hen het niet zou overleven. Achteraf was het toch een fantastisch schouwspel van deze vechtende ara's.
Dorpsjongen schuilt..
Deze dorpsjongen schuilt onder een bananenblad tegen de regen. Ik heb deze foto gemaakt tijdens mijn vakantie in Indonesie. de foto raakt me omdat de jongen ondanks de regen een vrolijk blik op zijn gezicht heeft. Het is een vrolijke foto, ondanks de regen.