JSpauwen
Grijskop ijsvogel
Een safari is fantastisch. De spanning van wat gaan we zien. Maar ik ben net zo dol op de vele mooie vogeltjes, vlinders enz. Deze grijskop ijsvogel is een van de vele soorten die hier voorkomen.
Verse vangst
Door alle corona perikelen ben ik de afgelopen weken weer meer in ons eigen kikkerlandje op pad geweest om zo aan mijn 'wildlife behoefte' te voorzien. Zo zat ik afgelopen zaterdag in Noord-Holland, in het Gooi, om de IJsvogel eens goed vast te leggen. Want wat vreselijk, haast on-Nederlands mooi vogeltje is dit toch. Op deze foto een mannetje met een vers gevangen visje.
Zeg het met bloemen.
De protea is waarschijnlijk de bekendste bloem van Zuid Afrika. Ik bofte omdat er bij een overnachtingsadres een proteakwekerij was en ik me dus kon toeleggen op het fotograferen van de vogels die aangetrokken werden door de bloeiende bloemen. De honingzuiger op de foto is waarschijnlijk een mannetje omdat het verenkleed van de vrouwtjes minder mooi is. Er zijn veel verschillende soorten honingzuigers, die door hun kleuren en gebogen lange snavel regelmatig verward worden met de kolibri.
Avenue des Baobabs
In de avond kleurt de lucht prachtig op de avenue des baobab. Uiteraard is het dan ook druk met toeristen. De mensen die hier wonen doen goede zaken met hun zelf gemaakte baobab-boompjes.
Stadsbeeld !
Het stadsbeeld in Lissabon wordt voor een groot deel bepaalt door de ruïnes van Igreja do Carmo. De gotische ruïnes van deze karmelietenkerk, die is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de wijk Baixa, vormen een indrukwekkende getuigenis van de aardbeving uit 1755. De kerk is gebouwd in de 14e eeuw en wordt nu druk bezocht omdat er een groot deel van het middenschip overeind bleef. Indrukwekkend is het verhaal dat er, toen de dienst in volle gang was er tonnen steen van het ingestorte gebouw naar beneden kwam en er veel gelovigen zijn bedolven onder het puin. Het is een bizar gezicht als je door de overblijfselen van deze kerk loopt !
Kijk eens!
Vorige week voor het eerst de kans gehad om steenuiltjes te fotograferen, wat een feest! Dit steenuiltje laat vol trots zijn vangst zien. Niet veel later vlieg hij naar het nest om de uilskuikens te voeren.
Op stap met een man..
Een reis naar en door Marokko is voor mij pas compleet als ik een paar dagen of langer in Erg Chebbi ben. Vooral in de ochtenduren voor de toeristenstroom op gang komt zijn voor mij de zandduinen een bron van genot. De zon op zien komen en de stralen die het zand laten veranderen van kleur is onvergetelijk. Eén van mijn laatste dagen daar kwam ik in contact met een man die op weg was naar een restcamp om daar een groep toeristen op te pikken. Hij wilde mij graag laten zien hoe hij de dieren door de woestijn leidde en zo nu en dan een wachtende dromedaris oppikte. Ik was nog niet eerder zo ver de woestijn in geweest en de karavaan stuwde mij voort. Ik moest goed opletten naast welk dier ik liep want er waren valse krengen bij, die niet alleen hun voorganger probeerde te bijten maar mij ook. Het was een hele bijzondere ervaring om te proberen in zijn voetsporen te treden, foto's te maken en ondertussen een gesprek te voeren. Het tempo laag behoorlijk hoog en ik moest alle zeilen bijzetten om bij te blijven. Toen het kamp in zicht kwam en de toeristen in gejuich uitbarstten bij het zien van de karavaan, gloeide ik van trots dat ik een man van de woestijn bij had kunnen benen en foto's heb kunnen maken.
Terug in de tijd
Almelo - Historisch Festival. Het was dit weekend even weer oorlog in Almelo. Een goed nagespeeld schouwspel uit de Franse tijd. Vele landen deden weer mee aan dit knallende evenement. De houtvuren hadden weer vlam onder de vele kookpotten. De leger kampen waren vol leven met uitrustingen en alles wat daar bij hoort. Na veel trompetter geschal komt het volk in beweging voor de strijd. Echt een prachtig evenement vol met paarden en geschut. Een moment om je even terug in de tijd te wanen.
Ma met de kleintjes.
Afgelopen weekend gingen we richting de Betuwe in de verwachting dat er al wel een prachtige omgeving te zien zou zijn. En dat was zo...Prachtig. In het dorpje Acquoy, in de gemeente Geldermalsen, stapten we uit en liepen een rondje. In de rivier de Linge hebben we gezien ma fuut met de kleintjes op de rug.
Scherpe blik in...Bra
Deze velduil zat in de polder en liet zich vrij goed benaderen. Ze worden meestal tegen de avond actief en blijven meestal niet heel lang op één plaats. Als de muizen op zijn trekken ze weer verder.
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Voedertijd in...Kgala
Het Kgalagadi Transfrontier Park is een mooi en apart park. Het landschap bestaat uit Kalahari duinen, die doorsneden worden door droge rivierbeddingen. In de rivierbeddingen zijn (kunstmatige) drinkplaatsen. Je hebt in het park maar enkele zandwegen. Sommige zijn zeer zwaar rul zand en een 4x4 is zeer aan te raden. Het wild zie je vooral in de droge beddingen en met name bij de waterplaatsen. De soorten rijkdom is minder dan in het Krugerpark, maar er komen ook soorten voor die je daar niet ziet, zoals bijvoorbeeld de cape fox en de bruine hyena. Vooral de kans op (de zwarte Kalahari) leeuwen en cheetah is hier groot. Ook het aantal roofvogels is verrassend groot. Een mooie meevaller was de zwaluwstaartbijeneter. Ze hadden net jongen en vlogen af en aan met insecten. Dit jong kwam al uit het hol en werd gevoerd door één van zijn ouders. Een prachtig moment in een mooi park.
Havik - scherpe blik
Het was me nog nooit gelukt om een havik op de foto te krijgen, laat staan goed op de foto te krijgen. Vanuit een hut is het er toch nog van gekomen. De houding van de havik en zijn scherpe blik maken dit voor mij een hele mooie rover.
Appelvinkenliefde in.
Tijdens een verblijf in een vogelhut kreeg ik de kans dit stelletje appelvinken te fotograferen. Het mannetje zit links en het vrouwtje zit rechts. Het vrouwtje bedelde om aandacht en het mannetje droeg daarop voedsel aan haar over. Prachtig om te zien, deze mooie activiteit van deze mooie kleurrijke vogels.
Vissen doe je zo
Voor mij is dit 1 van de mooiste roofvogels ter wereld. Het lijkt net of hij sneeuw op zijn vleugels heeft wat de combinatie met zijn kleurrijke snavel werkelijk prachtig maakt. Deze foto heb ik gemaakt gedurende een zee excursie te Rausu. Na een half uurtje varen zien wij het op het zee ijs de eerste prachtige steller zeearenden en de gewone zeearenden. Voor deze ervaring heb ik de lange reis naar Japan gemaakt. Ondanks het gegeven dat het toch een commerciele excursie is voel je de adrenaline door je lijf heen schieten. Mijn conclusie deze vogel is in de vrije natuur nog veel mooier dan in gevangenschap bijvoorbeeld in vogelpark Avifauna. Ik ga zeker terug.
Mooie vogels
Deze mooie vogels hebben we bij een ochtend safary bij Anboseli het was een beetje moeras achtig en de vogels scheen lekkere hapjes hier en daar te vinden, Ik denk dat het een coppeltje was want er kwam nog een grey crowned crane aangevlogen en gingen samen verder
Vreemdsoortige...uits
Volg de wandelroute langs de vele steile rotswanden met vreemdsoortige uitstekels van de canyon Fjadrargljufur.Het is 1 van de mooiste canyons van IJsland en ondanks de makkelijke bereikbaarheid nauwelijks bekend. De 100 m diepe en 2 km lange canyon bestaat uit hyaloclastite met lagen lava. Dankzij deze vrij zachte steensoort was het voor de rivier mogelijk de canyon uit te schuren. Het proces is vlak na de ijstijd (ongeveer 2 miljoen jaar geleden) begonnen.
Sugarbird
Op weg naar/van Swellendam? Een plezierige en mooie route is de R317 tussen Bonnievale en Robertson ipv de R60 via Ashton. Halverwege ligt een mooie wine estate: Van Loveren. Behalve wijnproeven kun je er ook prima lunchen in de bistro Christina’s@Van Loveren, (in weekend is reserveren aan te raden) of er een kopje koffie drinken in de mooie tuin. Dus laat het afhangen van het tijdstip wat je er doet. Er vliegen diverse sugarbirds die snoepen uit de felgekleurde bloemen.