Ingrover
Teej festival
Ik ben graag in India en vooral als er een feestje is. En die zijn er veel daar. Een aantal jaren geleden waren we in Jaipur om het Teej-festival bij te wonen. Tijdens het Teej Festival bidden getrouwde vrouwen voor een gelukkig en lang huwelijk tot Parvati en Shiva. Het Festival wordt overal in Rajasthan gevierd maar is het kleurrijkst in Jaipur. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een kilometer lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen, praalwagens en meer. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Een uniek festival om bij te wonen De jonge dame op de voorgrond was een van de duizenden toeschouwers!!
Zicht op rijstterras.
Ik ben weer terug van een fantatsische rondreis door het zuiden van Yunnan. Een afwisselende reis met vele landschappen en diverse volkeren. De bijgevoegde foto is genomen vanaf het terras van ons guesthouse Jacky's. Je kijkt uit over de Duoyishu rijstterrassen. Je stapt werkelijk je kamer uit en dan is dit het uitzicht. Het was voor mij een paradijs van grote schoonheid. In Februari/maart staan de rijstterrassen onder water. Dat maakte het landschap toch wel heel speciaal.
Ik deel niet - Sabi..
Dit jonge mannetje zagen we in Sabi Sands GR. Dit privé park staat in open verbinding met het Krugerpark. In Sabi Sands mag je niet zelf rijden. Je gaat met andere gasten van je lodge op game drive in open safarivoertuigen. De gids en tracker kennen het gebied geweldig goed. Daarnaast mogen ze bij bijzondere dieren van het pad af. Zodoende stonden we vlak bij dit jonge mannetjesluipaard, terwijl hij stond te blazen naar een vrouwtje (zijn moeder). Waarschijnlijk had hij de prooi van haar gestolen. Het jonge mannetje was veel groter dan zijn moeder en wilde duidelijk niet delen.
Hamerkop
Het was een heerlijk moment toen deze Hamerkop het poeltje inliep waar ik zat te fotograferen. Hij pronkte, in de warme namiddag zon, mooi met zijn kam, waar hij zijn naam aan te danken heeft.
Glas-in-loodraam
Toegegeven, de rijstterrassen van Ping ‘An zijn prachtig, maar wil je ze nog iets spectaculairder zien, reis dan even 1.200 km verder naar het westen voor de rijstterrassen van Laohuzui in de provincie Yunnan. Laohuzui ligt zo’n 23 km van het dorpje Xinjie. De vormen en lijnen van de terrassen vormen een waar grafisch spektakel. De mooiste periode om deze terrassen te bezoeken is in de maanden december tot en met maart. Dan staan ze onder water en lijkt het net een groot glas-in-loodraam.
Op jacht met wilde...
Zonder twijfel was dit mijn ultieme wildlife moment van 2016 en dus ook een van mij favoriete foto's. We waren al uren een roedel wilde honden aan het volgen voordat er een jacht en een kill volgden (eerder gepost). Toen de jongen gingen eten van het wrattenzwijn en de ouders op afstand waren, ben ik in een soort van tijgersluipgang steeds dichterbij gekropen. Uiteraard in overleg met en onder het toeziend ook van onze gids. Uiteindelijk lag op 1 tot 1,5 meter afstand, deze foto is dan ook gemaakt met een groothoeklens (Canon 16-35 F2.8 IS II). Terwijl de meeste honden lekker aan het eten zijn, houd eentje de omgeving in de gaten. Er ging wel wat adrenaline door me heen, genietend van het moment en de geluiden van de vraatzuchtige Wilde honden.
Gouden berk
Het is niet altijd goud dat er blinkt. Tijdens de wintersport in maart heb je soms dat door de warme fóhnwind de witte zuidhellingen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Het enige wat dan overblijft is een dor landschap, maar met het gouden ochtendlicht heeft ook dat landschap iets magisch, zeker met een eenzame berk op de top van een heuvel die met zijn kale takken naar de hemel reikt. Het verdwijnen van de sneeuw op de hellingen is tegenwoordig geen groot probleem meer. Door de moderne techniek kunnen dag en nacht sneeuwkanonnen ingezet worden waarmee kunstmatige sneeuw gemaakt kan worden. Op deze manier kunnen de wintersporters alsnog lekker skiën en snowboarden. Wel blijft het een raar gezicht om de witte strepen van de skipistes op de verder bruingroene helling te zien.
Verleidelijk
Vanuit het maharadja paleis in Poshina, gelegen op de grens met Rajasthan, reizen we weer zuidwaarts naar Dasada. Een mooie rit, waarbij we onderweg de Zonnetempel van Modhera en de prachtig bewerkte stepwell van Patan aandoen. Aan het einde van de middag passeren we een terrein waar een groep gipsy's een tijdelijk onderkomen heeft gezocht. Van palen, stukken zeil en plastic hebben ze eenvoudige hutten gebouwd en de dieren lopen overal tussendoor. Dit jonge meisje is erg fotogeniek en volgt ons doorlopend, waarbij ze strak in de lens kijkt. Op deze foto zie je heel mooi haar met henna bewerkte handen. Maar nog opvallender is haar houding met ontblote schouder en de verleidelijke houding.......
Strijden om een vis
Twee ‘white-tailed sea eagles’ gaan in de sneeuw de strijd met elkaar aan. De inzet is een dikke vis. Samen met de ’steller’s sea eagles’ heersen de ‘white-tailed sea eagles’ in het luchtruim boven de Kunashirskiystraat. Deze zeestraat ligt tussen het noordoosten van Hokkaido en de eilandengroep de Koerilen.
Lekker rood vlees in.
Het was lang heel droog geweest in het Krugerpark en omgeving. Ook in Sabi Sands, dat een open verbinding heeft met het Krugerpark, had de droogte veel dieren verzwakt. Met name graseters als nijlpaarden, knobeelzwijnen en buffels hadden het zwaar. De buffels vielen dan ook vaak (letterlijk) ten prooi aan de leeuwen. Deze kleine rakker heeft zich duidelijk te goed gedaan aan een stuk buffel. Hier kijkt hij zijn moeder en tantes na die weer op jacht gaan naar de volgende buffel.
Spieringen tellen...
Qua wildlife zijn de Farne Eilanden een absolute HOT SPOT. Uiteraard voor de papegaaiduikers in het broedseizoen maar er is veel meer te zien. Jan van Genten, Alken, Aalscholvers, de Noorse Stern en vele andere vogelsoorten. Maar dat is niet alles, zeehonden zijn ook een zekerheid en met een beetje geluk zelfs dolfijnen. Nog maar niet te spreken over de vele kastelen en ruïnes in de directe omgeving.
Nachtluipaard in Sabi
Sabi Sands GR is een privé park dat in open verbinding staat met het Krugerpark. In Sabi Sands mag je niet zelf rondrijden. Je gaat met andere gasten van je lodge op game drive in een open safarivoertuig. De gidsen kennen het gebied als hun broekzak en bij bijzondere sightings mogen ze van de paden af. Hierdoor sta je soms letterlijk oog in oog met een leeuw, olifant of luipaard. De middag game drive gaat vaak nog een tijdje door in het donker. Als je in het donker zit en je hebt een luipaard in de spotlights geeft dat een apart gevoel bij zo'n ontmoeting. Het luipaard was zeer ontspannen en trok zich weinig van ons aan.
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Stranddag
Het ziet er naar uit dat eerder stranddagen worden dan witte dagen tijdens de kerst. De dag dat ik Neko Harbour bezocht was bijna een combinatie van deze dag. Lekker in het zonnetje, pinguïns fotograferen op het strand. Koud? Nee... niet echt... ik lag er met een jeans en een longsleeve aan te genieten van de Gentoo pinguïns. Tip: Als je een klein object in zijn omgeving wilt fotograferen kies dan voor een laag standpunt. Dan komen zowel het object als de omgeving vaak goed tot hun recht!
Nieuwsgierige welp in
Een leeuwenfamilie van 5 leeuwinnen en 8 welpen lag volledig volgevreten te slapen in het zuiden van Sabi Sands GR. Ze hadden zich uitgebreid tegoed gedaan aan een buffel. De jongen waren van 3 verschillende moeders en ook van 3 verschillende leeftijden. De 8 welpen zijn allemaal in 2016 geboren. De dominante mannetjes zijn met zijn tweeën en hopelijk houden ze nog lang genoeg stand, zodat de welpen op kunnen groeien. Af en toe komen er mannetjes vanuit het Krugerpark het territorium binnen, maar vooralsnog zijn de 2 dominante mannen sterk genoeg. Als je bij een volgevreten leeuwenfamilie bent is er meestal weinig actie. De meeste leeuwen sliepen rustig door. Deze welp was toch wat nieuwsgierig en keek wat in het rond om even later ook weer de ogen te sluiten.
Luipaard in zijlicht.
Dit luipaard konden we fotograferen tijdens in game drive die doorliep in de avond in Sabi Sands GR. Het is een fantastisch park en met name om van dichtbij luipaarden te zien. Luipaarden zijn territoriaal en de gidsen kennen het gebied. Daarnaast zitten er naar verhouding meer dan op andere plaatsen. Dit park heeft een open verbinding met het Krugerpark. Aangezien het een privé park is zijn de regels echter totaal anders. Je mag hier niet zelf rijden, maar gaat in open voertuigen op pad. De gidsen mogen bij bijzondere dingen van het pad af. Het aantal voertuigen dat tegelijkertijd bij een dier mag is beperkt. Bij dit luipaard stonden we met 2 auto's. De andere auto zette het luipaard van de zijkant in het licht met een speciale spotlight. Zodoende konden we deze foto maken.
'Eagle hunters' in de
Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het onooglijke plaatsje Sagai in het uiterste westen van Mongolië het ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden. Het is een kleinschalig evenement dat wordt georganiseerd door het Kazachse nomadenvolk zelf. De charme zit ‘m vooral in de provisorische wijze waarop een en ander is georganiseerd. Zo kun je als bezoeker vrij rondlopen tussen alle deelnemers. Het is een waar spektakel waarbij de deelnemende ‘eagle hunters’ allerlei proeven van bekwaamheid moeten afleggen.
Flehmen
Dit vrouwtje stond te ruiken aan een boom, waar een mannetje zijn geurspoor heeft achter gelaten. Als een kattenneus overmatig wordt geprikkeld (dus ook die van een tijger of leeuw), fleemt de kat: ze opent de bek en trekt het aroma scherp naar binnen. De neusvleugels worden dan gesloten en de gaten van het Orgaan van Jacobson gaan open staan. Dit extra reukorgaan leidt de informatie via het centrale zenuwstelsel naar de hersenen, op basis hiervan zal de kat dan reageren. Bij het flehmen (flemen) worden geurmoleculen in de lucht opgevangen op de tong. De tong duwt deze moleculen tegen de opening van het Jacobs orgaan. Dit levert vaak prachtige grimassen op.
De Mursi
De Mursi zijn een uit acht stammen in de Omovallei in Ethiopië. Reizen door deze regio is vergelijkbaar met reizen door de tijd; deze bijzondere vallei heeft al honderden jaren de zelfde tradities en gewoontes. Het is adembenemend om te deze bijzondere mensen te ervaren, en helemaal om ze te mogen fotograferen. Hopelijk vinden jullie deze foto ook even bijzonder.