Evaantonio
Zeehonden spotten
In Reykjavik wordt elke toerist die de haven durft te passeren belaagd met een overvloed aan boottours voor het spotten van walvissen, papegaaiduikers en ook zeehonden. Maar het kan ook anders. Op het schiereiland van Snaefellsness is het mogelijk om in je eentje tientallen zeehonden te zien. Als je route 54 volgt richting snaefellsjokull nationaal park, kom je op een bepaald moment aan de linkerkant een afslag tegen 'ytri-tunga'. Deze weg leidt je een kilometer of wat van de weg af, naar een relatief verlaten baai. Overdag durven er nog redelijk veel toeristen te stoppen die net als jij op zoek zijn naar zeehonden, maar indien je tegen de avond aan gaat, heb je de kust voor jou alleen. Ga rustig ergens zitten op een rotsblok en wacht tot de zeehonden naar je toekomen. Ze zijn erg nieuwsgierig en na 10 minuten dook er plots een zeehond op nog geen 10 meter van ons op. Al snel werd hij gevolgd door andere zeehonden. Dit in combinatie met de ondergaande zon is een prachtig spektakel! Als je nog meer geluk hebt, komen ze je zelfs vergezellen op de rotsblokken om uit te rusten en om je beter te kunnen observeren,
Solfar
Sommige Ijslanders noemen de Solfar, of Sun voyager in het Engels, de Eiffeltoren van Reykjavik, omdat de sculptuur zo bekend geworden is. Het werk dateert uit 1990 en is een ontwerp van de ijslandse beeldhouwer Jón Gunnar Árnason. Solfar staat in het centrum van Reykjavik, aan de oceaan en die toplocatie draagt bij aan de kracht van het werk.
Eyjafjallajokull (2)
De omgeving van de Eyjafjalajokull is prachtig. Dankzij de verse lava die een zwarte kleur geeft, de witte sneeuw en de ryolietrotsen in verschillende kleuren krijgt het geheel een magisch aspect.
Gulfoss waterval
Gulfoss is de drukst bezochte waterval van Ijsland, maar ondanks de toeristische drukte loont het toch de moeite om er heen te gaan. De massa water die over een groot oppervlak naar beneden valt, is indrukwekkend. Daarenboven kan je ontzettend dicht bij de waterval komen, wat mooie close-ups oplevert!
Lundi
De papegaaiduikers of lundi in het ijslands zijn een van de nationale symbolen van Ijsland. Ze leven op de rotskliffen aan de oceaan en zijn relatief makkelijk te spotten. Met een beetje geluk krijg je ook hun jongen te zien, die nog niet in staat zijn te vliegen. Deze foto werd genomen in de buurt van Vik, op het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Ijsland.
Ricotta
In het binnenland van Sicilie staat de tijd stil. Gisteren zijn we verse ricotta gaan eten bij een plaatselijke boer. Ik had me voorgesteld naar een restaurant te gaan, maar we zijn gestopt op de binnenplaats van een middelgrote boerderij. Links van ons stonden de koeien in de stal, rechts van ons was er een kleine, oude schuur. Elke dag brengt deze man de melk van de koeien naar deze grote kom op een houtvuurtje (terwijl het buiten 40 graden is!) om er vervolgens een halfuur per pot in te roeren. Uiteindelijk blijft er ricotta over. Deze wordt voor wie wil in een kommetje geschonken, als je die tenminste van thuis uit hebt meegebracht. Het overgrote deel van de ricotta wordt verkocht op de plaatselijke markt.
Geysir
Geysir ligt aan de oorsprong van het woord geiser. Op relatief korte afstand van Reykjavik is Geysir een van de belangrijkste toeristische attracties. De echte Geysir is zelden in actie te zien, maar zijn kleine broertje zorgt voor het spektakel. De kleinere versie gaat elke 7 a 8 minuten af en spuit het kokende water wel 20 meter de hoogte in. Een zeer mooi fenomeen, dat zeker de moeite waard is!
Papegaaiduikers in...
De populatie papegaaiduikers in Zuid-Ijsland is drastisch aan het verminderen ten gevolge van de klimaatsopwarming. Toch zijn ze voorlopig nog steeds relatief gemakkelijk te spotten. Ze vormen hun nest op de kliffen langs de oceaan. Wanneer je op papegaaiduikers-tocht gaat is het belangrijk - zo hebben de locals mij verteld - om niet boven op de kliffen te gaan staan. Door het maken van hun nest, treedt er versnelde erosie op van de rots, waardoor de klif ineens naar beneden zou kunnen storten. Het is beter om vanop zeeniveau voorzichtig naar boven te klimmen-wandelen. Een verwittigd man is er twee waard!
Syracuse
Wie Syracuse zegt, spreekt meestal over Ortigia. Het eeuwenoude schiereiland is buiten het archeologische park een van de drukstbezochte plaatsen van Syracuse. De huizen zijn er al even oud als de geschiedenis. Het is een plek waar de tijd stilstaat. Dit paard is een detail van de fontein op een van de grotere pleinen van Ortigia. Nabij de fontein bevinden zich de oudere, mannelijke buurtbewoners die gezeten op een bank, en verkoeld door de nabijheid van het water, bijkletsen over de zaken van de dag.
Jokulsarlon
Jokulsarlon is een van de must-see in Ijsland. Het is de plaats waar het ijs van de grootste gletsjer van Ijsland, Vatnajokull, afbreekt en traag maar gestaag richting de oceaan dobbert op een meer vol ijsbergen. Door de klimaatopwarming breidt het meer in snelle vaart uit. Enkele jaren geleden werd er dan ook gevreesd dat het meer zodanig zou uitbreiden dat het uiteindelijk een diepe baai in de oceaan zelf zou worden waardoor de verbindingsweg tussen Reykjavik en Hofn in het gevaar zou komen. De laatste jaren heeft men echter geconstateerd dat de vermindering in ijsmassa van de gletsjer als gevolg heeft dat de aarde opgeheven wordt en het probleem dus vanzelf opgelost is.
Op de...eyjafjallajok
Deze foto is genomen op amper 1000 meter hoogte, maar het lijkt wel het dak van de wereld. Het verzicht is adembenemend en de vele vulkanische verschijnselen zijn zelfs voor niet-geologen uitermate interessant. Dit zicht maakt deel uit van de gemarkeerde wandelroute van Landmannalaugur naar Skogar (zie tip 'laugavegurinn'). In de verte zien we de bergen waar we twee dagen eerder gepasseerd waren en centraal beneden in de foto is de wandelroute goed zichtbaar.
Videy - vogelparadijs
De ijslandse natuur is een unicum, maar de meeste parels zijn gelegen op erg verlaten plekken. Wie tijdens zijn reis verkiest om niet al te lang in de bus of auto te zitten, kan ook dichtbij Reykjavik al proeven van de ijslandse fauna. Het eiland Videy ligt vlak voor de kust van Reykjavik en is bekend om zijn grote vogelpopulatie. Vooral in de lente kan je er hele mooie foto's nemen van allerlei soorten zeevogels. Videy is niet alleen bekend om zijn vogels, maar heeft ook een belangrijke historische rol gespeeld. De eerste kolonist van Ijsland heeft er gewoond en voor lange tijd heeft er een klooster gestaan. Vandaag vind je er nog het oudste huis van Ijsland - zij het herbouwd. Dankzij deze historische waarde en de goede toegankelijkheid van het eiland vind je er altijd wel een paar toeristen, maar een overrompeling is het zeker niet. Naast het observeren van zeevogels, kan je er in de zomer ook paardrijden (voor beginners), koffie of thee drinken in de bar of natuurlijk gewoon langs de kust wandelen en genieten van het uitzicht op de oceaan langs de ene kant en Reykjavik langs de andere. Merk op dat in de lente een deel van het eiland verboden terrein is, om op die manier het broedseizoen van de vogels extra rustig te laten verlopen. Elk uur vertrekt er een ferry vanuit Reykjavik. De boot vertrekt een 4-tal kilometer ten noorden van de stad, op de plaats waar de afstand tussen Videy en het vasteland miniem is. In de zomer is er ook een keer per dag een ferry vanuit de oude haven in het centrum van Reykjavik. (vertrek rond de middag, terugkomst rond 16u).
Niemandsland
De Eyjafjallajokull is sinds enkele jaren waarschijnlijk de meest bekende vulkaan in Ijsland sinds zijn intrede in de wereld van de luchtvaart. Maar ook van dichtbij is hij zeer indrukwekkend. In deze (onbewerkte) foto is de bizarre mengeling van gletsjer en vulkanische activiteit te zien. Hoewel de berg bedekt is met een dik pak ijs, zijn vele van de stenen nog steeds heel warm. Een vreemde plek die in zekere zin meer weg heeft van een maanlandschap.
Ijsland op zijn best
Gletsjers, warmwaterbronnen, vulkanen en watervallen, ze maken allemaal deel uit van Ijsland's meest bekende wandelpad, Laugavegurinn. Het pad is in totaal 55 kilometer lang en wordt normaal gezien opgedeeld in vier etappes, hoewel zeer gedreven hikers het ook in 2 lange dagen kunnen volbrengen. Alles begint in Landmannalaugar, een van Ijslands natuurparken. Landmannalaugar is bereikbaar via jeep, of via bus vanuit Reykjavik ('s zomers elke dag, vertrek 8u30; 4u durende rit). Van daaruit vertrekt de wandeling richting Thorsmork. Vooraleer te wandelen, kan je eerst baden in de warmwaterbronnen bij Laugavegurinn. De eerste twee dagen van de wandeling zijn de zwaarste en het pad loopt langs een ongeziene hoeveelheid vulkanische activiteit. De twee volgende dagen wordt het landschap iets minder ruig en zie je voornamelijk watervallen en canyons. Onderweg zijn er verscheidene hutten waar overnachten mogelijk is, mits een tijdige reservatie. Indien je een georganiseerde tocht plant, is het zelfs mogelijk je bagage via een auto mee te geven, zodat je enkel een kleine rugzak moet dragen. Het is eveneens mogelijk om naast de hutten gratis te kamperen en gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen. Een extra tip is om de tocht niet te eindigen in Thorsmork maar nog een of twee dagen (afhankelijk van het wandeltempo) verder te trekken naar Skogar. Het pad gaat eerst voor een 5tal uur de hoogte in om uit te komen op een bergpas tussen de Myrdaljokull en de Eyjafjallajokull. (twee gletsjers gelegen boven op actieve vulkanen). Op dit punt gekomen is ook de ocaan reeds zichtbaar en via een 20-tal watervallen eindigt het pad uiteindelijk bij de Route 1 in Skogar. Vandaaruit is het mogelijk een bus te nemen richting Reykjavik of verder oostwaards richting Hofn. Zeker de moeite waard!
Papegaaiduiker
Papegaaiduikers zijn het nationale symbool van Ijsland. Meer dan de helft van alle papegaaiduikers op aarde heeft zijn nest in Ijsland. Maar door de klimaatopwarming wordt het steeds moeilijker voor hen om te overleven. De oceaan is aan het opwarmen waardoor de vispopulatie aan het veranderen is. De papegaaiduikers op de zuidelijke helft van Ijsland hebben daardoor maar 10 procent van hun oorspronkelijke voedsel meer over. Sinds kort zijn ze dan ook beschermd.
Gulfoss
Gulfoss is waarschijnlijk de meest bezochte waterval van Ijsland. Deze bezienswaardigheid maakt deel uit van de 'golden circle'. Het is de perfecte daguitstap vanuit Reykjavik en het is dan ook zo goed als onmogelijk om de waterval in de zomer zonder toeristen aan te treffen. Toch doet het toeristische karakter niet af aan zijn schoonheid. Onder aan de waterval heeft de rivier een canyon uitgediept wat alles nog net dat ietsje meer geeft.
Piazza santo stefano
Bologna is een echte studentenstad. Meer dan 100 000 studenten zijn er ingeschreven aan de oudste universiteit van Europa. Dit plein, piazza santo stefano is in de zomer een van de belangrijkste plaatsen waar de studenten bij elkaar komen om gezellig samen wijn te drinken en een pizza te eten. Op zondagen is er een tweedehandsmarkt.
Bologna
Bijna elke grote, sfeervolle stad heeft wel ergens een rivier die iets extra geeft aan de stad. In Bologna is de rivier wel erg verscholen. Ze loopt langs de achterzijde van huizen en wordt van het straatbeeld afgeschermd door een grote muur. Gelukkig zitten er soms enkele grotere of kleinere gaten in de muur, waardoor je toch een blik kan werpen op het water.
Bologna
Bologna is een van de studentensteden bij uitstek in Italie. Toch vallen niet enkel de studenten op, maar ook enkele idyllische gebouwen en een zeer gezellige sfeer.
Verona
Verona, de stad van Romeo en Julia, ligt vlakbij de Alpen. In de winter is het dan ook heel mooi om de stad te bezoeken. Het is er niet echt heel erg koud, maar op de achtergrond heb je de besneeuwde bergtoppen die het stadsbeeld iets extra's geven.
Via Zamboni
Bologna is een van de steden bij uitstek om in Italie naar de universiteit te gaan. Bologna is niet enkel de oudste universiteit van Europa, maar bruist ook nu nog van de studenten. De Via Zamboni is het hart van de universiteit. Typisch zijn de muren vol kleurrijke graffiti en een onophoudelijke stroom van studenten die voorbijwandelen.
Bulgarije • Noordwest Bulgarije
Bulgarije • Noordwest Bulgarije
Belogradchik
In het noordwesten van Bulgarije ligt het kleine stadje Belogradchik. Het staat bekend om zijn fort en zijn speciale rotsformaties. Vanop het fort kan je uitkijken over de schitterende omgeving van de stad. Mooie wandelingen zijn allicht mogelijk door dit zeer speciale landschap. De rotsen bestaan uit zandsteen en hebben door erosie zeer speciale vormen aangenomen. Dit in combinatie met de uitgestrekte bossen, is zeker de moeite waard!
Vulcano
De de moeder van alle vulkanen, Vulcano, ligt op het gelijknamige eiland ten noorden van Sicilie. Volgens de Romeinse mythologie is dit de woonplaats van de god van het vuur, Vulcanus. Uit de hoofdkrater stijgen zwaveldampen op, die op deze foto goed zichtbaar zijn. De stank is in het begin bijna onhoudbaar, maar went na enkele uren. Het landschap daarentegen is ronduit spectaculair dankzij deze vulkaan en de andere Eolische eilanden die in de verte te zien zijn.
De perfecte lucht
Ik weet niet waar het aan lag, maar deze lucht met die enkele wolkjes vond ik ontzettend mooi. Het zicht over de zee vormt een perfecte symmetrie voor de lucht die ontzettend zuiver lijkt.