Kijk. Als je geld nodig hebt, dan pin je. Zo simpel is het. Dat vinden wij heel gewoon, daar zien we het wonder allang niet meer van in. Toch was er een dag dat ik dansend op straat stond, compleet me... Lees meer
Edwinaverdingh
Het onbekende westen.
Een aanrader is om vanuit de toeristenplaats Lovina het uiterste westen van Bali te bezoeken. Hier wordt de doorgaans drukke kustweg even voorbij Lovina en Seririt rustiger en rijdt je langs de bergrug die je soms bijna de zee in lijkt te drukken, door groene rustige dorpjes. De eerste stop maak je bij Puri Pulaki, een kleine tempel, waar hele hordes apen zitten. Je kunt het dus ook de apentempel noemen. De apen zijn hier heilig, dus men legt ze geen stroobreed in de weg. Zodra je stopt komen ze al in actie, toeristen! Dat betekent waarschijnlijk lekker eten of misschien wel een mooie zonnebril, sleutels of camera scoren…..Advies is dus: laat je dure spullen hier in de auto. Het uiteindelijke einddoel is dan Pemuteran, een snel groeiende badplaats en vissersdorp. Hier vind je het mooiste strand van Noord-Bali, een zandstrand in een mooie baai (de overige stranden van het noorden zijn lavastranden, dus grauw en grijs…). Er heerst een aangename relaxte sfeer en het is hier rustig, niet te vergelijken met Kuta en Seminyak, maar zeker zo mooi! Hier zijn goede snorkel- en duikmogelijkheden. Het is ook een prima plaats om te overnachten, als je naar het nabijgelegen eiland Menjangan wil, een bekende plaats om te duiken en snorkelen. Van hieruit kun je de boot naar dit eiland nemen. Bezoeken in Permuteran ook het schildpaddenopvangcentrum. Een Australiër nam hier ooit het initiatief toe. Hij zag dat de lokale mensen schildpadeieren verzamelden en kwam erachter dat deze als voedsel werd verhandeld of naar de toeristenindustrie gingen. Hij bedacht het systeem waarbij de eieren van de bevolking worden opgekocht (dit stimuleert de locals om de eieren te gaan zoeken, en feitelijk te redden), en de kleine schildpadjes worden opgevangen totdat ze groot genoeg zijn om weer terug in zee te worden gezet. Hier vind je ook Boomer, een grote zeeschildpad, die enkele malen in zee is teruggezet, maar zelf na een dagje zee steeds terug kwam. (Boomer – Boomerang, komt steeds terug). Een bezoekje waard. www.reefseenbali.com voor meer over het duiken, snorkelen en de schildpaddenopvang.
Luxe paradijsje voor.
Reisreporters hebben mij gevraagd hoe wij aan de villa kwamen, waar wij de afgelopen twee weken op Bali verbleven. Daarom deze tip. Een villa huren lijkt “over the top”, wij zouden hier ook niet zo gauw aan gedacht hebben. We hadden echter een goedkoop ticket naar Bali gescoord en struinden vervolgens internet af naar passende huisvesting. Op deze manier kwamen wij terecht op www.balivakantievillas.nl. Dit is een site van eigenaren van villa’s in Bali die hier hun villa te huur aanbieden. We besloten de gok te wagen. Alles wat op de site wordt beloofd, en dat is zo ongeveer het paradijs, blijkt in werkelijkheid te kloppen. Onze villa heette Villa Burung, www.villaburung.com. De locatie was schitterend, tussen het smalle strandje en de rijstvelden,met op de achtergrond de groene bergen. De villa zelf was zeer luxe. Het heeft ons aan niets ontbroken. Het personeel (5 personen, je betaalt er niets extra’s voor) doet er van alles naar om jouw verblijf erg aangenaam te maken. Boodschappen doen, maaltijden verzorgen, villa, zwembad plus tuin netjes houden, bewaking ’s nachts. De villa ligt pal naast een kleine kampong. En dat alles voor nog geen 600 euro per week voor twee personen. Iedere persoon extra (er kunnen maximaal 6 personen terecht) kost 40 euro per week méér. In theorie kun je hier dus, bij een verblijf van 6 personen, voor omgerekend 126 euro per persoon per week een geweldig verblijf hebben. Tel daarbij je ticket op en je hebt echt een relatief goedkope vakantie in een schitterende en luxueuze ambiance. Vanuit de villa kun je alle kanten op en van alles ondernemen. De tuinman neemt je mee voor een dolfijnentocht (10 euro/ 2 uur) op de zee vóór je villa. Er is altijd een chauffeur beschikbaar, die je alle mooie plekken van Bali laat zien. Aan het personeel kun je vragen of ze ceremonies weten waar je bij zou kunnen zijn. En wandelen in de omgeving is een waar feest: overal groene velden, mensen aan het werk op het land, vissers die vóór jouw deur uitvaren en weer binnenlopen, een uitermate vriendelijke bevolking. De villa ligt nabij het dorpje Kalisada, 10 km ten westen van Seririt en 20 km W van Lovina. Deze omgeving is nog echt het pure Bali. Wij vonden het vooraf ongelooflijk dat zoiets echt zou bestaan, en achteraf geloven we het soms heel even nog niet!!!
Jatiluwih: De mooiste
Overal op Bali zie je de rijstvelden, waar je altijd wel mensen aan werk ziet. Logisch, rijst is belangrijk voor de bevolking, en omdat er veel mensen op Bali wonen wordt er dus overal rijst verbouwd. Vaak zijn deze rijstvelden klein omdat er altijd wel weer dorpjes of bebouwing zijn. Deze afwisseling maakt Bali op zich zo aantrekkelijk. Op de hellingen van de vulkaan Batukau in het midden/westen van Bali, met name bij het bergdorp Jatiluwih, vind je echter de meer uitgestrekte rijstterrassen. Hier is het nog ongerept. Je ziet hier kilometers ver de terrassen tegen de berg aan liggen. Aan de andere kant strekken zij zich tot de zee uit. Langs de weg zie je overal opslagplaatsen. Uiteraard is het mogelijk om tussen de rijstterrassen te wandelen, of gewoon over de weg van Jatiluwih naar Baturiti: je loopt dan ongeveer 15 km langs de fraai tegen de hellingen aangelegen terrassen. Dit is een werkelijk fascinerend landschap, en je raakt bijna in vervoering van dit groene en nog oorspronkelijke authentieke landschap met schitterende vergezichten. Dit gebied is minder toeristisch, het ligt dan ook wat afgelegen, en je loopt hier bijna alleen.
Ritje met de Toy Trai
De Darjeeling Himalayan Railway, bijnaam de Toy Train (staat op Unesco’s Werelderfgoedlijst, gebouwd rond 1880), een oude stoomtrein met een aantal hele mooie wagons, tuft in zo’n 7 uur over het smalspoor van Darjeeling naar Siliguri, een traject van 86 kilometer. Speciaal voor toeristen is er een rit van Darjeeling naar Ghoom, het hoogste station van de lijn (2250m), over dit traject van 7 km doet de trein ruim een uur. Dus je bent dan heen en terug zo’n 3 uur onderweg. In Ghoom heb je de gelegenheid om het “spoorwegmuseum” te bekijken, deze is helemaal gewijd aan deze Himalaya spoorweg.
Wonderlijke...samenle
Hier worden we geconfronteerd met de wonderlijke samenleving van de Sasak.Zij wonen in kleine dorpsgemeenschappen en hebben in deze moderne tijd hun eigen indentiteit weten te bewaren.Opvallend zijn de klokvormige rieten daken van hun voorraadschuren, omringd door kleine bamboehuizen.In een van deze authentieke dorpjes hebben we traditionele dansen gezien en spectaculaire stokkengevechten meegemaakt.Zeker doen als je op Lombok bent!!!!!!
Goedkoop naar Nusa...
Wil je vanuit het zuiden van Bali eens de oversteek maken naar Nusa Lembongan? Ga dan niet georganiseerd. Laat je gewoon afzetten bij het strand/de haven van Sanur en neem een vissersbootje (er is ook een speedboatvariant). Vraag de ticketverkopers om een goede prijs (en ga vergelijken). Het is sowieso een leuke ervaring omdat je in plaats van met een hele groep toeristen gewoon gezellig met locals, hanen en weet ik wat al niet meer op een bootje zit. Andere voordelen: je steekt snel de Bali Straat over en bent natuurlijker lekker voordelig uit.
Slapen met uitzicht o
In 2007 hebben we een rondje Bali gefietst. Daarbij hebben we het binnenland niet geschuwd. In het oosten van Bali zijn we van de gebaande weg afgegaan en het binnenland ingefietst. Kleine kronkelige paadjes, weinig tot geen dorpjes, wel veel begroeiing en hutjes langs de weg. Na zo'n 30 km (van de kust bezien), kwamen we echter in een open-uitzicht-gebied. Ons doel was Sidemen. Op een paar km van het dorp moesten we stoppen, er was een opstopping. Fietsen geparkeerd tegen een boom en op verkenning gegaan. Opeens ook muziek en hoop geschreeuw en gezang, papiersnippers die met de wind de hoogte in gingen. We zagen een stoet mensen met een groot houten geraamte dat door jonge Balinezen werd gedragen. Een crematie, concludeerden we aan de foto te zien die op het houten geraamte pronkte. We zagen ook iets dat in een doek gewikkeld was. Bij nader inzien bleek dat de gerespecteerde overledene te zijn. Nadat we dit alles hadden gadegeslagen zijn we onze weg vervolgd naar het dorp van Sidemen. Enkele overnachtingsmogelijkheden waren al via houten bordjes op de bomen aangegeven. De weg ging weer omlaag. Op een kruising hebben we op goed geluk gekozen voor Tanto-Villa. Er waren geen andere mensen/toeristen en dus hadden we de 1e keus. Natuurlijk het gebouwtje op de heuvel, met uitzichten naar meerdere kanten. Alle (grote) deuren open, de gordijnen wapperden en we sloten de dag af met een grote fles Bintang, ondertussen de rijstterrassen afspeurend op mensen en dieren. De dag was geslaagd en het uitzicht meer dan we hadden verwacht. In de avond hebben we naar de sterren gekeken, er was weinig tot geen strooilicht. Diner en ontbijt ook mogelijk in een speciaal tuintje. Vriendelijke mensen. De volgende dag verder op de fiets het binnenland in, nadat we nog wat regionale handgemaakte Ikat hadden bekeken. [url="http://www.tanto-villa.com/ " target="_blank"]Tanto Villa website[/url] [url="http://baliwww.com/sidemen/images/sidemenmap.gif" target="_blank"]Kaart Sidemen[/url] [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Ikat" target="_blank"]http://nl.wikipedia.org/wiki/Ikat[/url] [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Gunung_Agung" target="_blank"]Gunung Agung[/url]
Wandelen rond Ubud
Wil je in Bali een schitterende wandeling door de natuur maken moet je beginnen bij Hotel Bunga Permai. Dit hotel ligt zo'n 6 km. buiten Ubud. Van hieruit starten diverse wandelingen. Wij hebben een schitterende wandeling van 1,5 uur gemaakt. Helemaal door de natuur, langs smalle beekjes en langs diverse kunstenaars. Bij alle kunstenaars kun je vrij binnen kijken of het nu een schilder een zilversmid of een houtbewerker is. Wil je een souvenier meenemen kun je ook beter met deze mensen handelen en hier kopen. Het scheelt enorm veel met de bedragen van dezelfde kunstvoorwerpen in het centrum van Ubud. Via internet kun je diverse wandelingen downloaden. De mooiste wandelingen staan op www.actiefindetropen.nl ( Bali en dan wandelroutes )
Nusa Ceningan en Nusa
Brommeren op Nusa Lembongan is heel erg leuk. Het eiland in in ongeveer anderhalf uur rond te rijden. Onderweg kan je ook nog een "uitstapje" maken naar Nusa Ceningan. Dit eilandje ligt tussen Nusa Lembongan en Nusa Penida. Het is verbonden met een lange gele brug. Met de brommer kan je van de ene naar de andere kant. Op Nusa Ceningan zijn de wegen heel erg smal. Jongens willen je, natuurlijk tegen betaling, de weg wijzen. Doe maar niet want dit eiland is zeer klein en is makkelijk zelf te ontdekken. Maar als je de locals toch iets wil laten verdienen laat je dan alle leuke plekken zien. Let wel op waar je je brommer neerzet. Want een makement aan je brommer is zo geregeld;). Wat is er te zien op dit kleine eilandje. Een geweldig woeste zee door de stroming. Een mooie surf plek en fraaie uitzichten. Ook zijn hier diverse zeewier bedrijven te zien. Het drogen van het zeewier vindt plaats langs de weg. Het geeft een "heerlijke"geur. Maar ga dat zelf maar opsnuiven. Ook vind je deze droog technieken terug op Nusa Lembongan.
Besakih tempel
De Pura Besakih is de grootste en belangrijkste tempel van Bali, ook wel de Moedertempel genoemd. Het tempelcomplex ligt op ongeveer 1.000 meter hoogte tegen de zuidelijke helling van de heilige en nog steeds actieve Agung vulkaan. Vanaf het tempelcomplex dat bestaat uit zo’n 22 tempels kijk je uit over heel zuid-Bali. Omdat de Pura Besakih zo'n belangrijke tempel is, is het er ook altijd druk. De kans is dan ook groot dat er offerfeesten zijn vanwege de vele goden, districten en Oudbalinese clans, die hier vertegenwoordigd zijn. Let wel op de zogenaamde tempelwachters. Zij proberen je wijs te maken dat je de tempel alleen onder hun begeleiding mag bezoeken. Ze vragen hier soms absurde bedragen voor. Je bent echter altijd vrij om de tempel op eigen gelegenheid te bezoeken zolang je de Balinezen maar respecteert bij hun rituelen. Negeer deze zogenaamde tempelwachters dan ook gewoon en geniet van deze prachtige fotogenieke plek.
Waterpaleis...Tirtiga
In het rustige oosten van Bali ligt temidden van prachtige rijstvelden het waterpaleis van Tirtigangga (letterlijk vertaald water uit de Ganges). Dit waterpaleis was vroeger het buitenverblijf van een oude Balinese koning. Als je door de poort naar binnen gaat zie je de typisch Balinese beelden waar het water uitstroomt, de torenende fonteinen en de kleine stenen paden waar je overheen kunt lopen. De oude Balinese heersers hadden een zwak voor dit soort sierlijke waterwerken die ook een irrigatiefunctie hebben voor de omliggende rijstvelden. Het waterpaleis kent ook een zwembad waar je kunt zwemmen in het water uit de heilige bron. Maar hier zeker gebruik van na een heerlijke wandeling door de omliggende rijstvelden. Er bestaat de mogelijkheid om op het paleisterrein te slapen in de heerlijke villa's waar vroeger het personeel van de koning verbleef. Heb je een (nog) groter budget dan behoort ook een overnachting in het oorspronkelijke koninklijk verblijf tot de mogelijkheden.
Duiken op Bali: waar?
Duiken bij het USAT Liberty wrak bij Tulamben (Noord-Oosten) vond ik super ondanks de drukte qua duikers en ietwat troebele water. Veel goed zacht koraal op het wrak, met o.a. veel klein spul ook: nudibranches en zeldzame pygmee sea horse. Erg leuk om door het gebroken wrak te zwemmen. En je loopt zo het water in vanaf een goed restaurantje met je spullen om te gaan duiken. Bij Nusa Penida (eiland in Zuid-Oosten op een uurtje met speedboot vanuit Sanur) is het nog spectaculairder duiken vind ik, wel redelijk wat stroming maar kans om schildpadden, marble rays, eagle rays (grote!), manta’s (nog groter) en zelfs de buitenaardse Mola Mola te zien (was nu niet het seizoen maar 3 jaar geleden wel gezien in augustus). Vooral de duikplek Manta point kan ik aanbevelen, daar heb ik 4 manta’s op 1 duik gezien die maar bleven cirkelen om ons heen bij een zogemaand ‘cleaning station’ waar vissen alles wat langs komt bevrijden van parasieten enzo. Overigens is die duikplek niet altijd te bereiken omdat ie vlak bij hoge kliffen ligt, dus niet bij slecht weer. Ik wilde graag naar het onbekende Gili tepekong, maar daar was te weinig interesse voor, want erg veel stroming maar extreem veel haaien. Overigens zijn er ook nog andere duikplekken maar als je moet kiezen zou ik 1 dag Tulamben (2 duiken) en 1 dag Nusa Penida (3 duiken) doen. En ook in deze volgorde zodat je bij Tulamben goed je buoyancy kunt checken want bij Nusa Penida is het een bootduik met soms wat stroming. Lekker warm water (24-28 graden) dus duiken met shorty! Ik heb in totaal een keer of 10 gedoken op Bali en altijd met Bali Scuba (http://www.baliscuba.com/). Goed materiaal, vriendelijke professionele lokale en internationale duikgidsen (ook Nederlandse sinds kort) en niet te duur (betaal in dollars dat is gunstiger!). Ze zitten in Sanur maar regelen (gratis) pick-up van het hotel en vervoer naar duikplek met lunch. Ze zijn zelfs aan het uitbreiden met hotelfaciliteiten en het oefenzwembad was ook net klaar. Overigens zitten er vrij veel duikscholen in Sanur en allen hebben ze veiligheid hoog in het vaandel.
Rustig, mooi en...goe
Dewi ayu 2, hanoman road, Ubud Wij waren hier in juli 2008 en betaalden slechts 100.000 IDR (= 6,68€) per nacht voor 2 personen. Dit was inclusief een heerlijk ontbijt. Het is een rustige straat en de 'appartementen' liggen in een mooie tuin. Het personeel is ontzettend aardig! Wij kwamen, vanwege onze vlucht, erg laat aan in Ubud. Veel slaapplekken waren al bezet of waren te duur. We kwamen hier aan en er was nog plek!!
Onbekend Bali
Als je naar Bali gaat overnacht dan zeker ook eens in de niet toeristische plaatsjes. De bevolking ziet je nog echt als gast en zal zeker graag een praatje met je maken. Geniet van de kinderen die spelen in de riviertjes, de volwassenen die werken in de rijstvelden en de ouderen die gewoon wat rondslenteren. Eigenlijk is er helemaal niets bijzonders te zien en te doen maar juist dit en het feit dat je helemaal geen andere toeristen ziet maakt deze dorpjes zo bijzonder. Wil je er ook nog een prachtig romantisch hotelletje bij hebben ga dan naar Villa Taman di Blayu. www.villatamandiblayu.com Slechts 6 villa's in een dorp ver buiten het toeritisch gebied. Je kijkt uit over de rijstvelden, voor je villa ligt een riviertje waar de kinderen heerlijk in spelen en binnen 1 minuut zit je in het dorpje.
Rijstvelden wandeling
Wandeling van Tenganan naar Tirtaganga. De tocht van Tenganan naar Tirtaganga voert je door enkele van de fraaiste landschappen van het Balinese binnenland en onderweg maak je kennis met het traditionele leven op Bali. De 6 Km lange wandeling doe je in ongeveer 3 uur. Vanaf de hoger gelegen punten heb je een bijzonder uitzicht op de bergen van Bali. De route voert je langs alle soorten rijstterassen (nat & droog) en vredige heuveldorpen. Details wandeling : start - Tenganan ( via steile beklimming door de jungle ) einde - Tirtaganga
Het 'echte' Bali in..
Sidemen is een heerlijk plaatsje, ongeveer een uurtje ten noordoosten van Ubud. Het ligt echt schitterend tussen de groene rijstvelden en heuvels, uitkijkend op Gunung Agung! Gewoon rond gaan lopen/fietsen/rijden/scooteren, dan zie het 'echte' Bali, want toeristen zul je niet snel tegenkomen. Toch zijn er wel wat prima guesthouses met vaak geweldig uitzicht!! Doen dus, een echte aanrader in Bali!
Galungan -Bali
In tegenstelling tot de rest van Indonesie is de hoofdgodsdienst op Bali het Hindoeisme en een belangrijke feestdag is Galungan dat om de 210 dagen plaatsvindt. Op deze dag wordt de overwinning van “het goede” over “het kwade” gevierd. Verder geloven de Balinese Hindoes dat de goden en hun voorouders tijdens Galungan terugkeren op aarde en deze worden welkom geheten door middel van gebeden, offerandes en feesten. Als je het geluk hebt om tijdens deze periode in Bali te zijn kunnen we je aanraden om de betreffende dag richting een tempel te wandelen. De kans is groot dat je wordt uitgenodigd om een ceremonie mee te maken en misschien wordt je net als ons ook bij mensen thuis uitgenodigd om deel te nemen aan een feestmaaltijd die speciaal voor deze gelegenheid is klaargemaakt. Een bijzondere ervaring. Hier meer info over Galungan en de data 2009 en 2010 http://goseasia.about.com/od/eventsfestival1/a/galungan.htm
Wat je moet weten ove
Indonesië, een land waarbij velen denken aan de bekende Balinese dans, sawa’s en overheerlijk eten. Maar weten we eigenlijk wel iets over de gewoontes en normen en waarden van dit volk? We selecteerden uit de Cultuur Bewust!-gids van Indonesië een aantal interessante weetjes! Indonesische of Westerse tijd? Een kennis bezocht Jakarta en wilde een auto met chauffeur huren. Hij bestelde dit bij zijn hotel voor 08.30 uur de volgende ochtend. ‘Bedoelt u Indonesische tijd of Engelse tijd, mijnheer?’, werd hem gevraagd. Even begreep hij niet wat er bedoeld werd, tot het kwartje viel: moest de chauffeur zich op precies dat tijdstip melden, of was de genoemde tijd slechts een richtlijn. Eregast zijn Als je bent uitgenodigd om een ceremonie of festiviteit bij te wonen, ook als je gewoon een passant bent, kun je behandeld worden als eregast. Accepteer dit met een waardigheid en geniet van de ervaring. Baseer je gedrag op hetgeen je ziet, maar houd rekening met de religieuze en culturele gevoeligheid van je gastheer. Toiletteren op zijn Indonesisch Het traditionele Indonesische toilet is een hurktoilet, met iets verhoogde voetsteunen. Je zult er ook een haak aantreffen waar je je pantalon aan kunt hangen. Vaak is er geen toiletpapier, maar een kraan die je in staat stelt je te wassen. Dit gebeurt met de linkerhand, wat duidelijk maakt waarom deze hand als onrein wordt beschouwd. Als er toiletpapier aanwezig is, staat er ook een afvalemmertje waarin je het gebruikte papier gooit – om verstopping van de afvoer te voorkomen. Eten met de rechterhand Als je met je handen moet eten, onthoud dan dat je daarvoor alleen je rechterhand mag gebruiken en dat de etenswaren met de vingertoppen worden beetgepakt. Hier is enige oefening vereist, maar je gastheer zal het zeker op prijs stellen als je je best doet – als je die nodig hebt, zal men je van een lepel voorzien. Eet nooit je bord leeg! Een nieuwkomer werd door een Indonesische collega thuis voor het diner uitgenodigd. Het eten smaakte hem goed en hij at zijn bord leeg, waarna hij nog een portie kreeg opgediend. Wederom at hij zijn bord leeg in de veronderstelling dat hij op die wijze zijn waardering toonde. Nogmaals werd er eten op zijn bord geschept. Uiteindelijk kon hij niet meer en werd zijn bord weggehaald, waarbij zijn gastheer hem complimenteerde voor zijn eetlust. De gast had de rest van de avond een opgeblazen gevoel. Traditionele kunstnijverheid Als bezoeker zul je in de verleiding komen traditionele kunstnijverheid als souvenir te kopen, of zelfs iets te laten maken dat je naar het thuisfront stuurt. Ook buitenlanders die in Indonesië wonen, worden aangetrokken tot Indonesische producten en kunstvoorwerpen. Deze zijn te koop in reguliere winkels, maar de winkels waar je kunt afdingen en de bazaars en markten hebben ook vaak leuke dingen te bieden – je moet dan wel de tijd nemen om af te dingen. Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van Indonesië? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van dit prachtige land. Een ontzettend leuk boekje met een uitgebreide beschrijving van de hele cultuur. Meer informatie: www.uitgeverijelmar.nl.
Ik kreeg de vraag om suggesties te geven voor een 6 weekse reis Zuid Afrika, Namibie en/of Botswana met een gewone auto. Kruger 10 dagen, St. Lucia en ook nog Kaapstad. En het is niet de eerste keer n... Lees meer
We zijn in de Sossusvlei aangekomen. We slapen in het park in de enige lodge die binnen de omheining is, de Sossus dune lodge. We willen namelijk morgenochtend voor zonsopgang in de deadvlei zijn. De... Lees meer
Zo, nu ik ook de andere helft van de foto's van Madagaskar heb kunnen bekijken op mijn laptop kan ik ook weer verder met het reisschema... Hier is deel 2. Vr Na een lekker ontbijt maken we ons wee... Lees meer
Waar het mee begon: Dit jaar besluiten we ons Zuid Afrika verblijf in te korten en te verruilen voor drie weken Madagaskar. Vanuit Johannesburg naar Madagaskar met Madagaskar Airlines omdat dat toch... Lees meer
Bij mijn voorbereidingen voor de reis naar Madagaskar begon ik me te realiseren hoe groot dit 8e continent eigenlijk is. Hoe ga ik dit eiland verkennen? Hoeveel weken ga ik er voor uittrekken? Wat wil... Lees meer