Kijk. Als je geld nodig hebt, dan pin je. Zo simpel is het. Dat vinden wij heel gewoon, daar zien we het wonder allang niet meer van in. Toch was er een dag dat ik dansend op straat stond, compleet me... Lees meer
Edwinaverdingh
Zwart Wit
De Zebra is een heerlijk beest om in zwart wit neer te zetten. Door wat instellingen wist ik in het origineel dit effect te bereiken. Het Krugerpark is een prachtige locatie die nooit verveeld. Je moet soms erg je best doen om de dieren te spotten terwijl op andere momenten ze zomaar in je beeld verschijnen. In ieder geval heb ik daar vele momenten ademloos zitten kijken.
Vliegtickets boeken,.
Weet je niet waar je naartoe wilt, maar wel dát je ergens naartoe wilt? Dan is het misschien eens leuk om [url="http://www.Qfly.nl" target="_blank"]Qfly[/url] te gebruiken. Deze tip plaats ik naar aanleiding van de foto van Bergamo die ik heb geplaatst. Ik moest meteen weer eraan denken hoe we daar beland zijn. Op Qfly geef je aan vanaf welk(e) vliegveld(en) je zou willen vertrekken, je vult in hoeveel je ticket maximaal mag kosten, wanneer wil je vertrekken, en hoe lang je weg wilt (kan ook flexibel). En dan gaat de zoekmachine zoeken welke bestemmingen er binnen jouw criteria vallen. Direct te boeken via de site, en gaan met die banaan! :-) Op deze manier zoeken vind ik leuk, omdat je dan ook eens andere bestemmingen in je lijstje krijgt en niet meteen de meest voordehand liggende bestemmingen kiest. Op deze manier heb ik dus 2 jaar geleden in de kerstvakantie een kort tripje gemaakt naar Bergamo voor 50-60 euro ofzo retour. Niet het eerste plaatsje waar je aan denkt voor een stedentrip, maar wel heel erg de moeite waard. En verrassend! Ik zag net dat ik voor 60 euro retour kan naar Berlijn: ene dag begin van de avond aankomen, andere dag in de ochtend weer terug... Zal ik gaan stappen in Groningen? Of in Berlijn???? Treinticket, of vliegticket? Uiteraard zijn ook 'gewone' vakanties op deze manier te boeken. Gewoon aangeven dat je een week weg wilt ofzo, en dat het ticket best 200-300 euro mag kosten. De website werkt met heel veel vliegmaatschappijen, en heeft voornamelijk Europese bestemmingen binnen bereik. Dus ook stedentrips naar Barcelona, Rome, Sint Petersburg, Oslo, Londen etc. zijn via deze site te boeken.
Indonesië • Celebes (Sulawesi)
Indonesië • Celebes (Sulawesi)
Palua Siau
Siau, een nog behoorlijk onbekend eiland. Hier komen ongeveer 4 Westerlingen per week. Op het eiland zijn een aantal werkelijk geweldige dingen te doen. Via Manado pak je de slowboat voor een habbekrats. Dit duurt 4 uur de slowboat vaart langs vulkanische eilanden waar de stoom je tegemoet komt, en terwijl je op gepropt op deze boot zit lijkt het alsof je naar de rand van de wereld gaat. Na een tussenstop op een van de naburige eilanden kom je aan op Siau. Hier stapt de lokale bevolking a mass af. Er wonen 2000 mensen en er is een groot dorp Ulu. Hier woont het gros van de mensen. Er zijn volgens mij 80 kleine dorpjes welke soms maar bestaan uit 2 huizen. Op het eiland is een actieve vulkaan waar je heel dicht bij kan komen, in de nacht genieten van de rode gloed en overdag je verwonderen wanneer deze reus weer gaat knallen. Er zijn warmwater bronnen met zoet water in de zee, hier wast de lokale bevolking zich, wast men kleren en beschouwd iedereen het als een sociale ontmoetings plek. Vlak in de buurt (met de rug naar het vulkanische strand en dan links aan houden) moet je via een smal weggetje naar beneden om rond 6uur een spectaculaire zonsondergang te zien. de volgende dagen kunnen afgewisseld worden om door een lokale visser naar Mahoro te worden gebracht, onbewoond, blauwere zee dan je ooit zult zien en wit poeder zand aan je voeten. Op Siau is ook nog een zoet water meer. De mensen zijn lief vriendelijk en willen je altijd helpen. Het eten is zoals overal in Sulawesi geweldig! Gastvrij tot op het bot, Siau is een aanrader, een must en ga voordat we het verpest hebben!
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Wadi Ghuweir:...wande
Een wandeling welke je in Jordanië absoluut niet mag overslaan is de Wadi Ghuweir Trail. Een prachtige wandeling van begin tot het eind. Het is een dagwandeling van in totaal zo’n 7-8 uur, maar de trail is vrij gemakkelijk. Het overgrote deel loop je in de schaduw en volg je een verfrissende stroom water. In het begin is het wat klauterwerk om door de prachtige en soms smalle kloof van zo’’n 2 meter (Siq) te komen, maar na zo’n 3 km wordt het allemaal vrij vlak. Na de rode siq volg je een stroom water met een continue veranderend landschap. Je komt langs hangende tuinen met palmbomen, varens en vochtige groenen mossen welke uit de rode canyonmuren komen en vele vele oleanders. Puur zuiver bronwater sijpelt uit de canyonmuren en op sommige punten kun je dit zelfs drinken. Je waant je in een tropisch paradijs Afstand: zo’n 18,5 km De wandelroute begint bij Mansoura in de buurt van Shobak en eindigt bij de Feinan lodge. Eventueel kun je de route ook andersom doen. Neem voldoende drinken mee zo’n 2 tot 3 liter p.p. en een lunchpakket. Aan het einde van de trail loop je een stuk in de zon, dus neem hier bescherming voor mee En nog een kleine tip, probeer je schoenen niet droog te houden, er komen stukken bij dat je toch door het water moet en droog hou je het niet. Je loopt dan van begin af aan een stuk gemakkelijker. [b]Let op[/b]: dit is een one-way route wat wil zeggen dat je een pick-up nodig hebt aan het einde van de trail om je weer terug naar het beginpunt of overnachtingsadres te brengen. Zelf hebben we de trail gedaan vanuit Wadi Musa (Petra) met een gids en zorgden voor transport naar het begin van de trail. Aan het einde van de trail werden we keurig opgewacht om ons terug te brengen. De beste tijd van het jaar: Je kunt de trail het gehele jaar bewandelen, maar laat je van tevoren goed informeren over eventueel hoogstaand water en/of overstromingen. Samenvattend een wandeling door een verborgen paradijs, prachtig!!!! Je zal er absoluut geen spijt van krijgen.
Breng een bezoek aan.
In Ladakh bezoekt iedereen, en terecht, de belangrijkste (mannen)kloosters Thiksey en Hemis. Dat is ook zeker zeer de moeite waard: Thiksey is het best onderhouden en mooiste klooster van Ladakh, Hemis is het grootste. Maar wil je iets extra's en buiten de gebaande paden, breng dan een bezoek aan het nonnenklooster Nyerma. Nyerma ligt aan de weg van Leh naar Hemis (richting Manali). Vertrek je uit Leh, dan kom je eerst langs het Thikseyklooster. Neem het eerste zijweggetje links ná Thiksey, er staat een bord met de naam Nyerma er op. Volg dit weggetje en je komt uit bij het oudste klooster van Ladakh, een mooie ruïne van 1000 jaar oud. Hier komen bijna nooit toeristen. Rechts van deze ruïne vind je een klein, verbouwd klooster dat gerund wordt door nonnen. De nonnen hebben ook een guesthouse waar je kunt overnachten. Ze vinden het leuk als je een paar dagen blijft en wilt helpen met de dagelijkse bezigheden. Met je verblijf steun je de nonnen, die zich hebben verenigd in een associatie. [b]Vrijwilligerswerk[/b] Voor de periode half augustus tot eind september zoekt men nog vrijwilligers die het guesthouse willen runnen. Kamer en verblijf zijn dan gratis. Meer informatie op op www.ladakhnuns.com
Op Harrytur!
Als je in Noorwegen zegt dat je op [i]Harrytur[/i] gaat weet iedereen (alle Noren en Zweden dan) waar je het over hebt. Je gaat dan namelijk [i]"på tur[/i]" (op reis) naar Zweden om inkopen te doen. Het doel van deze reis is om zoveel mogelijk spullen (met name alcohol, sigaretten en vlees) voor zo weinig mogelijk geld in te slaan. De naam Harrytur is niet heel positief ontstaan. In 2002 had de toenmalige minister van landbouw (Lars Sponheim) het over "Harry" die gaat winkelen in Svinesund in Zweden. De voornaam Harry wordt in Noorwegen ook wel als slang gebruikt. Dan zou het zoiets als; ordinair, smakeloos betekenen. De meeste Noren trekken zich er niets van aan. Het kan tot wel 40 % schelen! Veel Noren gaan dus voor vlees, vis en sigaretten, maar ook voor het uitgebreidere aanbod aan luxe en biologische producten. Het hele winkelgebied lijkt wel ingericht te zijn op het ontvangen van de Noren.In bijna alle rekken is op het prijskaartje ook in het klein de Noorse prijs te vinden en aan de kassa vraagt men vaak: "Wilt u met Noorse of Zweedse kronen betalen?". Voor Nederlanders is een Harrytur aantrekkelijk als je een kusttour maakt langs de westkust van Zweden Malmö-Göteborg (Bohuslän) (ten westen van de E6), om daarna over te steken bij Svinesund naar Oslo om verder te trekken langs de zuidkust van Noorwegen (aanrader, o.a. Lysekil is prachtig) Je meegebrachte voorraad uit Nederland is dan al lang op, dus je kunt voordat je naar Noorwegen gaat op Harrytur naar [i]Nordby[/i], een groot winkelcentrum op een uur rijden van Oslo. [url="http://www.nordby.se/" target="_blank"]http://www.nordby.se/ [/url] [i]Hoe kom je er?[/i] Neem vanaf de E6 de afslag Strömstad (of ga binnendoor, eigenlijk veel leuker), sla af naar [i]Hogda[/i]l en je ziet vanzelf de borden Nordby. [url="http://nordby.se/Resa-bo/Resa_med_bil" target="_blank"]http://nordby.se/Resa-bo/Resa_med_bil[/url] Hou wel rekening met de [i]douanevoorschriften[/i] voor alcohol en sigaretten; er kan gecontroleerd worden!
Lucknow; de perfecte.
In februari/maart van dit jaar heb ik ivm een project 3 weken verbleven in de hoofdstad van Uttar Pradesh, Lucknow. Voordat ik ging heb ik wat mensen naar hun mening gevraagd over deze middelgrote stad in het noorden van India. De meningen waren niet echt positief. Shit-hole was de meest genoemde term.... Maar ik kwam er achter dat er voldoende redenen zijn om Lucknow (precies in het midden tussen de drukbezochte steden Agra en Varanasi) met een bezoekje te vereren. Naast het feit dat het een aardig en schoon centrum heeft met veel leuke winkels, zijn er 3 grote attracties die Lucknow de moeite waard maken. 1. [url="http://www.lucknow.org.uk/tourist-attractions/british-residency.html" target="_blank"]Residency[/url]; een complex vol ruïnes van het voormalig verblijf van de Engelsen. Na een opstand in stukken geschoten, maar nu een oase van rust met veel schaduw, bomen, bankjes en mooie vervallen gebouwen. 2. De [url="http://www.up-tourism.com/heritage_lucknow.htm" target="_blank"]heritage walk[/url] rond Bara Imambara; oftewel de oude stad met schitterende gebouwen, waaronder diverse oude moskeeen, een paleis, haveli's een prachtig gebouw wat van binnen een labyrint blijkt te zijn (neem een gids....ik heb 45minuten naar de uitgang moeten zoeken...). Persoonlijk vind ik dit complex mooier dan Fatepur Sikri! 3. [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Ambedkar_Memorial" target="_blank"]Ambedkar Memorial;[/url] een modern 'over de top' complex van pilaren, olifantenstandbeelden, budha-beelden, tempels, bijzondere bomen ter ere van de Dalit-leiders (kastenlozen) van Uttar Pradesh. Kortom, als je in de buurt bent....blijf even hangen!
Mijn persoonlijke...t
Ik ben dol op reisgidsen met een top 10, hoogtepunten die je niet mag missen. Dat beperkt de eerste keuzestress, al moet je natuurlijk ruimte laten voor onverwachte verrassingen. Daarom na ruim 3 weken Vietnam mijn eigen top 10, in de reisrichting van zuid naar noord. 1. Een boottocht vanuit My Toh in de Mekongdelta richting Ben Tre, over grote wateroppervlaktes maar ook door kleine kanalen met tunnels van palmbladeren, met stops bij (fruit)boomgaarden en een kokossnoepgoedfabriekje. 2. In Ho Chi Minh City (Saigon) verrukkelijk eten bij Phô’ Cô, “Ancient Town”, 211 Ter Dieu Bien Phu St., in district 3 vlakbij het Le Van Tanpark, op loopafstand van ons hotel, maar taxi’s (met meter) zijn niet duur. 3. Gebruik maken van de "brommertaxi”, achterop een brommertje, de eerste keer wat griezelig, maar daarna heel efficiënt. 4. Een dag fietsen door Nha Trang, onder meer naar de vissershaven. Het verkeer went snel. Meer algemeen: huur in Vietnam een fiets, ook rond Hoi An kun je leuk fietsen. 5. De reis van Nha Trang naar Quy Nhon over highway 1, door een prachtig afwisselend landschap. Alle beelden die je met Vietnam associëert komen langs: schitterende zandstranden en baaien met vissersdorpen, brede dalen met rijstvelden vol strohoeden en waterbuffels, meren met waterhyacinten, eenden, vissersboten,… 6. Kookles in Hoi An. Verschillende restaurants bieden kookles aan. Ik kookte bij Ms Anh, een klein restaurantje in een verscholen straatje iets buiten het centrum (Day&nightrestaurant, 42 Tran Cao Van). 7. Altijd en overal, ook bij het ontbijt, pho eten, de traditionele rijstnoedelsoep met rundvlees, kip of seafood, het nationale lievelingsgerecht, stilt tegelijktijdig de honger en de dorst. 8. De Citadel/keizerlijke stad, en de keizerstombes van Hue. Deels erg vervallen, maar deels ook mooi opgeknapt, krijg je toch een indruk van de macht en de grandeur van het Vietnamese keizerrijk. 9. Een gecombineerde jeep-/wandeltocht vanuit Sapa naar de omringende bergdorpen. Kleurig geklede mensen die ploeteren voor een bestaan in een onherbergzaam gebied. 10. Een voorstelling van het waterpoppentheater Thang Long in Hanoi, bij het Hoan Kiemmeer. De voorstelling duurt drie kwartier en is echt heel leuk, het plezier spat eraf. Wel zit je als lange Hollander wat klem in de krapbemeten stoeltjes. Vooraf eten of achteraf borrelen bij Avalon, met dakterras met uitzicht op het Hoan Kiemmeer.
Naar Lembognan...Isla
Vanuit Sanur op Bali kun je met de boot in een uur of 1,5 naar het eilandje Lembognan. Het eiland bestaat uit 2 delen die je alleen maar met de brommer of te kunt zien. Het is er bijna helemaal autoloos en als je een beetje buiten het toeristische gedeelte komt dan waan je je af en toe in de middeleeuwen. Genoeg accommodatie is alle prijsclasses, supermooie baaien met turqoise (overigens erg koud) water en witte stranden. Ruige rotskust met cliffs en voor de durfallen onder ons een punt waar je van de rotsen kunt springen van een dikke 10 meter. Op Lembognan is de zeewierkweek een grote bron van inkomst. Als het water zich terug trekt (eb is erg eb) dan spoeden de zeewierplukkers zich naar de eerst onder water gelegen akkers en gaan aan de slag. Voordat het water weer opkomt moet er geoogst zijn!! Er leuk om naar te kijken vanuit je luie strandstoel... De mensen die er wonen zijn erg vriendelijk en zwaaien je enthousist toe. Ook kon je van daaruit mooie duiken maken. Je kunt er onder andere Mantapoint bezoeken en (mits in de goede tijd...en dat waren wij.....!!!!!) op ziek naar de Mola Mola.....Ik heb hem gezien op 1 van mijn erg koude duiken en hij was echt GEWELDIG! Net een vis uit de prehistorie, dus duikers...dit is je kans!
Touroperator...Madaga
Wij hebben onze reis door Madagaskar laten organiseren door Ramartour (www.ramartour.com). Deze touroperator wordt geleid door Jonah en zijn Nederlandse vrouw Wendy. Je kunt dus makkelijk in het Nederlands communiceren. Ze hebben een aantal voorbeeldreizen op hun site staan die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Je kunt kiezen of je in standaard of wat luxere hotels wilt slapen. Eventueel kun je ook een gids huren die jou de hele reis begeleidt. Zelf hebben we een combinatie van de oost-, west- en zuidtour gemaakt. Wij hebben een onvergetelijke reis gemaakt door dit prachtige en nog niet zo toeristische land.
Heimwee naar India?
Voor iedereen die terug verlangt naar het echte India en dit weer een dag wil beleven heb ik hier twee tips dicht bij huis! In de ochtend kan je een bezoek bregen aan de grootste Jain tempel buiten India, namelijk in Wilrijk aan de Laarstraat (vlak bij Antwerpen) Deze schitterende witmarmeren tempel oogt in de eerste instantie wat vreemd naar de Renaultdealer, maar al snel zie je Indiers lopen in traditionele kleding en als je eenmaal binnen bent dan waan je je ver weg. Wel even reserveren via JCCA1@telenet.be. Daarna ga je 6 km verder richting de Antwerpse binnenstad en vind je vlak bij het Centraal Station een restaurantje waar je het echte pure eten eet zoals je het gewend bent in de betere zaken in India. A la carte eet je ongelofelijk lekkere verse gerechten voor rond de 5 euro per gerecht. Het is echt heel puur en super lekker. Omdat het er vol zit met families uit India waan je je ook daar weer ver weg. Het restaurant heet Aahaar en is in de Lange Herentalsestraat 23 [url="http://www.aahaar.com" target="_blank"]www.aahaar.com[/url] Veel plezier tijdens dit dagje India in Belgie!
Tussen heel heeel vee
Dolfijnen, dofijnen, en nog eens dolfijnen. Elke ochtend rond zonsopgang wordt de kust van Lovina bezocht door vele tientallen dolfijnen die op jacht zijn naar hun ontbijt van vele kleine visjes, de lekkerbekken! Vaar vlak voor zonsopgang ga je erop uit in een traditioneel vissersbootje en kan je genieten van de opgaande zon boven de bergen, terwijl de dolfijnen om je heen uit het water springen en langs de boot tuimelen. En geniet na afloop van dit spektakel van een bakje koffie of een theetje, tijdens een onbijt van gebakken banaantjes, in de rustige tropische tuin van Rumah Kita. Bij Sanur is het ook mogelijk om met een bootje op zoek te gaan naar wilde dolfijnen.
Paleisje tussen...rij
Elke ochtend staart het groen je oogverblindend mooi tegemoet vanaf je eigen balkon. Ala's Green Lagoon is een geweldige accommodatie om te verblijven als je op Bali, in het gezellige plaatsje Ubud, bent. Het is een homestay die letterlijk tussen de rijstvelden ligt. Je moet er dan ook vanaf de dichtstbijgelegen weg (Jalan Bisma) naartoe lopen over een smal pad met aan weerszijden groen waar geen auto's kunnen komen. De homestay kent een handvol kamers, en voor het uitzicht moet je absoluut een kamer op de bovenverdieping nemen. De bouwstijl van de vertrekken is uitbundig Balinees en ook de binnenkant is in Balinese stijl ingericht, waarbij zelfs de badkamer niet is overgeslagen. Je vindt er comfort in de vorm van een groot bed en een perfect warme douche (dat wil in Indonesië nog wel eens anders zijn). Het liefst zul je echter buiten zijn, op je eigen balkon! Daar staat een tafeltje met een vaas bloemen en een thermoskan met heet water voor onbeperkt verse thee, waaraan het heerlijk toeven is. Je kunt hier ongestoord genieten van het uitzicht en de stilte. Iedere middag zal men je vragen wat je de volgende ochtend voor ontbijt wenst, en dat wordt dan de volgende morgen op een tijdstip dat je zelf hebt aangegeven op je eigen balkonnetje geserveerd door het personeel! Als dat geen luxe is… Het personeel is overigens allervriendelijkst en zij kunnen desgewenst helpen met het regelen van excursies of vervoer. Voor een leuke ervaring dichtbij is het slechts enkele stappen lopen naar het authentieke rijstveldleven van Bali, waar je geweldige foto’s kunt maken. Ook het gezellige centrum van Ubud is – ook al zou je dat niet zeggen – op loopafstand. Mocht je je balkon niet willen verlaten is er in de homestay een uitgebreide bibliotheek van door reizigers achtergelaten boeken beschikbaar. En om de tropische hitte van je af te schudden neem je een duik in het zwembad; klein maar fijn en letterlijk zij aan zij met een rijstveld gelegen. Een kamer kost ongeveer €50,- en reserveren is aanbevolen. [url="http://www.alasgreenlagoon.baliklik.com/index.html" target="_blank"]http://www.alasgreenlagoon.baliklik.com/index.html[/url]
De Olifantengrot..hee
Naar Bali ga je voor de prachtige stranden en zonsondergang, maar ga ook eens een dagje toeren, met of zonder chauffeur, over het eiland. In de omgeving van Ubud vind je een heel bijzondere grot. De Olifantengrot heet eigenlijk de Goa Gajah en wordt weinig bezocht door toeristen. Toch is hij zeker de moeite waard vooral omdat er voornamelijk de oude Balinese bevolking komt om er te bidden. Voor je het terrein op mag, krijgen zowel de mannen als de vrouwen een sarong aan. Hierdoor ontstaat er al een heel speciaal sfeertje. Dan ga je met een stijle trap omlaag naar de grot. Deze ligt in een prachtig natuurgebied. Daarvoor alleen al is het een bijzondere trip. De grot zelf is een van de oudste monumenten van Bali en werd pas in 1923 ontdekt. Vreemd dat hij zolang verborgen is gebleven. Wel is bekend dat er in 1365 een boeddhistische bisschop aan de Olifantenrivier leefde. Waarschijnlijk is in die tijd de Goa Gajah ontstaan. De ingang van de grot ziet eruit als een grote muil van een demongezicht. De beide klauwen geven je de indruk dat ze de rotsen uit elkaar scheuren. Voor je de grot in gaat kom je langs de badplaats. Zes stenen nimfen houden spuiten vast waaruit water stroomt. Dit is voor het reinigen van het lichaam. Dan kun je de grot in die spaarzaam verlicht is. In de grot staat het beeld van de vierarmige olifantengod Ganesha. Hier gaat de Balinese bevolking in gebed. Heel indrukwekkend allemaal. Het is zeker de moeite waard om deze grot te bezoeken. Je komt hem tegen als je van Ubud richting Denpasar gaat via Peliatan.
Naar het eiland...Taq
Taquile is bij vele Peru-gangers een bestemming op het wensenlijstje. Het fraaie eilandje in het Titicacameer kun je vanuit Puno als dagtrip bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. De 'grote jongens' in het toerisme varen er tegenwoordig met snelle boten heen voor de eveneens 'snelle ervaring'. Jammer genoeg hebben ze - naar ik zelf heb mogen constateren - weinig respect voor de lokale bevolking en vaart diezelfde bevolking nauwelijks wel bij je bezoek als je met deze organisaties reist. Ze zijn in de haven van Puno behoorlijk 'agressief' aanwezig om je over te halen en zullen het niet nalaten je af te raden met de lokale bevolking in zee te gaan. Wie juist wel een lokale ervaring wil, er iets meer tijd voor vrij wil maken en het belangrijk vindt dat juist de lokale bevolking welvaart bij het bezoek aan Taquile, kan er met die lokale bevolking heen. Hun boot is langzamer, waardoor je uitgebreid kunt genieten van de reis over het hoogstgelegen meer ter wereld en van het kleurrijke beeld van de mannen in hun traditionele kleding en mutsen en onderweg doe je de drijvende Uros-eilanden aan. Omdat de lokale bevolking het beste wil voor hun eiland en hun kinderen, krijg je onderweg een A4-tje waarin je gevraagd wordt geen geld en cadeautjes aan hun kinderen te geven. Ze zijn zelf prima in staat om hun kinderen te geven wat ze nodig hebben en willen ze niet tot bedelaars laten verworden. Wie op het eiland wil overnachten, meldt zich na de pittige klim naar boven bij de poort bij de 'balie', waar je toegewezen wordt aan een familie, die je meeneemt naar het logeervertrek bij hun huis. Soms kun je bij hen de maaltijd gebruiken of anders in het plaatsje in een van de restaurantjes. Het is een bijzondere ervaring om er een nachtje te blijven, vooral omdat de meeste toeristen in de namiddag terugvaren naar Puno en het eiland weer terugkeert naar zijn 'normale' staat van zijn. En de prachtige zonsondergang en/of -opkomst krijg je er gratis bij! Door rechtstreeks met de lokale bevolking zaken te doen, steun je de hele eilandgemeenschap, die als een soort cooperatie functioneert, waarin ieder zijn eigen inbreng heeft: de bootsbemanning, de gezinnen en ook de handwerkslieden, die je alom op het eiland ziet lopen, al spinnend en breiend. En in dit geval zijn het nou eens de mannen, die dat fraaie handwerk maken! Veel plezier!
Bali's dagje uit ...
Wat een echte aanrader is en een bezoekje waard als je toch op Bali bent is een dagje richting nusa lembengon island(even googlen). Een eiland 2 uur zeilen van Bali. Het is een eiland waar geen auto's (nodig) zijn vanwege de omvang van het eiland en waar je echt tot rust kan komen. Hier ga je echt "back 2 basic". Je kan er heerlijk zwemmen, snorkelen of duiken in het chrystal helder, azuurblauwe water of lekker wat drinken aan het strand. Ook zijn er een paar resorts te vinden waar je heerlijk kan ontspannen. Zorg echter voor contant geld want ze kennen geen pin apparaten of banken om geld op te nemen. Dit is echt genieten van de natuur en de rust.
Antarctica - Ross Sea
Veruit de meeste mensen, die Antarctica bezoeken, doen dat vanuit het zuidelijkste puntje van Argentinië naar het zogenaamde schiereiland. Wie een andere beleving van Antarctica zoekt, heeft de mogelijkheid om vanuit Nieuw-Zeeland (of Australië) naar het gebied aan de Ross Sea te reizen. De reis is langer, gaat door de ruige zuidzee, maar je wordt daar dan ook ruimschoots voor beloond in de vorm van een niet alledaagse ervaring en met bezoeken aan diverse eilanden op de heen- en terugreis. Een kleinschalige Antarctica-specialist, die ik je van harte kan aanbevelen is het Nieuw-Zeelandse bedrijf Heritage Expeditions. Ze nemen maximaal 48 passagiers mee op hun ijsbreker, de crew is enthousiast, terzake kundig en betrokken en ze gaan net even iets verder om je aan land te krijgen, al moeten ze je er middenin de nacht (toch licht!) voor wekken of het programma aanpassen. En heel prettig: de sfeer aan boord is bijzonder ongedwongen met casual kleding! Over het algemeen zijn de reizen jaren tevoren volgeboekt, maar je kunt natuurlijk altijd - net als ik - geluk hebben dat er een last minute annulering komt! Voor meer informatie: http://heritage-expeditions.com/
Vietnam • Halong Bay en noordkust
Vietnam • Halong Bay en noordkust
Bai Tu Long; net zo..
Misschien al eerder gepost, maar zeker de moeite waard! De grote hordes toeristen gaan natuurlijk naar Ha Long Bay. Een van de grootste trekpleisters van Vietnam. En terecht, want het is er inderdaad schitterend. Wat veel minder mensen weten is dat het 'Ha Long Bay-landschap' nog tientallen kilometers doorloopt tot aan de Chinese grens. Dit gebied heet Bai Tu Long en is precies even mooi als Ha Long Bay, maar dan totaal zonder toeristen. Wij hebben daar in een dag of 3-4 misschien 5 westerse toeristen gezien. Waar je in Ha Long Bay letterlijk in de file in een grote botenparade het water opgaat, zal in Bai Tu Long hooguit een verdwaalde vissersboot op je foto prijken. Wat wij hebben gedaan is denk ik ook nog eens de goedkoopste manier om dit gebied te ontdekken: Neem 's Ochtends vroeg vanuit Hanoi de local bus naar Bai Chai (Ha Long City). Stap daar op het busstation (of zoals wij hebben gedaan langs de weg vlak voor de grote brug) over op een bus richting Cai Rong (spreek uit Cai Zong) op Van Don Island. Vanaf hier wordt het tricky want omdat er geen toeristen meer zijn spreekt er ook niemand (maar dan ook echt niemand) meer Engels. In Cai Zong zitten aan de haven een aantal hotelletjes (zonder Westerse toeristen) waar je voor heel weinig prima kan slapen en eten (als het je lukt om te communiceren, haha). Vanaf hier heb al een fantastisch uitzicht over de baai en het haventje. De goedkoopste 'cruise' die je kunt maken is gewoon de volgende ochtend de ferry pakken naar 'Quan Lan island'. Dit staat met grote letters op een van de boten (jonken). Deze boot is in prima staat en hoogstwaarschijnlijk zul je met alleen locals de oversteek maken. De grootste grap is dat je slechts 2,5 euro betaald voor 3.5 uur varen door dit fantastische gebied, waar alle toeristen in Ha Long Bay net een beetje meer kwijt zullen zijn. Ook op het eiland Quan Lan kun je je prima een dag of 2 vermaken, zo is er een fantastisch kilometers lang verlaten zandstrand aan de oostkant (in een dagdeel prima te lopen vanuit het dorpje). Ook op dit eiland zijn weer zo goed als geen toeristen te bekennen (in ieder geval toen wij er waren in maart) Iedere ochtend vertrekt de ferry weer naar Cai Rong. Een top alternatief voor Ha Long Bay!
Ik kreeg de vraag om suggesties te geven voor een 6 weekse reis Zuid Afrika, Namibie en/of Botswana met een gewone auto. Kruger 10 dagen, St. Lucia en ook nog Kaapstad. En het is niet de eerste keer n... Lees meer
We zijn in de Sossusvlei aangekomen. We slapen in het park in de enige lodge die binnen de omheining is, de Sossus dune lodge. We willen namelijk morgenochtend voor zonsopgang in de deadvlei zijn. De... Lees meer
Zo, nu ik ook de andere helft van de foto's van Madagaskar heb kunnen bekijken op mijn laptop kan ik ook weer verder met het reisschema... Hier is deel 2. Vr Na een lekker ontbijt maken we ons wee... Lees meer
Waar het mee begon: Dit jaar besluiten we ons Zuid Afrika verblijf in te korten en te verruilen voor drie weken Madagaskar. Vanuit Johannesburg naar Madagaskar met Madagaskar Airlines omdat dat toch... Lees meer
Bij mijn voorbereidingen voor de reis naar Madagaskar begon ik me te realiseren hoe groot dit 8e continent eigenlijk is. Hoe ga ik dit eiland verkennen? Hoeveel weken ga ik er voor uittrekken? Wat wil... Lees meer