Anjavast
Het licht van de...vu
In Zuid Holland en Zeeland staan langs de kust mooie vuurtorens. Vele hiervan doen nog dienst en zijn bemand. Het zijn bijzondere bakens in het landschap en het levert mooie plaatjes op. Een aantal van deze vuurtorens zijn te bezoeken. Als je de kans krijgt om zo'n vuurtoren te bezoeken vraag dan of je het licht in het bovenste puntje van de toren mag zien. Het is een prachtig, ingewikkeld systeem van spiegels, glas en lampen. De vuurtorens hebben alle een eigen lichtsysteem zodat de boten weten met welke toren ze te maken hebben. Op de foto het licht van de vuurtoren in Ouddorp. Deze toren is overigens niet voor publiek toegankelijk maar ik kreeg, door mijn werk, de kans om de toren van binnen te zien. In andere torens werken de lichten op dezelfde manier. Het licht werkt op deze manier al sinds 1947. Toen moest het licht handmatig aangezet worden en nu gaat het automatisch. In 1911 werd hier voor het eerst een vuurtoren gebouwd maar deze werd op 5 mei 1945 nog door de Duitsers vernietigd. Er is een nieuwe vuurtoren gebouwd en deze was in 1947 gereed. In de omgeving steekt de toren als een baken boven het landschap uit.
Maasvlakte strand
Een vreemde gewaarwording: je rijd langs de zware industrie van de Maasvlakte met elektriciteitscentrales, pijpen met grote rookwolken en grote fabrieken. Dan ineens ben je bij de kust en ligt er een prachtig strand. Op de dichtbij gelegen zandplaten zitten zwermen vogels en liggen zeehonden en de maritieme begroeiing op het duinachtige talud is prachtig. Het is het compensatiegebied voor al die industrie die daar gebouwd is. Het strand is voor een groot gedeelte opgespoten en de natuur heeft de rest gedaan.
Natuurgebied
Achter de Westerscheldedijk vanaf Hansweert tot Hoedekenskerke ligt een heel rustig gebied. Er woont bijna niemand en toeristen komen hier ook nauwelijks. Het is wel een prachtig gebied en op een aantal plaatsen zijn er natuurgebieden gemaakt zoals hier bij Hoedekenskerke.
De Kathedraal
Het voormalige werkeiland Neeltje Jans is een onderdeel van de Oosterscheldekering. Op één van de betonvlaktes ligt de Kathedraal. Het is een kunstwerk van Marinus Boezem. Met 112 enorme keien is hier de plattegrond van de kathedraal van Reims uitgelegd. Dezelfde keien zijn ook gebruikt om de Zeeuwse dammen te bouwen. Het beste zicht op het kunstwerk heb je eigenlijk vanaf een hoger gelegen plaats maar ook vanaf dit standpunt is het bijzonder.
Veerse dam
Deze foto is genomen op de Veerse dam. Aan de ene kant de Noordzee met in de verte de Oosterscheldekering. Aan de andere kant het Veerse meer, wat door de dam afgesloten is van de zee. De dam is 2,8 km lang en is in 1961 gebouwd. De prachtige maritieme begroeting die je hier ziet, staat op een ondergrond van beton. De dam was jarenlang een saai betonnen element. Om het geheel een wat natuurlijker uiterlijk te geven is de dam, door Rijkswaterstaat, ingepakt met zand en ingeplant met helmgras. De natuur heeft verder zijn werk gedaan en zo ontstond een duinlandschap. Bovenop de dam ligt een fietspad en vanaf daar kun je makkelijk de kering op fietsen.
Verborgen strandjes
Als je van uit Nerja de bergen langs de kust in rijd kom je in een prachtig ruig natuurgebied. De zee is steeds weer in zicht en overal liggen kleine verborgen strandjes. Die zijn niet druk bezocht maar dat komt waarschijnlijk omdat je een lang steil pad moet afdalen om er te komen. Dat afdalen is niet zo'n probleem maar je moet ook weer terug de berg op en dat is met die hitte niet altijd even makkelijk.
Het Grevelingenmeer
Yeah, het is eindelijk echt voorjaar, lijkt deze meeuw te roepen. De vogel zat op het hek van het doorlaatmiddel in de Brouwersdam, aan de Grevelingenzijde. Het Grevelingenmeer is een afgesloten zeearm waar veel recreatie mogelijkheden zijn. Het is ook een prachtig natuurgebied met rondom veel fietspaden.
De koperslager
In de soek van Fes worden nog veel authentieke ambachten uitgevoerd, zoals hier de koperslager. In de soek van Marrakech leek het ambachtswerk vaak speciaal voor de toeristen te worden uitgevoerd. In Fes kreeg ik het idee dat dit nog echt was. Sowieso vond ik Fes een schitterende stad.
Waar eens het water..
In de jaren '70 van de vorige eeuw besliste de politiek dat het kanaal door Zuid-Beveland verbreed en gemoderniseerd moest worden. Het gevolg was dat de oude sluizen in Hansweert niet meer voldeden en er werd een nieuw sluiscomplex gebouwd ten noorden van het dorp. Het afbreken van de oude sluizen was een kostbaar project dus werd besloten om ze te laten liggen. Het is een mooi, rustig wandelgebied geworden met overal delen van het oude sluiscomplex en het geeft een vervreemdend effect om te zien hoe de oude sluisdeuren in het gras staan. De foto graag even vergroten, dan is het effect beter te zien.
Met de trein
In India hebben wij met de trein gereisd en ik vond dat een heel bijzondere ervaring. We hebben heel veel mensen ontmoet op al die lange trajecten. Andere reizigers waarmee je ervaringen uitwisselde, heel veel Indiase families van wie je steevast borden vol eten kreeg en Chinese monniken die op weg waren naar Sarnath. Het was soms een erg lange zit, warm, druk en weinig slapen maar ik had het niet willen missen.
Molentocht
De Molentocht is een rit met klassieke auto's, die altijd in het voorjaar wordt gereden. De rit voert langs een aantal van de vele molens die Zeeland rijk is. Het is een mooi zicht om de lange sliert met auto's door het Zeeuwse landschap te zien rijden.
Rotswoningen op het..
Playa de Calahonda is een strandje midden in het centrum van Nerja. Op het strand staan een aantal vissershuisjes die uitgehouwen zijn in de rotsen en heel mooi bewaard zijn gebleven. Het is een klein strandje tussen de rotsen en de huisjes geven het een pittoreske aanzien.
Voor de godin Varahi
Middenin het Phewameer bij Pokhara ligt een eilandje. Hierop staat een tempel voor de godin Varahi. Jong en oud komen hier om de godin te eren. Je kunt een roeibootje huren om er naar toe te varen. Ik vond het een bijzondere ervaring. In Pokhara schijnt de aardbeving niet veel schade te hebben toegebracht en het leven wordt daar weer langzaam opgepakt.
Het eerste...ochtendg
Als je in Zeeland bent, sta dan eens heel vroeg op. Ga, als het net licht begint te worden, de duinen in en wacht totdat de zon opkomt. Met een beetje geluk wordt je dan getrakteerd op een fantastisch schouwspel van licht en kleuren.
Wandelen in de duinen
In het ongerepte duinlandschap bij Burgh Haamstede kun je heerlijk wandelen. Er lopen kuddes wilde paarden en de zee en het strand zijn altijd dichtbij. Je kunt er uren wandelen en komt dikwijls niemand tegen. Zeker niet als je vroeg in de morgen gaat.
Boerderij midden in d
Het was één van de weinige. Deze boerderij was nog echt in bedrijf, midden in het centrum van Jaipur. De koeien stonden net naast het heen en weer razende verkeer en de mest lag stapels hoog te drogen, met de bijbehorende stank. Het leek mij niet echt fijn voor het winkeltje wat er naast lag. Ik heb de foto al een aantal jaar geleden genomen dus weet niet of de boerderij er nog is. De regering wil de boerderijen uit het centrum weg hebben en dat is ook wel begrijpelijk maar het was wel een bijzonder tafereel.
Meditatie
Langs de Ganges in Varanasi heb je heilige mannen in alle soorten en maten. Deze man was geen sadhu maar zat uren te mediteren op een verhoogd blok langs de rivier. Hij was helemaal in zichzelf gekeerd en had niet eens in de gaten dat hij heel vaak op de foto werd gezet.
Blauwe boten en...mee
In de haven van Essaouira zijn twee dingen vooral opvallend: de blauwe boten en de gigantische hoeveelheid meeuwen. Meeuwen heb je natuurlijk overal in vissershavens maar hier waren ze wel erg talrijk aanwezig. De haven is vooral ook een ontmoetingsplaats voor de inwoners van het stadje. Ik vond het plaatsje geweldig. Zeker de haven met al zijn bedrijvigheid trok mij erg aan en deed me denken aan thuis (Yerseke).
Weersverandering
Dichtbij Graaff Reinet ligt een stuwmeer. Het is altijd bijzonder om te zien hoe het water, de eens droge, vlakte heeft overspoeld. In de Karoo kan het weer ineens omslaan. We stonden hier eerst in de stralende zon en binnen tien minuten werd de lucht zwart en begon het keihard te regenen. Om Graaff Reinet heen ligt het Camdeboo National Park, dat bestaat uit de Valley of Desolation (ofwel de Vallei der Verlatenheid) het Karoo Nature Reserve. Het is een uniek landschap daar.
Graaff Reinet
In het zuidoosten van de Grote Karoo ligt het fraaie stadje Graaff Reinet, door zijn eigen bewoners het juweel van de Karoo genoemd. Het is de op drie na oudste stad van Zuid-Afrika. Graaff Reinet (1786) ligt wat uit de buurt van andere bezienswaardigheden maar het is zeker de moeite waard om het te bezoeken. Het heeft veel Nederlandse invloeden en dat doet een beetje vreemd aan. Het is prachtig aangelegd en goed onderhouden en het is bijzonder om zo van de droge woestijn een dergelijk stadje in te rijden.
Het Veerse Meer
Het Veerse Meer ligt tussen de Zeeuwse eilanden Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. Het is afgesloten met de Veerse dam en de Zandkreekdam van het open water. Er is een aantal jaar geleden een doorlaatmiddel gebouwd in deze laatst genoemde dam om de waterkwaliteit van het Veerse Meer te verbeteren. Het water is daardoor brak maar wel helder. Het is een prachtig recreatiegebied met kleine strandjes en veel bebossing er om heen. In het meer zijn kleine eilandjes gemaakt waar je met een boot aan kunt leggen.
Waterfamilie
Dwalend door de straten van Delhi kwamen we deze familie tegen die water gehaald had bij een waterpunt. Te zien aan de hoeveelheid emmers en bakken haalden ze dat voor de hele buurt. Hoe gelukkig zijn wij dan toch dat er gewoon water uit de kraan komt en dat wij daar niet iedere dag een heel eind voor hoeven te lopen en zware emmers voor moeten dragen.
In gedachten bij Nepa
Bhaktapur, één van de meest magisch mooie plaatsen die ik ooit gezien heb. Het schijnt ook zwaar beschadigd te zijn bij de aardbeving. Ik vraag me steeds af hoe het met alle aardige mensen is die we daar ontmoet hebben. De omvang van de ramp wordt nu ook steeds duidelijker en ik hoop dat er gul gegeven wordt bij de inzamelactie zodat dit prachtige land met zijn vriendelijke inwoners weer snel opgebouwd kan worden.