Angelina
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Melpa woman
De Melpa tribe komt uit de Highlands van PNG uit de Waghi Valley. Pas in 1934 werden de stammen in dit gebied ontdekt door 3 Australische goudzoekers, nog steeds is hun levensstijl vrij onveranderd ze zijn volledig zelfvoorzienend en leven hoofdzakelijk van hun sweet potatoes en hun varkens die veel geld waard zijn.
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Traditionele bilas,..
Papua New Guinea wordt wel de last great frontier genoemd. Het is een schittterend land met een overweldigende cultuur en natuur. Vooral de kleine festivals die gedurende de zomermaanden worden georganiseerd zijn zeer de moeite waard, je bent hier nog alleen als toerist en de mensen vinden het geweldig om met je te praten en vooral om handen te schudden, ze zijn enorm trots op hun cultuur en vinden het een eer om gefotografeerd te worden. Deze vrouw van de Jiwaka tribe draagt een traditionele bilas, de hoofdtooi wordt zowel door mannen als vrouwen gedragen. De hoofdtooi is vrij zwaar en stijf daardoor kunnen de vrouwen en mannen veel minder uitbundig dansen dan de andere sing-sing groepen.
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
De geluksdwergen uit.
Deze tribe is afkomstig uit de afgelegen gebieden in de Highlands.Ook deze tribe heeft dagen gelopen om naar het Jiwaka festival te komen. Ze scheren hun hoofd kaal en plakken met dat haar een baard omdat ze er als dwergen uit willen zien. Ze hebben het bijgeloof dat dwergen geluk brengen. Het lijken net volwassenen maar het zijn dus vaak nog kinderen. Deze tribe is vaak niet groter dan 1,50 meter.
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Kleine Huli Wigmen
Op het Enga festival in de Enga provincie zagen we deze kleine Huli Wigmen. De Huli Wigmen tribe zijn een van de grootste etnische tribes in de hooglanden van Papua New Guinea en ook een van de meest gefotografeerde. De wigmen hebben hun naam te danken aan hun prachtige hoofdtooien die met veel zorg gemaakt zijn van hun echte haar, elke Huli tribe heeft een eigen design voor hun tooi. De gezichtskleuren zijn altijd in geel en rood met een grote variatie aan patronen. De mannen spenderen veel tijd aan het optuigen van hun tooi en hun inweven van hun eigen haar. Het is bijna een dagtaak. Het is de bedoeling dat een Huli wigmen een aantal mooie pruiken bezit, natuurlijk allemaal gemaakt van hun eigen haar, daarna kunnen ze pas trouwen....sommigen komen nooit aan trouwen toe.... vroeger groeide de hoofdtooi vast aan het eigen haar maar tegenwoordig heeft bijna niemand meer zo een vaste hoofdtooi. Deze kleine Huli wigmen heeft in ieder geval al zijn eerste tooi!
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Jiwaka festival Papua
Als enige toeristen waren we met onze 3 kinderen op het Jiwaka festival in Jiwaka Papua New Guinea(omgeving Mount Hagen). Rond de 25 stammen kwamen hier uit de bergen naar toe om zichzelf te showen op het festival. Vaak moeten de stammen dagen lopen om naar het festival te komen. Er zijn in Papua New Guinea nog circa 800 originele stammen ieder met zijn eigen taal. De festivals worden niet georganiseerd voor de toeristen(die zijn hier nauwelijks te vinden)maar voor de plaatselijke stammen uit de provincie om nader tot elkaar te komen. Regelmatig breken er op deze festivals onlusten uit omdat de stammen nog vaak oorlog hebben over vrouwen, land en varkens. Het is een enorme belevenis om deze stammen bij elkaar te zien, de toegang kost slechts 20 eurocent maar voor de meeste bewoners van Papua New Guinea toch nog onbetaalbaar. De enorme tooi van het opperhoofd van de Jiwaka stam bestond uit ca. 13 birds of Paradise vogels en een enorme hoeveelheid losse veren. De tooien worden zeer gekoesterd door de mensen en zijn veel geld waard.
Dani krijger
Een indrukwekkende verschijning was deze Dani man tijdens het festival met name het contrast tussen zijn traditionele kleding en zijn stoere piloten zonnebril. Links op de foto zie je nog zijn enorme peniskoker uitsteken.
Kasuaris tooi
Deze jongen had een mooie tooi op zijn hoofd van de kasuaris vogel, deze vogel komt alleen voor in Papua en een klein gedeelte van Australie en is met uitsterven bedreigd.
Baliem Festival
Dit meisje zocht bescherming tussen 2 vrouwen van de Dani stam ze wist zich niet goed een houding te geven.De vrouw links had het traditionele kralen rokje aan van de Dani stam.
Baliem festival
Tijdens het Baliem Valley Festival waren we zeer verbaasd om een Dani stam te zien die in plaats van een peniskoker een tennisbal hadden gebruikt....
Baliem Festival
Tijdens dit drie dagen durende festival stond er tussen de vele deelnemende DANI stammen dit jongetje als enige met zijn apenmasker. Het Baliem Festival is een jaarlijks event in West-Papua.
Baliem festival
Baliem festival in West-Papua. Deze indrukwekkende man, had wel een zeer aparte variant van een peniskoker. Tijdens dit 3 dagen durende festival zagen wij onder andere de DANI stam.
Masai jongetje
Vlakbij Ruaha National Park is een klein Masai dorpje waar eigenlijk bijna nooit toeristen komen. De moeder van dit jongetje liet ons trots haar onlangs zelfgebouwde hutje zien, het was er voor ons pikdonker gelukkig was er in het hoekje bij de ingang een klein vuurtje wat een klein beetje zijlicht gaf. De foto is van haar zoontje die ons met grote ogen vertederend aankeek.
Karo vrouw
Deze Karo vrouw had zich behoorlijk uitbundig versierd inclusief een paar maiskolven op haar hoofd en een veertje door haar onderlip. De Karo is de kleinste stam in de Omo vallei ze wonen aan de oever van de Omo rivier en zijn nog met slechts 1400, de Tsee Tsee vlieg (overbrenger van de slaapziekte)heeft er voor gezorgd dat er bijna geen mensen meer overbleven in de Karo stam.
Mursi meisje
In het Mursi dorp waar wij waren was men gelukkig helemaal niet (zoals ik al vaak gelezen heb)agressief of opdringerig of wat dan ook, het was een klein dorp wat afgelegen lag en men was gewoon heel erg aardig. Dit meisje had al een redelijk formaat schoteltje in haar oor en ik vermoed dat er zeker een lipplaat in haar mond komt over niet al te lange tijd....
Bovenarm Mursi jongen
Deze jongen heeft een bovenarm vol met bewust gemaakte lidtekens, eerst maken ze diepe wonden die uiteindelijke deze lidtekens geven. Als de lidtekens hoefvormig zijn wil dit zeggen dat ze een lid van een andere stam hebben gedood. Je ziet dan ook veel stamleden met kalashnikovs lopen. Ik zou eerlijk gezegd niet weten of hij met deze lidtekens andere vijandige stamleden heeft gedood of dat het louter een soort 'versiering 'is.
Mursi kindje
Dit kleine ventje had groot verdriet en stond heel verbaasd alleen een beetje rond te kijken. Het wemelde er van de vliegen(geluukig geen tsee tsee) die dronken waarschijnlijk een beetje van zijn traantjes...
Jongen van de Benna..
Op de markt in Key Afar zagen we veel jongeren die een mooie mix maakten van zowel traditionele sieraden als moderne sieraden, omdat ze geen gebruik maken van een horloge dragen ze de horlogebandjes als decoratie aan hun ketting ook dragen zowel jongens als meisje felgekleurde haarspeldjes.
Karo stam
De Karo behoort tot de kleinste stam in de Omo vallei (nog crica 1500 mensen), de oorzaak hiervan is dat veel van de Karo mensen zijn gestorven aan de Tsee Tsee vlieg die de slaapziekte overbrengt en helaas dodelijk is, ook veel van hun vee is overleden aan deze ziekte. Momenteel hebben ze alleen nog geiten en schapen. Gelukkig hebben we tijdens ons bezoek geen Tsee Tsee vlieg gezien....
Bull-Jumping Mursi...
Tijdens het Bull-Jump ritueel worden de vrouwen veelvuldig geslagen met dunne takken, ze schreeuwen letterlijk om meer zweepslagen en sommigen zijn bijna hysterisch en moeten regelmatig worden weggetrokken om meer zweepslagen te voorkomen, veel helpt het niet want ze blijven steeds terugkomen en gillen en dansen om meer.......