Fox en Franz Josef gletsjers

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandel over de Franz Jozef Gletsjer

Fox en Franz Josef gletsjers,
Nieuw-Zeeland


In het gehucht Franz Josef Glacier village draait alles om de Frans Jozef Gletsjer.
Een unieke gletsjer ( net als de dichtbij gelegen Fox Glacier) omdat hij afdaalt van een gebied van eeuwige sneeuw naar een regenwoud (!) vlak bij de kust.

Vanuit de village kan je langs de rivier de Waiho in ongeveer een uur wandelen naar de eindmorene, je kan een helikoptervlucht boeken en de gletsjer vanuit de lucht bewonderen. Dit laatste kan je ook combineren met een begeleide ijswandeling over de gletsjer.

Dit laatste hebben wij gedaan. De helikoptervlucht was FANTASTISCH. Ik als kleinste en lichtste van het gezelschap mocht namelijk voorin zitten. Dan heb je echt een waanzinnig 180 graden uitzicht!

Op de gletsjer loop je met speciale schoenen met spijkers en een ijshouweel. Het is heel apart om daar te lopen. Je zou denken dat het heel koud is maar met het zonnetje erbij viel dat reuze mee. Op sommige plekken is het ijs onwerkelijk blauw van kleur.
Het grootste deel liepen we over het ijs, dat was goed te doen. Er moest natuurlijk wel wat spektakel bij. Dat was een kort stukje door een ijskloof, ong 1 meter breed en 6 meter hoog. Op het diepste punt moest je van het ene ijsschotje naar het andere springen. Niet iedereen van ons gezelschap hield het droog, en dan heb je het toch wel heeell koud!

Het was echt een ijzig mooie ervaring. Niet goedkoop (!) maar ja als je er dan toch bent.....