Uluru (Ayers Rock)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wel of niet beklimmen?

Uluru (Ayers Rock),
Australië


In 2001 heb ik een rondreis van zeven maanden door Australië gemaakt. Wat een schitterend land en mijn liefde voor de natuur en reizen heeft toen een flinke boost gekregen. Tijdens deze trip heb ik natuurlijk ook Uluru bezocht, wat ook wel bekend is onder de naam Ayers Rock. Voor ons 'witte mensen' kun je dit bijzondere stukje steen een monoliet noemen, een anomalie in de omgeving. Wellicht een beetje een cleane benadering voor als je het vergelijkt met hoe de Aborigines deze plek ervaren. Voor hen is de steen een zeer spirituele plek en is de steen een levend en bezield wezen.

De witte mensen beklimmen deze rots als mogelijkheid tot het verkrijgen van een prachtig uitzicht, of voor ons ReisReporters een uitstekende plek om prachtige foto's te maken. Voor de Aborigines is het beklimmen van een van hun meest magische plekken een doorn in het oog. Misschien zelfs wel heiligschennis te noemen.

Het bijgelegen museum verzoekt de bezoekers ook om de rots niet te beklimmen. Ik wil hier niet de moraal ridder uithangen, maar je wel tot nadenken zetten of je Uluru wel of niet gaan beklimmen...

G'day
René