Sydney

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bondi to Bronte Ocean walk

Sydney,
Australië


Bondi is toch wel de meest bekende surfbadplaats van Sydney. Het heeft de naam, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Manly, wat ik veel meer sfeer vind hebben. Maar je moet natuurlijk wél zelf in Bondi zijn geweest om dat oordeel te kunnen vormen.

En er is gelukkig meer bij Bondi te beleven dan alleen het strand. Een aanrader is namelijk de coastal walk van Bondi naar Bronte. Hierbij loop je langs de grillig gevormde kustlijn en heb je prachtige uitzichten op diverse baaien. De wandeling start aan de rechterkant van het strand bij Bondi’s zeezwembad ‘Icebergs’.

Enkele bijzondere bezienswaardigheden die je op de route tegenkomt zijn de kliffen die je goed kunt zien vanaf Mackenzies Point. Deze kliffen, behorend tot de Hawkesbury Sandstone belt, dateren van 190-225 miljoen jaar voor Christus. En in Marks Park zijn Aboriginal rotstekeningen te vinden die goed behouden zijn gebleven.

Tamarama is voornamelijk in trek bij wannabe trendsetters en heeft de bijnaam Glamarama (ook wel Glamourama). Mij is persoonlijk niets van de wannabe’s opgevallen toen ik daar rondliep, maar wellicht kwam dat omdat er een dreigende wolkenlucht op kwam zetten en het vast een stuk minder diva-like is om rond te paraderen temidden van een regenbui. (Zie foto)

Opmerkelijk weetje over Tamarama is dat in deze baai in 1887 het allereerste pretpark van Australië werd gebouwd inclusief een heuse rollercoaster. Dit pretpark werd echter in 1911 alweer opgedoekt. Het strand en park van Tamarama maken deel uit van de gratis tentoonstelling ‘sculpture by the sea’, dat jaarlijks in het late voorjaar gehouden wordt. Data voor 2013: 24 oktober t/m 10 november.

De kustlijn is voorzien van allerlei faciliteiten voor de recreant. Voldoende surf- en zwemmogelijkheden, een beachvolleybalterrein en uiteraard de nodige picknick- en bbq-plaatsen.

De wandeling van Bondi naar Bronte is ongeveer 2,5 kilometer lang over een licht heuvelachtig geasfalteerd pad. Bij Bronte kun je de bus pakken naar Bondi Junction of Central, maar je kunt natuurlijk ook nog verder wandelen naar het 4 kilometer verderop gelegen Coogee.