Sydney

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Feest

Sydney,
Australië


„Ik hou ervan om tegenaan de grens van het onmogelijke te werken.“:
In 1957 werd het ontwerp van de Deense architect Jørn Utzon voor het nieuwe Operahuis in Sydney als winnaar van een internationale prijsvraag uitgeroepen. Hij zou het ontwerp in 1 keer vanuit de hand heeft getekend. Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw symboliseert zijn liefde voor de zeilsport.
Tijdens de uitvoering van het project in 1966 kreeg Utzon meningsverschillen met de opdrachtgever . Hij verliet Australië en bij de opening in 1973 door koningin Elisabeth werd hij niet uitgenodigd. Hij heeft het gebouw nooit in voltooide staat gezien. Het gebouw bevat niet alleen een operazaal, maar ook nog drie andere concertzalen, restaurants en bars. Men rekent dit werk tot het expressionisme.
Later is Jørn Utzon volledig in ere hersteld en met Australische eerbewijzen overladen. Sinds 2007 staat het Opera House op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO . Hiermee is Utzon de eerste architect van wie een gebouw nog tijdens zijn leven aan deze lijst is toegevoegd. Hij wint op 84-jarige leeftijd de prestigieuze Pritzker prijs voor het Sydney Opera House. Op 90-jarige leeftijd is Jørn Utzon in 2008 in Kopenhagen overleden.