New South Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De scenic world van Katoomba, naar beneden suizen en zweven boven het ravijn

New South Wales,
Australië


De Blue Mountains is een bekend gebied en dus niet bepaald ‘buiten de gebaande paden’. Hoewel… De grote aantrekkingskracht van dit uitgestrekte gebied (bijna 2 x Nederland) ligt in de vele wandelmogelijkheden. Vanaf Echo Point, nabij Katoomba, loop je naar The Giant Stairway, die toegang geeft tot wandelroutes door de vallei. Als je de soms zeer zware wandelingen aan kunt, wordt je beloond met subtropisch regenwoud en fraaie watervallen.

Voor veel inwoners van Sydney zijn de Blue Mountains een populaire vakantiebestemming. Een gebied om bij te komen, om peace of mind te vinden. Voor veel dagjesmensen is Katoomba, de hoofdplaats van de Blue Mountains, dat op 1000 meter hoogte ligt en 103 kilometer van downtown Sydney, een geliefde dagtrip. Toegegeven, het is nogal toeristisch, maar voor één keer schaam ik me niet voor een populaire tip, want dit staat nog niet bij het inmiddels ‘wikipedia-achtige’ arsenaal aan wereldwijde tips hier op RR. Scenic World. Het lijkt een hoog pretparkgehalte te hebben, en dus minder aantrekkelijk als je ‘echte onbedorven natuur’ zoekt, maar het is gewoon echt de moeite waard! [url="http://www.bluemts.com.au/business/default.asp?ID=1012" target="_blank"]Ervaar wat de locals leuk vinden, zou ik zeggen.[/url]De scenic railway daalt 415 meter bijna loodrecht, zo lijkt het, gedeeltelijk door een tunnel, en langs de rotswanden. Oorspronkelijk werd deze schacht gebruikt om kolen te vervoeren vanuit de mijnen hier. Dit heet de steilste spoorlijn ter wereld te zijn. 52 graden. Dat lijkt niet veel, maar ik verzeker je dat het behoorlijk steil is. Met een behoorlijk vaartje suis je naar beneden. Beneden aangekomen, wandel je over 3 km platform door het regenwoud (een beetje nep dus), maar als je snel doorwandelt kom je bij de Scenic Cableway. Ook deze is spectaculair. Over een afstand van ruim 700 meter zweef je, 270 meter hoog, boven ravijnen en watervallen. De cableway heeft een glazen vloer. Je hebt dus aan alle kanten een adembenemend mooi zicht op het natuurschoon: de Three Sisters, de Katoomba Falls, Mount Solitary en de Jamison Vallei.

Het riep bij mij een beetje het Efteling-gevoel op. Zodra je de attractie verlaat, heb je de neiging om snel terug te rennen om weer aan te schuiven in de rij. Gewoon ongecompliceerd, leuk en ook wel “breathtaking’.
Je bereikt Katoomba [url="http://www.city-sightseeing.com/index.phtml?command=ml&id=54" target="_blank"]per trein vanuit Sydney [/url](Central Station). Deze gaat gemiddeld 2 keer per uur en doet er twee uur over.