Kerrys wildlife rescue and care het-verhaal van een dierenliefhebber
Kerrys wildlife rescue and care het-verhaal van een dierenliefhebber
Wie in Australië reist kan er niet omheen; het grote land is vol prachtige natuur en evenveel mooie en interessante dieren. Wij zijn er nu voor de tweede keer en genieten met volle teugen. Helaas kom je geregeld dieren tegen die in nood zijn gekomen doordat ze met mensen in aanraking zijn gekomen; een shock opgelopen van een electriciteitskabel, brandwonden van een bbq, aangereden door een auto....Vaak loopt het niet goed af voor het dier maar gelukkig kunnen er ook met regelmaat dieren gered worden. Organisaties zoals de RSPCA (de Australische dierenbescherming) zetten zich in voor de opvang en rehabilitatie van de lokale fauna.
Kleinschalige opvang.
Een vriendin van me woont in Brisbane en vandaag nam ze me mee naar Kerry, de oprichter en tevens coördinator van de opvang in de regio. Kerry is samen met haar man Ross al ongeveer 35 jaar betrokken en heeft een groot hart. Alles heeft ze over voor "haar kinderen" , zoals ze het zelf zegt en haar dagen zijn gevuld met kleine kangoeroes, possums en wallaby's. Eten geven, bloemen en bladeren verzamelen die op het dieet staan, kooien schoonmaken, naar de dierenarts gaan, dieren ophalen die gevonden zijn en het leukste deel van haar werk; het uitzetten van de dieren als ze sterk genoeg zijn.
Intensief.
Het klinkt allemaal zo eenvoudig maar er gaat heel veel tijd zitten in deze opvang. Afhankelijk van wat er aan meldingen binnenkomt heeft Kerry zo tussen de 10 en de 30 dieren in huis, van de hele jonge "pinkies" (zonder beharing) tot dieren van een maand of 18, afhankelijk van de leeftijd waarop ze sterk genoeg zijn om uitgezet te worden. Kerry heeft de nodige cursussen achter de rug en een vergunning om de dieren op te mogen vangen. Verder werkt ze nauw samen met een aantal "carers", waar mijn vriendin er één van is, die haar helpen om in hun eigen huis ook dieren op te vangen. Ook zij moeten voldoen aan een aantal eisen zoals het volgen van een twee-jaarlijkse cursus en lidmaatschap van een wildlife club
En dan zijn er nog de kosten.....
In principe zijn alle kosten die gemaakt worden voor de carer. Sommige dierenartsen geven gratis zorg en een deel van het eten kan in de natuur geoogst worden. Buiten dat zijn er nog heel veel andere dingen die niet goedkoop zijn. Kerry is sinds kort met haar eigen organisatie gestart en is heel hard bezig om de fondsen te werven die nodig zijn om alles vol te blijven houden. Zo kun je bijvoorbeeld een dier adopteren (op papier dan) en vol trots laat ze ons een aantal mooie platen zien die je tegen de autoruit kunt plakken " Ik heb er 6 besteld, maar ze zijn nu al uitverkocht" .
Ze glundert en praat nog een tijd verder over haar schatjes en alle plannen die ze nog heeft. In de tussentijd hoppen en 2 kleine kangoeroes door de kamer en laat Ross ons foto's zien van zijn lieveling Amy, een Eastern Grey kangoeroe die ze een tijd geleden weer opgezocht hebben op de grote boerderij waar ze uitgezet is. De liefde straalt er vanaf!
Verliefd.
Ik heb Kerry vandaag geholpen door wat foto's te maken van een aantal dieren die ze op dit moment in huis heeft en wie kan er deze prachtige koppies zien en niet verliefd worden? Ik kan ze in ieder geval niet weerstaan!
Meer informatie?
Kerry heeft helaas (nog) geen website, maar voor meer informatie kun je altijd bij haar terecht.
Kerry's Wildlife Rescue & Care Inc. , 4 Reis Street, Woolloongabba, Queensland 4102. Telefoon 0431 674016.
Niet alleen in Brisbane maar op heel veel plekken is de hulp aan dieren dringend nodig. Er zijn naast de RSPCA veel van de kleinschalige opvangplekken.