Billabong tocht over de Mary River
Billabong tocht over de Mary River
Afgelopen zomer verbleven we een aantal dagen vlakbij Kakadu National Park, in het noorden van de Northern Territories van Australië, zo'n 2,5 uur rijden vanaf Darwin. Dit uitgestrekte natuurgebied is het grootste nationale park van Australië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt aan de voet van Arnhemland, het aboriginalgebied.
We verblijven in een tent bij een lodge in Mary River National Park en zien ontelbaren bijzondere vogels langsvliegen: de bee-eater (een prachtige gekleurd ijsvogeltje), kakatoe’s, roofvogels, noem maar op. Onze zoon kijkt zijn ogen uit: wallaby's huppelen langs onze tent en kakatoes vliegen krijsend boven zijn hoofd. We moeten hem er wel op wijzen niet overal de bosjes of het hoge gras in te lopen: er zitten hier dodelijke slangen en overal staan waarschuwingsborden voor krokodillen.
Eind van de middag gaan we met gids Chizo, een echte Australische outdoor-man met een lange grijze baard mee met op ‘billabong-tocht’ op de Mary River: met een platte boot gaan we de vlakbij gelegen rivier op, op zoek naar krokodillen en mooie vogels.
Chizo weet alles over de flora en fauna in dit gebied en over de geschiedenis en gewoonten van de Aborginals, de oorspronkelijke bewoners. Onze zoon zit voorop de boot en speurt de oever af op zoek naar krokodillen en andere dieren. En al snel wijst hij: een krokodil! Het blijkt een reusachtige zoutwaterkrokodil te zijn, van zo'n 6 meter lang. Chizo vertelt dat deze krokodil hier beroemd is en ook wel 'big ass' genoemd wordt. Hij waarschuwt ons niet te ver uit de boot te hangen, of zelf langs de oever te gaan lopen: menig visser kan dat niet navertellen...
Het is een prachtige tocht: we zien meerdere krokodillen, zowel zoet- als zoutwater krokodillen. De zoetwater krokodillen zijn kleiner en hebben een spitse snuit, de zoutwater krokodillen zijn erg groot en hebben een bredere bek. Ook zien we een buffel langs het water staan en heel veel soorten vogels. Zeearenden, de jaribu, de zwarthals ooievaar, de bee-eaters, diverse soorten reigers en ibissen, noem maar op. Onze zoon is helemaal in zijn element en spot de krokodillen regelmatig eerder dan de gids. Deze moet hier erg om lachen en roept tegen de groep: " this guy is a great spotter, a real bushman, he sees crocodile before I see them” en benoemd hem tot zijn assistent. Onze zoon neemt deze rol de rest van de tocht zeer serieus...
In de rivier groeien prachtige, hele grote lotus bloemen, vergelijkbaar met een waterlelie. We varen hier voorzichtig tussendoor; Chizo wil ons laten zien hoe de Aboriginals deze planten gebruiken. Op een van de grote bladeren ligt een kleine krokodil. Deze zoetwaterkrokodil is ongeveer 1 tot 2 jaar oud. We bewonderen het dier en varen dan rustig door tussen de grote bladeren. Best spannend, zou er een grote krokodil op de loer liggen? Dan legt Chizo de boot stil en plukt een steel waaraan de zaadjes zitten. Deze blijken heerlijk te smaken en werden veel gegeten door de Aboriginals. Ook komen er een soort vezels vrij als je aan de stengels trekt: hiervan maakten de oorspronkelijke bewoners kleding; heel mooi om te zien. De enorme bladeren werden gebruikt als waterzak of als hoofdbedekking tegen de zon, ook dat demonstreert Chizo, en als snel zit onze zoon met het blad van de lotusbloem op zijn hoofd.
Als hoogtepunt van de tocht zien we een enorme zeearend naar het water duiken, vlak voor onze boot, en een zoetwaterslang grijpen. Met de slang in zijn klauwen vliegt hij naar een boom, waar hij de slang, na een korte worsteling, dood en begint op te eten. Wat een schitterend en onwerkelijk gezicht: alsof we in een documentaire van National Geographic zitten! Geweldig. Zelfs de gids is onder de indruk en maakt foto’s.
Vol nieuwe indrukken en verwonderd over dit prachtige, natte gebied midden in de Australische outback varen we terug naar het beginpunt. Een absolute aanrader als je de Northern Territories bezoekt!