Yellowstone NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Old Faithful

Yellowstone NP,
Verenigde Staten


De Upper Geyser Basin beslaat een gebied van 5 km², en bevat bijna een kwart van alle geisers in de wereld; een grotere concentratie is nergens anders te vinden. De voetpaden die hier nabij de thermische bezienswaardigheden zijn aangelegd, hebben een totale lengte van 11 kilometer.

Old Faithful heeft z’n naam in 1870 gekregen omdat de erupties steeds precies op tijd gebeurden. De gemiddelde tijd tussen de erupties is in de loop van de tijd wel iets langer geworden, als gevolg van aardbevingen en vandalisme, maar toch is het nog steeds een zeer betrouwbare geiser. De erupties vinden gemiddeld 1x per 91 minuten plaats. Elke uitbarsting duurt 1,5 tot 5 minuten; er wordt dan 14.000 tot 32.000 liter kokend water omhooggespoten tot een hoogte die varieert van 30 tot 55 meter.

In het Visitor Center hangt links naast de balie een bord waarop wordt aangegeven binnen welke tijden de zes meest betrouwbare geisers waarschijnlijk zullen uitbarsten. Zo kan je je bezoek aan het Upper Geyser Basin trachten in te plannen.