South Dakota

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Badlands, wandelen op een andere planeet....

South Dakota,
Verenigde Staten


South Dakota, oorspronkelijk woongebied van de Dakota indianen, ook wel Sioux genoemd, is een vrij saaie platte prairiestaat, waar de rivier de Missouri dwars doorheen loopt. Het zuidwesten van deze staat tapt ineens uit een heel ander vaatje: hier liggen de Black Hills, een schitterend natuurgebied met bergen tot 2200 meter hoog.

De Black Hills hebben de bezoeker heel wat te bieden. Niet alleen ligt hier het unieke Custer State Park, maar je vindt hier ook de beroemde Mount Rushmore (vier presidentshoofden in de rotsen uitgehakt) en Crazy Horse Memorial. De Black Hills zelf hebben alles wat een berggebied moet hebben: bossen, bergen, beekjes, watervallen, een rijk dierenleven.

Maar het hoogtepunt van dit gebied zijn voor mij de Badlands. Badlands was het woongebied van de Lakota/Dakota indianen, die hier een hard en ruig leven leidden. Het park is bijna 1.000 vierkante kilometer groot (bijna de provincie Utrecht) en bestaat uit prachtige kleurige rotsformaties met verschillende lagen, afgewisseld met prairie landschappen. Het is nauwelijks te beschrijven hoe bijzonder, hoe bijna buitenaards, dit landschap is: groene prairievlakten die diep worden doorsneden door kleurige rotsen, ravijnen en canyons, waarvan je de verschillende gekleurde lagen goed kunt zien. De onderste lagen zijn 70 miljoen jaar oud, de bovenste 30 miljoen. Het proces van erosie duurt nog steeds voort. Geologen verwachten dat binnen 1 miljoen jaar alles zal zijn weggesleten.

Een veel gebruikte ingang van het park is de Pinnacles Entrance: neem op Interstate 90 nabij het plaatsje Wall afslag 109. Rijd via Highway 240 in zuidelijke richting. Je bereikt de ingang van het park na 7 mijl. Je kunt hier de Loop Road rijden, een weg van 64 kilometer dwars door het park. We stoppen om de zoveel seconden, wij vinden alles mooi, hier kom je bijna niet vooruit!! We zien ook hier weer de nodige prairiehonden, buffels en berggeiten. Verder leven hier dikhoornschapen, gaffelantilopen en coyotes.

Het park ligt 135 km van Rapid City en Wounded Knee en 173 km van Mount Rushmore. Je hebt hier een volle extra dag voor nodig, dus een overnachting boeken in b.v. Wall is aan te raden. In Wall ligt het Wounded Kneemuseum, dat als thema de bloedige slachting van de Lakotaindianen bij Wounded Knee in december 1890 heeft (aanrader). [url="http://www.nps.gov/badl/index.htm" target="_blank"]http://www.nps.gov/badl/index.htm[/url]