South Dakota

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Twee bijzondere monumenten in South Dakota

South Dakota,
Verenigde Staten


Mount Rushmore ligt in de Black Hills in de staat South Dakota. Tussen 1927 en 1941 hebben zo'n 400 arbeiders, onder leiding van Gutzon Borglum, de 18 meter hoge hoofden van vier presidenten van de Verenigde Staten uitgehakt: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument is een symbool voor de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het hele project kostte bijna een miljard dollar. Ze zijn er heel trots op dat bij het hakwerk in deze bergwand geen slachtoffers zijn gevallen.

Toen Gutzon in maart 1941 stierf nam zijn zoon Lincoln (ja, vernoemd naar de president) de leiding over. Maar na enkele maanden werd besloten om het hakwerk stop te zetten. Het plan om ook de lichamen te maken werd te duur.
Het monument is de belangrijkste toeristische trekpleister voor South Dakota. Ieder jaar verwachten ze hier meer dan 2 miljoen bezoekers.

In het Lincoln Borglum Museum wordt een interessante film gedraaid over het ontstaan van het monument.
Er is volop nationalistisch vlagvertoon rondom dit museum en mede daardoor ligt het monument gevoelig bij de Indiaanse bevolking. De Lakota Indianen zien de heuvels als een heilige plek.

Er wordt nu, zo’n 30 kilometer van Mount Rushmore, een nieuw monument gemaakt. Dit moet nog veel imposanter worden. Het Crazy Horse Memorial laat een Indiaanse krijger zien, die de verte in rijdt en naar voren wijst. De Poolse beeldhouwer Korczak Ziolkowski is er in 1948 aan begonnen. Hij overleed in 1982 en sindsdien zijn diens tien kinderen er bij betrokken. Doordat er geen overheidsgeld aan besteed wordt duurt het maken van dit monument heel lang. Het gezicht van Crazy Horse is intussen in 1998 voltooid. En dat gezicht van 27 meter is duidelijk groter dan dat van de presidenten!

Een bezoek aan beide monumenten is goed te combineren. Geniet dan van de beelden maar ook van de verhalen. Zo hoor je misschien ook wel dat Gutzon Borglum lid was van de Ku Klux Klan. Daardoor was hij natuurlijk geen vriend bij de Indiaanse gemeenschap. En van het grote Crazy Horse Monument wordt gezegd dat een echte Indiaan nooit zo uitdagend naar voren zal wijzen. Kortom, beide beelden houden de gemoederen nog bezig….
(Met dank aan Wikipedia voor de aanvullende achtergrondinformatie.)