New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Trinity Cemetery op Wall Street

New York City,
Verenigde Staten


Wanneer je denkt aan Wall Street, zal een kerkhof wellicht het laatste zijn waar je aan denkt. Toch is de begraafplaats behorende bij Trinity Church een bijzondere plek om te gaan zien. Te midden van de dynamische heksenketel, en in de schaduw van enorme wolkenkrabbers waar volop handel wordt gedreven, ligt dit kleine rustieke kerkhof. Enkele graven zijn zo oud dat de data niet meer te lezen zijn. Hier liggen New Yorkers die in voorbije eeuwen vaak veel betekend hadden voor de stad.

Trinity Chuch en de begraafplaats liggen aan de kop van Wall Street, pal achter de plek waar de Twin Towers ooit stonden. Het is dus een wonder dat de kerk op Amerika's zwartste bladzijde in de geschiedenis overeind is gebleven. Je kunt je voorstellen dat de kerk in die tijd aan veel mensen hoop en troost geboden heeft, juist op deze plek.

Trinity Church zelf is mooi en rustig, niet per se uitgesproken bezienswaardig. Maar het is wél heel bijzonder om rechtstreeks vanuit de hectiek van de straten van Wall Street deze kerk in te lopen en de stilte zo intens te ervaren. Ik herinner me echt letterlijk even op adem te komen hier. Op de foto een monument op de begraafplaats, een baken van hoop en geloof, met de betonnen 'handelskathedralen' als decor.

De kerk is dagelijks geopend, van maandag t/m vrijdag van 7.00u tot 18.00u, op zaterdag van 8.00u tot 16.00u en op zondag van 7.00u tot 16.00u. Toegang is gratis en fotograferen is toegestaan behalve tijdens kerkdiensten. Het kerkhof is geopend op zondag van 11.00u tot 15.00u. Op donderdag zijn er wekelijks concerten.