New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

New York, weg van de platgetreden paden: vergane glorie in Coney Island

New York City,
Verenigde Staten


Het uiterste zuidpuntje van Brooklyn biedt een parel die de doorsnee-toerist links laat liggen. De Subway brengt u vanuit hedendaags Manhattan in zo'n 40 minuten een heel eind terug in de tijd, naar het New York van de jaren '20. Stap uit aan de terminus van lijn D of F, en je bent in Coney Island. Van op het perron zie je achterom in de verte de scycscrapers van Manhatten nog liggen, maar voor je liggen de restanten van wat eens de grootste kermis ter wereld was. De nostalgische sfeer slaat je om de oren.

Net na de eeuwwisseling was Coney Island dé plek waar de welgestelde New Yorker zijn weekend doorbracht. Er was immers een groot en schoon strand, en de ene na de ander attractie schoot uit de grond: een reuzenrad, een achtbaan, een steeple chase circuit,...Na Wereldoorlog II verloor het gebied aan populariteit, en raakten de attracties verwaarloosd. In de jaren 1990 is de stad New York opnieuw beginnen investeren in Coney Island, waardoor de gestresseerde New Yorker opnieuw de weg vindt naar de Boardwalk om te komen onthaasten.

Coney Island - Really Fun. Really Open. Met deze ietwat vreemde slogan tracht de city of New York publiek te trekken. Ze hebben gelijk: Coney Island is really fun, tenminste voor wie houdt van op en top Amerikaans entertainment. Waar anders kan je nog een spelletje 'Shoot the Freak' spelen? Of een hobbelig ritje maken in een authentieke houten roller coaster? De gehele boardwalk baadt in een sfeer van vergane glorie. I love it!

Coney Island is in de Verenigde Staten nog het meeste bekend als de geboorteplaats van de hot dog. Nathan's Famous Inc. - kortweg Nahtan's voor de vrienden - zou in 1916 voor de allereerste keer een broodje hot dog verkocht hebben in een kraampje in Coney Island. In het originele restaurant op de hoek van Surf Avenue en Stillwell Avenue verkoopt nog steeds de beroemde broodjes, gemaakt volgens het aloude recept. Dit icoon van de Amerikaanse geschiedenis moet je bezocht hebben. Bovendien wordt hier jaarlijks op 4 juli een hot dog eating contest gehouden. En zeg nu zelf: een dikke Amerikaan 68 hotdogs in 10 (tien!) minuten zien binnenspelen... dat moet je met je eigen ogen zien om te geloven!

Ga naar Coney Island, het zal je niet teleurstellen. Coney Island is Really Fun, en Really Open.