New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ellis Island

New York City,
Verenigde Staten


Ellis Island is een eiland in de Haven van New York en New Jersey dat eind 19e en begin 20e eeuw dienst deed als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen.

Oorspronkelijk Oyster Island (Oester Eiland) genoemd door de Nederlandse en later Engelse kolonisten van New York, werd dit eiland rond 1770 eigendom van Samuel Ellis, aan wie het zijn huidige naam dankt. Op het eiland werd later een fort gebouwd dat voor de verdediging van New York Harbor moest zorgen in onder andere de Oorlog van 1812.
Voor 1892 vond de uitgevoerde controle plaats in Castle Clinton op Lower Manhattan. Tussen 1 januari 1892 en november 1954 kwamen in totaal zo'n 12 miljoen immigranten door de poorten van het verwerkingscentrum op Ellis Island. Immigranten die per boot aankwamen in de haven van New York moesten onder andere een medische keuring ondergaan alvorens zij tot de VS werden toegelaten. Ongeveer 2% van de mensen die hier aankwamen werd de toegang tot de VS geweigerd, vaak wegens ernstige, chronische ziekten, oogziekten (trachoom) met blindheid als gevolg, mentale ziekten of criminele achtergronden van de immigranten. (Wikipedia)